De beste stekken voor baars

De baars komt veel voor in de Nederlandse wateren, de baars is een prachtige roofvis en kan behoorlijk groot worden. Maar wat zijn de beste stekken voor baars?

De beste stekken voor baars zijn de beschutte plekken in het water. Denk dan aan bruggen, waterplanten, waterkanten, de bodem, en onder obstakels zoals boten, Ook plekken waar veel stroming staat zoals rivierkolken of kribben is veel baars te vinden.

De baars komt op bijna elke zoet water stek in Nederland voor maar toch heeft de baars dus bepaalde hotspots. In dit artikel zullen we per hotspot bespreken hoe en met wat je het moet aanpakken voor de grootste kans op succes!

Slootjes

De slootjes zoals ze in ieder dorp voorkomen is een goede stek voor baars. Er zijn vaak veel waterplanten en ook kun je er goed langs de kant vissen. Zowel met de dobber als met kunstaas.

In de afbeelding hierboven is een sloot te zien die op veel plekken in Nederland wel voorkomt. Deze sloot is een goede stek als je een baars wilt vangen. Je kunt er prima vanaf de kant met de dobber vissen op baars, maar ook kan je met (klein) kunstaas hier prima baars vangen.

In de slootjes zit de baars graag omdat hier een hoop plekken zijn waar de baas beschut kan liggen. Zoals onder een waterplant bijvoorbeeld. Vaak zijn de baarzen die beschut liggen nog niet zo groot. De grote baarzen zijn meer aan het jagen of liggen klaar op plekken waar de prooi in de problemen kan komen.

Waterplanten

Voor de baars zijn waterplanten een goede plek voor beschutting, zeker kleine baars ligt hier graag onder te wachten op een kleine prooi of te schuilen voor een snoek.

Zoals in de afbeelding hierboven is te zien is dit een stek met veel waterplanten (vooral riet). Je kunt hier, niet zoals in de slootjes zowel met kunstaas als met de dobber vissen op baars. In de afbeelding is een sloot te zien, maar waterplanten zijn waar je ook vist, altijd een goede stek voor baars.

Ook op een grote plas of meer kun je waterplanten niet overslaan als je baars wilt vangen. als je met de dobber aan het vissen bent is het een goede tactiek om vlak langs de rietvelden of andere waterplanten in te werpen en af te wachten. Met kunstaas is het vooral erom heen goed uit vissen.

Bruggen

Baarzen die aan het jagen zijn liggen vaak te wachten op plekken waar de prooi in de problemen komt net zoals snoek. Een brug is daarom een goede stek voor baars.

Hierboven is een brug te zien, vooral de wat grotere baars ligt hier graag klaar om zijn prooi op te wachten. Vaak werkt het uitvissen van een brug het beste met kunstaas. Plugjes of shadjes zijn met name erg geschikt. Probeer niet met te groot kunstaas te vissen zoals een jerkbait. Hiermee zal je vooral snoek vangen. Voor de baars is dit te groot.

Probeer een brug echt helemaal uit te vissen en niet door te lopen als je niet meteen een aanbeet krijgt. De baars ligt vaak in een school bij elkaar, dus als je met een klein shadje een baars vangt, is de kans groot dat je op die zelfde plek nog meer baars kunt vangen.

Rivieren

Baars komt ook veel voor op de rivier. Zeker op of tegen de bodem en op de gebieden waar een hoop stroming staat. Kleine shadjes of spinnertjes werken op de rivier vaal het beste.

In de afbeelding hierboven is een rivier te zien. In rivieren zwemmen veel baarzen. Als je met een shadje over de bodem aan het tikken bent is de kans op baars groot. Maar de rivier heeft ook hotspots. Zo zijn gebieden waar veel stroming staat zoals rivierkolken, een einde van een krib, en plekken waar het water een haven in of uitstroomt plekken die je niet mag overslaan!

Ook op de rivier zitten baarzen vaak in groepen bij elkaar. Het is daarom belangrijk om naar de volgende stek te gaan als je een lange tijd geen aanbeet hebt. De kans is dan groot dat de baarzen vertrokken zijn.

Havens

Een haven is een plek met veel obstakels. Zo liggen er veel boten en vlonders waar de baars graag onder ligt. Ook staat er vaak stroming in een haven omdat het water daar de rivier in en uit stroomt. Het is daarom een goede stek voor baars.

Zoals in de afbeelding hierboven is te zien zit de haven vol met obstakels. De haven is echt een plek waar je met klein kunstaas heel gericht opzoek kunt naar de baars. Je kunt langs veel boten en vlonders gooien.

Ook staat er vaak een hoop stroming en bieden havens soms ook een goede plek voor het kanticalen. Daarnaast maak je in de haven ook nog kans op een mooie snoekbaars!

Vanaf de kant

Baars ligt ook graag tegen een muur of iets wat daarop lijkt aan. Als je vanaf de kant recht naar benden kunt vissen, heet dit kanticalen. Dit werkt goed voor baars.

In de afbeelding hierboven is een goed voorbeeld te zien van een stek die geschikt is voor het kanticalen. Het is wel oppassen, maar je kunt op de muur staan en met bijvoorbeeld een shad, (dit werkt vaak het beste) recht naar beneden gooien. Vervolgens tik je de shad heen en weer. Omdat baars graag tegen muren aanligt, heb je zo een goede kans om een baars te vangen. Ook heb je goede kansen op een grote baars.

Wel is het met het kanticalen altijd goed kijken naar een plek waar je de vis kunt landen. Als je een grote baars aan de lijn hebt, kun je die niet altijd recht naar boven trekken. Dat is slecht voor de vis en je draad kan dat vaak niet aan.

Kijk daarom van tevoren al naar een plek waar je de vis kunt landen. Dit kan een trap zijn die naar beneden loopt of het uiteinde van de sloot. Als je dit niet hebt kun je er ook voor kiezen om een schepnet mee te nemen.

FAQ

Wat is het beste kunstaas voor baars?

Het meest gebruikte kunstaas voor baars zijn kleine shadjes en spinnertjes. Omdat de baars niet zo groot is werkt klein kunstaas vaak het beste. Groot kunstaas slaat de baars vaak over.

Wat is het beste tijdstip om op baars te vissen?

Over het algemeen zijn de ochtenden en de avonden goede periodes om op baars te vissen. Je kunt heel de dag door baars vangen maar dit zijn de tijdstippen dat de baars het meest actief is.

Hoe vind je een goede stek voor baars?

Vaak heb je ook op onbekend terrein zo een goede stek voor baars gevonden. Wat altijd goed werkt is van te voren op Google Maps een plek opzoeken. Zo kun je heel precies de stek vinden.

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “De beste stekken voor baars

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *