De beste stekken voor snoek

Vissen op snoek is erg populair. Ook kan je de snoek op veel verschillende wateren in Nederland vangen. Wel zijn er bepaalde hotspots. Daarom is het goed om jezelf af te vragen: Wat zijn de beste stekken voor snoek?

De beste stekken voor snoek zijn alle onderbrekingen in het water. Denk bijvoorbeeld aan bruggen, duikers, waterplanten, stijgers en een splitsing in het water. Een snoek ligt hier klaar om een prooi aan te vallen.

Je hebt dus veel verschillende hotspots in de Nederlandse wateren waar veel snoek klaar ligt. Het is belangrijk om te weten welke techniek je het beste kunt gebruiken en welk kunstaas je moet inzetten per stek. In dit artikel zullen we hier dieper op ingaan!

Bruggen

Over het algemeen zijn bruggen goede stekken voor snoeken. Onder de brug ligt een snoek klaar om een prooi aan te vallen. De snoek ligt hier beschut en ook kan zijn prooi hier makkelijk in de problemen komen.

In de afbeelding hierboven is een mooie brug te zien. Welk seizoen het ook is in het jaar, bruggen blijven het altijd goed doen voor snoek. Een brug is een onderbreking van het water waar de snoek vaak klaar ligt om aan te vallen. Het werkt vaak goed om de brug een tijdje goed uit te vissen, geef zeker bij dit soort hotspots niet te snel op!

Over het algemeen werkt het goed als je de brug lang en goed uitvist. Ga dus niet naar een andere plek als je niet na 2 worpen een aanbeet hebt maar vis de brug echt goed uit. Er is niet per definitie een stuk kunstaas wat het beste werkt voor onder de brug. Dit is een persoonlijke keuze van de visser zelf.

Kunstaas zoals een jerkbait en een shad kan je rustig onder de brug door tikken. En met een spinner of spinnerbait vis je juist weer wat sneller door de brug heen. Het is vooral veel afwisselen met het soort kunstaas. Dit is over het algemeen slim om te doen voor het vangen van snoek. Soms kan het per dag verschillen wat het beste kunstaas is. Neem daarom veel verschillende soorten kunstaas mee.

Duikers

Een duiker verbindt twee wateren ondergronds met elkaar. Dit is een goede stek voor snoek, die ligt hier te wachten om een prooi aan te vallen. Een duiker behoort daarom tot een van de beste stekken voor snoek.

In de afbeelding hierboven is een duiker te zien. Het is niet het beste voorbeeld want er zit weinig water onder. Toch kan je de duiker herkennen in de slootjes in de woonwijk. Een duiker heeft de zelfde voordelen voor de snoek als voor de brug. De snoek ligt beschut en kan wachten tot zijn prooi in de problemen komt.

Ook bij een duiker is het de keuze van de vissers zelf welk kunstaas er aan de hengel zit. Maar bij een duiker is het water vaak smak en ondiep. Daarom is het vaak niet handig om met kunstaas te vissen wat diep door het water beweegt. Vaak doen jerkbaits het erg goed bij duikers. Ook drijvend kunstaas zoals nep eendjes en muisjes doen het goed bij een duiker.

Over het vissen op snoek met drijvend kunstaas heb ik een apart artikel geschreven. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Je kunt verschillende technieken toepassen voor het vissen op snoek bij een duiker. Je kunt met een jerkbait vanaf de kant goed de duiker uitvissen. Maar soms kan je ook vanaf bovenaf een shad laten vallen en voor de duiker heen en weer tikken. Ook kun je met bijvoorbeeld een spinner proberen om zo ver mogelijk in de duiker te gooien om vervolgens door de duiker rustig binnen te vissen.

Splitsingen van het water

Een splitsing van het water is een goede stek voor snoek. Hier raken de kleine vissen zoals voorn vaak in de problemen door bijvoorbeeld stroming. De snoek ligt hier klaar voor en daarom is de splitsing een van de beste stekken voor snoek.

In de afbeelding hierboven is een goed voorbeeld te zien van een splitsing in het water. zoals is te zien gaat het water naar links of rechts. In dit soort plekken in het water komt de prooi van de snoek vaak in de problemen.

Hier staat vaak meer stroming dan op normale stukken in het water en ook is het minder beschut. De snoek kan namelijk van alle kanten komen. De snoek weet dit ook en is hier dan ook vaak aan het jagen op een prooi. Om hier te vissen op snoek werkt dus vaak goed!

Op deze stek kan je ieder kunstaas voor de snoek inzetten. Van shads tot spinnerbaits. Ook de techniek die je hier het beste kunt gebruiken is een keuze van de visser zelf. Vaak is een splitsing in het water wat dieper met wat meer stroming. In dat geval is het aan te raden om wat zwaarder kunstaas gebruiken zoals shads, spinnerbaits of een zware spinner. Hiermee zorg je ervoor dat de actie van het kunstaas ook in de stroming hetzelfde blijft.

Polders

Polders behoren zonder twijfel tot een van de beste stekken voor snoek, het zijn vaak lange stukken waar volop snoek zit. Polders kennen vaak veel onderbrekingen in het water. En het water is vaak smal waardoor het helemaal uit te vissen is.

Het is over het algemeen bekend dat polders het altijd goed doen voor snoek, dit komt omdat het water vaak niet zo diep is waardoor je vrijwel ieder kunstaas kunt inzetten. Ook zijn er veel onderbrekingen in het water zoals duikers, bruggen, splitsingen in het water en waterplanten. Maar ook los van deze onderbrekingen is het water zelf al een echte hotspot voor snoek.

Benieuwd naar het beste kunstaas voor in de polder? Lees het hier!

In de polder is eigenlijk het hele stuk water een hotspot. Door het ondiepe water en het smalle stuk kan je ieder kunstaas inzetten. In polders zijn soms veel waterplanten en dan doen spinnerbaits en jerkbaits het erg goed. Maar in de polder doen swimbaits, shads en pluggen het ook goed. Het is weer vooral veel afwisselen en per dag kijken wat er het beste werkt.

Ook is er in de polder geen speciale techniek nodig voor het binnen vissen van het kunstaas. Wel zijn er vissers die in de polder alleen maar rechtdoor naar de overkant gooien. Als de polder smal is dan is dit mogelijk. Met deze techniek vis je letterlijk de hele polder uit. Je gooit in naar de overkant, je vist weer binnen en je doet het opnieuw alleen dan een stukje naar links of rechts.

Maar deze techniek is zeker niet noodzakelijk. Je kunt ook gewoon ver naar links en naar rechts inwerpen om zo grote stukken van de polder in een keer uit te vissen.

Steigers

Een steiger of vlonder ligt altijd naast of een stukje op het water. Dit is voor de snoek een perfecte plek om onder te liggen. Hij ligt hier beschut te wachten op een prooi. Dat maakt een stijger een van de beste stekken voor snoek.

Ook voor een steiger of vlonder geld dat het een plek is waar de snoek ongezien kan klaarliggen voor een aanval op een prooi. In de afbeelding hierboven is een afbeelding te zien van een steiger op een meer. Maar ook in de slootjes in de woonwijken is regelmatig een vlonder te vinden. Het hoeft ook geen grote te zijn, als de snoek er maar onder kan liggen.

Ook bij een steiger kan je eigenlijk elk kunstaas gebruiken. Het gaat er vooral om dat je inwerpt langs de steiger. Zo kan je de hele steiger uitvissen. Als er een snoek onder ligt, is de kans groot dat de snoek onder de steiger vandaan schiet en je kunstaas pakt.

Als je op de steiger zelf staat te vissen is het belangrijk dat je niet te dicht bij het water staat. Als de snoek ineens onder de steiger vandaan schiet kan je behoorlijk schrikken. Ook als het een stevige snoek is die een flinke tik aan de hengel geeft wil je niet in het water liggen. Wees daarom altijd voorbereid op een aanbeet onder de steiger en zet de slip niet te strak.

Waterplanten

Waterplanten bieden een goede beschutting voor een roofvis. Daarom zijn plekken met een hoop waterplanten een goede stek voor snoek. Vaak ligger er snoeken onder waterplanten klaar om aan te vallen.

Ook onder waterplanten liggen snoeken maar al te graag. Het is er donker, ze liggen beschut en ze hebben een goed overzicht over het water. Dit maakt een waterplant een goede stek voor snoek. in de afbeelding hierboven is een afbeelding te zien van riet en lelies. Tussen riet en onder lelies liggen vaak snoeken.

Het werkt dan ook goed om met je kunstaas langs de waterplanten te gooien. Gewoon inwerpen en langs de planten binnen vissen werkt vaak het beste. Het is wel vervelend als je steeds vast komt te zitten in de planten. Daarom werken tussen de waterplanten spinnerbaits vaak erg goed. Met een spinnerbait is door de V-vorm van het kunstaas de kans kleiner dat je waterplanten meeneemt.

Waterplanten kunnen soms vlak naast de kant van het water liggen. Let daarom net zoals bij steiger wel op dat je voorbereid bent op een aanbeet van de snoek en niet door de schrik in het water ligt. Zet daarom je slip niet te strak en zorg voor voldoende afstand van het water.

Wat zijn de beste stekken voor snoek per periode?

In de zomer zit de snoek vaak hoger in het water en jaagt hij ook hoger. Daarom werken stekken zoals lelies en steigers in de zomer vaak goed. in de herfst en wintermaanden zijn het nog steeds goede stekken, maar je kunt alleen beter wat dieper vissen.

Het is over het algemeen bekend dat de herfst en wintermaanden goede maanden zijn voor de snoek. Maar dit wil niet zeggen dat er in de rest van het jaar geen snoek te vangen is. Integendeel, in de zomer zijn er veel goede stekken om snoek te vangen.

In de zomer zijn snoeken vaak hoger in het water te vinden. Vandaar dat in de zomer jerkbaits en ander kunstaas wat hoog in het water beweegt erg goed. Als je met een jerkbait in de zomer langs een hoop waterplanten gooit, heb je een behoorlijke kans dat er een keer een snoek onder vandaan schiet.

Maar ook in de winter kan je prima met een jerkbait langs waterplanten vissen. Het gaat er vooral om hoe diep het water is en hoe diep je zelf vist. Als het water erg diep is zoals in een flinke sloot of meer, kun je beter in de winter wat dieper vissen met bijvoorbeeld een shad of een diep lopende plug. In de zomer vis je juist wat hoger.

Als het water diep is en er weinig waterplanten zijn, kun je ook kiezen om te trollen op snoek. Hiermee zit je in een bootje en laat je het kunstaas zelf het werk doen.

Als het water ondiep is maakt het eigenlijk niet zo veel uit. Dan is het vooral weer veel afwisselen van kleur en soort kunstaas. Je komt er dan vanzelf achter wat die dag het beste werkt.

De beste stekken voor doodaas

De beste stek voor het vissen op snoek met doodaas zijn nog steeds onderbrekingen in het water. wel is het met doodaas minder belangrijk, je kunt overal in het water veel snoek vangen met doodaas. Het is vooral belangrijk om op de bodem te vissen.

In de afbeelding hierboven is weer de brug te zien. Ook voor het vissen met doodaas is een brug een goede stek. Eigenlijk alle stekken die in dit artikel genoemd zijn werken goed voor snoek. Het is het belangrijkst dat je op de bodem aan het vissen bent.

Maar bijvoorbeeld ook een splitsing in het water is een goede stek voor het vissen op snoek met doodaas. Voor doodaas is de stek minder belangrijk dan voor kunstaas. Als je op de bodem aan het vissen bent kan je op elke plek in het water snoek vangen. Dit kan ook met kunstaas maar hier zal je toch zien dat je op de hotspots meer snoek vangt.

Wat zijn de beste stekken voor snoek op de rivier?

Op de rivier zijn de beste stekken voor snoek o.a. kribben, de stroming, de bodem en in of uitgang van een haven. Het belangrijkste is om met kunstaas te vissen wat diep in het water beweegt zoals een shad.

In de afbeelding hierboven is een krib te zien. Een krib zorgt meestal voor veel stroming en daarmee ook voor interesse van snoeken. Een krib en stroming zou je kunnen zien als een hotspot voor snoek op de rivier. Maar op de rivier staat vaak overal stroming en is het belangrijkste om over de bodem te vissen.

Het beste kunstaas voor snoek op de rivier is een shad. Met een shad kun je heel gericht op de bodem vissen en ook het tempo bepalen. Omdat de snoek een grote vis is kun je beter voor een wat grote shad gaan van ongeveer 10 centimeter. Hiermee voorkom je dat je alleen maar roofblei of baars vangt. Je zult vooral snoekbaars en snoek vangen.

FAQ

Wat heb je nodig voor het vissen op snoek?

Naast de hengel en het aas is onthaakmatriaal onmisbaar in de viskoffer. Neem altijd een onthaaktang en een kniptang mee. Met een onthaaktang kan je de snoek onthaken en een kniptang gebruik je om de weerhaak door te knippen als het handmatig onthaken niet lukt.

Daarnaast kun je voor het landen van de snoek een schepnet gebruiken en een onthaakmat voor een goede en zachte ondersteuning van de snoek op de kant.

Wat zijn de beste stekken voor het trollen op snoek?

Met het trollen op snoek vaar je niet van stek naar stek. Je hangt het kunstaas naast de boot en je vaart het water af. Je wacht tot de aanbeet vanzelf komt. Wel kan je gebruik maken van een fishfinder om zo de hotspots en de diepte van het water te zien.

Hoe vind je de beste stekken voor snoek?

Met Google Maps kan je zeer goed van tevoren kijken waar de beste stekken voor snoek zijn. Je kunt bruggen, steigers en andere hotspots van de snoek nauwkeurig zien.

Gerelateerde berichten

5 gedachten over “De beste stekken voor snoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *