Roofvissen met warm weer

Warm weer is natuurlijk heerlijk. Zo ook langs de waterkant tijdens het vissen. Toch kan het voor de vissen zelf schadelijk zijn om ze te vangen met te warm weer. Het is daarom belangrijk om precies te weten wat wel en niet te doen, lees hier: Kun je roofvissen met warm weer?

Het is mogelijk om te roofvissen met warm weer. Wel is het erg belangrijk om de vis kort boven water te houden. Roofvissen hebben het met heet weer al erg benauwd. Zorg daarom voor een korte dril en zet de roofvis snel terug. In de zomer kun je het beste vissen met kunstaas. Het beste kun je vissen op grote en diepe stekken. Hier is de watertemperatuur wat lager.

Maar voordat je kunt gaan vissen met warm weer is het ook belangrijk om te weten waar je op moet letten, wat je allemaal nodig hebt, wat de beste stekken zijn en wat het beste aas is. Dit alles en meer bespreken we uitgebreid in dit artikel!

Kun je roofvissen met warm weer?

Buiten de gesloten tijd om is het altijd mogelijk om te roofvissen, ook met warm weer. Wel is het vanaf 25 graden en hoger belangrijk om goed voor de vis te zorgen. De roofvissen hebben het met deze temperaturen al snel benauwd.

Vissen hebben zuurstof nodig. Als het erg warm is kunnen roofvissen zuurstof minder goed opnemen. Soms zie je ook dat vissen naar het wateroppervlak komen om daar te happen naar lucht. De vissen zijn op dit moment zwak en kan niet lang boven het water blijven.

Je kut dus zeker vissen met warm weer maar als er echt sprake is van een langdurige hittegolf is het af te raden om midden op de dag te gaan vissen. Kies er dan voor om in de ochtend of avond te gaan vissen in de schaduw. Dit omdat de vis midden op de dag het al benauwd genoeg heeft.

Watertemperatuur

Het belangrijkste is de watertemperatuur. Als het de hele week rond de 18 graden is, en er zit een dag tussen waarop het ineens 25 graden of meer is, zal de vis het minder moeilijk hebben. Maar als er echt sprake is van een langdurige hittegolf hebben roofvissen moeite met het opnemen van zuurstof en dan is het af te raden om te gaan roofvissen midden op de dag.

Vanaf een watertemperatuur van 20 graden is het niet slim om midden op de dag te vissen. Stel je vangt een vis dan dril je de vis op het warmste moment van de dag. Ook is het dan erg warm als je de vis boven het water hebt. Je kunt dit beter niet doen want het welzijn van de vissen staat altijd voorop!

Dril van de vis

Het is belangrijk dat je de dril van een roofvis snel uitvoert tijdens warm weer. Omdat het met warm weer voor de roofvissen al meer moeite kost om te vechten is het noodzakelijk de vis snel aan de kant te krijgen met sterk materiaal. Daarnaast is het belangrijk om de vis snel weer in het water terug te zetten.

Wanneer je met een extreem lichte hengel aan het vissen bent duurt de dril van een roofvis altijd langer dan met een wat sterkere hengel. Omdat roofvissen en zeker snoeken al een hoop zuurstof kwijtraken tijdens het vechten wil je de dril zo kort mogelijk houden.

Vis daarom met een wat sterkere hengel, bijvoorbeeld een jerkbait hengel of een wat sterkere spin hengel.

Onthaken

Als je de vis snel aan de kant gekregen hebt is het ook belangrijk om de vis snel en goed te onthaken. Een goede tip daarvoor is om de onthaakmat alvast klaar te leggen. Zo kun je de roofvis direct aan de kant leggen en beginnen met onthaken.

Ook is het belangrijk om een schepnet mee te nemen. Met een schepnet kun je de roofvis meteen uit het water scheppen en dit scheelt tijd. Als je langs de waterkant met de handen een roofvis aan de kant wilt krijgen duurt dit langer.

Hoe je de vis zo snel mogelijk onthaakt kan verschillen per roofvis. Zo werkt het bij een baars het beste om met een klein tangetje of een onthaker de haak eruit te halen maar bij een snoek werkt de kieuwgreep het beste.

Waarop letten tijdens het roofvissen met warm weer

  • Zonnebril en zonnebrand

Met warm weer en een felle zon is het altijd slim om een zonnebril mee te nemen. Je hebt zo een beter overzicht van de stek. Het is soms mogelijk om vissen te zien zwemmen als het warm is. Maar zonder een zonnebril wordt dit een stuk lastiger.

Ook kan zonnebrand natuurlijk niet ontbreken. Het vissen kan behoorlijk lang duren omdat er een hoop geduld nodig is. Het is daarom belangrijk om je in te smeren en ook zonnebrand mee te nemen.

  • Schepnet en onthaakmat

Zoals al eerder aangeven hebben roofvissen met extreem warm weer moeite met het opnemen van zuurstof. Zeker als het al een tijdje warm weer is. Het is daarom belangrijk om de tijd dat de vis aan het vechten is of boven water is zo kort mogelijk te houden.

Je kunt dit het beste doen met een schepnet en een onthaakmat. Als je deze al hebt klaarliggen wordt het drillen van de vis en het onthaken een stuk makkelijker en kan het dus ook sneller.

  • Watertemperatuur

De watertemperatuur is een belangrijk onderdeel van het welzijn van een (roof)vis. Als het water te warm is dan is het niet verstandig om midden op de dag te gaan roofvissen. Je kunt het zelfs opmeten met een dieptemeter of thermostaat voor het water. Vanaf een watertemperatuur van 20 graden is het onverstandig om te gaan vissen middag op de dag. Je kunt dan beter vroeg in de morgen of laat in de avond gaan vissen.

  • Vis op een grote en diepe stek

Het is een slimme optie om te gaan vissen op wat grotere wateren zoals rivieren, plassen en meren. Dit omdat hier het water een stuk dieper is en hier de watertemperatuur ook een stuk lager is dan bijvoorbeeld in een sloot. Hoe groter en dieper het water is, hoe meer moeite het de zon kost om het water op te warmen.

  • Niet midden op de dag gaan vissen

Vissen kunnen niet goed tegen de warmte, het is daarom niet verstandig om midden op een warme dag te gaan vissen. Als je dan beet hebt haal je de vis pal in de zon uit het water. Je kunt op een extreem warme dag beter in de ochtend of avond vissen.

  • De vis niet te lang boven water houden

Het is voor een roofvis natuurlijk nooit goed om lang boven water te blijven maar dit geldt zeker met warm weer.

Beste stekken warm weer

Roofvissen kun je op alle stekken goed doen. Maar als het heel erg heet is kun je ondiepe en stilstaande stekken beter vermijden. Rivieren , meren en grotere plassen zijn dan de beste stekken. Hier is het water dieper waardoor lager in het water de temperatuur ook lager is.

Als het water ondiep is en ook nog eens stilstaat, wordt het veel sneller opgewarmd door de zon. Zoals al eerder besproken hebben roofvissen er moeite mee als het water te warm wordt omdat de vissen dan moeite hebben met zuurstof opnemen.

Op groter en dieper water zoals een rivier warmt het water minder snel op. Het is dus verstandig om op dit soort stekken te gaan vissen, zeker voor het welzijn van de vis.

Normaal is het zo dat bij warm weer de vissen hoger in het water bewegen. Maar als het zo extreem heet wordt in bijvoorbeeld een hittegolf, trekken roofvissen juist naar de bodem van het water. Zeker op grote wateren is het laag in het water nog te doen qua temperatuur en dus ook qua zuurstof.

Op deze grote wateren werken alle onderbrekingen in het water altijd goed. Hier liggen de roofvissen klaar om aan te vallen. Op een rivier bijvoorbeeld bij een krib. Een voorbeeld daarvan is te zien in de afbeelding hieronder.

Kunstaas of doodaas met warm weer

Kunstaas werkt het beste tijdens het vissen met warm weer.  Dit omdat roofvissen in de zomer net wat actiever jagen dan in de winter. In de winter jagen de meeste vissen passief, ze zoeken dan rustig de bodem af om te kijken naar een makkelijke of dode prooi.

In de zomer jagen de roofvissen veel meer vanuit een snelle aanval en dan werkt kunstaas dus beter. Ook is het zo dat je met kunstaas zelf de diepte kunt bepalen waarop je vist.

Zeker in de zomer is dit handig omdat als het warmer weer aan het worden is, vissen hoger in het water bewegen. Maar als de vissen zuurstof te kort komen trekken ze juist weer naar de bodem. Met kunstaas kun je hier dus goed op inspelen. Met doodaas is dit lastig.

Welk kunstaas is het beste met warm weer

In de zomer zijn er veel waterplanten aanwezig in het water. Het beste kunstaas wat je daarom in de zomer kunt gebruiken zijn jerkbaits, spinnerbaits en ander kunstaas waarbij je mooi tussen de waterplanten door kunt vissen.

Wat betreft de kleur in de zomer is vooral afwisseling belangrijk. Natuurlijke kleuren werken altijd goed maar in de zomer kun je ook prima beginnen met een felle kleur.

Ik heb een apart artikel geschreven over wat het beste kunstaas is in de zomer. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

FAQ

Vang je met warm weer grotere vissen?

Meestal worden de grootste vissen in de herfst gevangen. Toch is het ook mogelijk om met warm weer grote vissen te vangen. Maar het is dus niet zo dat je met warm weer grotere vissen vangt dan met warm weer.

Met warm weer langs de kant of vanuit een boot vissen?

Als het echt heel heet is kun je het beste vissen op een rivier, hier is de watertemperatuur minder hoog dan bijvoorbeeld in een slootje. Je kunt dan goed vanuit een boot of bellyboat vissen. Dit is lekker met warm weer en daarnaast kun je op alle stekken goed komen. Maar het is niet noodzakelijk.

Kun je ook witvissen met warm weer?

Ja, je kunt ok vissen op bijvoorbeeld voorn met de vaste hengel met warm weer. Ook hier is het wel weer belangrijk om de vis niet te lang boven het water te houden. Het voordeel hiervan is wel dat er geen dril nodig is bij een voorn. De vis is daar niet sterk genoeg voor.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *