Nachtvissen op roofvis

Het vangen van roofvis kan op veel verschillende manieren worden gedaan. Een van de meest avontuurlijke manieren is het nachtvissen. Naast dat het avontuurlijk is kan het ook nog eens goed werken. Het is daarom goed om te weten; Hoe werkt het nachtvissen op roofvis?

Nachtvissen op roofvis is mogelijk met kunstaas en met doodaas. Roofvissen zijn vaak in de avond en nacht actiever dan midden op de dag en daarom kan dit goed werken. Het is belangrijk dat je voldoende licht hebt. Zeker als je met kunstaas langs de waterkant loopt.

Maar om echt een goed beeld te krijgen van het nachtvissen is het ook belangrijk om te weten wat je precies nodig hebt, waarom het een goed idee is om te nachtvissen, wat het beste aas is en wat de beste tijd is. Dit alles en meer bespreken we uitgebreid in dit artikel!

Wat is nachtvissen?

Nachtvissen is het vissen in de nacht, zoals de naam van het woord het eigenlijk al zegt. Het vissen in de nacht kun je doen met doodaas op dezelfde plek, met bijvoorbeeld een tent. Maar het is ook mogelijk om wat actiever te vissen, bijvoorbeeld met kunstaas.

Roofvissen zijn de hele dag door goed te vangen. Wel is het zo dat roofvissen vaak in het einde van de avond tot en met het begin van de ochtend vaak extra actief zijn. Daarom kan het nachtvissen goed werken. Daarnaast is het nachtvissen ook erg uitdagend en avontuurlijk om te doen.

Waarom het een goed idee is om te nachtvissen

Veel vissers vragen zich af waarom het een goed idee is om te gaan nachtvissen. Het is tenslotte ook overdag mogelijk om veel roofvis te vangen dus waarom zou je in de kou heel de nacht buiten zijn om een roofvis te vangen.

Het antwoord hierop is simpel; het avontuur. Het vissen in de nacht is heel anders. Dit komt voornamelijk door de natuur zelf. Wanneer je in de nacht aan het vissen bent krijg je veel meer mee van de natuur dan overdag.

Je ziet alles veranderen, het is stiller en ook ben je meer verbonden met de natuur.

Naast het avontuurlijke aspect van het nachtvissen heeft het nog meer voordelen. Zo is het in de nacht veel rustiger aan de waterkant en is de kans dus groot dat je op elke plek waar je wilt vissen ook kunt vissen.

Daarnaast vergroot het vissen in de nacht natuurlijk de kans op een vangst. Zoals al eerder aangegeven is het de hele dag mogelijk om roofvis te vangen maar zijn roofvissen het eind van de avond tot en met de ochtend het meest actief.

Wat is het beste aas tijdens het nachtvissen?

Nachtvissen op roofvis kun je doen met kunstaas en met doodaas. Als je kiest voor kunstaas werkt het vaak het beste om een wat opvallendere kleur te gebruiken zoals oranje of paars. Met doodaas nachtvissen kun je het beste kiezen voor een natuurlijk stuk aas zoals een voorntje.

Of het beter is om met kunstaas of doodaas te vissen in de nacht is in het algemeen niet zo te zeggen. Dit is ook afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld op welke roofvis je wilt gaan vissen.

Voor het vissen op baars bijvoorbeeld, werkt het veel beter om met kunstaas te vissen dan met doodaas. Een baars jaagt op kleine visjes en andere diertjes in het water. Ook in de nacht kun je daarom op baars beter vissen met klein kunstaas zoals een spinner.

Als je in de nacht toch wat passiever op baars wilt vissen kun je ook kiezen voor insecten zoals wormen. Hiermee kun je ook langs de waterkant blijven en toch nachtvissen.

Maar als je op snoek of snoekbaars vist maakt het niet uit welk aas je inzet. Het is dan belangrijk om te kiezen tussen passief en actief vissen. Passief vissen doe je met doodaas en actief vissen doe je met kunstaas.

Welk kunstaas is het beste om te gebruiken?

Normaal is het tijdens het roofvissen altijd aan te raden om te kiezen voor natuurlijk kunstaas. Denk dan aan swimbaits , pluggen en spinners in de kleuren zilver, bruin, geel en groen. Pas wanneer de aanbeten uitblijven is het aan te raden om te verwisselen naar wat feller kunstaas zoals oranje of paars.

Maar tijdens het nachtvissen kan het verstandig zijn om te beginnen of de hele tijd te vissen met wat feller kunstaas. Dit doe je in eerste instantie zodat je zelf het kunstaas beter kunt zien. Het is altijd goed als je een beetje een idee hebt waar het kunstaas is, zeker vlak voor de kant.

Als je met een donkere kleur kunstaas vist in de nacht is het kunstaas niet te zien. Ook niet vlak voor de kant.

Ook is het een goede optie om met kunstaas te vissen met een natuurlijk uiterlijk, maar ook met een felle kleur. Zoals bijvoorbeeld een felle vin, kop of staart. Een voorbeeld daarvan is te zien in de afbeelding hieronder.

Het is een zilveren plug wat er erg natuurlijk uitziet. Maar de felle rode kop zorgt ervoor dat je het kunstaas ook in het donker een beetje kunt volgen.

Wat zijn de benodigdheden voor het nachtvissen?

Het is altijd belangrijk om goed voorbereid te zijn voordat je begint met vissen. Zeker wanneer je besluit om in de nacht te gaan vissen.

Uiteraard heb je voor het nachtvissen de gebruikelijke spullen nodig voor het roofvissen. Denk dan aan een werphengel, een vislijn, en aas. Maar het zijn meer de andere praktische spullen die bijna onmisbaar zijn voor het nachtvissen.

  • Verlichting

Één van de belangrijkste dingen die je bij je moet hebben tijdens het nachtvissen is verlichting. In het donker langs de waterkant is het zo donker dat je zonder verlichting niks kunt zien. Straatverlichting is vaak niet in de buurt of niet fel genoeg.

Zorg daarom altijd dat je zelf verlichting bij hebt. De meeste vissers hebben een hoofdlamp of zaklamp bij. Maar er zijn ook vissers die een bouwlamp naast de tent zetten. Dit is niet per se noodzakelijk, als je maar genoeg licht hebt om iets te kunnen zien.

  • Slaapzak / luchtbed

Als je actief aan het nachtvissen bent en je bent de hele tijd door aan het werpen is het natuurlijk niet nodig om een slaapzak of luchtbed bij te hebben. Maar wanneer je met doodaas vist en met een beetmelder kan het lekker zijn om even in een tent te gaan liggen. Daarom is een slaapzak of luchtbed makkelijk.

  • Eten en drinken

Voedsel is tijdens het vissen onmisbaar. Voor vissen is geduld nodig en dus kan het een lange nacht worden. Genoeg eten en drinken is belangrijk om mee te nemen.

  • Telefoon met volle batterij

Omdat je in het donker aan het vissen bent is het altijd goed dat je bereikbaar bent of dat je zelf iemand kunt bereiken. Zeker wanneer je alleen gaat vissen. Het is dan ook altijd verstandig om mensen te laten weten dat je in de nacht gaat vissen.

Dit zodat mensen weten waar je bent, de telefoon met de volle batterij zorgt er dan voor dat je altijd bereikbaar bent.

De beste tijd om te nachtvissen

Nachtvissen doe je uiteraard in de nacht. Vanaf het moment dat de zon onder gaat tot het moment dat de zon opkomt kun je nachtvissen.

Wat daarin echt de beste tijd is, is lastig om te zeggen. In de nacht zijn de meeste roofvissen vrij actief en is het dus heel het jaar (buiten de gesloten tijd) mogelijk en effectief om te nachtvissen. Wel is het natuurlijk zo dat het in de zomer praktischer is.

In de winter kan het erg koud worden en is het minder aangenaam om te gaan nachtvissen. Maar los van het praktische is het qua vangsten niet te zeggen wat de beste periode is om te gaan nachtvissen.

Ik heb een apart artikel geschreven over wat de beste tijd is om te gaan roofvissen. Voor meer informatie over dat onderwerp kunt u dat artikel hier bekijken.

De beste plekken om te nachtvissen

Het is overal mogelijk om te nachtvissen op roofvis. Je kunt met doodaas vissen langs slootjes, vijvers, polders en zelfs rivieren. Maar je kunt hier ook met kunstaas vissen in de nacht. Alle stekken die overdag goed werken, werken in de nacht ook goed.

Wel is het slim om niet te afgelegen te gaan vissen. Ondanks dat je het nachtvissen ook doet voor de rust en stilte om je heen, wil je voorkomen dat je in de nacht te ver van de bewoonde wereld af bent. Ook als je in de slootjes, plassen en meren in de buurt aan het vissen bent kun je genieten van de stiltes en natuur om je heen en is het ook nog eens een stuk veiliger.

En voorbeeld van een goede stek voor het nachtvissen is te zien in de afbeelding hieronder. Er is genoeg ruimte voor een eventuele tent maar je bent niet te ver van de bewoonde wereld.

Mag je overal nachtvissen?

Nee, het is niet overal toegestaan om te nachtvissen. Allereest heb je een speciale vispas nodig om te mogen nachtvissen. Daarnaast kan het per stek verschillen of het nachtvissen is toegestaan, bijvoorbeeld omdat een stek gepacht is. Het is daarom belangrijk om voor het vissen even te checken of het op de stek waar je wilt nachtvissen toegestaan is.

Je kunt dit checken op visplanner.nl. Je kunt hier je vispasnummer invoeren en zo kun je per stek zien of het is toegestaan om te nachtvissen. Als er een symbool in de vorm van een maan bijstaat, is het toegestaan om te nachtvissen.

Welke roofvissen kun je vangen?

Met het nachtvissen in het algemeen kun je in principe elke roofvis vangen. Dit omdat je eigenlijk niks anders doet dan anders alleen vis je in de nacht. Toch zul je voornamelijk snoek, baars en snoekbaars vangen tijdens het nachtvissen op roofvis.

Maar met name de snoek en baars zul je vaak vangen. Deze vissen komen namelijk in alle zoetwatergebieden in Nederland voor. Een snoekbaars, roofblei en meerval zul je vrijwel altijd alleen op een rivier vangen.

FAQ

Werkt het nachtvissen op strand?

Het is ook mogelijk om te nachtvissen op strand. Je kunt dit doen met zagers, wormen en andere insecten maar ook met kunstaas. Het is hier ook belangrijk om goede verlichting bij te hebben. Zeker wanneer je op een pier aan het vissen bent.

Is nachtvissen gevaarlijk?

Nee, nachtvissen is niet gevaarlijk maar het is wel belangrijk dat je de juiste spullen bij hebt zoals verlichting en een telefoon die opgeladen is waarmee je kunt bellen. Zeker wanneer je alleen gaat nachtvissen. Het is dan ook aan te raden om mensen te laten weten dat en waar je die nacht gaat vissen.

Heb je een speciale vispas nodig om te nachtvissen?

Ja, je hebt een speciale nachtpas nodig om te mogen nachtvissen. Deze is te bestellen op de website van Sportvisserij Nederland.

Gerelateerde berichten