Veel vissers maken tijden het vissen gebruik van een onderlijn. Bij sommige vissen is een onderlijn noodzakelijk. Als je wilt starten met vissen is het belangrijk om jezelf af te vragen: Waarom vissen met een onderlijn?
Vissen met een onderlijn is nodig om je hoofdlijn te beschermen. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor tanden van roofvissen, maar ook voor scherpe stukken in het water zoals stenen. Ook is het met een onderlijn makkelijker om te verwisselen van haak of kunstaas.
Het is dus voor de meeste vissen verstandig om een onderlijn te gebruiken. Maar er zijn veel verschillende onderlijnen, zowel van materiaal als van lengte. In dit artikel zullen we er dieper op induiken wat precies nodig is!
Wanneer gebruik je een onderlijn?
Een onderlijn kun je in principe altijd gebruiken. Wel is de onderlijn het meest noodzakelijk bij het vissen op roofvissen of andere vissen die sterk en groot kunnen worden. Zoals karper, ook kun je de onderlijn gebruiken als je snel en makkelijk wilt verwisselen van haak.
Het bekendste voorbeeld voor het gebruik van een onderlijn is de snoek. De snoek en andere roofvissen (zoals snoekbaars, paling) hebben tanden. Als je zonder onderlijn aan het vissen bent, bijt de vis je hoofdlijn zo door. Als je met een (stalen) onderlijn aan het vissen bent is dit niet mogelijk.
Bij een roofvis is het dus noodzakelijk om een onderlijn te gebruiken. Ook als de roofvis geen tanden heeft. Een roofvis kan groot en sterk worden, als je een felle aanbeet krijgt van een sterke vis, dan kan je lijn zonder onderlijn snel doorbreken. Maar ook andere vissen zijn sterk genoeg om een normale vislijn kapot te trekken.
Karper, grote winde, en soms zelfs grote voorn zijn in staat om een normale vislijn te breken. Het is daarom verstandig een onderlijn te gebruiken wanneer je kans maakt op grote vissen. Als je met de vaste stok op voorn aan het vissen bent, is de kans op een grote vis klein. Dan is het niet noodzakelijk om een onderlijn aan de lijn te bevestigen.
Snel verwisselen haken
Maar toch wordt het ook in dit geval gedaan, zo zit er aan een onderlijn vaak een clipje waardoor je heel snel een haak kan verwisselen. Als je een vishaak aan de draad zou knopen, moet je eerst de draad doorknippen voordat je weer een andere haak erop kunt zetten. En als je vast komt te zitten, ben je vaak een groot stuk van de montage kwijt.
In de afbeelding hierboven is een onderlijn te zien die vooral bedoeld is voor het vissen met kunstaas. Je ziet dat er een clipje aan zit, dit clipje kun je snel open en dicht doen en dus makkelijk verwisselen van (kunst)aas.
Kortom: je kunt dus altijd een onderlijn gebruiken tijdens het vissen omdat het makkelijker is en het beschermt de hoofdraad. Maar voor het vissen op kleine vissen (zoals witvis) die niet zo sterk en groot worden, is het niet noodzakelijk. Bij andere vissen wel. Zeker bij de snoek is een onderlijn een echte must-have!
Verschillende soorten onderlijnen
Er bestaan verschillende soorten onderlijnen, er zijn stalen onderlijnen die vooral bedoeld zijn voor het roofvissen. Maar er zijn ook fluorocarbon onderlijnen, deze zijn onzichtbaar in het water en valt de draad dus niet op. En ook zijn er kant en klare onderlijnen voor bijvoorbeeld het vissen met doodaas.
De stalen onderlijn is de meest bekende onderlijn. Deze bestaat al heel lang en is bedoeld voor het roofvissen. Roofvissen hebben soms scherpe tanden die zo door de hoofdlijn heen bijten. Met een stalen onderlijn voorkom je dit. Een stalen onderlijn is in het water te zien voor een roofvis. Het heeft dus als nadeel dat het de vis kan afschrikken.
Dit is niet het geval bij een fluorocarbon onderlijn, deze zijn in het water niet zichtbaar. Dit is een voordeel voor het vissen. Een fluorocarbon onderlijn wint vooral de laatste tijd veel aan populariteit. Wel is de fluorocarbon onderlijn vaak iets dikker en stugger dan een stalen onderlijn.
Naast een stalen onderlijn en een fluorocarbon onderlijn, zijn er ook kant en klare onderlijnen. Voor het vissen met doodaas op snoek bijvoorbeeld, zijn er complete onderlijnen te koop waardoor je niet zelf een montage hoeft te maken. Dit scheelt een hoop tijd, en je weet zeker dat je een geschikte onderlijn hebt voor het vissen.
Lengte van de onderlijn
Ook zijn er behoorlijke verschillen in de lengtes van de onderlijn, je hebt onderlijnen van 15 centimeter maar ook van 30 centimeter. Vaak is dit een persoonlijke voorkeur van de visser zelf. Wel is een langere onderlijn (ong. 20 centimeter) aan te raden voor het vissen op snoek. Snoeken kunnen namelijk (kunst)aas erg ver in hun bek hebben zitten, als je dan een kleine onderlijn hebt, bestaat er een kans dat de snoek alsnog je onderlijn doorbijt. Dit geldt ook voor snoekbaars.
Hoe bevestig je een onderlijn aan de hengel?
De onderlijn maak je vast aan de hengel door de hooflijn vast te knopen door het kraaltje wat aan de onderlijn zit. Gebruik een goede knoop, want de onderlijn moet goed vast zitten aan de hoofdlijn.
In de afbeelding hierboven zijn verschillende knopen te zien die je kunt toepassen voor het vastmaken voor een onderlijn. Sommige zijn erg lastig, maar deze zijn ook niet noodzakelijk. Je kunt ook een simpele knoop gebruiken om de onderlijn vast te maken. Het gaat er vooral om dat de knoop sterk is.
Aan een onderlijn zit altijd een kraaltje zoals in de afbeelding hierboven. Het is de bedoeling dat de hoofdlijn vastknoopt door het kraaltje heen. Dit kan bijvoorbeeld met de knopen hierboven, maar het kan ook met een andere sterke knoop.
Het vastmaken van de onderlijn is dus niet zo lastig. Als de knoop maar sterk is. Zorg er wel voor dat je hoofdlijn met de knoop altijd door het kraaltje gaat en niet door het clipje. Het clipje is echt bedoeld voor het verwisselen van (kunst)aas.
3 gedachten over “Waarom vissen met een onderlijn?”