De meerval is een indrukwekkende vis en is fantastisch om te vangen. De meerval komt niet veel voor in Nederland maar is wel op verschillende manieren te vangen. Het is daarom belangrijk om te weten; Hoe vang je een meerval?

Een meerval kun je vangen met kunstaas en met insecten of doodaas. Je gebruikt verschillende technieken bij  de verschillende aasjes. Kunstaas vis je actief binnen en met insecten en doodaas vis je statisch. Met dit aas vis je diep in de grote rivieren zoals de Maas.

Maar om echt goed te weten hoe je exact een meerval vangt is er nog meer informatie nodig. Zo is het belangrijk om te weten wat de techniek is voor kunstaas en voor statisch vissen, wat de beste stekken zijn, wat je nodig hebt en wanneer je moet gaan vissen. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Hoe vang je een meerval?

Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken voor het vangen van een meerval. In Nederland worden er twee echt gebruikt, het statisch vissen op meerval en het vissen met kunstaas op meerval. Voordat je begint met vissen op meerval kies je dus eerst welke techniek je wilt gebruiken.

Het statisch vissen op meerval doe je met insecten zoals wormen maar het kan ook met doodaas. Dit aas werp je in het water en laat je tot de bodem zakken. Hier laat je het aas liggen totdat je een aanbeet krijgt.

Het vissen met kunstaas doe je met kunstaas wat diep door het water beweegt zoals grote shads en fish-spinners.

Nadat je de keuze hebt gemaakt voor de techniek is het belangrijk om je hengel gereed te maken. Voor het vissen op meerval heb je een sterke hengel nodig want het is niet zomaar een vis. Over de hengel zelf zullen we later in het artikel nog wat dieper ingaan!

Wanneer je weet welke techniek je gaat gebruiken en de hengel gereed is, is het tijd om naar de waterkant te gaan. De meerval komt alleen voor in de grote rivieren in Nederland zoals de Maas.

Voor het vissen op meerval is het verstandig om op zoek te gaan naar diepe of afwijkende plekken in de rivier, denk dan aan stroming en onderbrekingen. Hier ligt de meerval graag en het is dus een goede plek om je (kunst)aas te werpen.

Vissen op meerval met kunstaas

De meest gebruikte techniek om een meerval te vangen is het vissen met kunstaas. Dit omdat het vissen zelf in principe vrij simpel is.

Een meerval kan meerdere meters lang worden en heeft een grote mond. Het is daarom belangrijk om niet te vissen met te klein kunstaas. Kies kunstaas wat minimaal 7 centimeter lang is, hiermee vis je over de bodem van diepe stukken in de rivier.

Het beste kunstaas voor meerval zijn dan ook de stukken kunstaas die ver te werpen zijn, snel naar de bodem zinken en niet te klein zijn. Denk dan aan shads, diep-lopende pluggen, fish-spinners en lepels.

Het is ook bij de meerval belangrijk om veel af te wisselen, als je maar op de bodem van het water aan het vissen bent. Het afwisselen van kunstaas kan erg goed werken omdat roofvissen en zo ook de meerval per dag een andere voorkeur kunnen hebben.

Wel is het echt belangrijk om met het juiste kunstaas te vissen, een jerkbait of vliegaas heeft absoluut geen zin voor de meerval.

In de afbeelding hieronder is een shad te zien, omdat er lood in de voorkant van de shad zit zinkt het snel naar de bodem. Je kunt het ver werpen en dit is dus een goed stuk kunstaas voor de meerval.

Met dit kunstaas probeer je te vissen op de bodem van het water, het liefst op plekken waar het erg diep is, waar het flink stroomt of andere afwijkingen in het water. Dit omdat de meerval jaagt op de bodem op de diepe plekken in het water.

Statisch vissen op meerval

Met het statisch vissen wordt bedoeld dat je het aas inwerpt en er verder niets mee doet. Met kunstaas werp je steeds in en vis je weer binnen, met het statisch vissen doe je dit dus niet en laat je het aas op de bodem liggen.

Tijdens het statisch vissen kun je verschillende prooien gebruiken zoals insecten. Denk dan aan wormen, maden en pieren. Maar je kunt ook kiezen voor doodaas zoals een dood voorntje.

Het grote voordeel van het statisch vissen is dat je altijd op de bodem aan het vissen bent omdat het aas daar naartoe zakt. Ook hoef je niet zo veel te doen omdat het wachten is totdat de meerval naar je aas toe komt.

Het grote nadeel van het statisch vissen is dat je maar op één plek aan het vissen bent. Het aas zakt naar de bodem waar je het inwerpt en het blijft daar liggen. Als er op die plek geen meerval ligt, kan het lang duren voordat je beet krijgt omdat de meerval soms lang op een andere plek kan blijven liggen.

De beste stekken voor meerval

In Nederland komt de meerval alleen voor op de grote wateren. Denk dan aan de Maas. Voordat je precies een stek zelf uitkiest is het dus belangrijk om op een rivier te staan. In andere wateren is het in Nederland vrijwel onmogelijk om een meerval te vangen.

Maar op deze rivieren zijn er uiteraard bepaalde hotspots waar de meerval graag ligt. Dit zijn de plekken op de rivier waar er wat gebeurt zoals bij stroming en een splitsing van het water.

Wat wel belangrijk is om daarbij te melden is dat de meerval vrijwel altijd op de bodem aan het jagen is. Plekken waar stroming staat en een splitsing van het water zijn dus goede stekken maar het is wel bedoeling dat je daar op de bodem vist. Hoger van de bodem af zul je bijna geen meerval aantreffen.

Stroming

Overal waar stroming is kunnen prooien van roofvissen op de rivier in de problemen komen. Op de bodem van het water liggen hier naast meerval ook vaak snoekbaarzen en baarzen te wachten.

Maar overal waar stroming is op de rivier kan in potentie een goede stek zijn voor meerval. Het is altijd het proberen waard om je kunstaas over de bodem te tikken wanneer je stroming ziet!

Splitsing van het water

Een splitsing van het water kun je zien als een verandering in het water. Soms gaat het water ineens een andere kant op zoals in de afbeelding hieronder. Dit zijn plekken waar altijd actie is en roofvissen waaronder de meerval liggen hier te wachten op een prooi.

In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een typisch goede stek voor het vissen op meerval. In de verte is te zien dat het water splitst, het gaat naar rechts en links. Ook is er te zien dat er een hoop stroming staat. Vis hier op de bodem en de kans op meerval neemt toe!

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het vissen op meerval is het echt belangrijk dat je de juiste spullen bij je hebt. Het vissen op meerval kan namelijk gevaarlijk zijn als niet met de juiste spullen vist. Daarom hebben we hieronder uitgebreid onder elkaar gezet wat je precies nodig hebt.

  • Hengel

De beste hengel voor het vissen op meerval is een sterke hengel. Denk dan aan een hengel tussen de 300 en de 500 gram werpgewicht van ongeveer 3 meter lang. De hengel moet erg sterk zijn omdat een meerval wel langer dan 2 meter kan worden met ongelofelijk veel kracht, dit formaat hengel kan dat aan!

  • Zeemolen

Op die grote hengel hoort een flinke molen, een zeemolen is geschikt voor het vissen op meerval.

  • Lijn

Voor het vissen op meerval heb je uiteraard een hele sterke lijn nodig, gevlochten lijn werkt vaak het beste en denk dan gerust aan een dikte van 50/100e.

  • Onderlijn

Hoe de lijnmontage verder is, is afhankelijk van hoe je op meerval vist en een persoonlijke voorkeur. Maar of je nou statisch vist of met kunstaas, je hebt altijd een onderlijn nodig! Dit kan een stalen onderlijn zijn maar ook een fluorocarbon onderlijn. De onderlijn zorgt ervoor dat de hoofdlijn onbeschadigd blijft in het water.

  • Aas

Aan de onderlijn maak je het kunstaas, de insecten of het dode aas vast. Er is niet per se een stuk aas het beste, het is een persoonlijke voorkeur van de visser zelf.

  • Onthaakmat

Je hebt een onthaakmat nodig om de meerval te kunnen onthaken op een zachte en veilige ondergrond voor de vis. Wanneer je de meerval op de stenen legt kan de vis behoorlijk beschadigen, nooit doen!

  • Waadpak / laarzen

De meerval is zo groot en zwaar dat het soms niet mogelijk is om de meerval echt goed aan de kant te krijgen. Je kunt de meerval dan het beste in het water zelf onthaken. Het is dan wel handig als je laarzen of een waadpak bij je hebt.

  • Handschoenen

De meerval heeft een hele grote mond, je kunt je hand behoorlijk beschadigen als je met de blote hand probeert om de haak uit de mond te verwijderen. Daarom heb je handschoenen nodig, je hebt zo veel meer grip op de meerval en ook bescherm je je handen.

  • Onthaakmateriaal

Om de meerval echt goed te kunnen onthaken kun je het beste gebruik maken van tangen. Zorg voor een dunne en lange onthaaktang en een sterke kniptang. Zo kun je de weerhaak altijd doorknippen als het normaal onthaken niet lukt.

Vissen op meerval vanaf de kant of een boot?

Het vissen op meerval kun je doen vanaf de kant maar het kan ook vanaf een boot. Veel mensen denken dat je echt een boot nodig hebt om een meerval te vangen maar dat is dus niet zo.

Het is vanaf de kant mogelijk om meerval te vangen alleen is het dan wel noodzakelijk dat je precies weet waar het water diep is en dat je op de bodem aan het vissen bent. Hier is namelijk de kans op meerval groter.

Je kunt vanaf de kant met kunstaas, insecten of doodaas en vissen op de bodem van een rivier. Een voordeel hiervan is dat je geen dure boot nodig hebt en je eerder weg bent van het water wanneer het gaat regenen of onweren.

Het grote voordeel van een boot is dat je met een fish-finder precies kunt zien waar het diep is. Je kunt zo de betere stekken opzoeken. Ook kun je met een boot snel van stek naar stek varen, ook op plekken waar je vanaf de kant niet kunt komen.

Het is en blijft dus een persoonlijke keuze van de visser zelf of je vanaf een boot of vanaf de kant gaat vissen op meerval. Het is beide mogelijk zolang je maar op de bodem van een rivier aan het vissen bent.

Wat is de beste periode voor het meerval vissen?

In principe is de meerval het hele jaar door te vangen, toch is het over het algemeen zo dat de zomer de beste periode is om te vissen op meerval.

In de zomermaanden is de meerval het meest actief, het jaagt meer op prooien dan in de rest van het jaar.

Het grote verschil tussen de zomer en de winter is dat de meerval in de zomer meer actief is en in de rest van het jaar meer passief. Een passieve meerval ligt op een plek en blijft daar voor een lange tijd liggen totdat er een prooi langskomt.

Maar een actieve vis beweegt veel meer in het water en is actief opzoek naar een prooi. Het is dan dus makkelijker om een meerval te vangen.

Hoe krijg je een meerval aan de kant?

Omdat de meerval ontzettend groot en sterk kan worden, is het vaak een hele uitdaging om de meerval aan de kant te krijgen. Het is belangrijk dat je van tevoren goed weet wat de beste manier is zodat je tijdens het vissen niet in de problemen kan komen.

Wat als eerste belangrijk is om te weten is dat het zeer onverstandig is om alleen te gaan vissen op meerval. Zeker als de meerval vlak langs de kant komt heb je vaak minimaal twee man nodig om de meerval op te kunnen tillen en goed te kunnen landen/onthaken.

Wanneer je een aanbeet krijgt van een meerval kan het een behoorlijke tik op de hengel zijn. Vervolgens draai je binnen en merk je dat de vis heel zwaar en sterk is. Het is dan belangrijk om de slip goed af te stellen.

Het afstellen van de slip

Je wilt de slip zo hebben afgesteld dat de meerval wel draad van de molen kan aftrekken, maar dat het wel wat moeite kost. Zo wordt de meerval moe als hij aan het vechten is tegen de hengel. Dit wordt ook wel het drillen genoemd.

Je probeert dus om de meerval moe te maken voordat je de meerval aan de kant wilt tillen, dit gaat dan wat makkelijker en de meerval zal minder spartelen. Het drillen van een meerval kan erg lang duren, soms wel 45 minuten!

Als de meerval eindelijk moe is probeer je hem zo dicht mogelijk aan de kant te krijgen. Vaak zijn dit lastige plekken om een vis te landen omdat er een hoop stenen liggen. Het werkt vaak het beste als je met twee man de meerval optilt, je kunt hem dan aan de kant brengen en op een onthaakmat leggen.

Een schepnet kan ook werken maar je moet er rekening mee houden dat je een erg groot schepnet nodig hebt die sterk is. Anders past de meerval er niet in of maakt de meerval het met zijn kracht snel kapot.

Hoe onthaak je een meerval?

Na al het zware werk heb je uiteindelijk de meerval aan de kant gekregen en dan is het tijd om de meerval snel te onthaken.

Om te beginnen kun je dit het beste doen op een onthaakmat. Je vist vaak bij stenen en andere onhandige plekken, een onthaakmat zorgt ervoor dat je de meerval op een zachte ondergrond kunt neerleggen en dat je zo de tijd hebt om de meerval te onthaken.

Ook kun je er voor kiezen om in het water te gaan staan met een waadpak of laarzen en in het water de meerval te onthaken.

Nu de meerval op de onthaakmat of in het water ligt kun je de meerval onthaken. Dit kun je het beste doen met een sterkte tang, je kunt zo de haak uit de mond van de meerval verwijderen. Het is slim om een aantal verschillende tangen mee te nemen. Een lange, een dunne en een kniptang.

De haak moet je verwijderen zonder de kieuwgreep te gebruiken! De meerval is veel te zwaar voor de kieuwgreep en het is dan ook niet de bedoeling om zo de vis vast te houden.

FAQ

Hoe groot kan een meerval worden?

In Nederland staat het record van een gevangen meerval op 2.43 meter! Daarmee is de meerval de grootste roofvis in de Nederlandse wateren.

Wat is het beste tijdstip om te vissen op meerval?

De hele dag door is er meerval te vangen maar over het algemeen is de meerval in de ochtend en in de avond het meest actief.

Is het vissen op meerval duur?

Een nadeel van het vissen op meerval is dat het behoorlijk duur is. De grote sterke hengel , de molen , de onthaakmat, de laarzen en het waadpak zorgen er mede voor dat er veel dure spullen nodig zijn.


Gerelateerde berichten