Roofvissen is in Nederland leuk om te doen, er zijn veel verschillende soorten zowel op zoetwater als op zee. Met name de bekende snoek en snoekbaars zijn erg populair. Maar wat heb je nodig voor het roofvissen?
Voor het roofvissen heb je een hengel nodig, met een reel of een molen, met daaraan gevlochten of nylon draad en een onderlijn met aas. Ook heb je onthaakmateriaal nodig zoals tangen en een onthaakmat.
Maar er zijn natuurlijk veel verschillende soorten molens, hengels en soorten aas. Alleen al bij kunstaas zijn er ontelbaar veel verschillende varianten. In dit artikel zullen we precies bespreken wat je nodig hebt voor het roofvissen!
Hengel
Voor het roofvissen heb je vrijwel altijd een werphengel nodig. De meest gebruikte hengels voor het roofvissen zijn de spinhengel, jerkbait hengel en een speciale hengel voor een reel. De keuze die je maakt is afhankelijk van het soort vis waar je op vist.
Bij het roofvissen heb je dus keuze uit verschillende werphengels, iedere hengel heeft zijn voordelen en kenmerken. De spinhengel is waarschijnlijk de meest gebruikte hengel onder roofvissers omdat je daar over het algemeen veel verschillende roofvissen mee kunt vangen. Hieronder staan de hengels met de kenmerken daarvan beschreven.
- Spinhengel
De spinhengel is er in veel verschillende soorten, en dan met name in werpgewicht. Als je met zwaar kunstaas vist, (bv. een shad van 35 gram) is het verstandig om het werpgewicht van de spinhengel ook ongeveer in het zelfde aantal gram te nemen. En zo ook andersom, vis je met licht kunstaas, neem je een lichtere spinhengel.
Op de spinhengel zit altijd een molen, ook bestaat de spinhengel uit meerdere delen en is het dus een werphengel. De meeste spinhengels hebben een lengte van tussen de 2.0 en de 2.5 meter. Als je ver wilt inwerpen zoals bijvoorbeeld bij een rivier, dan kan je beter voor de langere hengel kiezen. En zo ook andersom wanneer je minder ver wilt inwerpen bij een polder bijvoorbeeld.
- Jerkbait hengel
Zoals de naam van de hengel al doet vermoeden is de jerkbaithengel vooral geschikt voor het vissen met jerkbaits. Deze hengel is vooral geschikt voor vissers die graag met jerkbaits vissen, maar het niet prettig vinden om met een reel te vissen.
Als je ander extreem zwaar kunstaas hebt zoals grote shads met een flink werpgewicht of een enorme swimbait, kan je ook hiervoor de jerkbaithengel gebruiken. Het is bij de jerkbaithengel wel belangrijk dat er een sterke molen op zit, er komt namelijk veel werpgewicht op de hengel te staan en dus ook op de as van de molen. Als de molen niet sterk genoeg is kan de jerkbait de as krom trekken.
- Baitcaster hengel
Een baitcaster hengel is een hengel die speciaal gemaakt is voor het vissen met een reel. Een reel wordt vooral gebruikt voor het vissen met een jerkbait. Bij de baitcaster hengel zit de reel namelijk aan de bovenkant van de hengen en komt het draad rechtstreeks uit de spoel en dus niet vanaf de as.
Dit voorkomt dus het probleem dat de as kan worden krom getrokken. Bovendien ervaren de meeste vissers de baitcaster hengel het beste voor het vissen met jerkbaits omdat je veel moet tikken met de hengel.
- Vlieghengel
Een vlieghengel is speciaal gemaakt voor het vliegvissen. Met het vliegvissen vis je zonder een molen en werp je handmatig in en vis je ook handmatig binnen door aan het draad te trekken in plaats van aan de molen of reel te draaien.
Molen of reel
Een reel wordt vooral gebruikt voor het vissen met jerkbaits. Een molen wordt gebruikt voor elk ander kunstaas wat niet extreem zwaar is. Voor een reel heb je een speciale hengel nodig.
Voor het roofvissen heb je dus ook een molen of een reel nodig. Dit is een persoonlijke keuze van de visser, de molen is dus niet beter om te gebruiken dan de reel of andersom. Wel hebben beide dus hun voor en nadelen. Zoals al aangegeven is de reel bedoeld voor jerkbaits of ander extreem zwaar kunstaas en de molen voor wat minder zwaar kunstaas.
Het grote verschil tussen de reel en de molen is dat de molen onder de hengel zit en de reel boven de hengel. In de afbeelding hieronder is te zien dat de molen onder de hengel zit.
Ook is te zien dat het draad via de as in de spoel terecht komt. Bij een reel is dit niet het geval. De reel zit boven de hengel en het draad gaat rechtstreeks de spoel in. Zoals is te zien in de afbeelding hieronder.
Kunstaas
Voor het roofvissen wordt kunstaas het meest ingezet, met kunstaas imiteer je een prooi van de roofvis. Populaire voorbeelden hiervan zijn: pluggen, shads, jerkbaits, en spinners.
Je kunt voor het roofvissen kunstaas of doodaas inzetten. Beide werkt erg goed, maar met doodaas vang je vooral snoek en snoekbaars. Met kunstaas kun je zo goed als iedere roofvis vangen die er in de Nederlandse wateren zwemt.
Er zijn veel verschillende soorten kunstaas waar tussen je kunt kiezen, zowel in soort als in kleur. Daarom staat hieronder een overzicht van de verschillende soorten kunstaas met de kenmerken ervan.
- Pluggen
Pluggen bestaan uit verschillende soorten, zo heb je meerdelige pluggen en pluggen die een geheel zijn. Over het algemeen komt er geen speciale techniek kijken bij het binnen vissen van een plug. Je werpt de plug in en vist weer binnen. Je hebt zinkende pluggen en drijvende pluggen, een zinkende plug zinkt direct als je hem inwerpt, een drijvende plug blijft drijven en gaat pas onder het water als je hem binnen vist.
In principe kun je met een plug elke roofvis vangen. Op de rivier kun je er goed roofblei mee vangen en soms zelfs snoek of snoekbaars. In de sloten vang je er juist (grote) baars mee en snoek.
- Shads
Een shad is een stuk kunstaas met een loodkopje erin. Daarom zakt het direct en snel naar de bodem. De shad wordt zowel in de rivier als in de sloten gebruikt. Op de rivier gebruiken de meeste vissers de shads voor het vissen op snoekbaars.
De techniek die de meeste vissers gebruiken is het tikkend binnen vissen over de bodem. Dit doe je door de shad in te werpen, hem vervolgens te laten zakken tot de bodem en dan omhoog te tikken, en dan weer laten zakken. Zo imiteer je een zwakke prooi voor de roofvis.
- Jerkbaits
Ook jerkbaits zijn erg populair onder de roofvissers. Een jerkbait is vooral bedoeld voor het vissen op snoek. Vissen met een jerkbait vereist wel een speciale techniek, je moet de jerkbait namelijk zelf besturen. Dit doe je door tikken aan de hengel te geven terwijl je de jerkbait binnen vist. Op die manier beweegt de jerkbait van links naar rechts in het water.
- Spinners
De spinner is een echte klassieker onder de roofvissers. De spinner staat bekend om het roterend blad wat door het water beweegt als je de spinner binnen vist. Met een spinner kun je zo goed als elke roofvis vangen. in de sloot vang je er vooral baars en snoek mee en op de rivier zal het vooral roofblei en baars zijn.
Doodaas
Het vissen op roofvissen met doodaas werkt erg goed. Op de rivier zul je er vooral snoekbaars mee vangen en in de sloot vooral snoek. Vaak vang je met doodaas een grote vis. Het Nederlands record snoek is gevangen met doodaas.
In de afbeelding hierboven is doodaas te zien, als je met doodaas besluit te vissen dan vis je meestal op snoek of op snoekbaars en in heel uitzonderlijke gevallen meerval. Over het algemeen vang je met doodaas gemiddeld grotere vissen dan met kunstaas. Wel is het wellicht wat saaier om te doen omdat je alleen maar wacht tot de pieper afgaat of de dobber ondergaat. Bij het vissen met kunstaas ben je constant aan het lopen.
De techniek die je gebruikt voor kunstaas is vrij simpel, je zoekt naar de beste stekken voor bijvoorbeeld snoek, en je vist daar op of tegen de bodem met het dode aas, en wacht op een aanbeet. Ook kun je voorvoeren door vlak voor je gaat vissen kleine stukjes vis op de plek te gooien waar je wilt vissen.
Nylon of gevlochten draad
Voor het roofvissen is het meest gebruikte draad nylon of gevlochten draad. Als je met zwaar kunstaas zoals een jerkbait gaat vissen is gevlochten draad de beste keuze, voor lichter kunstaas zoals een spinner is nylon draad vaak beter.
Zoals het hierboven staat omschreven, zo is het niet altijd keihard in de praktijk het geval. Je kunt namelijk ook prima met nylon draad vissen met een jerkbait. Zorg er dan wel voor dat je een dikkere nylon draad neemt. Vanaf 20 millimeter aan dikte zit je al snel goed voor nylon.
Ook kun je vissen met fluorocabon, dit is de laatste tijd steeds populairder onder de vissers. Fluorocabon heeft als groot voordeel dat het onder het water zo goed als onzichtbaar is. Maar daar staat wel tegen over dat het ook zwakker is en je dus voor een dikkere en vaak ook duurdere maat moet kiezen dan bij nylon of gevlochten draad.
Onderlijn
Aan het einde van je draad moet bij het roofvissen altijd een onderlijn zitten. Een onderlijn is een stalen draadje wat tussen je draad en je kunstaas zit. Omdat het van staal is zorgt het ervoor dat een roofvis zoals een snoek het draad niet door kan bijten. Een nylon of gevlochten draad heeft de snoek vaak zo door gebeten. In de afbeelding hieronder is een onderlijn te zien.
Onthaakmateriaal
Voor het roofvissen heb je de volgende spullen nodig om de vis te onthaken: een onthaaktang, een onthaakmat, een kniptang en een schepnet.
Voor het roofvissen zijn spullen voor het onthaken onmisbaar. Het is een absolute no-go om zonder onthaakmateriaal te gaan vissen. Dit omdat je vaak de haak met alleen je handen niet uit de bek van de vis krijgt, tevens is het bij de roofvissen met tanden (snoek, snoekbaars) ook gevaarlijk om te doen.
Neem daarom altijd een onthaaktang mee voor het roofvissen. Bij een onthaaktang is het vooral belangrijk dat de tang lang en dun is. Het kunstaas kan soms behoorlijk diep in de bek zijn gehaakt. Je hebt dus soms een behoorlijke tang nodig voor het onthaken.
Naast de onthaaktang is ook een kniptang belangrijk om mee te nemen. Een kniptang moet een hele sterkte tang zijn die door ijzer kan knippen. Soms zit de zo ongunstig gehaakt dat het zelf met een kieuwgreep of een onthaaktang niet mogelijk is om de vis te onthaken.
Als dat het geval is, kun je met de onthaaktang de weerhaak van het kunstaas doorknippen. Op die manier kun je via de kieuw vaak alsnog het kunstaas verwijderen. Je bent dan wel een dreg van je kunstaas kwijt maar dat is beter dan dat de vis beschadigd. In de afbeelding hieronder is een kniptang te zien.
Zelf heb ik goede ervaringen met de Ultimate 2-delige Tangen Set (bol.com) dit is een setje met een goede kniptang en een goede onthaaktang.
Onthaakmat en schepnet
De tangen die hierboven zijn besproken zijn voor het onthaken van de vis zelf. Maar om de vis aan de kant te krijgen en te houden zijn er ook materialen die wij aanraden om mee te nemen. Als je een roofvis aan de haak hebt kan dit gepaard gaan met een hoop gespartel en gevecht van de snoek. Het is soms moeilijk om de snoek aan de kant te krijgen. Met een schepnet is dit makkelijker.
Met een schepnet kun je de vis in het water scheppen en op die manier eenvoudig naar binnen tillen. (zoals in de afbeelding hierboven). Let er wel op dat je dit niet te snel doet, als de vis nog flink aan het vechten is kan je beter nog even wachten. Omdat een roofvis soms erg sterk is, is het mogelijk dat de roofvis door het net heen zwemt en dat zou zonde zijn van het schepnet.
Ook een onthaakmat kan helpen bij het onthaken van de roofvis. Een onthaakmat is een zachte mat die je op de grond kunt neerleggen. Als je een vis gevangen hebt kun je de vis op de onthaakmat leggen. Zo zorg je ervoor dat de roofvis een zachte ondergrond heeft i.p.v. bijvoorbeeld stenen bij de rivier of hout bij een vlonder.
Bonus tip
Als je de roofvis hebt gevangen en hebt onthaakt, dan is het ook altijd leuk om daarvan bewijs te hebben of om er later naar terug te kunnen kijken. Neem daarom een camera mee voor een foto te maken van een mooie vis en een meetlint waarmee je kunt opmeten hoe groot de vis is die je hebt gevangen!
FAQ
Nee, je hebt geen boot nodig voor het roofvissen. Wel kan een boot makkelijk zijn op grote wateren zoals een rivier. Maar een boot is niet noodzakelijk om roofvis te vangen.
Over het algemeen heb je geen speciale viskleding nodig voor het roofvissen. Wel kan een goede zonnebril helpen om soms een vis klaar te zien liggen.
In Nederland is onder de roofvissers over het algemeen de snoek de populairste roofvis. Dit komt waarschijnlijk omdat de snoek erg groot en sterk kan worden.
Eén gedachte over “Wat heb je nodig voor het roofvissen?”