Het beste kunstaas voor roofblei

Vissen op roofblei doen vissers bijna altijd met kunstaas. Het is uitdagend om te doen want de roofblei is een sterke, mooie vis. Maar wat is nou precies het beste kunstaas voor roofblei?

Het beste kunstaas voor roofblei is klein kunstaas. Zoals kleine spinners, pluggen en lepels. Ook is het belangrijk dat het kunstaas zwaar is, het kunstaas moet het ook goed blijven doen in de stroming.

Voor het vissen op roofblei kun je dus het beste gebruik maken van klein kunstaas. Maar er zijn veel verschillende soorten klein kunstaas in verschillende kleuren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op welk kunstaas nou het beste is voor roofblei!

Spinners

Spinners werken erg goed voor roofblei. Zeker een zware spinner, je kunt hem ver werpen en de spinner doet het goed in de stroming. Spinners zijn vaak niet langer dan 10 centimeter en hebben daarmee een ideale vorm voor een roofblei.

Spinners zijn onder de roofvissers al jaren een echte klassieker. Een spinners staat bekend om het roterende blad dat aan de spinner zit en door het water draait als je de spinner binnen vist. Ook voor roofblei zijn spinners uitstekend! Zorg wel dat je kiest voor een wat zwaardere spinner. Minimaal 10 gram. Zo heeft de ook in de stroming een mooie actie in het water.

Je hebt spinners in veel verschillende soorten en maten,  Een van de spinners die het beste werkt voor roofblei zijn de spinners met een klein nep visje ervoor. Dit is een klein visje met er achter een roterend blad. Dit staat bekend als een echte killer voor roofblei. Het is zwaar, ( 15 gram) waardoor je de spinner ver kunt werpen in het water en zijn actie het ook in de stroming blijft doen.

In de afbeelding hieronder is zo’n spinner te zien. Met het kenmerkende blad van de spinner en het visje wat ervoor zit. Ideaal te gebruiken voor op de rivieren.

Ook de normale spinner is goed in te zetten voor de roofblei. Als je een spinner uitkiest van minimaal 10 gram zit je al snel goed. het gaat er vooral om dat de spinner niet te groot is (niet langer dan 10 centimeter) en zo zwaar is dat de spinner het ook in de stroming blijft doen.

Zelf heb ik ook veel roofblei gevangen met de bekende asp spinner (bol.com).

Pluggen

Kleine pluggen zijn volgens vele vissers het beste kunstaas voor roofblei. Een kleine plug die je ver in het water kunt werpen en die zijn actie in de stroming behoudt, werkt fantastisch!

Pluggen blijven het altijd goed doen, zo ook voor roofblei. Maar ook hier geldt wel weer dat je voor een wat kleinere plug moet gaan, weer een maximale lengte van ongeveer 10 centimeter. Een plug imiteert op een hele simpele manier een prooi van de roofblei.

Als je de plug binnen vist gaat de plug heen en weer door het water en kan de roofblei toe slaan. Zeker vanaf de kant is met een plug goed en ver te gooien op de hotspots van een roofblei. Over het vissen op roofblei vanaf de kant heb ik een apart artikel geschreven. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Je hebt ontzettend veel verschillende pluggen. Zo heb je meerdelige pluggen, deze zijn vaak opgedeeld in drie of meer stukjes. Maar je hebt ook pluggen die één geheel zijn. Het is niet per definitie te zeggen welke van deze twee het beste is, dit is vaak een persoonlijke keuze van de visser. Ga dit vooral ontdekken door het zelf uit te testen!

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een plug die één geheel is. De red-head kleur doet het altijd erg goed. Ook het formaat is geschikt voor het vissen op roofblei. De plug is zelfs wat aan de lange kant.

Lepels

De lepel is al een oud stuk kunstaas maar het werkt nog goed! De lepel is een erg dun en lang stuk kunstaas wat door het water heen dwarrelt. Je werpt de lepel in, laat de lepel een stukje zinken en vervolgens draai je binnen zodat de lepel draaiend en dwarrelend door het water gaat.

In principe is de lepel de oude broer van de spinner. Het is allebei een metalen blad. Alleen draait de lepel niet zo mooi rond als de spinner. Maar dit betekend niet dat de lepel ook minder goed werkt dan de spinner.

De lepel vis je binnen als een soort shad. Je werpt de lepel in om hem vervolgens een stukje te laten zakken. Hoe die je hem laat zakken is de keuze van de visser zelf. Omdat het blad alle kanten opschiet imiteert het een zwak of gewond visje. Dit is aantrekkelijk voor de roofblei en hiermee lok je een aanbeet uit.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een lepel, zoals is te zien is de lepel dun en lang met een dreg erachter.

Welk kunstaas moet je vooral niet gebruiken?

Kunstaas wat je vooral niet moet gebruiken voor roofblei is groot kunstaas, en kunstaas wat ondiep door het water loopt. Denk dan aan jerkbaits, grote pluggen, drijvend kunstaas en grote shads.

Een roofblei is geen snoek of snoekbaars en heeft ook niet dezelfde bek. De bek van de roofblei is een stuk minder dan die van de snoek. De roofblei jaagt daarom ook op kleinere prooien. Kleine baarsjes en voorntjes zijn een uitstekende prooi voor de roofblei.

Een te grote prooi slaat de roofblei al snel over. Dit geldt dus ook voor te groot kunstaas. En met groot kunstaas wordt bedoeld kunstaas met een lengte langer dan 10 centimeter.

Ook kunstaas wat aan het wateroppervlak blijft of net daar onder zijn niet geschikt voor roofblei. Een roofblei komt vooral voor op de grote wateren zoals een rivier. Omdat een rivier een flinke diepte heeft is het niet verstandig om op de oppervlakte te vissen. Kunstaas zoals drijvende eenden en ratten of jerkbaits zijn daarom niet geschikt voor de roofblei.

FAQ

Is kunstaas voor roofblei duur?

over het algemeen is kunstaas voor roofblei niet duur. Spinners, pluggen en lepels kosten gemiddeld tussen de 2 en de 6 euro per stuk. Er zullen natuurlijk uitzonderingen zijn maar over het algemeen is het kunstaas voor roofblei goedkoop.

Wat zijn de beste stekken voor roofblei?

De roofblei komt alleen voor in de grote wateren, denk dan aan grote rivieren zoals de Maas en de Merwede. de roofblei vindt het fijn om in gebieden waar veel stroming staat klaar te liggen voor een aanval. Zoek daarom op de rivier naar plekken waar veel stroming staat zoals rivierkolken en het einde van een krib of pier.

Hoe onthaak je een roofblei?

Een roofblei is niet geschikt om de kieuwgreep toe te passen. Een roofblei kun je het beste met een schepnet uit het water halen en hem vervolgens op een onthaakmat neerleggen. Soms kun je met je hand de haak al verwijderen, maar omdat de roofblei een harde bek heeft moet je altijd een onthaaktang meenemen voor het geval dat het met de hand niet lukt.

Hoe groot kan een roofblei worden?

De grootste roofblei ooit in Nederland gevangen is 84 centimeter! Maar zulke grote klappers zijn zeldzaam. De gemiddelde lengte van de roofblei die je zult vangen zal tussen de 40 en de 50 centimeter zijn.

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Het beste kunstaas voor roofblei

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *