Naast alle bekende en populaire soorten aas is het ook mogelijk om te vissen met kaas. Hoewel dit wat minder bekend is dan het vissen met bijvoorbeeld wormen of brood is het toch een stuk aas wat erg goed kan werken. Lees daarom hier; Hoe werkt het vissen met kaas?
Het vissen met kaas kan goed werken. Je kunt kaas door een enkele haak prikken maar je kunt ook de kaas door een hair rig rijgen. Met kaas kun je verschillende vissen vangen, denk aan barbeel, karper, voorn en brasem. Je kunt een vaste hengel maar ook een werphengel gebruiken.
Maar om echt een goed antwoord te krijgen op de vraag is het ook belangrijk om te weten hoe je vist met kaas, wat je verder kunt vangen met kaas, wanneer en waar je kaas gebruikt en hoe je kaas aan de haak vastmaakt. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!
Kun je vissen met kaas?
Voor veel vissers is het een vrij onbekend stuk aas. Maar het is wel degelijk mogelijk om te vissen met kaas. Voor met name barbeel, voorn, karper en brasem kan het erg goed werken om te vissen met kaas.
Het mooie aan de visserij is dat het vrij simpel is, je hebt alleen een paar blokjes kaas nodig met een hengel en een enkele haak. Ook kun je de visserij op veel stekken toepassen. Zo kan het goed werken op de rivieren maar ook op de sloten.
Daarnaast is het ook makkelijk om aan kaas te komen, wanneer je vist met wormen of maden moet je die eerst zoeken of kopen. Kaas moet je ook eerst kopen maar dit is vaak een stuk makkelijker en je hebt maar een paar stukjes kaas nodig.
Hoe vis je met kaas?
Het vissen met kaas kun je op verschillende manieren doen. Wel is het zo dat je altijd een enkele haak gebruikt voor het vissen met kaas. Met een dreg is het niet handig en dit werkt niet goed.
Welke enkele haak je gebruikt is een persoonlijke keuze van de visser zelf. Het is belangrijk om niet een te kleine haak te kiezen want dan verdwijnt de haak helemaal in de kaas en is het lastiger om een vis te haken.
Maar gebruik ook geen te grote haak waarbij de punt van de haak ver uitsteekt. Dit kan de vissen afschrikken. Een enkele haak van maat 12 tot en met 18 is geschikt voor het vissen met kaas.
De simpelste manier die je kunt gebruiken is om de enkele haak door het stukje kaas te prikken. Zorg dat de enkele haak niet goed te zien is en laat alleen een puntje van de haak door het stukje kaas komen. Het voordeel van deze manier is dat het makkelijk is en dat de kaas niet snel van de haak valt.
Hair rig
En nadeel van deze manier is dat het goed mogelijk is dat de vissen wel het stukje kaas opeten maar niet in de haak bijten. Zeker witvissen zijn best slim en kunnen om de haak heen het stukje kaas opeten.
Als je dit wilt voorkomen kun je vissen met een hair rig. Dit is een soort pin waar je het aas (in dit geval dus een stukje kaas) doorheen prikt. Het haakje komt er dan boven te hangen. Je hebt dan als het ware het stukje kaas op de bodem liggen met de haak er net boven.
Ook kan het vissen met een weerhaak de kansen op vis vergroten.
Op deze manier is de kans groter dat de vis in de haak bijt omdat de haak er dus boven hangt en het aas vaak vanaf boven wordt opgegeten. Een nadeel van deze manier is dat het een stukje ingewikkelder is.
Vissen op de bodem
Met kaas is het de bedoeling dat je vist op de bodem. Dit ziet er in de eerste plaats natuurlijk uit. Als je een stukje kaas hebt wat midden op het water blijft bungelen ziet het er niet natuurlijk uit en de vissen kunnen daarop afhaken.
Daarnaast jagen de meeste vissen die kaas eten zoals barbeel en karper op de bodem. Het is dus belangrijk om altijd op of tegen de bodem aan te vissen als je kaas aan de haak hebt.
Wat kun je vangen met kaas?
Met kaas kun je veel verschillende soorten vis vangen. Het kan erg uiteen lopen welke vissen je precies kunt vangen maar er zijn een paar soorten vissen die je voornamelijk zult vangen.
Barbeel, voorn, karper en brasem zul je het meeste vangen als je een stukje kaas aan de haak vastmaakt.
Maar naast deze vissen komt het ook af en toe voor dat je een snoek, snoekbaars of een winde vangt. De vangsten kunnen zo uiteen lopen omdat de vissen af komen op de geur van het aas. Kaas heeft een erg sterke geur en er komen dus veel vissen op af.
Wanneer een vis dan trekt heeft is de kans aanwezig dat de vis alleen al hapt door de geur. Maar de meeste vissen die je zult vangen zullen dus barbelen, voorns, brasems en karpers zijn.
Wat is de beste kaas om te gebruiken?
Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten kaas en het is daarom goed om te weten welke kaas het beste is om te gebruiken tijdens het vissen.
Het is belangrijk dat de kaas niet te hard is, verder maakt het niet veel uit welke kaas je gebruikt. Alle soorten kaas ruiken sterk in het water en dat is het belangrijkste.
Wanneer de kaas te hard is, is het lastig om de haak goed door de kaas te rijgen. Soms brokkelt de kaas af of valt de kaas uit elkaar. Het is daarom beter om zachte kaas te gebruiken zodat je de haak er goed doorheen kunt prikken.
Wanneer de kaas te hard is, is het lastig om de haak goed door de kaas te krijgen. Soms brokkelt de kaas af of valt de kaas uit elkaar. Het is daarom beter om zachte kaas te gebruiken zodat je de haak er goed doorheen kunt prikken.
Als je vist met een har rig maakt dit natuurlijk niet veel uit. Kaas wat erg hard is kun je ook een tijdje in water leggen waardoor het wat zachter wordt. Maar dit werkt niet altijd goed want de kaas kan dan ook afbrokkelen.
Maar of je nou oude kaas gebruikt of jonge kaas, dat maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat de kaas goed te ruiken is.
FAQ
De beste stekken voor kaas zijn sloten en rivieren. Hier zwemmen de meeste vissen die kaas eten. Het is dus belangrijk om op deze stekken te vissen op de bodem.
Je kunt beide hengels gebruiken. Wanneer je niet ver hoeft in te werpen bijvoorbeeld bij slootjes kan je een vaste hengel gebruiken maar op een rivier is een werphengel nodig. Het is een persoonlijke voorkeur van de visser zelf.
Omdat kaas een sterke geur in het water heeft is het ook goed in te zetten als lokvoer. Wel is het belangrijk om er kleine stukjes van te maken. Als je grote stukken kaas in het water gooit kunnen de vissen snel vol zitten zonder het echte aas gezien te hebben.