Oppervlakte vissen op snoek

Het vissen met oppervlakte kunstaas, ook wel drijvend kunstaas genoemd is een unieke manier van het vissen op snoek. Je kunt meestal de aanbeet erg goed zien en je kunt het kunstaas helemaal volgen. Maar hoe gaat dat oppervlakte vissen op snoek nou precies in zijn werking?

Het oppervlakte vissen op snoek doe je met kunstaas wat over het water heen naar binnen wordt binnen gevist. Dit kan bijvoorbeeld met een neppe eend, rat of muis. Doordat het kunstaas over het water beweegt kun je het kunstaas goed volgen.

Er zijn verschillende soorten kunstaas wat over de oppervlakte van het water beweegt. In dit artikel zullen we dieper ingaan over o.a. de verschillende soorten, de techniek en de beste stekken!

Verschillende soorten oppervlakte kunstaas

Voor het oppervlakte vissen op snoek kan je verschillend soorten kunstaas inzetten. De populairste zijn: Een rat, een muis, een kikker en een eend. Ook heb je oppervlakte kunstaas in de vorm van een jerkbait en juist kunstaas wat van zichzelf een actie in huis heeft.

De snoek is een echte roofvis en eet bijna alles op wat er in de Nederlandse wateren rondzwemt. Zo ook wat er op de wateren dobbert. Bijvoorbeeld een eend, en dan met name een klein eendje zijn een prooi voor de snoek. Als er een klein eendje op een sloot dobbert is er een reële kans dat hij opgegeten wordt door een snoek.

Een eend kan je dus ook als kunstaas inzetten. Onder de vissers die met oppervlakte kunstaas op snoek vissen is de eend dan ook erg populair. In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een eend in de vorm van oppervlakte kunstaas.

Zoals is te zien heeft de eend een erg natuurlijk uiterlijk. Voor de snoek is dit niet voor een echte eend te onderscheiden. Als je met deze eend over het water vist kan je de eend (waarschijnlijk) met het blote oog volgen. Het is fantastisch als je er met je eigen ogen een snoek op ziet klappen!

Bij deze eend zit de haak net achter de pootjes van de eend aan de linker en aan de rechter kant. Omdat de eend niet zo groot is, is de kans groot dat de snoek de haak pakt. Op deze manier zal je niet veel snoeken verspelen na een aanbeet.

Vissen op snoek kan natuurlijk ook met heel ander soort kunstaas dan oppervlakte kunstaas. Ik heb een apart artikel geschreven over het beste kunstaas voor snoek, bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Ratten en muizen

Naast een eend zijn ook ratten en muizen een prooi in het water voor de snoek. Daarom kun je ook ratten en muizen inzetten. In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een muis.

Als deze muis over het water beweegt ziet dit eruit als een aantrekkelijke prooi voor de snoek. De staart zal opvallen in het water en ook ziet de muis er heel natuurlijk uit. Ook muizen en ratten heb je in verschillende soorten en maten. De muis op de afbeelding is 5 centimeter lang inclusief staart. Dit is een prima formaat en het kan zelfs groter.

Wat betreft de kleuren heb je ook een hoop verschil. Voor eenden, muizen en ratten geldt hetzelfde als voor ieder ander kunstaas. Neem veel verschillende soorten kleuren en formaten mee, en je zult via deze manier ontdekken wat het die dag het beste doet. Dit kan namelijk op elke dag anders zijn. Ook zal je na verloop van tijd persoonlijk een favoriet hebben.

Dit kunstaas heeft van zichzelf al een actie in huis. De muis zal met de staart en het blad heen en weer bewegen en de eend zijn pootjes bewegen. Zo wordt alleen al met het binnen vissen van het kunstaas een hele natuurlijke actie aan het kunstaas gegeven.

Je hebt ook eenden, ratten en muizen of ander oppervlakte kunstaas (zoals kikkers) wat geen actie van zichzelf in huis heeft en dan is het dus eigenlijk een soort jerkbait. Het is een persoonlijke keuze van de visser zelf wat hij/zij leuker/ beter vind om te doen!

Kikkers

Ook kikker zijn geschikt voor het oppervlakte vissen op snoek, de kikker in het water is een prooi voor de snoek. Bij een kikker werkt het min of meer hetzelfde als bij het andere oppervlakte kunstaas, het heeft een natuurlijk uiterlijk, soms een actie van zichzelf en soms is het een jerkbait.

Wel is het zo dat kikkers vaak pootjes hebben die van zichzelf bewegen als je hem binnen vist, maar hebben ze een extra effect als je de kikker met tikjes naar binnen vist. Dit is ook meer een natuurlijk actie van een kikker. En het geeft de snoek een makkelijkere kans om een aanbeet te doen.

De techniek

De techniek voor het oppervlakte vissen op snoek is vrij simpel: Je werpt het kunstaas in op een plek waar snoeken vaak liggen, bijvoorbeeld onder een brug. Vervolgens draai of tik je het kunstaas naar binnen en volg je het. Als je een aanbeet krijgt sla je aan.

Zoals al eerder aangegeven heb je kunstaas wat van zichzelf al een actie in huis heeft en kunstaas wat je als een soort jerkbait met tikjes binnen vist. De techniek is daarom vrij makkelijk toe te passen in de praktijk.

Je kunt gewoon het kunstaas (als voorbeeld) onder een brug gooien. En hem dan vervolgens rustig binnen vissen. Sommige vissers kiezen ervoor om het kunstaas in een afwisselend tempo binnen te vissen. Dus je draait binnen, stopt even, en draait weer binnen. Zo krijg je een natuurlijke actie van de rat, eend, kikker of muis.

Het is dus geen speciale techniek. Het is dus gewoon inwerpen op een goede stek (bijvoorbeeld een brug of duiker). Vervolgens kies je zelf of je het kunstaas in hetzelfde tempo binnen vist, of in een afwisselend tempo.

Wel is het belangrijk om (net zoals met anders kunstaas op snoek) echt naar de snoek opzoek te gaan dus echt veel stekken uitvissen met het kunstaas maar ook weer naar een andere stek gaan als de aanbeten uitblijven.

Beste stekken oppervlakte kunstaas

Voor het oppervlakte vissen op snoek kan je het beste de hotspots van de snoek afgaan. De beste stekken zijn dan ook: Bruggen, watertunnels, duikers, waterplanten en elke andere onderbreking van het water.

Als je op snoek gaat vissen met oppervlakte kunstaas kan je het beste in de slootjes of in de polders wezen. Hier zijn meer hotspots aanwezig en ook is het water hier meestal niet zo diep. Op bijvoorbeeld de rivier is het water te diep voor oppervlakte kunstaas.

In de slootjes en polders heb je natuurlijk ook hotspots waar snoeken vooral liggen. Denk dan aan bruggen, watertunnels, waterplanten en iedere andere onderbreking van het water.

De snoek valt graag aan op plekken waar zijn prooi in de problemen komt of waar bij beschut ligt. Onder een brug liggen vaak snoeken klaar om aan te vallen maar ook bij duikers en onder waterplanten.

In de afbeelding hieronder is een afbeelding te zien van een goede stek voor oppervlakte vissen op snoek, er is een brug en er zijn een hoop waterplanten.

Het is dus slim om die stekken met je oppervlakte kunstaas goed uit te vissen. Ga gewoon alle bruggen, duikers en waterplanten af op je stek. En als de aanbeten uitblijven probeer je het op de volgende stek opnieuw.

FAQ

Wat is de beste periode voor deze visserij?

Het is over het algemeen bekend dat in de zomer de snoeken hoger in het water zwemmen dan in de winter. Je kunt dus stellen dat de zomermaanden de beste periode is voor het oppervlakte vissen op snoek. Maar als het water ondiep is zoals in slootjes en polders, is het ook in de winter zeker niet onmogelijk.

Is het beter om met een molen of met een reel te vissen voor oppervlakte kunstaas?

Het is allebei mogelijk, maar over het algemeen is oppervlakte kunstaas niet zo zwaar en dan is een molen beter. Het blijft een keuze van de visser zelf, maar als je meeneemt dat je voor een reel een speciale hengel nodig hebt en je prima met een spinhengel op snoek kunt vissen met oppervlakte kunstaas, is dat vaak beter.

Wat is de beste hengel om te gebruiken?

Voor het vissen op snoek met oppervlakte kunstaas kan je gewoon een normale of zware spinhengel gebruiken. Ook een jerkbaithengel is geschikt. Het gaat erom dat de top van de hengel niet te licht is en je dus goed contact hebt met het kunstaas.

Hoelang kan de snoek boven water blijven?

Voor een foto en het opmeten van de snoek is zeker tijd, maar probeer dit wel snel te doen! een snoek kan ongeveer 5 minuten boven het water blijven.

Gerelateerde berichten

4 gedachten over “Oppervlakte vissen op snoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *