Het vissen met een plug is erg populair. Dit komt omdat je de plug op veel stekken kunt inzetten. Ook kun je met de plug bijna alle roofvissen vangen. Als je wilt beginnen met het vissen met een plug is het handig om te weten: Hoe vis je met een plug?
Vissen met een plug kun je het beste doen met een spinhengel. Met de hengel werp je de plug in, en vis je hem normaal binnen. Een plug heeft al een actie van zichzelf. Bij een zinkende plug kun je ervoor kiezen om de plug eerst een stukje te laten zakken voordat je binnen vist.
Er zijn veel verschillende soorten pluggen, zo heb je eendelige pluggen en meerdelige pluggen. ook zijn er drijvende en zinkende pluggen. in dit artikel zullen we precies bespreken hoe je vist met deze pluggen!
De techniek
Een plug heeft van zichzelf al een actie als je hem binnen vist. De techniek is daarom vrij simpel. Je werpt de plug in op de positie waar je hem wilt hebben, vervolgens draai je binnen. Je kunt afwisselen in het tempo waarmee je de plug binnen vist, maar dit is niet noodzakelijk.
Het is dus niet zo ingewikkeld om de juiste techniek toe te passen bij een plug. Je werpt in en je haalt weer binnen. Wel kunnen er verschillen zijn voor de techniek bij een zinkende plug. Een zinkende plug zakt direct in het water als je hem inwerpt. Je kunt dan dus zelf bepalen vanaf welke diepte je start met het binnen vissen van de plug. Dit heeft vaak niet heel veel effect, want de lip die op de plug zit bepaald uiteindelijk de diepte van de plug.
Bij een drijvende plug is dit anders, de plug blijft drijven op het water als je hem inwerpt en duikt pas het water in op het moment dat je de plug binnen vist. De diepte wordt dan bepaalt door de lip die op de plug zit.
Wel is het belangrijk om de plug niet te snel binnen te vissen. Als je een plug zeer snel binnen vist, kan het wel eens voorkomen dat de plug half schuin naar boven beweegt. Dit is onnatuurlijk en schrikt vaak af. Dit komt vaak alleen voor bij lichtere pluggen.
Lip op de plug
Op een plug zit altijd aan de voorkant een lip. Deze lip is voornamelijk bedoeld om de diepte en de actie van de plug te bepalen. In de afbeelding hieronder is een lip op een plug te zien.
Je kunt aan de lip van de plug dus zien hoe diep de plug loopt, dit wordt voor het grootste gedeelte bepaald door de hoek van de lip. Hoe dieper de lip naar beneden wijst, hoe ondieper de plug loopt en andersom. Ook de lengte van de lip speelt een rol. Een plug met een lange lip beweegt dieper door het water dan een plug met een korte lip.
Een drijvende of zinkende plug?
Een drijvende plug blijft drijven als de plug in het water werpt. De zinkende plug zakt direct in het water. Het voordeel van een zinkende plug is dat je zelf kan bepalen hoe diep je begint met het binnen vissen van de plug.
Het verschil tussen deze twee pluggen zit hem al in de naam. De ene plug is drijvend en de andere zinkt. Er is niet iets beter, dit is puur een persoonlijke keuze van de visser. Er zijn vissers die het prettig vinden om zelf te bepalen hoe diep de plug in het water moet zijn voor je hem binnen vist.
Er zijn ook vissers die het juist fijn vinden om de plug te laten drijven. Als je bijvoorbeeld net naast de plek gooit waar je wilde vissen, en de stroming staat toevallig die kant op, dan kun je dus even wachten tot de plug op de gewenste plek is voor je binnen vist. Dit is dus echt een persoonlijke keuze van de visser.
Beste formaat en kleur plug
Er zijn heel veel verschillende soorten formaten en kleuren van pluggen. Zo heb je hele grote rode pluggen en juist hele kleine zilveren. Vaak werkt een natuurlijk formaat (rond de 10 cm.) en een natuurlijk kleur (zilver, bruin) erg goed. Echter is afwisseling de sleutel tot succes. Blijft veel variëren van het formaat en van de kleur. Het kan namelijk per dag, of zelfs per uur verschillen wat het meeste in trek is.
Eendelig en meerdelige pluggen
Een eendelig plug bestaat uit één geheel. Een meerdelige plug bestaat uit meerdere delen. De meerdelige plug beweegt door zijn vorm vaak zeer natuurlijk door het water. De eendelige plug beweegt wat ruwer door het water van links naar rechts.
In de afbeelding hierboven is een meerdelige plug te zien. Deze is 3-delig. Door dat de plug is stukken is verdeeld, beweegt de plug een stuk flexibeler door het water. De techniek voor deze plug is niet anders, je kunt de plug inwerpen en daarna gewoon weer binnen halen. Wel zijn meerdelige pluggen vaak groot.
Hieronder is een eendelige plug te zien, je kunt zo goed het verschil zien met de meerdelige plug. Het is niet bewezen dat een meerdelige plug beter is dan een eendelig plug. Wat wel vast staat, is dat de meerdelige plug een mooiere actie heeft. Maar omdat de meerdelige plug vaak groot is, is hij niet voor alle roofvissen geschikt.
De roofblei bijvoorbeeld zal eerder een kleinere eendelige plug pakken dan een wat grotere meerdelige plug. En ook de baars is een roofvis die een te grote plug al snel overslaat. Wat beter is, ligt dus echt aan vis waarop je vist en op welke stuk je vist.
De beste stekken voor een plug
Met een plug kun je bijna overal vissen. Maar slootjes zijn vaak de beste stek voor een plug. Dit komt omdat de plug vaak niet zo ver te werpen is. En slootjes zijn vaak niet zo breed maar wel lang. Je kunt dus alles uitvissen met de plug.
De plug kun je dus op bijna elk water inzetten in Nederland. Toch is naar onze mening de sloot de beste stek voor de plug. Dit omdat je de plug niet zo ver kunt werpen als bijvoorbeeld een shad. Op de rivier werkt het vaak goed om het kunstaas ver in te kunnen werpen, op de slootjes maakt dit niet uit.
In de afbeelding hierboven is een typische stek te zien voor een plug. De stek is lang, maar ook smal. Je kunt met de plug deze stek heel nauwkeurig uitvissen. Maar het is zeker niet zo dat je ander soort stekken zoals een rivier de plug niet kunt inzetten, integendeel voor roofblei is de plug een zeer goed werkend kunstaas. Alleen naar onze mening komt de plug in de slootjes het beste uit zijn verf.
FAQ
Een spinhengel is de beste hengel voor een plug. Als je vaak met zwaardere pluggen aan het vissen bent, is het slim om een spinhengel aan te schaffen met een zwaar werpgewicht en zo geldt dit ook andersom.
Over het algemeen zijn pluggen niet duur. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar over het algemeen zit de prijs van een plug tussen de 3,00 en de 6,00 euro.
Bij aankoop van de plug staat er altijd bij vermeld of de plug drijvend of zinkend is. De meeste pluggen zijn zinkend. Als je het echt niet weet, kun je het altijd proberen door in te gooien!
6 gedachten over “Hoe vis je met een plug?”