Heb je een boot nodig om te vissen?

Er zijn veel vissers die vanuit een boot vissen en daarmee veel succes behalen. Met het vissen op een boot kun je natuurlijk op veel stekken komen. Wel is het een dure aankoop en daarom is het goed om te weten; Heb je een boot nodig om te vissen?

Het vissen met een boot kan bij sommige visserijen erg handig zijn, bijvoorbeeld bij het vissen op snoekbaars. Ook kun je vanuit een boot trollen op snoek. Maar voor het vissen heb je geen boot nodig. Je kunt vissen zoals snoekbaars en snoek ook vanaf de kant vangen. Wel maakt een boot het makkelijker om op sommige stekken te komen.

Maar om echt goed antwoord te krijgen op de vraag is het ook belangrijk om te weten bij welke vissen een boot handig is, wat de voor en nadelen zijn, het verschil met een bellyboat en hoe je vist vanuit een boot. Dit alles en meer zullen we hier uitgebreid bespreken!

Heb je een boot nodig om te vissen?

Tijdens het vissen zijn er steeds meer producten waar je gebruik van kunt maken om de kans op vis te vergroten. Een boot is een goed voorbeeld van een ontzettend goed hulpmiddel voor het vangen van vis.

Maar het is dus een hulpmiddel, het is geen vereiste. Dit omdat je vanaf de kant in Nederland vrijwel elke vis kunt vangen. Een snoekbaars kun je vangen vanaf de kant, je kunt vanaf het strand vissen en ook snoeken zijn te vangen vanaf de kant.

Daarnaast zitten roofvissen maar ook witvissen regelmatig vlak langs de kant of in de buurt van stenen en andere onderbrekingen. Dit zijn plekken waar je met een boot lastig komt.

Wel is het zo dat je met een boot ook midden op het water kunt komen en zo recht makkelijk op de bodem kunt vissen. Ook werkt het goed om vanuit een boot te trollen.

Ook kun je in een boot een fish-finder plaatsen wat precies aangeeft hoe diep het is en waar er vis zit.

Ondanks dit zijn alle vissen vanaf de kant te vangen en is een boot dus niet noodzakelijk voor het vissen. Wel kan een boot het vissen makkelijker maken.

Hoe vis je vanuit een boot?

Wanneer je in een boot zit om te vissen zijn er verschillende methodes die je kunt gebruiken om te vissen. Allereerst is het belangrijk om te weten op welk soort vis je wilt gaan vissen. Vanuit een boot richten de meeste vissers zich op roofvissen.

Hierbij zijn er twee stekken echt geschikt voor een boot. Dit is een rivier en de wat grotere slootjes of kanalen.

Op een rivier werkt het erg goed om te vissen met shads. Een shad is een stuk kunstaas wat snel zakt tot de bodem. Op een rivier liggen de meeste roofvissen op de bodem en daarom werkt dit goed. Je kunt met de boot midden op het water snel en makkelijk op de bodem vissen.

Je kunt vanuit een boot op de rivier het kunstaas recht naar beneden laten zakken. Zo vis je in de buurt van de boot maar toch op de bodem. Dit wordt ook wel het verticalen genoemd. Je tikt het kunstaas dan op de bodem heen en weer.

Ook kun je het kunstaas inwerpen en het kunstaas naar de boot toe vissen. Dit is een persoonlijke voorkeur van de visser zelf.

Trollen

Naast het vissen vanuit een boot op de rivier kun je dus ook op een sloot of kanaal vissen met een boot. Op deze stek kun je het beste trollen op snoek. Het trollen is het kunstaas achter de boot uitwerpen en zo laten meegaan met de boot.

Omdat de boot vaart zal het kunstaas een actie in het water maken. Je hoeft dus zelf niet te vissen maar je kunt de hengel in je hand houden of zelfs in een standaard plaatsen.

Je vaart zo met de boot het hele water af en het kunstaas maakt de actie in het water. Met deze manier kun je makkelijk en snel grote stukken water afvissen.

Ik heb een apart artikel geschreven over het trollen op snoek. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Bij welke vissen heb je een boot nodig?

Voor je besluit of je wel of niet gaat vissen met een boot is het ook handig om te weten bij welke visserijen je een boot nodig hebt. Er zijn namelijk een aantal visserijen waar helemaal geen boot nodig is.

Tijdens het vissen vanuit een boot vis je voornamelijk op roofvis. Voor het vissen op voorn, karper en brasem werkt het veel beter om vanaf de kant te vissen omdat je dan op één vaste plek aan het vissen bent.

Een boot is alleen handig als je veel aan het inwerpen bent en je diep op het water wilt kunnen vissen. Denk dan aan het vissen op snoekbaars, dan kan een boot echt een enorme aanvulling zijn op de visserij omdat het hier belangrijk is om op de bodem te vissen.

Vanuit een boot kun je dit dus makkelijk doen, je kunt het kunstaas naar beneden laten zakken. Vanaf de kant is het lastiger en ook kun je minder ver op het water komen.

Ook voor het vissen op snoek kan een boot een aanvulling zijn op het vissen. Je kunt zo op bepaalde stekken komen waar je vanaf de kant niet kunt komen en ook kun je trollen.

Maar voor het vissen op witvis en karper is een boot dus helemaal niet nodig.

Bellyboat

Iets wat tegenwoordig steeds populairder aan het worden is, is de bellyboat. Dit is een boot waarbij je voor de helft in het water zit en met een motortje en flippers door het water beweegt. Dit is perfect om met licht kunstaas te vissen op roofblei of baars.

Een bellyboat is een stuk goedkoper dan een echte boot en daarom kan dit een goede optie zijn voor als je toch geen boot wilt aanschaffen.

Lees hier een apart artikel over het vissen met een bellyboat.

Voor en nadelen vissen met een boot

Al met al is het dus niet nodig om een boot aan te schaffen om vissen te vangen. Toch is het handig om alle voor en nadelen nog één keer op een rijtje te hebben:

Voordelen van een boot

  • Je kunt het hele water bevissen. Ook op stekken waar je vanaf de kant niet of moeilijk kunt komen.
  • Je kunt makkelijk en snel op de bodem vissen. Je kunt het aas naast de boot gewoon laten zakken tot de bodem. Vanaf de kant is dit lastiger en lukt het ook niet verticaal.
  • Vanaf een boot is het mogelijk om te trollen en te verticalen.
  • Je komt vanuit een boot minder snel vast in stenen of andere dingen. Dit omdat je al diep op het water bent en er dus niet zoveel stenen of andere dingen meer liggen.

Nadelen van een boot

  • De aanschaf van een boot is duur.
  • Met een boot kun je niet vlak langs de kant vissen, waar wel vaak roofvissen liggen.
  • Je kunt met een boot niet echt op witvis of karper vissen, het is dus met name geschikt voor het roofvissen.
  • Met slecht weer kun je geen gebruik maken van de boot.

FAQ

Is een fish-finder noodzakelijk in een boot?

Nee, een fish-finder is een hulpmiddel wat aangeeft hoe diep het is en soms zelfs waar er vissen zwemmen. Maar het is niet noodzakelijk om een fish-finder in de boot te hebben.

Vang je met een boot meer vis dan vanaf de kant?

Dit is niet vast te stellen, wel is een boot een handig hulpmiddel en kan het de kans op het vangen van bijvoorbeeld snoekbaars vergroten. Maar het is daarmee niet altijd gezegd dat je ook meer vis vangt dan vanaf de kant.

Wat is het beste kunstaas voor het vissen vanuit een boot?

Kunstaas wat snel naar de bodem zakt zoals shads werkt altijd erg goed vanuit een boot. Maar ook kunstaas om mee te trollen zoals een plug is zeer effectief.

Gerelateerde berichten