Het vissen vanaf het strand is erg populair. Dit is logisch want het is erg leuk om te doen. Wel is het belangrijk om goed in te werpen en te weten waar je moet vissen. Vandaar de vraag; Hoe vis je vanaf het strand?
Om vanaf het strand te vissen heb je een sterke, lange hengel nodig met een zeemolen en een flink werpgewicht. Het is belangrijk om zo ver mogelijk in de zee te werpen, dit doe je het beste met een flink stuk lood. Meestal vis je met pieren en zagers. Via deze methode kun je veel vissen vangen vanaf het strand!
Om precies te weten hoe je het beste op het strand kunt vissen is het ook belangrijk om te weten welke hengel je nodig hebt, hoe je ver kunt inwerpen en wat de beste stekken zijn. Dit alles en meer lees je in dit artikel!
Welke hengel heb je nodig op het strand?
Wanneer je aan het vissen bent op het strand moet je ver kunnen inwerpen. Dit omdat het begin van de zee vaak nog niet diep is en je moet simpelweg een flinke afstand kunnen inwerpen om het aas op bepaalde stekken te krijgen. Ook wil je over de golven heen vissen.
Het is hiervoor belangrijk om veel gewicht aan de lijn te hebben zodat je met een flink gewicht kunt inwerpen. Vooral daarom is het belangrijk dat je voor het vissen vanaf het strand een sterke en lange vishengel uitkiest.
De beste hengel voor het strandvissen is een speciale zeehengel, vaak zijn deze tussen de 4 en de 5 meter en hebben ze een flink werpgewicht. Zoals in de afbeelding hieronder.
Het nadeel van een speciale zeehengel is dat het erg duur is bij aanschaf, wanneer je veel aan het zeevissen bent hoeft dit erg te zijn maar wanneer je het met weinig ervaring gewoon eens wilt proberen is het zonde om speciaal een dure hengel te kopen.
In dat geval is het ook mogelijk om met een sterke karperhengel te vissen. Het gaat er vooral om dat de hengel sterk is, lang is, en een flink werpgewicht heeft.
Lijnmontage
Aan de hengel hoort natuurlijk een lijn. Voor het vissen op zee kun je het beste een dikke lijn gebruiken, denk aan een nylon lijn tussen de 25 en de 35/100e. Dit is dik genoeg als hoofdlijn.
Maar het is ook verstandig om een voorslag op de lijn te plaatsen, een voorslag is een verlengde van de hoofdlijn en is wat dikker. Neem gerust een dikte van 65/100e. Dit plaats je in het verlengde van de hoofdlijn om er voor te zorgen dat de hoofdlijn niet breekt bij het inwerpen of door stenen.
Om de lijn genoeg gewicht te geven om ver te kunnen inwerpen gebruik je lood. Op zee heb je flinke blokken lood nodig tussen de 75 en de 150 gram. Je hengel moet dit dus aankunnen.
Deze blokken lood plaats je op de lijn, vaak is dit schuiflood. Soms heeft dit lood ook ankers, dit zijn pinnen die aan het lood vast zitten die zich in het zand vastmaken. Dit is handig om te gebruiken als er veel stroming staat.
Aas
Op de lijnmontage horen natuurlijk ook de haken met daaraan het aas. Naar onze ervaringen is het beste wat je kunt gebruiken een paternoster voor het zeevissen. Dit is een kant en klaar setje waarbij de er meerdere geschikte haken al aan de lijn zitten.
Ook zijn er complete setjes te koop waarbij er al lood, haken, wartels en lijn bijzit. Dit is erg handig wanneer je nog weinig ervaring hebt met het optuigen van een zeehengel.
Zelf heb ik goede ervaringen met de Deep Blue – Beach Kit (bol.com).
Het aas wat je aan de haak vastmaakt verschilt op welke vis je aan het vissen bent. Maar zagers en pieren doen het altijd erg goed op zee en daar kun je bijna iedere zeevis mee vangen, ook zeebaars!
Hoe werp je ver in vanaf het strand?
Zoals al eerder besproken is het tijdens het vissen op het strand belangrijk om zo ver mogelijk in te kunnen werpen. Dit omdat je zo over de golven heen kunt vissen en je het aas op bepaalde stekken kunt krijgen.
Om op de juiste manier ver in te kunnen werpen zijn er een aantal handelingen nodig. Als je deze juist uitvoert, heb je niet eens veel kracht nodig om ver in te kunnen werpen.
- Ga met je hengel langs de kant van het water rechtop staan met je rug naar het strand toe.
- Klap de beugel van de molen open en pak de lijn vast tussen je vinger en de steel van de hengel.
- Ga in de werphouding staan, dit is de hengel recht achter je houden. De hengel wijst met de punt naar het strand toe terwijl je zelf naar de zee toe kijkt.
- Werp vanuit je rug de hengel recht naar het water toe en laat op dat moment de lijn los.
- Laat de lijn met het aas zakken tot de bodem en klap vervolgens de beugel dicht.
Dit is een kort maar krachtige uitleg van hoe je met een werphengel vist. Zoals al eerder aangegeven is het helemaal niet nodig om ontzettend veel kracht te gebruiken of om zelfs een aanloop te nemen. Wanneer je vanuit je rug inwerpt zorgt dit in combinatie met het gewicht van het lood ervoor dat je ver in kunt werpen.
Voor een nog uitgebreidere uitleg over hoe je met een werphengel vist kunt u dit artikel bekijken. Dit is een apart artikel waarin precies staat beschreven hoe je met een werphengel vist!
Wat zijn de beste plekken vanaf het strand?
Nederland kent natuurlijk een lange kuststrook en daarom is het goed om te weten wat de beste plekken zijn vanaf het strand om te vissen.
Echter is dit afhankelijk van het soort vis waar je op wilt vissen, over het algemeen is het wel zo dat een pier erg goed werkt. Dit omdat je dan al een stuk dieper op zee bent en er hier een hoop stroming staat.
Maar vanaf het strand is het in principe vrij simpel, overal is vis te vangen langs de kant. Het gaat er vooral om dat je voorbij de golven kunt vissen en dat het aas op de bodem ligt.
Wel zijn plekken zoals stenen, paaltjes (zoals in de afbeelding hierboven) in het water en in de buurt van pieren stekken om in de gaten te houden. Hier komen vissen jagen op kleine insecten en dit is dus een goede plek om je aas te hebben liggen.
Ook is het soms slim om goed te kijken waar de zeemeeuwen zich bevinden, die weten natuurlijk als de beste waar de vissen liggen!
FAQ
Vanaf het strand kun je veel verschillende vissen vangen. Bijvoorbeeld zeebaars, tong, schar, bot, gul en andere vissen. Over het algemeen zul je vanaf het strand met zagers de platvissen het vaakst vangen.
Een zeehengel is behoorlijk duur, gemiddeld is de prijs van een goede zeehengel tussen de 75 en de 130 euro. Het is goed om te weten dat een goede zeehengel niet extreem duur of van een specifiek merk hoeft te zijn. Het gaat er bij het zeevissen vooral om dat de hengel sterk en lang is.
Ook met een reel kun je op zee vissen. Wel is het belangrijk om te weten dat je voor het vissen met een reel een speciale hengel nodig hebt. Je kunt dus geen reel plaatsen op een normale hengel waar je normaal een molen op hebt zitten.