Hoe vis je met een shad?

Vissen met een shad is een effectieve manier van het vissen op roofvis. Je kunt er bijna elke roofvis mee vangen en ook kan je de shad op veel stekken inzetten. Maar hoe vis je met een shad?

Over het algemeen vissen de meeste vissers de shad tikkend over de bodem heen. Als je een grote shad hebt met een staartje dat beweegt, kan je er ook voor kiezen om de shad normaal binnen te vissen. Ook kun je ervoor kiezen om af te wisselen tussen beide technieken.

Ondanks dat het vissen met een shad populair is, kan het zeker in het begin best wennen zijn. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten shads en verschillende technieken voor het binnen vissen van de shad. In dit artikel zullen we hier dieper op ingaan!

Welke techniek gebruik je voor een shad?

Je hebt verschillende technieken voor het binnen vissen van de shad: De shad tikkend over de bodem binnen vissen, de shad in een afwisselend tempo binnen vissen of de shad normaal binnen vissen.

De meeste vissers gebruiken de eerste techniek, je werpt de shad in het water en laat hem zakken tot de bodem. Vervolgens tik je de shad een stukje van de bodem af en laat je hem weer zakken. Zo lijkt het voor de roofvis dat de prooi zwak of gewond is. Vaak slaat de roofvis dan toe.

Als je gaat voor de harde aanbeet is dit de beste techniek. Op het moment dat de shad weer zakt kan je een harde aanbeet verwachten. Dit geeft een fantastisch gevoel!

Ook kun je min of meer hetzelfde effect creëren door het tempo van het binnen draaien af te wisselen. Als je de shad op de bodem hebt laten liggen, draai je snel in. Vervolgens stop je even met draaien of draai je wat langzamer. Op deze manier zakt of dwarrelt de shad een beetje naar beneden.

Als je een shad hebt die van zichzelf al een actie in huis hebt, kan je er ook voor kiezen om de shad gewoon normaal binnen te draaien. Het is dan wel echt noodzakelijk dat de shad een lange (twist) staart heeft of uit meerdere delen bestaat. Als dit niet het geval is, vis je de shad zonder actie door het water. Je kunt dan nog steeds vis vangen alleen dit werkt wel stukken minder goed.

In de afbeelding hieronder is een afbeelding te zien die wel geschikt is voor de laatste techniek. De shad heeft een flinke staart en ook bestaat de shad uit meerdere delen, dit zorgt ervoor dat de shad met alleen binnen vissen al een natuurlijke actie door het water maakt.

Kleuren en formaten

Er zijn veel verschillende kleuren formaten en kleuren shads. Je hebt grote, dunne, kleine en dikke shads. Met de kleuren van bruin tot fel oranje. Er is niet vast te stellen wat het beste is. Het beste wat je kunt doen is afwisselen. De ene dag is oranje namelijk het beste en de andere dag bruin. Dit geldt ook voor het formaat. Veel afwisselen van kleur en formaat dus!

Verschillende soorten shads

Shads zijn er in verschillende soorten. Je hebt shads waar het lood er al in is verwerkt, en je hebt shads waar je zelf een loodkopje in de shad moet bevestigen. Ook heb je shads met een grote twist staart eraan, en shads die uit meerdere delen bestaan.

In de afbeelding hierboven is een shad te zien waarbij het lood al in de shad zelf zit. Dit is de beste shad voor als je voor het eerst wilt beginnen met het vissen met een shad. Je hebt hiermee namelijk niet het probleem dat je zelf eerst nog een loodkopje in de shad moet bevestigen. Met deze shad zitten de haak en het lood al op de goede plek.

Als het ware is deze shad kant en klaar. Het voordeel hiervan is dat je het loodkopje er niet verkeerd in kan doen omdat die er al perfect inzit. Maar er zit ook een nadeel aan deze shad. Als je namelijk met een zwaarder of lichter loodkopje wilt vissen is dit niet mogelijk. Het lood wat in de shad zit, zit vast en is niet vervangbaar.

Normale shads

Bij een “normale” shad zit er geen loodkopje standaard ingebouwd. Bij deze shad moet je dus zelf het loodkopje zelf in de shad bevestigen. Dit doe je door de haak van het loodkopje door de neus van de shad te drukken. Dit doe je net zo lang totdat de haak uit de rug van de shad komt.  

Het loodkopje wat het beste is om te gebruiken is een keuze van de visser zelf. Als je wilt dat de shad wat sneller zakt en wat verder werpt kies je voor een wat zwaardere loodkop en andersom hetzelfde. Over het algemeen gebruiken vissers meestal loodkopjes van tussen de 5 en de 15 gram.

In de afbeelding hieronder is een shad te zien zonder loodkopje. Die moet je er dus zelf nog in bevestigen. Ook zie je een twist staart. Dit geeft een extra effect aan de shad.

Wat vang je met een shad?

Met een shad vang je roofvis. Welke soort is afhankelijk van de stek waar je vist, op de rivier zal je vooral snoekbaars en baars vangen. En in de sloten en polders zal je voornamelijk snoek vangen.

Het is over het algemeen bekend dat vissen op snoekbaars met shads op de rivier goed werkt. De rivier is dan ook een goede stek om shads in te zetten. Op de rivier zitten roofvissen zoals baars, snoek, snoekbaars en roofblei. Toch zal je op de rivier voornamelijk (grote) baars en snoekbaars vangen.

Dit komt omdat de snoekbaars en baars vaak op of tegen de bodem aan vissen. En dit is nou juist waar je met de shad vist. Voor een roofblei is de shad vaak te groot, maar als je met een wat kleinere shad vist kun je een roofblei vangen.

Als je op de sloot of polder met een shad aan het vissen bent, zal je vooral snoek vangen. Een shad is vaak behoorlijk groot, maar voor de snoek is dit geen probleem. Ook is het water in de polder en in de sloot minder diep dan in de rivier. Dit zorgt ervoor dat de snoek de shad eerder tegen zal komen dan op de rivier.

Gerelateerde berichten

8 gedachten over “Hoe vis je met een shad?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *