Wat is het beste aas voor zeebaars?

De zeebaars is een geweldige vis om te vangen, de roofvis is prachtig en sterk. En het is zelfs mogelijk om een zeebaars vanaf het strand te vangen. Maar wat is het beste aas voor zeebaars?

De zeebaars is een roofvis, het beste aas voor de zeebaars zijn kunstaas en insecten. Denk dan bij levend aas aan zagers en wormen. En bij kunstaas aan lepels, shads en pluggen.

Maar los van het aas komt er nog meer bij kijken, er zijn natuurlijk veel verschillende soorten kunstaas en insecten en ook verschillende technieken. In dit artikel zullen we daar dieper induiken!

kunstaas

Het meest gebruikte kunstaas voor zeebaars zijn shads. Ook zijn lepels en pluggen populair. Vaak kun je deze ver inwerpen, wat nodig is op zee. En behouden ze de actie in sterk stromend water.

Als je op de zee gaat vissen met kunstaas, zorg er dan voor dat het kunstaas een redelijk werpgewicht heeft zodat je het kunstaas ver kunt werpen en zijn actie behoud. Voor zeebaars is dit essentieel. Een shad is daarom erg populair voor zeebaars.

Shadjes zoals in de afbeelding hierboven zullen het goed doen voor zeebaars. Het grote voordeel is dat er alleen een haak bovenop zit. Bij het vissen op zeebaars vis je vaak in de buurt van stenen. Je kunt snel vast komen te zitten en de haak bovenop voorkomt dit. Naast shadjes zijn lepels en pluggen ook geschikt voor zeebaars.

Zelf heb ik erg goede ervaringen met de Albatros Shadkit (bol.com). Dit is een setje aan verschillende kleuren shads die het allemaal goed doen voor het vangen van zeebaars.

Techniek

Je kunt verschillende technieken gebruiken voor de zeebaars. Als je met een shad of een lepel aan het vissen bent, kun je ervoor kiezen om hem in te werpen en tikkend binnen te vissen. Je laat hem zakken, tikt hem weer omhoog enzovoorts. Ook kan je ervoor kiezen om het kunstaas binnen te werpen en hem in hetzelfde tempo binnen te vissen. Voordat je begint, is het wel belangrijk dat je weet hoe je met een shad of een lepel vist.

Op plekken waar extreem veel stroming staat kiezen vissers er vaak voor om het kunstaas (snel) op hetzelfde tempo binnen te vissen. Zo blijft het kunstaas zijn actie behouden. Met een plug is het sowieso de bedoeling om hem op hetzelfde tempo binnen te vissen.

zagers en regenwormen

Ook werken insecten goed voor zeebaars. De beste insecten die je kunt gebruiken voor zeebaars zijn zagers en regenwormen. Vooral zagers zijn erg populair. Buiten dat eet de zeebaars vrijwel alle prooien die tussen stenen in de zee liggen.

In de afbeelding hierboven is een zager te zien. (ook wel duizendpoot genoemd). Je kunt deze bij sommige hengelsportwinkels kopen, maar ook kun je ze zelf vangen op het strand bijvoorbeeld. De zager doet het zo goed bij de zeebaars omdat het een natuurlijke prooi is.

De zeebaars zoekt in de stroming en tussen de stenen naar (kleine) prooien. Een zager komt veel voor in de zee en werkt daarom goed. Je kunt de zager vanaf het strand inwerpen, maar ook kun je ervoor kiezen om te vissen met een dobber.

Techniek

Vissen vanaf het strand op zeebaars wordt vaak gedaan met een zager. Je werpt de zager ver in de zee en je wacht totdat de top van de hengel begint met tikken, of de pieper afgaat.  Dat is een techniek die je kunt gebruiken voor zeebaars.

Ook kun je de zager aan de haak binden onder een dobber. Je werpt in, in een gebied waar veel stroming staat en je wacht tot de dobber ondergaat. Zorg dan wel voor een flinke dobber die in de stroming goed zichtbaar blijft.

Wat zijn de beste stekken voor zeebaars?

De beste stekken voor zeebaars zijn stroming en obstakels. Denk dan aan een pier in het water, een golfbreker en paaltjes in de zee. Hier liggen de prooien waar de zeebaars op jaagt vaak tussen.

In de afbeelding hierboven is een goede stek voor zeebaars te zien. Een hoop paaltjes in de zee, stenen, golfbrekers en andere obstakels in de zee zijn een plek waar de prooi van de zeebaars ligt. Vaak staat hier ook veel stroming, stroming kan ervoor zorgen dat kleine visjes in de problemen komen. De zeebaars ligt hier klaar om aan te vallen.

Ook zijn er zeemeeuwen te zien en dit is ook altijd een goed teken! Een zeemeeuw jaagt min of meer op dezelfde prooien als de zeebaars. Op plekken waar veel zeemeeuwen zijn, zullen waarschijnlijk ook zeebaarzen zijn.

Als je met kunstaas aan het vissen bent is zijn dit met uitstek de beste stekken om uit te vissen. Je kunt de hele pier of krib uitvissen. Neem ook alle stenen mee, en wissel veel af van kleur, formaat en soort kunstaas!

Vanaf het strand

Als je vanaf het strand op zeebaars wilt vissen, bijvoorbeeld met een zager dan is het niet slim om zomaar ergens in te gooien. De kans dat er in dat gebied een zeebaars ligt is klein. Je kunt beter kijken waar er stroming staat of waar veel zeemeeuwen zijn.

Als je goed in de zee kijkt is er altijd een punt waar de golven breken of waar de zeemeeuwen zoeken naar kleine prooien, hier liggen zeebaarzen ook klaar want die jagen op dezelfde prooien. Daarom is het verstandig om je aas vanaf het strand richting die stekken te werpen.

Wat is de beste periode voor het vissen op zeebaars?

De beste periode voor het vissen op zeebaars is tussen mei en november. Over het algemeen steken de maanden vanaf juli t/m oktober er bovenuit als de beste maanden.

Langs de hele Nederlandse kust kun je zeebaars vangen. Maar in sommige maanden zijn er bijna geen zeebaarzen te vangen. Vanaf mei begint het zeebaars seizoen en die duurt ongeveer tot november. Dit komt omdat in de winter het water te koud is, over het algemeen trekken de zeebaarzen dan weg. Bijvoorbeeld naar Frankrijk.

De periode die hier is aangegeven hoeft natuurlijk niet precies te kloppen, als we een erg koude zomer gehad hebben en de herfst vroeg begint, is het mogelijk dat de zeebaars al eerder vertrekt en dit kan ook andersom. Het is een algemene richtlijn.

FAQ

Hoe groot kan een zeebaars worden?

De grootste zeebaars ooit in Nederland gevangen is 94 centimeter! Maar dit zijn extreme uitzonderingen, de gemiddelde lengte van een zeebaars is tussen de 40 en 50 centimeter.

Is een zeebaars gevaarlijk?

Een zeebaars is niet gevaarlijk voor mensen, wel moet je oppassen met het vasthouden van de zeebaars. De zeebaars heeft scherpe kieuwdeksels en vinnen. Ook heeft de zeebaars tanden.

Hoe krijg je een zeebaars aan de kant?

Het is slim om de zeebaars flink uit te laten vechten. Zo is de zeebaars moe en krijg je hem vaak makkelijk aan de kant. Als je op stenen staat kan het handig zijn om een schepnet mee te nemen.

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Wat is het beste aas voor zeebaars?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *