Wat is de beste kleur voor kunstaas?

Voor het roofvissen werkt het goed om kunstaas te gebruiken, maar er zijn veel verschillende soorten kunstaas. Vooral in kleur en daarom is het belangrijk om te weten; Wat is de beste kleur voor kunstaas?

De beste kleuren voor kunstaas zijn natuurlijke kleuren. Zilver, groen, bruin en geel zijn kleuren die overeen komen met prooien waar roofvissen op jagen. Daarom werken vooral die kleuren goed. Maar er zitten ook dagen tussen dat een felle kleur zoals oranje juist beter werkt. Variëren is belangrijk.

Verder is het belangrijk om te weten waarom deze kleuren het beste werken en welke kleuren het beste werken per seizoen en per water. Dit alles en meer zullen we in dit artikel bespreken!

De beste kleuren voor kunstaas

Met kunstaas vis je op roofvis, een roofvis jaagt op prooien die meestal zilver, bruin, geel of groen achtige kleuren hebben. Daarom werken deze natuurlijke kleuren vaak het beste tijdens het roofvissen. Maar op sommige dagen is het andersom en werken felle kleuren beter.

Met het vissen met kunstaas is het belangrijkste wellicht wel variatie. Het is belangrijk om een viskoffer vol te hebben met veel verschillende kleuren kunstaas.

Maar uiteindelijk zullen op de lange termijn de natuurlijke kleuren het beste werken voor het vangen van roofvis. De roofvissen jagen normaal ook op deze kleuren dus het komt ze bekend voor en zullen sneller een aanbeet doen.

De voorn en de baars bijvoorbeeld, zijn erg populaire prooien voor de snoek en de snoekbaars. Deze prooien hebben zilver, bruin en geel achtige kleuren. Wanneer de roofvis kunstaas met deze kleuren voorbij ziet komen lijkt het net echt, terwijl een paars of oranje kleur de roofvis niet herkent.

In de afbeelding hieronder is kunstaas te zien wat zeer effectief is door de natuurlijke kleuren.

Red-Head

Wat over het algemeen ook erg goed werkt is een tussenweg tussen een natuurlijke kleur en een opvallende kleur. Een bekend voorbeeld hiervan is de red-head. Een red-head is een stuk kunstaas wat vaak een wit of zilver achtige kleur heeft met een fel rood hoofd.

Dit kunstaas heeft dus een natuurlijke kleur met uitzondering van het hoofd. Waardoor de roofvis het eerder ziet in het water en wellicht zelfs denkt dat het een gewonde vis is.

Een voorbeeld van zo’n red-head model is in de afbeelding hieronder te zien.  

Opvallende kleuren

Maar met het roofvissen zitten er soms dagen tussen dat je geen aanbeten krijgt voor een langere tijd. Of het nou groen, zilver of geel is de aanbeten blijven uit.

Bij zo’n situatie is het verstandig om een wat fellere kleur te proberen. Het is soms zo dat de roofvis blijkbaar geen trek heeft in de normale prooien en opzoek is naar wat anders. Op zulke dagen kan een felle kleur zoals oranje de roofvis extra uitdagen.

Deze kleuren vallen extra goed op in het water en hiermee probeer je echt een aanbeet uit te lokken. Zorg er dus voor dat je naast de natuurlijke kleuren ook een paar felle kleuren stukken kunstaas in je koffer hebt zitten.

Wat zijn de beste kleuren per seizoen?

Welk seizoen van het jaar het ook is, de natuurlijke kleuren blijven het altijd erg goed doen. Maar in de zomer komt de roofvis vaak wat naar boven en kiest het extra vaak voor een felle kleur. In de winter kiest de roofvis extra vaak voor een natuurlijke kleur.

Het is niet zo dat je per seizoen grote verschillen zult zien in welk kleur kunstaas het beste werkt. Maar toch is het zo dat in de zomer de roofvis wat meer naar boven komt. Er komen meer waterplanten en de roofvissen zijn aan het jagen tussen deze waterplanten.

En in deze periodes doen nog steeds de natuurlijke kleuren het erg goed. Maar in de zomer is het verstandig om extra veel af te wisselen. Zeker in de zomer houden roofvissen er van om af en toe een felle kleur te pakken.

Of het nou een shad is, een jerkbait of een plug is maakt niet zoveel uit. Het gaat erom dat je veel afwisselt van kleur maar het is verstandig om te beginnen met een natuurlijke kleur en een felle kleur te proberen wanneer de aanbeten uitblijven.

Wat is de beste kleur voor een loodkopje?

Het maakt voor een loodkopje niet zoveel uit of het een kleur heeft. Bij een minder opvallende shad zou je kunnen kiezen voor een loodkopje met kleur om zo het kunstaas toch op te laten vallen maar dit werkt niet altijd positief.

Aan een shad moet je een loodkopje bevestigen. Je hebt veel verschillende soorten shads en ook zijn ze er in veel verschillende soorten kleuren. Er is niet per se een kleur het beste of een kleur die wordt aangeraden om te kiezen.

Met een loodkopje maakt het eigenlijk niet zoveel uit. Als je een gele shad hebt, zou je kunnen kiezen voor een geel loodkopje en zo kan dit ook bij een oranje shad. Maar je kunt ook een normale grijze loodkop op de shad plaatsen.

Maakt het uit of het water troebel of helder is?

In troebel water is het nog steeds aan te raden om te beginnen met natuurlijke kleuren, maar in troebel water is het wel verstandig om vaak te verwisselen naar felle kleuren zodat het beter opvalt voor de roofvis. Voor helder water is het verstandig om af en toe te verwisselen naar een felle kleur.

In principe blijft het standaard dat het vaak het beste werkt om te beginnen met natuurlijke kleuren wat betreft kunstaas. Maar in troebel water is het wel aan te raden om wat eerder en vaker ter verwisselen naar een felle kleur.

Dit omdat de roofvis de prooi minder goed kan zien door het troebele water. Een felle kleur valt daarom voor de roofvis extra op en is zo eerder geneigd om een aanbeet te doen.

En zo is het in helder water juist aan te raden om wat minder snel te verwisselen naar een felle kleur. In helder water kan de roofvis de natuurlijke kleuren goed zien dus daar zal het niet aan liggen. Maar wanneer er een lange tijd geen aanbeten komen, kan de felle kleur zeker van pas komen om de roofvis uit te lokken tot een aanbeet!

FAQ

Wat is de beste kleur voor de hoofdlijn en onderlijn?

Over het algemeen werkt het vaak goed als de hoofdlijn en onderlijn niet opvallen in het water. Probeer dus voor een kleur te gaan die niet opvalt in het water.

Hoe belangrijk is de kleur van het kunstaas?

De kleur van het kunstaas kan een behoorlijk belangrijke rol spelen. Op sommige dagen hebben roofvissen trek in de natuurlijke kleuren en soms ook juist in een felle kleur. Als je niet zou variëren qua kleur, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je minder of geen aanbeten krijgt.

Wat is de beste kleur voor kunstaas op zee?

Op zee geldt ook dat de natuurlijke kleuren het beste uit de verf komen. Denk dan weer aan zilver, groen en geel.

Gerelateerde berichten