Wanneer is de gesloten tijd voor snoek?

Het vissen op snoek wordt steeds populairder. De snoek is in bijna alle wateren in Nederland te vangen, voordat je begint met snoeken is het belangrijk om te weten: Wanneer is de gesloten tijd voor snoek?

De gesloten tijd voor snoek in Nederland is vanaf 1 maart tot de laatste zaterdag van mei. Dit betekent dat je de snoek direct moet terugzetten wanneer je hem vangt. Vanaf 1 april tot de laatste zaterdag van mei is er een geheel verbod op vissen met kunstaas en doodaas.

Toch zijn er met de gesloten tijd wel wat uitzonderingen, ook zijn er genoeg andere opties voor het vissen in de gesloten tijd. In dit artikel zullen we daar dieper op ingaan!

Waarom is er een gesloten tijd?

De gesloten tijd is er om het proces van het paaien niet in de weg te staan. Tijdens de gesloten tijd zijn de vissen zich aan het voortplanten, en is het niet de bedoeling dat ze dan worden gevangen door vissers.

De manier voor vissen om zichzelf voort te planten gaat via het paaien. Als je in de gesloten tijd een snoek vangt, is de kans groot dat je de snoek stoort in het proces van het voortplanten. Naast het doel om de snoek te beschermen, is de gesloten tijd er ook om overbevissing op de snoek te voorkomen. Ook is het over het algemeen zo dat de snoek zwakker is in de paai periode. Naast het storen van het proces, zou het in het ergste geval zelfs kunnen dat de snoek dood gaat als je hem vangt.

De naam gesloten tijd doet vissers wel eens vermoeden dat het verboden is om op snoek te vissen. Echter zit hier een belangrijk verschil in om te onthouden. De gesloten tijd voor snoek betekent dat je de snoek direct moet terugzetten bij vangst. De gesloten tijd voor het vissen met kunstaas betekent dat je niet met kunstaas en doodaas mag vissen.

De gesloten tijd voor snoek is vanaf 1 maart tot de laatste zaterdag van mei en de gesloten tijd voor kunstaas is vanaf 1 april tot en met de laatste zaterdag van mei. Dit betekent dus dat je in de maand maart gewoon op snoek mag vissen met kunstaas. Je moet de snoek alleen direct terugzetten wanneer je hem vangt.

Geldt dit ook voor andere roofvissen?

Vanaf 1 april tot de laatste zaterdag van mei is het verboden om te vissen met kunstaas. Het is dan dus verboden om te vissen op bijna alle roofvissen. Kunstaas voor het vliegvissen wat kleiner is dan 2.5 centimeter is wel toegestaan.

Omdat er vanaf 1 april tot de laatste zaterdag van mei een verbod is op het vissen met kunstaas, is dat ook een soort verbod op het vissen van elke roofvis. Toch zijn er een aantal uitzonderingen, hieronder bespreken we het precies per roofvis.

  • Snoek

Officieel is de gesloten tijd voor snoek vanaf 1 maart tot de laatste dag van mei. Het is in maart dus niet verboden om op snoek te vissen en te vangen maar wel verplicht om de snoek direct terug te zetten. Vanaf 1 april is het verboden om gericht te vissen op snoek met kunstaas en doodaas.

  • Snoekbaars

De gesloten tijd voor de snoekbaars is vanaf 1 april tot de laatste zaterdag van mei. Ook is er dan de gesloten tijd voor kunstaas en doodaas. dit geldt ook voor baars en roofblei.

  • Meerval

Voor meerval is er in principe het hele jaar door een gesloten tijd. Dit betekent dus dat je de vis direct moet terugzetten, maar het is dus niet verboden om op meerval te vissen. Wel is het dus in de periode vanaf 1 april tot de laatste zaterdag van mei verboden te vissen met kunstaas.

Let op: In sommige wateren kan de gesloten tijd per vis afwijken dan de nationale richtlijn. Bekijk daarom altijd van de tevoren per water of er afwijkende gesloten tijden zijn. Ook is dit artikel geschreven met de regels zoals ze nu zijn. Dit kan later veranderen.

Mag je in de gesloten tijd met doodaas vissen?

Vanaf 1 april tot en met de laatste zaterdag van mei is het verboden om te vissen met kunstaas, doodaas of stukjes doodaas. Het is dus niet toegestaan om met doodaas te vissen in de gesloten tijd. Alleen vliegkunstaas kleiner dan 2.5 centimeter is toegestaan in de gesloten tijd.

Er is dus in de periode vanaf april tot de laatste zaterdag van mei een verbod op kunstaas maar ook op doodaas. Het gaat erom dat de roofvis wordt beschermd tijdens het voortplanten. Of de vis wordt gevangen met doodaas of met kunstaas maakt dan niet zoveel uit. Het blijft slecht.

Wel is er een uitzondering, kunstaas voor het vliegvissen, wat kleiner is dan 2,5 centimeter mag wel worden gebruikt. Hieronder is een afbeelding te zien van kunstaas voor het vliegvissen.

Wat te doen in de gesloten tijd?

De gesloten tijd wordt door veel roofvissers gezien als een saaie tijd, er mag namelijk niet meer met kunstaas of doodaas gevist worden. Wat te doen in de gesloten tijd? Gelukkig is de sport vissen erg groot en zijn er dus nog genoeg opties.

Zo is het vissen met wormen en maden niet verboden. Je zou dus in principe kunnen vissen op baars met de dobber. Echter is het niet aan te raden om op roofvis te vissen in de periode dat de gesloten tijd voor kunstaas er is. Deze periode is er namelijk niet voor niks en het is niet de bedoeling om de roofvis te storen in het proces.

Je zou dus beter met maden en wormen of met brood kunnen witvissen. Op bijvoorbeeld voorn. Dit is iets totaal anders maar kan voor de afwisseling erg leuk zijn!

Vliegvissen! Voor het kunstaas wat speciaal voor het vliegvissen is gemaakt, en wat kleiner is dan 2.5 centimeter, geld geen gesloten tijd. Je kunt dus in de gesloten tijd voor kunstaas doorvissen met dit materiaal.

Zeevissen

Als je echt een fanatieke roofvisser bent en je de gesloten tijd niet doorkomt, kan je ook gaan vissen op zeebaars. De gesloten tijd voor kunstaas geldt namelijk niet op zee. Naast zeebaars zijn er nog meer roofvissen op zee te vangen met kunstaas zoals makreel. Maar de zeebaars is de populairste. Voor dat je besluit te vissen op zeebaars, bekijk hier wat het beste aas is voor zeebaars!

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Wanneer is de gesloten tijd voor snoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *