Hoe moet je een snoek onthaken?

Een flinke snoek ziet er indrukwekkend uit, een sterke vis met een hoop tanden. Als je een snoek aan de haak hebt kan het een flink gevecht opleveren voordat je de snoek aan de kant hebt gekregen. Als je de snoek op het droge hebt gekregen wil je hem zo goed mogelijk onthaken, maar dit is niet altijd makkelijk. Hoe moet je een snoek onthaken?

Om een snoek te onthaken kun je hem het beste met een schepnet uit het water halen om vervolgens de kieuwgreep toe te passen. Hiermee gaat de mond van de snoek open en kun je met een tang de haak verwijderen. Zorg daarom altijd dat je een onthaakmat, onthaaktangen en kniptangen bij je hebt. Het goed onthaken van de snoek is belangrijk.

Het onthaken van een snoek is belangrijk omdat je verwondingen aan je handen kunt oplopen of aan de snoek als het onthaken fout gaat. Als je nog niet goed weet hoe je een snoek moet onthaken, is het niet slim om op snoek te gaan vissen. In dit artikel leg ik alle tips en tricks voor het onthaken uit!

Hoe kan je het beste de snoek onthaken?

Een snoek is een sterk dier. Het is daarom belangrijk om altijd de snoek een tijdje te laten vechten voordat je hem uit het water tilt. Als de snoek nog niet moe is gaat de snoek meestal spartelen en dit is niet prettig tijdens het onthaken.

Als de snoek uitgevochten is moet de snoek uit het water gehaald worden, dit kan op verschillende manieren maar het beste om dit te doen is met een schepnet. Let er wel op dat het een goed en stevig schepnet is want de snoek is sterk genoeg om er gaten in te zwemmen.

Nekgreep

Een andere manier om een snoek uit het water te krijgen is de nekgreep. Zoals op de afbeelding is te zien pak je hier de snoek met je hand stevig achter de kop van een snoek. Hiermee gaat de mond van de snoek een beetje open en heb je redelijke grip om de snoek het water uit te tillen.

Let hierbij wel op dat de snoek nog niet onthaakt is en er dus nog haken in de bek van de snoek zitten. Pas dus goed op dat de haken niet in de handen terecht komen.

Hoe houd je de snoek vast?

De snoek kun je het beste vasthouden met de kieuwgreep. Dit geeft een stevige grip en is ook efficiënt bij het spartelen van de snoek.

Als de snoek op het droge is kun je er ook voor kiezen om de snoek neer te leggen. Zorg er hierbij altijd voor dat de snoek op een zachte ondergrond ligt! Leg de snoek nooit op stenen of op een vlonder van hout.

Gebruik bijvoorbeeld gras als ondergrond of desnoods een jas. Maar de allerbeste ondergrond voor de snoek is een onthaakmat.

Kieuwgreep

Je kunt er ook voor kiezen om de snoek niet op de grond te leggen maar gebruik te maken van de kieuwgreep. Bij de kieuwgreep gaat de mond van de snoek volledig open en is het makkelijker om de snoek te onthaken.

Ook kan je de kieuwgreep gebruiken om de snoek vast te houden voor bijvoorbeeld foto’s of het opmeten van de snoek.

De kieuwgreep pas je als volgt toe:

  • Pak de kieuwdeksel en schuif voorzichtig je vingers erin. Pas hierbij wel op dat je echt de buitenkant van de vis pakt en niet in de kieuwbogen zelf gaat. Hierdoor kan de snoek beschadigen.
  • Schijf je vingers naar voren totdat je niet verder meer kunt.
  • Klem met je duim tegen de kin van de snoek om meer grip te krijgen.
  • Ondersteun de snoek, je wilt niet dat het volledige gewicht van de snoek aan de kieuw hangt.

Wat heb je nodig?

Zorg altijd dat je minimaal 2 verschillende tangen meeneemt. Een tang om de snoek te onthaken en een tang die een haak door kan knippen wanneer dit nodig is.

Om een snoek te onthaken heb je veel spullen nodig die belangrijk zijn. Het belangrijkste wat je mee moet nemen zijn tangen. Een snoek heeft wel 700 tanden dus je wilt niet met je handen in de bek van een snoek.

Een onthaaktang kan niet zomaar een tang zijn, dit moet echt een lange sterkte tang zijn die ver in de mond van een snoek kan. Snoeken kunnen lengtes van over de meter bereiken dus met een kleine tang kom je niet ver.

Ik heb zelf erg goede ervaringen met de X2 Kromme onthaaktang 25 cm (bol.com)

Een tang zoals in de bijgevoegde afbeelding is te klein voor het onthaken. Ga dus nooit alleen met dit soort tangen vissen maar zorg voor lange tangen.

Kniptang

Naast de onthaaktang is het ook belangrijk om een kniptang bij je te hebben. Een kniptang moet een sterkte tang zijn die in staat is om de ijzeren haak van het kunstaas door te knippen.

Het komt regelmatig voor dat het niet lukt om de snoek handmatig te onthaken. Daarom nemen we altijd een kniptang mee. Hiermee kun je de weerhaak van het kunstaas doorknippen en kun je de snoek alsnog onthaken.

Je hebt dan wel je haak beschadigd maar dit is altijd beter van het beschadigen van een snoek. Een nieuwe haak kan je kopen en een nieuwe snoek niet.

Schepnet

naast de tangen is ook een schepnet belangrijk om mee te nemen, hierbij is het een stuk makkelijker om de snoek uit het water te tillen zonder de snoek te beschadigen. Om het helemaal veilig te maken voor de snoek kun je ook gebruik maken van een onthaakmat.

FAQ

Is het gevaarlijk?

Over het algemeen is een snoek niet gevaarlijk. Ook hier heb ik een artikel over geschreven, bekijk hem hier als je hier meer informatie over wilt hebben.
Wel moet je met het onthaken oppassen voor de scherpe tanden en de haken van het kunstaas tijdens het spartelen. Maar als je de snoek niet los laat is er weinig gevaar.

Wat als de snoek gaat spartelen?

Als de snoek begint te spartelen is het erg belangrijk om rustig te blijven en vast te houden. Als je de snoek snel los laat kan het voorkomen dat de haken in je hand schieten of dat je langs de tanden van de snoek komt.
Dit kan je het beste doen met de kieuwgreep of de nekgreep die hierboven in het artikel staan beschreven.

Werkt dit ook bij andere roofvissen?

Bij de snoekbaars zijn ook de nekgreep en de kieuwgreep uitstekende methodes om de vis te onthaken en ook zijn daar dezelfde spullen nodig. Bij andere roofvissen die geen tanden hebben zoals baars en roofblei is de kieuwgreep meestal niet mogelijk.  

Hoe lang kan de snoek buiten water blijven?

Om foto’s te maken of de snoek op de meten word aangeraden nooit langer dan 5 minuten de tijd voor te nemen. Ook al kan de snoek ongeveer 5 minuten boven water is het belangrijk om de snoek zo snel mogelijk weer terug in het water te zetten. Hoe sneller hoe beter!

Gerelateerde berichten

8 gedachten over “Hoe moet je een snoek onthaken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *