Wat is het beste kunstaas in de zomer?

In de zomer werkt het goed om met kunstaas roofvissen te vangen. Dit kan je doen op de rivieren maar ook in de slootjes. Maar voor je hiermee begint is het wel belangrijk dat je weet; Wat is het beste kunstaas in de zomer?

Het beste kunstaas in de zomer is afhankelijk van de vis waar je op vist. Voor snoek en baars is het kunstaas wat hoog door het water beweegt en waarmee je geen last hebt van waterplanten. Denk dan aan jerkbaits en spinnerbaits. Voor snoekbaars en roofblei zijn het shads en spinners.

Verder is het ook belangrijk om te weten hoe je met dit kunstaas vist in de zomer en waarom juist dit soort kunstaas goed werkt. Daarnaast is het ook goed om te weten welk kunstaas bij welke roofvis goed werkt in de zomer. Dit en meer lees je hier!

Het beste kunstaas in de zomer

In de zomer zitten roofvissen meestal hoger in het water. Het is daarom in de sloten, polders en meren belangrijk om in de zomer kunstaas te kiezen wat hoog in het water beweegt. Denk dan aan jerkbaits en spinnerbaits. Op de rivier werken shads en Fish-spinners het beste.

Wat het beste kunstaas is verschilt per roofvis waar je op vist. In de rivieren maakt het seizoen minder uit, in de rivieren zitten de roofvissen over het algemeen laag in het water. Ook is het water in de rivieren zo diep dat het geen nut heeft om te vissen met jerkbaits of anders kunstaas wat hoog door het water beweegt.

In de rivieren doen shads en Fish-spinners het hele jaar door hun werk. In de zomer is het wel zo dat de roofvissen wat hoger in het water komen, maar niet zo hoog dat het zin heeft om daar je kunstaas op aan te passen.

Maar in de slootjes, polders meren en eigenlijk alle andere plekken waar het water niet zo diep is als op de rivier is het verstandig om je kunstaas aan te passen op de zomer. In dit soort water komen roofvissen graag naar de oppervlakte van het water.

Ook liggen roofvissen graag klaar tussen winterplanten en andere obstakels. Daarom werken in de zomer jerkbaits, spinnerbaits, ondiep lopende pluggen en swimbaits erg goed.

Spinnerbaits

In de zomer zitten er veel waterplanten in het water. Met een spinnerbait heb je hier een stuk minder last van en ook beweegt de spinnerbait hoog door het water. Deze combinatie maakt de spinnerbait één van de beste stukken kunstaas in de zomer.

Een spinnerbait is de laatste tijd ontzettend populair. Dit komt omdat de spinnerbait net zoals de spinner een roterend blad heeft. Maar de spinnerbait heeft ook altijd een paar plukken stof aan zich hangen wat het erg aantrekkelijk maakt voor met name snoek.

Doordat de haak van de spinnerbait tussen de plukken stof zit en het metaal van de spinnerbait voor de haak zit, is de kans een stuk kleiner dat je met de haak vast komt te zitten aan waterplanten.

En in de zomer is er tijdens het roofvissen bijna niks zo irritant als een pluk waterplanten aan de haak slaan. Met een spinnerbait voorkom je dit dus.

Zelf heb ik in de zomer erg goede ervaringen met de spinnerbait set van 3 kunstaas (bol.com). Dit is een setje van verschillende spinnerbaits die het allemaal goed doen in de zomer!

Jerkbaits

Met jerkbaits heb je in de zomer weinig last van waterplanten. Omdat het hoog door het water beweegt en je het kunstaas zelf heen en weer moet tikken, kun je het kunstaas mooi langs de waterplanten heen vissen.

De jerkbait is al jaren een populair stuk kunstaas voor roofvissers. De jerkbait is een groot stuk kunstaas en werkt daarom met name goed voor de snoek.

Ook heeft de jerkbait een actie ook in het water wat het dus in de zomer goed doet. Het echte grote voordeel van een jerkbait is dat je zelf de actie kunt bepalen. Een jerkbait tik je van links naar rechts door het water.

Zo kun je ook mooi tussen alle waterplanten vissen, met een jerkbait heb je daar weinig tot geen last van. Dit in combinatie met de hoge actie in het water van de jerkbait maakt het één van de beste stukken kunstaas voor in de zomer.

Swimbaits

Een swimbait heeft een zeer natuurlijk uiterlijk en heeft een prachtige actie in het water. Ook beweegt de swimbait hoog in het water en daarom werkt het in de zomer erg goed. Maar een swimbait is het hele jaar door goed te gebruiken.

Het hele jaar door is een swimbait een verschrikkelijk goed stuk kunstaas. Omdat het kunstaas zo natuurlijk uiterlijk heeft en ook natuurlijk beweegt is de swimbait voor de roofvis niet van echt te onderscheiden.

Maar ook beweegt een swimbait hoog in het water. En zoals al eerder besproken is dit de perfecte combinatie voor het vissen in de zomer. Ook kun je een swimbait op de rivier na in elk water inzetten.

Met een swimbait heb je in de zomer wel als nadeel dat je veel waterplanten zult haken. De swimbait zwemt niet zo mooi tussen de waterplanten door als bijvoorbeeld een spinnerbait. Ook heeft de swimbait al een actie van zichzelf in huis. Je kunt hem dus niet sturen.

Oppervlakte kunstaas

In de zomer werkt het zogenoemde oppervlakte kunstaas erg goed. Dit kunstaas is met name bedoeld voor snoek en is vaak in de vorm van een rat, muis of een eend. Dit kunstaas beweegt over het water.

Een wat minder bekend soort kunstaas is het oppervlakte kunstaas. Dit is kunstaas wat niet onder het water beweegt maar op het water beweegt. Het is voor namelijk bedoeld voor het vissen op snoek.

De snoek komt in de zomer graag naar het oppervlak van het water en lust ook graag een eend , muis of rat. Daarom werkt kunstaas in de vorm van die dieren in de zomer vaak verrassend goed voor snoek. Een voorbeeld daarvan is te zien in de afbeelding hierboven.

Wel is het belangrijk dat je dit kunstaas alleen inzet op plekken waar het water niet te diep is. In te diep water komt de snoek vaak niet ver genoeg naar boven om dit kunstaas aan te vallen. Maar bijvoorbeeld in de slootjes is in de zomer dit kunstaas een echte killer!

Benieuwd geworden naar het vissen op snoek met oppervlakte kunstaas? Lees hier een apart artikel waarin precies wordt uitgelegd hoe dat in zijn werk gaat!

FAQ

Welk kunstaas kun je het hele jaar door inzetten?

Kunstaas zoals spinners, pluggen en swimbaits zijn het hele jaar door te gebruiken voor het roofvissen. Dit komt omdat je bij dit kunstaas zowel diep als laag in het water kunt vissen. Ook heeft dit kunstaas een gemiddelde lengte, meestal rond de 10 centimeter.

Wat is in de zomer het beste formaat kunstaas?

Dat is erg afhankelijk van op welke roofvis je vist, als je op snoek vist kun je in de zomer gerust met een jerkbait van 20 centimeter vissen. Maar op baars is een kleiner formaat van maximaal 15 centimeter beter.

Vang je in de zomer grotere roofvissen dan in de winter?

Nee, dit is niet vast te stellen. Grote roofvissen kunnen in de zomer en in de winter worden gevangen maar meestal worden de records gevangen in de herfst of winter met doodaas.

Gerelateerde berichten