De laatste tijd is het zogenoemde streetfishing steeds populairder aan het worden. Voor sommige vissers is dit nog een onbekend begrip. Vandaar de vraag; Wat is streetfishing? En hoe werkt streetfishing?
Streetfishing is het vissen met kunstaas midden in de stad. In het centrum wordt vaak met licht kunstaas gevist op snoek, baars en snoekbaars. In de stad heb je veel goede stekken waar normaal niet veel mensen vissen zoals bruggen, boten, kanalen en een hoge waterkant.
Maar voor je begint met streetfishing is het ook belangrijk dat je precies weet wat je nodig hebt, welke technieken het beste zijn, welk kunstaas het beste werkt en wat de voordelen van streetfishing zijn. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!
Wat is streetfishing?
Bij streetfishing duik je echt het centrum in van de steden. In deze steden vis je met kunstaas op roofvis. Dit doe je tussen de grachten, kanalen, slootjes etc. Het idee erachter is dat het avontuurlijk is en er hier niet veel mensen vissen of gevist hebben.
Het woord zegt het eigenlijk al; streetfishing oftewel straatvissen. Normaal tijdens het roofvissen zoek je de rivieren op, slootjes tussen het gras, de polders of andere stekken. Maar bij streetfishing ga je midden in het centrum van een stad op dorp vissen!
Zoals bijvoorbeeld in de afbeelding hierboven, het is midden in een stad en er liggen een hoop boten en andere obstakels waar roofvis zou kunnen liggen. Je vist hier met (licht) kunstaas doorheen en je vist veel verschillende plekken af met steeds ander kunstaas.
Streetfishing is vooral de laatste periode aan het winnen in populariteit, het is afkomstig uit grote steden in Duitsland en Frankrijk.
Hoe werkt streetfishing?
Streetfishing werkt het beste met licht kunstaas en met een lichte en korte hengel. Zo vis je heel het water in het centrum uit en zoek je naar obstakels in het water. Je wisselt veel af van kunstaas en van stek.
In principe is streetfishing zelf helemaal niet ingewikkeld, je vist namelijk op roofvis in de wateren in het centrum en dit hoeft niet veel af te wijken van de manier hoe je vist bij polders of slootjes. Het is wel belangrijk om te vissen met licht materiaal.
In het centrum is de beste techniek om opzoek te gaan naar obstakels. Hier is de grootste kans op roofvis. Denk aan bruggen, boten, de waterkant en waterplanten. Het is slim om dit af te vissen door het centrum, je hebt zo mooie kansen op roofvis.
De brug in de afbeelding hierboven en de waterkant zijn goede stekken voor streetfishing. Het is echt het idee van streetfishing om hier te vissen.
Op dit soort plekken komen weinig tot geen vissers, je hebt dus minder concurrentie en het is avontuurlijk.
De hengel waarmee je vist en het kunstaas wat je daaraan hebt hangen moet licht zijn. Dit omdat je de hengel de hele tijd in de hand hebt en je veel aan het bewegen bent. Het is daarom ook verstandig om een korte hengel te kiezen.
Je wilt niet lang lopen met een zware en lange hengel, in het centrum is dit onhandig. Het kunstaas wat je gebruikt zijn vooral shadjes, spinnerbaits, spinners en kleine pluggen. Het gaat erom dat het kunstaas niet te zwaar is.
Wat heb je nodig voor streetfishing?
Het is bij streetfishing belangrijk om een lichte en korte hengel te hebben, met daaraan een gevlochten lijn, een onderlijn en licht kunstaas. Ook is onthaakmateriaal zoals tangen en een schepnet essentieel.
Zeker omdat streetfishing een nieuwe tak van de sport is in Nederland, is het belangrijk om precies te weten wat je allemaal nodig hebt. Daarom hebben we hieronder uitgebreid onder elkaar gezet wat precies de benodigdheden zijn.
- De hengel
De beste hengel om te gebruiken voor streetfishing is een lichte hengel. Een werpgewicht tussen de 10 en de 15 gram is voor streetfishing al voldoende. Het is prettig als de hengel een flexibele top heeft en niet lang is. Je moet je goed realiseren dat je de hengel een lange tijd in de hand hebt.
- Molen
Bij kleine en lichte hengel hoort uiteraard ook geen knots van een molen. Een goede kleine molen van het formaat tussen de 500 en de 1000 is prima.
- De lijn en onderlijn
Je kunt kiezen voor een wat dikkere nylon lijn of een wat dunnere gevlochten lijn. Persoonlijk heb ik de beste ervaringen met een wat dunnere gevlochten lijn omdat hier minder rek in zit. Je hebt zo meer controle over je kunstaas.
Omdat je vist op roofvis is het belangrijk om een onderlijn te gebruiken. Ik heb zelf de beste ervaringen met een stalen onderlijn. Een onderlijn zorgt ervoor dat de hoofdlijn onbeschadigd blijft.
- Het kunstaas
Bij streetfishing is het belangrijk om te vissen met licht kunstaas. Dit omdat de afstand die je werpt vaak niet groot is en het water ondiep is. Ook is de hengel te licht voor zwaar kunstaas. Shadjes, spinners en pluggen zijn het beste kunstaas voor streetfishing.
- Het onthaakmateriaal
Wat echt onmisbaar is, is onthaakmateriaal. Eigenlijk geldt dit voor het roofvissen in het algemeen. Bij het vissen op snoek of andere roofvissen kan de haak ver in de mond van de vis terecht komen. Je hebt dan een lange en dunne tang nodig om de vis alsnog te kunnen onthaken. Dit noemen we een onthaaktang.
Naast de onthaaktang heb je ook een kniptang nodig, de kniptang moet door ijzer heen kunnen knippen. Deze heb je nodig op het moment dat de haak zo naar geraakt zit dat het niet te verwijderen is met een onthaaktang.
Met de kniptang kun je dan de weerhaak doorknippen en zo kun je alsnog de haak verwijderen. Het is echt belangrijk om dit niet te onderschatten! De kniptang moet altijd in de koffer zitten.
Zelf heb ik erg goede ervaringen met de Ultimate 2-delige Tangen Set voor de Roofvisserij (bol.com). Dit is een setje van een uitstekende kniptang en onthaaktang.
Omdat je vaak staat op bruggen, tussen stenen of andere onhandige plekken is het belangrijk om een goed schepnet mee te nemen. Een goed schepnet moet lang en sterk zijn. Zo sterk dat je vanaf een brug een grote snoek omhoog zou kunnen tillen. Bij streetfishing is dit soms nodig.
Wat zijn de voor en nadelen?
Het grootste voordeel van streetfishing is dat het avontuurlijk en actief is. Je bent constant aan het bewegen en je komt op plekken waar weinig mensen hebben gevist. Een nadeel is dat je vaak op stekken komt waar je onhandig kunt staan of onhandig een vis kunt landen en onthaken.
Het mag dat de laatste tijd wel steeds populairder worden, toch is het altijd goed om te weten waarom je een bepaalde visserij wilt proberen of juist niet. Aan elke visserij kleven voor en nadelen en zo ook aan streetfishing.
Voordelen
- Het is avontuurlijk, je ziet van alles in het centrum en je bent constant aan het bewegen. Het is dus zeker geen saaie visserij.
- Je komt op plekken waar nog geen of heel weinig vissers hebben gevist. Dit kan betekenen dat de vis minder schuw is en je dus meer kans hebt op aanbeten.
- Voor het vissen zelf heb je niet veel nodig. Je hebt natuurlijk de hengel en het kunstaas en je onthaakmateriaal nodig maar je hoeft geen hele montage te installeren zoals bij het vissen op karper.
- Het vissen zelf is vrij simpel, er komt geen speciale techniek bij kijken omdat je in het centrum vist.
Nadelen
- Omdat je in het centrum aan het vissen bent, sta je vaak op lastige plekken zoals op bruggen, hoog langs de waterkant en andere onhandige plekken voor het vissen.
- In het centrum is het vaak druk, er zijn een hoop mensen die langs je lopen en sommige vissers ervaren dit als een nadeel.
- In sommige plekken in het centrum mag je niet vissen, dit kan plaatselijk verschillen. Het is dus belangrijk om goed te onderzoeken waar je wel en niet mag vissen.
FAQ
Met streetfishing zul je voornamelijk snoek en baars vangen. Maar het kan zo nu en dan voorkomen dat je een snoekbaars vangt!
Over het algemeen zijn de vissen die je vangt wat kleiner. Dit komt vooral omdat je vist met wat lichter en kleiner kunstaas. Maar je kunt ook zeker grote vis vangen met streetfishing.
Je zou een kleine reel kunnen gebruiken maar persoonlijk heb de beste ervaringen met een molen. Je kunt zo makkelijker licht kunstaas wegwerpen.