Hoe vang je een snoek?

De snoek is de bekendste roofvis in Nederland. De snoek kan groot en sterk worden en is daarom geweldig om op te vissen. Als je wilt vissen op snoek is het belangrijk om te weten; Hoe vang je een snoek?

Een snoek vang je met kunstaas of met doodaas. De snoek ligt vaak op beschutte plekken in zoet water. Denk aan bruggen en waterplanten. Vis hier met kunstaas of doodaas, wissel regelmatig af van stek en aas.

Maar bij het vissen op snoek komt nog veel meer kijken. Zo is het belangrijk om te weten met wat je moet vissen, wanneer je moet vissen en waar je moet vissen. Dit alles en nog veel meer bespreken we in dit artikel!

Een snoek vangen met kunstaas

Vissen met kunstaas op snoek wordt vooral gedaan met een spinhengel. Met het kunstaas imiteer je de prooi van de snoek en lok je daarmee een aanbeet uit. Kunstaas wat goed werkt voor het vangen van snoek zijn: Jerkbaits, swimbaits, pluggen, spinners en shads.

Vissen met kunstaas is de meest gebruikte techniek voor het vissen op snoek. Dit komt omdat de montage en de techniek die je gebruikt vaak leuk , maar ook simpel is. Je kunt voor het vissen op snoek veel verschillende soorten kunstaas gebruiken en ook kun je het op alle stekken inzetten.

met kunstaas imiteer je een prooi van de snoek. Maar er zijn veel verschillende soorten kunstaas wat je kunt inzetten voor de snoek. De spinner is een oude klassieker die het altijd goed doet, maar ook de jerkbait, shads, pluggen en swimbaits zijn echte killers voor de snoek.

De techniek die je gebruikt voor het vissen met kunstaas is verschillend per kunstaas. Hieronder hebben we een overzicht wat de beste techniek is voor het vissen van ieder stuk kunstaas.

  • Jerkbaits

Een jerkbait is een drijvend of zinkend stuk kunstaas wat je zelf een actie moet geven. Als je de jerkbait in hebt geworpen, is het de bedoeling om vervolgens de jerkbait met tikken binnen te vissen. Tijdens het binnen vissen geef je harde tikken aan de hengel met een pauze tussen de tikken door.

Op deze manier zorg je ervoor dat de jerkbait van links naar rechts door het water beweegt. De jerkbait beweegt redelijk hoog door het water. Ook is de jerkbait goed in te zetten op plekken waar veel waterplanten zijn. De jerkbait beweegt hier vaak netjes tussen door zonder waterplanten mee te nemen.

Zelf heb ik veel snoek gevangen met de populaire Kinetic Slicky Micky (bol.com).

  • Swimbaits / pluggen

Een swimbait is kunstaas wat van zichzelf een actie in huis heeft. De swimbait staat er zelfs om bekend dat de actie en het uiterlijk zeer natuurlijk zijn. De swimbait werkt het beste als je hem inwerpt, en vervolgens normaal binnen vist. Het werkt soms wel goed om het tempo waarmee je de swimbait binnen vist af te wisselen.

Ditzelfde geldt voor de plug. Deze heeft al een actie van zichzelf in huis en hoeft niet met een speciale techniek binnen gevist te worden.

  • Spinners

De spinner is een echte klassieker onder de roofvissers. De spinner heeft een blad wat roterend door het water gaat als je hem binnen vist. Door het roterende blad lijkt de spinner in het water op een gewond of een zwak visje. Dit lokt de snoek extra uit tot een aanbeet.

  • Shads

Een shad is een van rubber stuk kunstaas waar een loodkopje inzit. Door het loodkopje zinkt de shad snel naar beneden als je hem in hebt geworpen. Dit is ook de bedoeling van de shad, de shad vis je diep in het water binnen.

Dit doe je met tikken van boven naar beneden. Als de shad de bodem heeft bereikt, tik je hem een stukje omhoog om hem vervolgens weer een stukje te laten zakken. En zo doe je dit totdat de shad weer bij de kant is.

Montage voor het vissen op snoek met kunstaas

Als je besluit om met kunstaas op snoek te gaan vissen, is het belangrijk dat je een goede montage op de hengel hebt zitten. Voor het vissen met kunstaas is de montage meestal vrij simpel.

Voor de draad waarmee je vist kan je kiezen tussen een nylon of een gevlochten draad. Een gevlochten draad is van zichzelf wat dikker, en ook vrij stug. Maar wel sterk.

Een nylon draad is van zichzelf wat dunner, en er zit meer rek in dan in de gevlochten draad. Als je nylon wilt kiezen, is het verstandiger om voor het vissen op snoek een wat dikkere draad te kiezen. Voor de nylon draad is een dikte tussen de 20/100e en de 24/100e aan te raden. En kies je voor een gevlochten draad, dan is een draad tussen de 10/100e en de 12/100e aan te raden.

Als je een geschikte draad op de hengel hebt geïnstalleerd, dan moet er nog een onderlijn aan het einde van de draad. Een onderlijn is belangrijk voor het vissen op snoek, want de snoek kan de normale lijn eenvoudig doorbijten met zijn tanden.

Ik heb een apart artikel geschreven over waarom het belangrijk is om met een onderlijn te vissen en met meer informatie over de verschillende onderlijnen. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

De onderlijn die je kiest maakt niet zo veel uit, als hij maar niet kleiner is dan 10 centimeter. In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een onderlijn voor het vangen van een snoek.

Een snoek vangen met doodaas

Een snoek is goed te vangen met doodaas. Met een dood visje aan de dreg werp je in op een vaste plek waar je het dode aas laat zakken tot de bodem. Vanaf dat moment is het wachten tot de dobber ondergaat.

Het vissen met doodaas is een klassieke manier van het vissen op snoek. Met een dood visje of een stukje daarvan lok je de snoek naar je aas toe. De geur van het dode aas zorgt ervoor dat de snoek op je aas af komt. Ook is een dood aasje voor de snoek makkelijker te vangen dan een levende prooi.

Voor het vissen op snoek met doodaas zijn er verschillende technieken die je kunt gebruiken. Zo kun je statisch vissen. Met statisch vissen met doodaas, vis je zonder dobber. Meestal wordt er een beetmelder gebruikt om de aanbeet te kunnen waarnemen. Ook kun je kijken of er tikken aan de top van de hengel worden gegeven. Als dit het geval is, heb je vaak beet en is het tijd om aan te slaan.

Het voordeel van statisch vissen met doodaas is dat je het dode aasje verder en nauwkeuriger kunt inwerpen. Dit omdat je geen dobber aan de montage hebt. Ook dwarrelt het dode aasje wat meer over de bodem bij het statisch vissen. Bij een dobber blijft het dode aasje vaak strak op dezelfde plek liggen.

Doodaas met een dobber

Naast het statisch vissen met doodaas kun je ook met een dobber vissen met doodaas op snoek. Vanzelfsprekend vis je dan met een dobber en een dood aasje. Het is niet per definitie te zeggen of het vissen met een dobber, of het statisch vissen met doodaas beter is. Het is een persoonlijke voorkeur van de visser zelf.

Het vissen met een dobber heeft ook een aantal voordelen. Zo kun je de aanbeet al vanaf het eerste moment zien. Doormiddel van tikjes aan de dobber. Je kunt heel nauwkeurig zien wanneer je beet krijgt en zo kun je precies op tijd aan slaan.

Aanslaan

Dit aanslaan doe je als volgt; Als je denkt dat je beet hebt, klap je de molen dicht en draai je de draad strak. Vervolgens geef je de hengel een harde tik, dit is het aanslaan. Zo zet je (als je op tijd aanslaat) meestal de haak mooi in de voorkant van de bek.

Het op tijd aanslaan is voor het vissen met doodaas erg belangrijk. Als je al een tijdje beet hebt zonder dat je dit door hebt, dan is de kans groot dat de haak ver achter in de bek terecht komt. En zo is het een stuk moeilijker om de snoek te kunnen onthaken.

Zorg bij het vissen met een dobber wel altijd voor een goede, stevige dobber. Voor het vissen met doodaas op snoek is het belangrijk dat je de dobber altijd goed kunt zien en niet door een klein tikje of een vleugje wind het vermoede kunt krijgen dat je beet hebt. Een klein pen dobbertje is daarom zeker niet geschikt voor het vissen op snoek.

Maar ga voor een grote ronde, en het liefst dikke dobber. Zo kun je de dobber altijd goed in de gaten houden. Ook in de stroming en in de wind. Een dobber zoals in de afbeelding hieronder is een goed voorbeeld.

Het beste dode aas om te gebruiken

Je kunt veel dode visjes gebruiken voor het vangen van een snoek. Over het algemeen doet de voorn het erg goed. Dit komt omdat het voor de snoek een natuurlijke prooi is. Maar ook kleine roofbleitjes, bliekjes en spiering doen het goed.

Het is ook belangrijk dat het dode aasje niet te oud is. Als het al dagen ligt te rotten zou dit de snoek zelfs kunnen afschrikken. Bij de meeste hengelsportwinkels kun je tegenwoordig doodaas bestellen maar anders zou je ook langs de visboer kunnen. Ook zijn ze online te bestellen.

Waar moet je vissen voor het vangen van snoek?

De snoek komt in alle zoetwater stekken voor in Nederland. Maar polders en slootjes werken over het algemeen het beste. De snoek ligt graag op beschutte plekken. De beste plekken om te vissen zijn daarom: bruggen, duikers, waterplanten, de waterkant en iedere andere onderbreking in het water.

De snoek is een roofvis, maar het is niet zo dat de snoek het hele water aan het af jagen is op zoek naar zijn prooi. De snoek gaat slimmer te werk, hij ligt vaak klaar op beschutte plekken. Hier ziet de prooi de snoek niet snel liggen en ligt de snoek klaar voor een aanval.

De snoek is in principe overal te vangen, als het maar zoetwater is. Van rivieren tot slootjes en polders, de snoek is te vangen. Maar over het algemeen is het op de rivier moeilijker om een snoek te vangen. De slootjes in de woonwijken, polders en vijvers doen het over het over het algemeen het beste voor het vangen van snoek.

Maar op deze plekken zijn er zeker bepaalde stekken of hotspots waar de kans op het vangen van een snoek extra groot is. Eigenlijk is iedere onderbreking in het water een plek waar de snoek beschut kan liggen. Dit zijn goede stekken voor snoek.

In de afbeelding is een goede stek te zien voor het vangen van snoek, er zijn een hoop waterplanten, een splitsing van het water ( en dus een onderbreking). En er is een stijger wat een plek is waar de snoek zou kunnen klaarliggen voor aan aanval.

Ik heb een apart artikel geschreven over de beste stekken voor snoek met extra informatie per stek. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Beschutte plekken

De snoek is een sluwe jager en vindt het daarom prettig om op beschutte plekken af te wachten tot dat de prooi voorbij komt. Dit zijn dan ook de beste stekken om je kunstaas of doodaas in te werpen.

Zoek daarom altijd naar plekken zoals; bruggen, duikers, waterplanten, de waterkant, en splitsingen van het water. Als je hier met je kunstaas of doodaas aan het vissen bent, is de kans groter dat er een snoek ligt dan in het midden van het water.

Maar ook in het midden van het water is een snoek te vangen. De beschutte plekken in het water zijn vooral hotspots en goede plekken op een stek. Maar het is geen garantie voor snoek.

Als je met kunstaas aan het vissen bent, is het een goede techniek om al deze stekken goed uit te vissen met kunstaas. En vooral van stek naar stek te gaan als de aanbeten uitblijven. Als je voor een lange tijd deze hotspots uitvist dan zullen de snoeken vanzelf komen!

Voor het vissen op doodaas maakt de stek vaak minder uit omdat je met de geur van het dode aasje de snoek al lokt. Toch werken de beschutte plekken ook goed voor het vissen met doodaas. Het nadeel is wel dat je minder makkelijk kunt verwisselen van stek.

De beste hengel voor het vissen op snoek

Voor het vissen op snoek met kunstaas is over het algemeen de spinhengel de beste optie. Een spinhengel met een lengte van tussen de 2.00 en de 2.50 meter en met een werpgewicht van tussen de 15 en 30 gram. Voor het vissen met doodaas op snoek is juist een wat langere en stevige hengel het beste.

Wat de beste werphengel is voor het vissen op snoek kan per situatie verschillend zijn. Maar de meeste vissers vissen op snoek met kunstaas. En dan is de spinhengel de meest gebruikte hengel en ook de beste hengel.

De spinhengel is vaak niet zwaar. Dit is belangrijk, want met het vissen met kunstaas heb je de hengel voor een lange periode in je hand en ben je er ook mee aan het werpen. Als je een zware hengel hebt kan je snel een lamme arm krijgen.

De lengte van de spinhengel is vaak tussen de 2.00 en de 2,50 meter. Dit is ideaal voor het vissen met kunstaas want een lange hengel is niet handig als je hem in je hand hebt voor een lange periode.

Het werpgewicht wat het beste is om te kiezen is afhankelijk van het soort kunstaas dat je gebruikt. Een jerkbait bijvoorbeeld, is vaak zwaar en moet tikkend worden binnen gevist. Het is dan beter om voor een hengel te kiezen met een wat zwaarder werpgewicht. (25 tot 30 gram.) En een hengel met een stevige top. Met een slappe top is het lastig om de jerkbait goed te kunnen tikken.

De beste hengels voor verschillend kunstaas

Het werkt goed om veel van kunstaas te verwisselen. Maar als je van een zware jerkbait naar een lichte kunstaas gaat, kun je natuurlijk niet het werpgewicht van je hengel aanpassen. Het is daarom verstandig om een hengel te kiezen die er tussen in zit. Als je een spinhengel uitkiest met een niet te slappe top. En een redelijk werpgewicht (15 tot 30 gram) kun je prima met elk soort kunstaas vissen.

Maar als je alleen maar met jerkbaits aan het vissen bent, is het verstandig om een speciale jerkbait hengel aan te schaffen. Zo voorkom je dat je teveel gewicht op de hengel zet of dat in het ergste geval de hengel breekt. Maar voor wie veel afwisselt met kunstaas, is de spinhengel de beste optie.

Voor het vissen met doodaas is de hengel minder belangrijk. Dit omdat de hengel vaak in een statief staat. Een stevige, lange hengel is aan te raden. Dit omdat je voor het vissen met doodaas moet aanslaan. Ook kun je met een lange hengel verder en nauwkeuriger het dode aas inwerpen.

Vissen met een molen of een reel?

Als je veel met jerkbaits of ander zeer zwaar kunstaas vist, kan een reel beter zijn dan een molen. De druk op een molen kan bij zwaar kunstaas te groot worden waardoor de as kapot gaat. Voor het vissen met lichtere soorten kunstaas en doodaas, is een molen de beste optie.

Het vissen met een molen of een reel is in de meeste gevallen een persoonlijke keuze van de visser zelf. Het gaat er vooral om wat je zelf prettig vindt en wat je gewend bent. Het kan namelijk lastig zijn om ineens te vissen met een reel, als je al een lange tijd met een molen vist.

Een reel zit aan de bovenkant van de hengel. Ook loopt de draad direct uit de spoel. Als je binnen draait met een reel, schiet de draad van links naar rechts rechtstreeks om de spoel heen.

Bij een molen werkt dit anders, daar zorgt een as die om de spoel heen draait ervoor dat de draad om de spoel komt. Dit betekend dus dat alle druk van bijvoorbeeld een sterke snoek op de as van de molen komt te staan.  Ook zit de molen aan de onderkant van de hengel in tegenstelling tot de reel. Daarom is het belangrijk om een sterke molen te kiezen als je met zwaar kunstaas aan het vissen bent, maar niet met een reel wilt vissen.

Over het vissen met een reel of molen heb ik een apart artikel geschreven met alle voor en nadelen uitgebreid op een rij. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

In de afbeelding hieronder is een as te zien. Deze zit dus alleen op een molen en draait het draad om de spoel heen.

Landen van de snoek

De snoek aan de kant krijgen lukt het beste door de snoek even uit te laten vechten. Als de snoek moe is kun je hem bet beste met een schepnet of met de nekgreep uit het water halen. Als de snoek op de kant is, zorg er dan voor dat je de snoek op een zachte ondergrond legt.

Als je een snoek aan de haak hebt, is het belangrijk dat je hem zonder schade aan de vis of aan de hengel aan de kant krijgt. Er zijn een aantal hulpmiddelen en technieken wat het landen van de snoek makkelijker maken.

Allereerst het uit laten vechten van de snoek. Als je een sterke snoek aan de haak hebt kan het even duren voordat de snoek moe is. Als je de snoek meteen uit het water trekt, heb je kans dat de snoek zeer onrustig is. Veel spartelen en proberen los te komen, is onhandig voor het onthaken van de snoek.

Als je de snoek een tijdje hebt laten uitvechten, is de snoek moe en dan zal de snoek rustig zijn als je hem in de handen hebt. Zo kun je de snoek makkelijk uit het water trekken en onthaken.

Je kunt de snoek het beste uit het water krijgen met een schepnet of met de nekgreep. Bij de nekgreep pak je de snoek stevig achter zijn kop. In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van de nekgreep.

Onthaken van de snoek

Als je de snoek veilig aan de kant hebt gekregen is het tijd om de snoek te onthaken. Een snoek onthaken kan het beste worden gedaan met de kieuwgreep. Bij de kieuwgreep schuif je vier vingers in de kieuw van de snoek en laat je de duim erbuiten als ondersteuning.

Als je de vingers in de kieuwen schuift, gaat de bek van de snoek automatisch open. Zo kun je de snoek een stuk makkelijker onthaken.

Zorg dat je met het vissen op snoek altijd tangen bij hebt. Een lange, dunne tang voor het onthaken van de snoek. Maar ook een kniptang die ijzer door kan knippen. De kniptang kun je soms nodig hebben als de haak niet uit de bek te krijgen is. Je kunt dan de weerhaak van de dreg doorknippen en de haak via de kieuw alsnog verwijderen.

Over het onthaken van een snoek heb ik apart artikel geschreven met nog meer tips en tricks. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Wanneer vis je op snoek?

Het vissen op snoek kan buiten de gesloten tijd het hele jaar. De snoek is goed te vangen in de zomer en in de winter. Maar over het algemeen is de herfstperiode de beste tijd om te vissen op snoek.

Als je op snoek wilt vissen zou je dit in principe het hele jaar door kunnen doen en ook op ieder tijdstip van de dag. Uiteraard wel buiten de gesloten tijd. Maar over het algemeen worden de meeste snoeken gevangen in de herfstperiode. November staat bekend als een zeer goede maand voor het vissen op snoek.

In de herfstperiode zijn snoeken zich aan het voorbereiden op de winter en proberen daarom zo veel mogelijk te eten. Dit is dus een goed moment om te vissen op snoek. Maar het is geen garantie voor meer vis. Want ook midden in de zomer is de snoek goed te vangen.

Roofvissen en ook snoeken staan er om bekend dat ze in het begin van de avond en het einde van de ochtend actiever aan het jagen zijn dan de rest van de dag. Het beste tijdstip om te vissen op snoek is dus in de ochtend en avond.

Maar met snoeken is de sleutel naar succes vooral volhouden en afwisselen. Ook midden op de dag is de snoek te vangen. Als je maar vol blijft houden en als je met kunstaas aan het vissen bent, veel afwisselt van kunstaas en stek.

Conclusie hoe vang je een snoek:

Om alles nog even samen te vatten; Een snoek vang je met kunstaas of met doodaas. Dit is een keuze van de visser zelf, er is niet iets beter. Er zijn veel verschillende soorten kunstaas waarbij je soms zelf de actie van het kunstaas moet verzorgen, zoals bij een jerkbait. Maar er is ook kunstaas wat van zichzelf een actie in huis heeft zoals een plug.

Met doodaas heb je de keuze tussen statisch vissen of vissen met een dobber. Bij het vissen met een dobber blijft het dode aas strak op de bodem liggen en is de aanbeet goed te zien. Bij het statisch vissen dwarrelt het dode aasje wat meer over de bodem en is de aanbeet te zien door een beetmelder of tikken op de top van de hengel.

Of je nou met kunstaas of met doodaas aan het vissen bent, je hebt altijd een montage nodig voor het vissen op snoek. De montage bestaat uit de hoofdlijn en een onderlijn. De hoofdlijn is meestal nylon of gevlochten draad. En daaronder zit een onderlijn om het breken of beschadigen van de hoofdlijn te voorkomen.

Tactiek

Met het dode aas of het kunstaas zoek je naar goede stekken voor snoek. Dit zijn beschutte plekken in het water zoals bruggen en waterplanten. Het belangrijkste is om veel verschillende stekken af te gaan en veel te wisselen van kunstaas. (wanneer je met kunstaas vist)

Als je met doodaas aan het vissen bent zoek je ook naar een goede stek voor snoek, maar wissel je niet af van stek. De geur van het dode aas lokt de snoek naar het aas toe.

Maar het belangrijkste voor het vangen van een snoek blijft; volhouden en afwisselen. Afwisselen van aas, maar ook van stek, en de periode wanneer je gaat vissen. Voor het vangen van een snoek zal de aanhouder winnen!

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “Hoe vang je een snoek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *