Wat is het beste kunstaas voor in de polder?

Vissen in de polder is onder de roofvissers erg populair. In de polder werkt het vissen met kunstaas fantastisch. Het is daarom wel verstandig om te weten; Wat is het beste kunstaas voor in de polder?

Polders zijn vaak ondiep en liggen vol met waterplanten, daarom is het beste kunstaas voor in de polder ondiep lopend kunstaas. Denk dan aan spinnerbaits, jerkbaits, swimbaits en oppervlakte kunstaas zoals kikkers en eenden. Hiermee vis je mooi hoog in het water en haak je de minste waterplanten.

Bij de verschillende soorten kunstaas komen ook aparte technieken kijken, het is belangrijk om dit te weten. Maar ook om te weten wat de beste stekken in de polders zijn en wanneer je er moet vissen. Dit alles en meer lees je in dit artikel!

Spinnerbaits

Een spinnerbait is een spinner met meerdere bladen en plukken stof eraan. De spinnerbait beweegt hoog in het water. Door de roterende bladen gaat de spinnerbait vaak langs of door waterplanten zonder ze te haken. Daarom is de spinnerbait goed om in te zetten in de polder.

Een spinnerbait is een soort broer van de klassieke spinner. De spinnerbait heeft altijd meerdere roterende bladen en stoffen plukken. Zoals is te zien in de afbeelding hierboven.

In een polder wil je hoog in het water vissen, zeker met kunstaas. Een polder is vaak ondiep en er zijn veel waterplanten. Als je diep door het water vist, kom je al snel tegen de bodem aan of haak je vaak waterplanten en dat is zonde.

De haak van de spinnerbait zit in de stoffen pluk. De haak zit dus pas achteraan in het stuk kunstaas en dit zorgt ervoor dat de spinnerbait prachtig tussen alle waterplanten door beweegt zonder waterplanten te haken.

Ook is de spinnerbait redelijk zwaar wat er voor zorgt dat je hem ver kunt inwerpen. In een polder is dit niet altijd nodig, maar het is wel handig. De spinnerbait kun je snel en langzaam binnen vissen. Dat is een persoonlijke keuze van de visser zelf.

Zelf heb ik erg goede ervaringen met een Spinnerbait set van 3 (bol.com)

Jerkbaits

Een jerkbait is kunstaas wat je zelf een actie in het water moet geven. Het beweegt hoog in het water en het schiet van links naar rechts in het water. De jerkbait beweegt daarom vaak tussen de waterplanten door en is daarom zeer geschikt voor het vissen in de polder.

De jerkbaits winnen de laatste tijd veel aan populariteit. Dit komt omdat je de jerkbait zelf een actie kunt meegeven. Als je het ware bestuur je zelf je kunstaas. En ook kun je de aanbeet vaak goed zien omdat de jerkbait hoog in het water beweegt.

De jerkbait vis je op een speciale manier binnen. Als je de jerkbait hebt ingeworpen blijft de jerkbait drijven of hij zinkt. Dit verschilt per jerkbait. Maar bij alle jerkbaits is het zo dat je hem zelf een actie moet geven, dit doe je door flinke tikken aan de hengel te geven. Zo zal de jerkbait van links naar rechts schieten.

Een jerkbait beweegt hoog in het water, dit is goed voor het vissen in de polder. Maar ook kun je met een jerkbait mooi tussen de waterplanten heen vissen. Ook zijn waterplanten een van de beste stekken voor het vissen op snoek, en hier kun je dus met de jerkbait mooi naast en tussen door vissen. Die combinatie maakt dat de jerkbait een van de beste stukken kunstaas is om in te zetten in de polder.

Vooral in het begin kan het wennen zijn om de jerkbait op een goede manier binnen te vissen. Ik heb een apart artikel geschreven over hoe je vist met een jerkbait. Hierin staat precies beschreven hoe je vist met een jerkbait. Bekijk hem hier!

Oppervlakte kunstaas

Kunstaas wat op het water beweegt wordt ook wel oppervlakte kunstaas genoemd. Dit is meestal kunstaas in de vorm van eenden, kikkers, muisjes of ratten. Je tikt dit kunstaas over het water heen. Omdat het over het water beweegt is het goed in te zetten in de polder.

Roofvissen houden er van om de prooi van onder of vanaf de zijkant aan te vallen. Met oppervlakte kunstaas is dit perfect om een aanbeet uit te lokken. Zeker in de polder waar het vaak ondiep water is. Oppervlakte kunstaas is kunstaas wat over het water beweegt. Dit is anders dan een jerkbait of een spinnerbait wat een stukje onder het water beweegt.

Het voordeel van oppervlakte kunstaas is dat je zelf het kunstaas goed kunt volgen. Dit zorgt ervoor dat je de aanbeet met je eigen ogen goed kunt zien. Vaak is het water in de polder niet heel breed dus je kunt de roofvis er mooi op zien klappen.

Ook kun je mooi tussen de waterplanten door vissen. Als je een pluk waterplanten ziet op het water kun je er langs vissen. En de waterplanten die onder water zitten zul je niet haken aangezien het kunstaas erboven zijn actie maakt.

Oppervlakte kunstaas is er in veel verschillende soorten zoals kikkers, muizen en eenden. Vaak werken ze allemaal goed en is er niet een stuk kunstaas het beste. Het zijn allemaal prooien waar de snoek normaal ook op jaagt.

De beste stekken in de polder

In de polder zijn de beste stekken voor roofvissen de beschutte plekken en onderbrekingen in het water. Denk o.a. aan waterplanten, duikers in het water, splitsingen van het water en de waterkant. Hier ligt een roofvis beschut te wachten tot er een prooi langskomt.

Roofvissen vinden het in elk water prettig om op een beschutte plek te liggen. Of op een plek waar hun prooi in de problemen komt. Hier liggen ze klaar om toe te slaan, dit is ook zo in de polder. Hier liggen ze vaak klaar onder waterplanten of duikers te wachten tot de prooi langskomt.

In de afbeelding hierboven is een perfect voorbeeld te zien van een goede stek voor het vissen met kunstaas in de polder. Zoals is te zien is er een splitsing van het water, wat ervoor kan zorgen dat prooien van roofvissen in de problemen komen.

Ook is er een houten vlonder te zien waar een roofvis mooi onder kan liggen zonder gezien te worden. En ook zijn er een hoop waterplanten aanwezig. Met het beste kunstaas voor in de polder wat we hier uitgebreid hebben besproken kun je hier dus prachtig tussen vissen zonder steeds vast te komen. Zo kan de roofvis bijna niet uitblijven!

FAQ

Welke roofvissen vang je in de polder?

In de polder zul je tijdens het vissen vooral snoek en baars vangen. Andere roofvissen komen nauwelijks voor in de polders.

Werkt het goed om met doodaas te vissen in de polder?

Vissen met doodaas doe je met name op snoek. Omdat er in de polders veel snoek zit kan dit goed werken. Maar de meest gebruikte techniek voor het roofvissen in de polder is met kunstaas.

Is elke polder geschikt om te vissen op roofvis?

Ja, in principe zit elke polder bom vol met vooral snoek, maar ook baars!

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Wat is het beste kunstaas voor in de polder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *