Het trollen op snoek is een uitdagende en spannende manier van het vissen op snoek. Je kunt grote stukken water uitkammen en het kunstaas het werk laten doen. Maar wat komt er verder allemaal kijken bij het trollen op snoek?

Bij het trollen op snoek wordt vanaf de boot het kunstaas slepend door het water heen gevaren. Op deze manier kun je grote stukken water uitkammen en de hengel in een statief plaatsten doordat de boot en het kunstaas het werk doen!

In dit artikel zullen we alles omtrent het trollen op snoek bespreken, de benodigdheden, welke technieken nodig zijn, welke hengel geschikt is en wat de voordelen van het trollen op snoek zijn!

Hoe vis je trollend op snoek?

Trollend vissen op snoek doe je vanaf een (kleine) boot. Je werpt het kunstaas in het water, als je begint te varen zal het kunstaas door het water zwemmen en je kunt de hengel in je hand houden of in een statief plaatsen.

Met de boot vaar je rustig door het water. Probeer tussen de 3 en de 5 kilometer per uur aan te houden. Je kunt af en toe het tempo variëren om met het kunstaas verschillende dieptes te bereiken. Je kunt met de boot het hele gebied uitvissen.

Het kunstaas werp je tussen de 5 en de 10 meter achter de boot en je doet de beugel dicht. Zorg dat je altijd strak contact houdt met het kunstaas zodat hij de actie behoud en je snel kunt aanslaan wanneer dit nodig is.

Welke hengel moet ik gebruiken?

Het is het beste om te trollen met een wat kleinere hengel. Maximaal een lengte van 2.70 meter. Als je een langere hengel gebruikt steekt de hengel te ver uit van de boot. Ook kun je hiermee makkelijker de plug sturen.

De hengel zelf kan gewoon een spin hengel zijn wanneer je gebruikt maakt van een molen. Maar als je besluit om met een reel te gaan trollen dan moet je ook gebruik maken van een reelhengel.

Een reel of molen?

Het maakt in principe niet uit of je gebruikt maakt van een reel of een molen. Als je kiest voor een molen gebruik dan wel een stevige molen omdat je bij een sterke snoek de kans hebt dat hij de as krom trekt.

Zeker als je met groot en zwaar kunstaas vist kan het op de lange termijn problemen met de as veroorzaken. Als je dit voor wilt zijn kun je dus gaan voor een reel. Bij een reel staat de as overdwars. Maar het is dus zeker niet noodzakelijk voor het trollen.

Over het vissen met een reel of een molen en de voor en nadelen daarvan heb ik een apart artikel geschreven. Als u meer informatie wilt over de reel en de molen kunt u dit artikel hier bekijken.

Welk kunstaas is het beste om te trollen?

Het beste kunstaas om te gebruiken voor het trollen zijn pluggen die van zichzelf al een actie in huis hebben. Dit is belangrijk omdat je zelf geen tikken aan de hengel geeft die voor de actie van het kunstaas zorgt zoals bij jerkbaits.

Ook voor het trollen op snoek geldt dat veel wisselen van kunstaas kan helpen wanneer het een periode stil valt met de aanbeten. De natuurlijke kleuren zoals groen en bruin doen het altijd erg goed. Maar probeer ook zeker af en toe een felle kleur zoals oranje en roze!

Met trollen werkt het vaak ook goed om een ratel in het kunstaas te hebben. Met het trollen maak je niet zelf de actie van de plug maar moet de plug de actie al in huis hebben. Een ratel kan goed helpen om de snoek extra uit te dagen.

Een plug zoals in de afbeelding hierboven is een voorbeeld van kunstaas wat goed werkt voor het trollen. Deze producten hebben vaak een ratel en van zichzelf een mooie actie in het water.

Naast de pluggen met een ratel doen ook de swimbaits het erg goed. Een swimbait bestaat uit meerdere delen en kent van zichzelf een mooie actie. In de afbeelding hieronder zie je een goed voorbeeld van een swimbait.

Welke techniek gebruik je?

Als het kunstaas in het water ligt kun je hem in een statief zetten, ook kun je ervoor kiezen om hem in je hand te houden. Op deze manier kun je een beetje spelen met het kunstaas qua tempo en actie. Een echte techniek komt er dus niet bij kijken omdat de plug en de boot het werk doen.

Als je een aanbeet op de hengel voelt, sla je aan. Op deze manier is de kans groot dat je de snoek voorin de bek haakt en dat je de snoek kunt binnenhalen. Je kunt hem met de nekgreep of met een schepnet uit het water halen.

Wat heb je nodig voor het trollen op snoek?

Voor het trollen heb je altijd een boot nodig. Dit is de basis van het trollen. Ook moet je tangen en een onthaakmat voor het onthaken van de snoek altijd meenemen. Gebruik altijd een onderlijn en vissen maar!

Voor het trollen gebruiken we altijd gevlochten draad. Dit is van nature stevig en hiermee heb je betere controle op de plug en de snoek. Dit heb je nodig want een aanbeet van een snoek kan als een behoorlijke dreun aanvoelen.

Fishfinder

Een fishfinder is een scherm in de boot die de diepte van het water tot de bodem aangeeft. Wanneer je onbekend bent met het water is het handig om het water te leren kennen. Ook kun je zien waar er veel vissen zwemmen en leer je dus snel de beste plekken van het water kennen.

Een fishfinder is zeker niet nodig voor het trollen op snoek. het is slechts een hulpmiddel. Je kunt prima zonder een aantal mooie snoeken aan de haak slaan!

Wanneer kun je het beste op snoek trollen?

Snoek is op de gesloten tijd na altijd te vangen, het is over het algemeen bekend dat in de herfst de snoeken altijd erg actief zijn dus dit is een goed seizoen om op snoek te trollen. Maar ook in de zomer kun je tussen de waterplanten goed trollen op snoek.

Het maakt dus niet veel uit of je nou in de winter of in de zomer op snoek gaat trollen. Snoeken zijn in ieder seizoen te vangen. Wel zijn er in de zomer vaak veel waterplanten en kan het werken om kunstaas te gebruiken wat hoog aan het wateroppervlak zwemt. De snoek zit vaak onder de waterplanten te wachten op zijn prooi!

Voordelen van het trollen op snoek

Trollen op snoek is niet voor niks een populaire manier van het vissen op snoek. Er zitten verschillende voordelen aan. Zo kun je bijvoorbeeld een groot water helemaal uitvissen en dit zonder dat je zelf van stek naar stek hoeft te lopen.

Ook is het minder intensief dan het werpen zelf omdat je de hengel in je hand kunt houden of hem in een statief kunt zetten. Je hoeft dus niet elke keer in te werpen en weer binnen te halen zoals bij het vissen op snoek vanaf de kant.

Met vissen vanuit een boot komt je minder snel vast te zitten in rommel. Winkelkarren en grote takken zal je midden op een grote plas minder snel tegenkomen dan in de slootjes. Je bespaart er dus kunstaas mee!

FAQ

Wat is los van het trollen het beste kunstaas voor snoek?

Over het algemeen doen spinners, jerkbaits en pluggen het altijd goed voor snoek, ook los van het trollen. over het beste kunstaas voor snoek heb ik een apart artikel geschreven. Bij interesse kunt u die hier bekijken.

Vang je trollend meer snoek dan vanaf de kant?

Nee, het is niet vast te stellen dat je trollend meer snoek vangt dan vanaf de kant. Trollend vissen op snoek is een goede en leuke manier van het vissen op snoek maar niet per se beter dan met kunstaas of doodaas.

Is de kans op grote snoek groter bij het trollen?

Nee, met trollen zwemt er kunstaas door het water wat je normaal vanaf de kant ook kunt inzetten. De kans op grote snoek is daarom niet direct groter.

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Trollen op snoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *