Grootste roofvissen gevangen in Nederland

Wanneer je aan het vissen bent is het natuurlijk leuk als je wat vangt. Het is nog leuker als je een grote vis vangt. Zeker tijdens het roofvissen kun je grote vissen vangen in Nederland. Het is daarom goed om te weten; Wat zijn de grootste roofvissen gevangen in Nederland?

De grootste roofvis die in Nederland is gevangen is een meerval. Die meerval was 2.43 meter lang. De meerval komt voor in de grote rivieren in Nederland en wordt niet vaak gevangen. De grootste snoek in Nederland gevangen was 1.38 meter lang.

In dit artikel zullen we per roofvis bespreken hoe groot de vis was maar ook waar je ze kunt vangen! Daarnaast is het ook goed om te weten wat de grootste zeevissen zijn en waar je op moet letten tijdens het vangen van grote vissen. Ook dat bespreken we hier.

Wat is de grootste roofvis gevangen in Nederland?

De meerval is de grootste roofvis die de Nederlandse wateren te bieden heeft. De meerval is niet zo’n bekende roofvis als de snoek. Dit komt omdat de meerval een stuk lastiger te vangen is. De grootste meerval in Nederland gevangen was 2.43 meter lang. In het buitenland kan de meerval nog groter worden.

Een meerval wordt niet zo vaak gevangen in Nederland. Dit komt omdat de meerval alleen voorkomt in de grotere rivieren van Nederland zoals de maas. Daarnaast beweegt de meerval midden op het water en tegen de bodem aan. Je zult dus niet snel met kunstaas een meerval vangen.

De meerval heeft een opvallend en angstaanjagend uiterlijk. De meerval is lang en zwaar. Ook is de meerval te herkennen aan de voelsprieten. Een foto van een meerval is te zien in de afbeelding hieronder.

Wat is de grootste snoek gevangen in Nederland?

De meest bekende en meest beviste roofvis in Nederland is de snoek. Het vissen op snoek is in Nederland erg populair. De grootste snoek gevangen in Nederland was 1.38 meter lang. Vrouwelijke snoeken worden vaak langer dan mannelijke snoeken.

Het record staat dus op 1.38 meter, niet elke snoek die je vangt zal zo groot zijn. De gemiddelde lengte van de snoeken die je vangt zal liggen tussen de 40 en 60 centimeter lang.

Snoeken komen voor in alle zoetwatergebieden in Nederland. Je kunt snoek vangen op rivieren, slootjes, meren, polders en kanalen.

Op deze wateren liggen snoeken graag op plekken waar ze niet zo opvallen en waar de prooien van de snoek in de problemen komen. Denk dan aan bruggen, duikers, watertakken en stroming.

De snoek is te herkennen door het lange en dunne lichaam met een spitsige kop zoals is te zien in de afbeelding hierboven. De snoek heeft meer dan 500 scherpe tanden, het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het vasthouden van de snoek.

Wat is de grootste snoekbaars gevangen in Nederland?

Een snoekbaars is een kruising tussen een snoek en een baars. Daarom kunnen snoekbaarzen behoorlijk groot worden maar niet groter dan een snoek.

Het record snoekbaars staat in Nederland op 1.06 meter lang. De gemiddelde lengte van de snoekbaarzen die je zult vangen zal tussen de 40 en 55 centimeter lang zijn.

De snoekbaars is herkennen aan de twee vinnen die aan de bovenkant van de vis zitten en de kop van de vis. Zoals in de afbeelding hierboven is te zien heeft de snoekbaars een minder spitsige kop dan de snoek.

Een snoekbaars is ook dikker dan een snoek, een grote snoekbaars lijkt daarom soms op foto’s nog groter dan een snoek door de bouw van de vis.

In tegenstelling tot de snoek is de snoekbaars alleen te vangen op de grote rivieren. Op slootjes, plassen, meren en polders hoef je niet te proberen om snoekbaars te vangen.

Snoekbaarzen bewegen op of tegen de bodem aan op de grote rivieren in Nederland. Het werkt dan ook goed om op de rivieren te vissen met doodaas of met kunstaas wat over de bodem beweegt, bijvoorbeeld shads.

Ook snoekbaarzen hebben tanden. Ze zijn wel minder scherp als de tanden van een snoek maar het blijft oppassen!

Andere grote roofvissen in Nederland

Naast de bekende snoek, de snoekbaars en de meerval zijn er nog meer roofvissen in Nederland die het waard zijn om te bespreken. De baars en de roofblei zijn roofvissen die ook erg groot kunnen worden.

Baars

De baars kun je ook vangen met een dobber en insecten, dan zijn ze vaak niet zo groot. Maar wanneer de baars is gegroeid kan het een grote roofvis worden. De grootste baars die in Nederland is gevangen was 56 centimeter.

Dit is dus de helft kleiner dan een snoekbaars en meer dan de helft kleiner dan een snoek. Toch is een flinke baars vangen een behoorlijke uitdaging omdat ze erg sterk zijn en je ze kunt vangen met klein kunstaas.

De baars komt voor op alle zoetwatergebieden in Nederland. Polders, slootjes, rivieren en meren. Op al deze stekken is de baars te vangen. De baars is te vangen met kunstaas en met insecten, wanneer je een grote baars wilt vangen heb je de meeste kans met kunstaas.

Roofblei

De roofblei is in Nederland een vrij onbekende vis. Desondanks is een roofblei erg sterk en kan een roofblei ook behoorlijk groot worden.

De grootste roofblei die er in Nederland is gevangen was 84 centimeter! Dit is dus zelfs nog groter dan een baars. Naar onze mening is de roofblei daarom een wat onderschatte roofvis.

Roofblei komt alleen voor op de grotere rivieren en jaagt op plekken waar het flink stroomt op kleine visjes. Wanneer je met kleine plugjes op plekken vist waar het flink stoomt heb je mooie kansen op roofblei!

Een roofblei is te herkennen aan de zilveren kleur. In principe lijkt een roofblei op een hele grote voorn.

De grootste zeevissen gevangen in Nederland

Als we het hebben over het vissen met kunstaas dan zijn er ook op zee een aantal mooie en grote roofvissen te vangen. Denk bijvoorbeeld aan een zeebaars en een makreel.

De zeebaars is de bekendste roofvis op zee. De grootste zeebaars die in Nederland is gevangen was maar liefst 94 centimeter lang! Een zeebaars jaagt voornamelijk tussen de stenen of andere onderbrekingen op kleine prooien.

Je kunt dus prima met kunstaas langs pieren of andere stenen vissen om zo een mooie zeebaars te vangen.

Naast de zeebaars heb je met deze methode ook kans op een makreel. De grootste makreel die in Nederland is gevangen was 61 centimeter. Ook een makreel kan dus behoorlijk lang worden.

Conclusie

Al met al is het dus zo dat de Nederlandse wateren behoorlijk wat grote roofvissen te bieden hebben. De grootste roofvis in Nederland is de meerval. De bekendste en populairste roofvis is de snoek.

Daarnaast zijn er ook nog roofvissen zoals baars, snoekbaars en roofblei die ook groot kunnen worden en die gewoon met kunstaas te vangen zijn in Nederland.

Ook op zee zijn er grote roofvissen te vangen met kunstaas, denk dan aan een zeebaars en een makreel.

Gerelateerde berichten