De popper is een uitstekend stuk kunstaas voor bijna alle roofvissen. Ondanks dat is de popper bij veel roofvissers nog onbekend. Dit is zonde want het kunstaas werkt goed en het is leuk om er mee te vissen. Voordat je begint met het vissen is het wel belangrijk dat je weet; Hoe vis je met een popper?
Een popper vis je binnen over het wateroppervlak. Je kunt dit doen door de popper tikkend binnen te vissen waardoor de popper van links naar rechts schiet en zo naar de waterkant komt. Ook kun je de popper gewoon binnen vissen zonder actie. Ook kun je afwisselen in het tempo.
Maar om echt goed te weten te komen hoe je vist met een popper is het ook belangrijk om te weten wat een popper is, wanneer je vist met een popper en wat de beste stekken zijn. Dit en nog meer zullen we hier bespreken!
Wat is een popper?
Een popper is een stuk kunstaas wat van hout of plastic is gemaakt. Een popper heeft vaak de vorm van een plug alleen dan zonder lip en dus met een platte neus. Dit zorgt ervoor dat de popper over het wateroppervlak de actie maakt.
Een popper heeft dus geen lip op de voorkant maar heeft een platte neus zoals is te zien in de afbeelding hieronder.
Door deze platte voorkant zal het kunstaas op het wateroppervlak blijven.
Ook zorgt het ervoor dat het kunstaas een opvallende actie maakt. Want naast dat het op het wateroppervlak blijf is het ook zo dat de popper veel geluid maakt tijdens het vissen en dat het veel water opspat.
Het opspattende water en het geluid zorgen ervoor dat de popper een opvallend stuk kunstaas is voor de roofvissen, dit is echt de kracht van de popper. Wellicht zullen de roofvissen zelfs alleen uit nieuwsgierigheid al naar de popper zwemmen!
Hoe vis je met een popper?
Een popper kun je op verschillende manieren binnen vissen. Je kunt variëren in de techniek en in het tempo.
Een goed werkende techniek is het vissen met een pauze. Je werpt de popper binnen, vervolgens vis je de popper en stukje binnen en dan stop je even. Het stoppen zal ervoor zorgen dat de roofvissen die er mogelijk zwemmen denken dat de prooi zwak of gewond is en dat is een extra aanleiding tot een aanbeet.
Ook kun je de popper tikkend binnen vissen. Als je de popper hebt ingeworpen geef je flinke tikken op de hengel terwijl je binnen vist. Dit zal ervoor zorgen dat de popper van links naar rechts door het water schiet. Op die manier geef je de popper nog meer actie in het water mee en ook dit kan een aanleiding zijn tot een aanbeet.
De derde methode is het meest simpel. Dit is namelijk gewoon het inwerpen van de popper en binnen vissen zonder het een actie mee te geven. De popper maakt van zichzelf genoeg geluid en beweging om roofvissen aan te trekken.
Daarnaast kun je natuurlijk met alle manieren variëren in het tempo waarmee je de popper binnen vist. Ook het variëren van het tempo zal zorgen dat het kunstaas opvalt en daarmee de aandacht van de roofvissen kan trekken.
Wat echt de beste manier is om een popper binnen te vissen, is niet te zeggen. Dit omdat het per dag kan verschillen. Het is verstandig om veel af te wisselen in techniek en er zo vanzelf achter te komen wat er die dag het beste werkt.
Welke popper moet ik kiezen?
Het is niet vast te stellen welke popper echt het beste is voor het roofvissen. Dit komt omdat dit per dag en per vis kan verschillen. Dit kan verschillen per kleur maar ook per formaat.
Wel is het belangrijk om te weten dat een roofblei en een baars niet zulk groot kunstaas aanvallen als een snoek. Wanneer je dus op alle vissen kans wil maken is het aan te raden om een popper te kiezen tussen de 5 en de 7 centimeter.
Wanneer je alleen (grote) snoek wilt vangen is het slim om een wat groter formaat te kiezen.
Maar het is vooral belangrijk om veel af te wisselen. Als je een tijdje geen aanbeten krijgt kies je voor een ander formaat popper en een andere kleur. Zo kom je er vanzelf achter wat er goed werkt op dat moment.
Wel werken de natuurlijke kleuren zoals zilver, bruin, en groen altijd goed. Maar het is ook slim om een wat opvallendere kleur zoals oranje mee te nemen voor als de aanbeten uitblijven.
Zelf ben ik erg fan van de kunstaas popper set met stalen onderlijnen (bol.com). Dit is een setje van verschillende poppers met veel kleuren die het erg goed doen.
Wat kun je vangen met een popper?
Met een popper kun je bijna elke roofvis in Nederland vangen. Een popper is vooral effectief op roofvissen in zoetwater die graag hoog in het water komen om te jagen op hun prooi.
Daarmee maak je met een popper in zoetwater vooral kans op een snoek, baars en een roofblei. Je zult niet snel een snoekbaars vangen omdat een snoekbaars vooral op de bodem van een rivier jaagt. Een popper beweegt alleen op het water.
Ook ligt het aan het formaat van de popper, wanneer je een erg grote popper hebt is de kans op baars kleiner en zal het vooral snoek zijn wat je vangt.
En ook de stek kan bepalend zijn in wat je vooral aan de haak zult slaan. Zo zul je op de oppervlakte van een rivier vooral baars en roofblei vangen en juist minder snel een snoek.
Wat zijn de beste stekken?
Met een popper kun je op veel verschillende stekken vissen. Het is belangrijk om te weten dat je op het wateroppervlak aan het vissen bent en je daarom op stekken moet vissen waar de roofvis het kunstaas vanaf onder kan aanvallen.
De beste stekken voor het vissen met een popper zijn daarom slootjes, polders en rivieren. In de slootjes en polders is het water niet zo diep waardoor je mooi over het water kunt vissen en de roofvissen de popper vanaf onder kunnen aanvallen.
In een rivier is het water natuurlijk wel diep maar het is hier verstandig om redelijk dicht bij de kant te gaan vissen. In de buurt van een krib of langs de kant zijn plekken waar de baars en de roofblei graag klaarligt om aan te vallen.
In de afbeelding hierboven is een perfecte stek te zien op de rivier. Je kunt op dit soort stekken de hele waterkant uitvissen met een popper. Juist op dit soort plekken liggen de roofvissen klaar om aan te vallen.
Het verschil tussen een jerkbait en een popper
Een jerkbait en een popper lijken qua eigenschappen best veel op elkaar. Dit komt omdat er op een jerkbait ook geen lip zit en sommige jerkbaits ook blijven drijven wanneer je ze binnen vist. Daarnaast maken ook jerkbaits een geluid als je ze binnen tikt.
Toch is een jerkbait een heel ander stuk kunstaas dan een popper. Het grootste verschil is dat een jerkbait veel groter en zwaarder is. Een popper is vaak een redelijk klein visje van tussen de 5 en de 8 centimeter.
Een jerkbait is echt een stuk groter, niet te vergelijken met het formaat van een popper. Daarnaast is het bij een jerkbait noodzakelijk om het kunstaas een actie mee te geven. Als je de jerkbait geen actie geeft zal het niks doen in het water. Een popper doet dit wel.
Ik heb een apart artikel geschreven over hoe je precies vist met een jerkbait. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.
FAQ
In principe kun je het hele jaar door vissen met een popper. Maar omdat in de zomer de roofvissen hoger in het water bewegen dan in de winter, is de zomer over het algemeen de beste periode.
De prijs van een popper kan behoorlijk verschillen. Het ligt er vooral aan of je kiest voor een merk product of niet. Je kunt voor 5 euro al een popper hebben maar ze zijn er ook van 15 euro. Een dure popper hoeft zeker niet beter te zijn dan een minder dure popper.
Het vissen met een popper werkt niet goed op zee. Dit omdat het kunstaas op het water beweegt en je op zee over het algemeen beter op de bodem kunt vissen.