Roofvissen op de rivier

De rivieren in Nederland bieden veel verschillende soorten roofvissen, van een roofblei tot een snoekbaars. ook is het op veel verschillende manieren mogelijk en kun je het op prachtige stekken doen. Maar hoe vang je deze roofvissen precies op de rivier?

Roofvissen op de rivier wordt meestal gedaan met shads of ander kunstaas. Hiermee kun je elke roofvis in de rivier vangen. Dit kan vanaf een boot maar ook prima vanaf de kant. Het is belangrijk om veel stekken langs te gaan en veel van kunstaas te variëren.

Bij het vissen met kunstaas komen verschillende technieken om de hoek kijken die ook qua aanpak per vis kunnen verschillen. In dit artikel worden alle technieken en vissen uitgebreid besproken!

Hoe vang je roofvissen op de rivier?

Voor het roofvissen op de rivier is het vissen met shads de meest gebruikte methode. Je kunt hiermee elke roofvis vangen en de techniek is vrij simpel. Wel is het per vis verschillend wat de beste plekken in het water zijn en wat het beste kunstaas is.

Baars

baars kun je op de rivier het beste vangen met kleiner kunstaas. Denk bijvoorbeeld aan kleine shadjes en kleine spinnertjes. Echt groot kunstaas vanaf ongeveer 15 centimeter lang is voor de meeste baarzen te groot.

Ook kun je een baars vangen met een worm. Dit is in de slootjes makkelijker dan op de rivier omdat vlak bij de kant bij een rivier een hoop stenen zitten. Op de rivier is kleiner kunstaas tot ongeveer 15 centimeter dus het beste.

De techniek die hierbij komt kijken is algemeen bekend. Je werpt de shad in en laat hem zakken tot de bodem om hem daarna rustig van de bodem af te tikken en naar de kant te vissen. De aanbeet komt meestal op het moment dat je de shad van de bodem af tikt. Op het moment dat je een aanbeet voelt is het belangrijk om snel aan te slaan.

Baarzen liggen soms met een groep op dezelfde stek. Het komt daarom regelmatig voor dat wanneer je begint met vissen je direct een paar aanbeten krijgt op de shad. Dit kan er ook voor zorgen dat na een aantal aanbeten de baarzen zich gestoord of gewaarschuwd voelen en wegtrekken naar een ander gebied. Als je een lange periode geen aanbeten meer krijgt is het tijd om te zoeken naar de volgende stek.

Over het vissen op baars heb ik een apart artikel geschreven met nog meer informatie over hoe en waar je een baars vangt. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Roofblei

Roofblei is het beste te vangen met klein kunstaas. Denk bijvoorbeeld aan kleine pluggen en shadjes. Een roofblei ligt vaak vlak langs de kant van een rivier dus het is belangrijk om veel langs de kanten te vissen.

In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een klein stuk kunstaas wat goed geschikt is voor het vissen op roofblei.

De roofblei is een geweldige vis om te vangen, ze bieden vaak een sterk gevecht voordat ze op de kant liggen. Zoals al eerder aangegeven komen roofbleien het vaakst dicht bij de kant omdat hier veel klein witvis zit zoals voorn.

Maar een roofblei zwemt ook graag in een kolk. Dit is een gebied waar extreem veel stroming staat. Hier kunnen de kleinere en zwakkere vissen in de problemen komen door de stroming en liggen de roofbleien klaar om ze te vangen. Ook dit zijn dus goede plekken in de rivier om te bevissen.

Over het vissen op roofblei vanaf de kant heb ik een uitgebreid apart artikel geschreven. bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Snoekbaars

Een snoekbaars op de rivier kun je zowel met kunstaas als met doodaas vangen. De meest gebruikte manier om snoekbaars te vangen is het vissen met shads. Dit kan zowel vanaf de kant als vanaf de boot.

Vanaf de kant vissen op snoekbaars is het beste te doen met shads. Over het vissen op snoekbaars met shads heb ik een apart artikel geschreven. Deze kunt u hier bekijken als u meer informatie over het vissen met shads zelf wilt.

Voor het vissen met shads is het belangrijk dat je veel verschillende soorten shads meeneemt in kleuren en formaten. Ook is veel afwisselen van de stek een goed idee wanneer de aanbeten niet komen.

Het vissen zelf is in principe hetzelfde als die bij de baars. (de shad rustig over de bodem tikkend binnen vissen) Alleen gebruik je bij baars wat kleinere shads tot ongeveer 15 centimeter lang. Bij een snoekbaars kun je ook groter kunstaas gebruiken omdat de snoekbaars een grotere prooi in zijn bek kwijt kan. Je werpt de shad in en laat hem zakken tot de bodem. Vervolgens tik je hem rustig van de bodem af

Doodaas

Vissen op snoekbaars met doodaas is een goede manier om op snoekbaars op de rivier te vissen. Je gebruikt hiervoor een klein visje bijvoorbeeld een kleine voorn. Je maakt de voorn vast aan de haak en werpt in.

Er is niet een manier beter of slechter voor het vissen op snoekbaars. het is vooral belangrijk om te kijken naar wat jij zelf leuker lijkt om te doen. Vissen is tenslotte voor de meeste mensen een hobby.

Ook over het vissen op snoekbaars met doodaas heb ik apart artikel geschreven met een uitgebreidere beschrijving over hoe het precies in zijn werking gaat. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Snoek

Snoek is het beste te vangen in de slootjes in de woonwijken of in de polder. Toch komen snoeken ook op de rivier voor en is ook de rivier een plek om een snoek te vangen. Vaak is het een bijvangst van mensen die met kunstaas op snoekbaars vissen.

De meeste mensen die op de rivier snoek willen vangen doen dit met shads. Op dezelfde methode als op snoekbaars. op die manier maak je kans op mooie snoekbaarzen en snoeken tegelijk. Snoeken op de rivier zijn vaak nog sterker en mogelijk groter dan in de slootjes.

Daarom is het ook hier weer belangrijk om de juiste spullen bij je te hebben voor het onthaken van de snoek. Ook snoek kun je vangen met doodaas. Vaak is dit wel een bijvangst van vissers die proberen snoekbaars te vangen met doodaas. Wees daarom altijd goed voorbereid en neem veel lange tangen mee en de kniptang.

Welke roofvissen kun je vangen op de rivier?

Op de Nederlandse rivieren kun je vissen op verschillende roofvissen. De meeste vissers vissen op: Baars, Snoekbaars, Snoek, Roofblei, en op sommige grote rivieren zelfs Meerval. Op zoutwater gebieden zoals de Noordzee heb je ook de Zeebaars en de Forel

Eerder in het artikel heb ik proberen te vertellen hoe je het beste de meest bekende roofvissen op de Nederlandse rivieren moet vangen. Maar het is goed om nog een beter beeld te krijgen van de roofvissen die je tegen kunt komen.

  • Snoek

De snoek is de bekendste roofvis van Nederland en staat bekend om zijn vele en scherpe tanden. De snoek komt vooral in de slootjes voor maar is ook de rivieren te vangen.

  • Baars

De baars is een prachtige vis en heeft mooie vissen, het is een roofvis die zowel in de sloten als op de rivier voorkomt. Baarzen hebben geen tanden.

  • Snoekbaars

De snoekbaars is een mix van een baars en een snoek en komt vooral voor op de rivieren. Snoekbaarzen hebben tanden

  • Roofblei

De roofblei komt eigenlijk alleen maar op de rivieren voor en wacht voornamelijk dicht bij de kant op zijn prooi. Het is een sterkte vis die lijkt op een grote voorn. De roofvis heeft geen tanden.

  • Meerval

Als je echt geluk hebt kun je op de grote rivieren een Meerval vangen. Een Meerval is de grootste roofvis van Nederland en kan makkelijk lengtes van over de meter bereiken. De meerval heeft gek genoeg geen tanden.

Welk kunstaas moet je gebruiken op de rivier?

Op de rivier zijn shads het meest gebruikte kunstaas. Met shads kun je elke roofvis vangen die er in de Nederlandse rivieren zwemmen. Ook kunstaas wat je ver kunt werpen bijvoorbeeld zware spinners met lood werkt altijd goed.

Shads zijn al eerder in het artikel besproken, zeker op de rivier is dit stuk kunstaas niet uit je koffer te denken. Op de rivieren is het belangrijk dat je ver kunt verwerpen en flinke gebieden kunt afvissen. Door het lood in de shad is het een zwaar stuk kunstaas en kun je het tot de bodem laten zakken en ver werpen.

In de afbeelding hieronder zijn veel verschillende kleuren shads te zien. Met dit soort formaten en kleuren kun je afwisselen op de rivier. Je hoeft ze niet alle 10 mee te nemen maar een paar kleuren horen zeker in de viskoffer thuis!

Ook de bekende spinnertjes met lood erin werken erg goed op de rivier. Eigenlijk alles wat naar de bodem zinkt en ver is weg te werpen werkt op de rivier. Net zoals altijd is het weer belangrijk om veel verschillende kleuren mee te nemen en regelmatig af te wisselen qua kunstaas en kleur. Zeker als de aanbeten een lange periode niet komen.

In de afbeelding hieronder is een goed voorbeeld te zien van een spinner met lood die het op de rivier erg goed doet.

Welk kunstaas gebruik je vooral niet op de rivier?

Op de rivier gebruik je geen kunstaas wat aan de oppervlakte blijft. De rivieren zijn diep en vaak zitten de roofvissen dicht bij de bodem. Het heeft dus geen zin om hoog zwemmend kunstaas te gebruiken.

Jerkbaits en swimbaits staan erom bekend dat het goed kunstaas is. Vooral bij het vissen op snoek. dit is ook zeker waar maar dit is wel alleen het geval in de slootjes in de woonwijk of in de polder. Dit is ondiep water en hier zitten de vissen betrekkelijk hoog aan het wateroppervlak.

Bij rivieren is de bodem erg diep en is het dus niet slim om met swimbaits of jerkbaits die blijven drijven of hoog aan het wateroppervlak blijven te vissen.

Welke techniek gebruik je?

Voor het vissen op de rivier kun je gebruik maken van verschillende technieken. Zoals het kanticalen, verticalen, vissen vanaf de kant en vanaf een boot. Alle technieken werken om roofvissen te vangen op de rivier.

Kanticalen

Bij het kanticalen zoek je hoge kanten op langs de rivier zoals bijvoorbeeld in havens. Snoekbaarzen of baarzen liggen graag laag de kant. Met het kanticalen zak je een shad langs de kant naar de bodem en tik je hem langzaam omhoog.

Je kunt op deze manier hele stukken van bijvoorbeeld havens of andere verhogingen aflopen en langs de kant met een shad tikken. Je kunt hier veel baars en snoekbaars mee vangen. Het is een effectieve manier omdat de roofvissen graag langs de kant liggen te wachten op hun prooi. Verwacht dus felle aanbeten vlak langs de kant.

Het leuke aan kanticalen is dat de vis er vlak onder je voeten opklapt en het een harde aanbeet kan zijn. Dit geeft een prachtig gevoel. Let wel op of er in de buurt een goede plek is om de vis naar de kant te halen want je kunt de vis niet vanaf het water omhoog tillen op de kant. Zeker niet bij een zware vis.

Verticalen

Het verticalen doe je vanaf een boot. je laat een shad naar de bodem zakken vanaf een paar meter langs de boot. Je blijft een beetje op dezelfde plek en je tikt de shad weer een beetje naar boven. Als je geen aanbeten krijgt dan vaar je weer een stukje verder.

Eigenlijk is het verticalen gewoon het vissen met shads vanaf de kant. Het verschil is alleen dat je bij het verticalen min of meer op dezelfde plek blijft. Pas als je een tijdje geen aanbeten hebt gehad vaar je een stukje verder.

Op deze manier kun je met de boot midden op de rivier heel de bodem uitvissen. De meeste mensen die verticalen vissen op snoekbaars maar je kunt er ook baars of snoek mee vangen.

Vanaf de kant

Voor het roofvissen zorg je ervoor dat je zinkend kunstaas hebt wat je ver weg kunt werpen als vist op baars, snoek of snoekbaars. voor het vissen op roofblei gebruik je klein kunstaas wat je dicht langs de kanten kunt bevissen.

Voordelen

Het vangen van roofvissen vanaf de kant is veel in het artikel besproken en de techniek ook. Ook is het goed om eens te kijken naar de voor en na delen per techniek. Het vissen vanaf de kant kent verschillende voordelen:

  • Je kunt makkelijk dicht langs de kant vissen. Dit is met name een groot voordeel voor roofblei.
  • Je kunt makkelijker bij de bodem komen dan vanaf een boot. een boot vaart vaak diep op de rivier en daar is het lastig om de bodem te vinden.
  • Je kunt makkelijker bij havens of andere onderbrekingen van de rivier komen waar roofvissen graag vaak zitten.

Nadelen:

  • Je kunt makkelijker kunstaas kwijt raken omdat vlak voor de kant een hoop stenen liggen waar je tussen kunt blijven haken.
  • Je kunt minder grote stukken water afvissen dan bijvoorbeeld vanaf een boot.
  • Je hebt op de rivier niet altijd goede plekken om te staan, vaak moet je vanaf stenen vissen of kleine en smalle stukken zand.

Vanaf de boot

Het vissen vanaf een boot op de rivier is voor alle roofvissen een goede manier behalve roofblei. Je kunt met de boot lange afstanden afleggen en grote stukken van de bodem uitkammen.

Het aanschaffen van boot kan een dure aankoop zijn. Toch hoeft het vissen vanaf een boot niet per se te betekenen dat je ook daadwerkelijk meer vis vangt dan vanaf de kant. Wel heeft het vissen vanaf de boot een aantal voordelen.

Voordelen:

  • Je kunt de hele rivier afvaren en grote stukken rivieren uitvaren.
  • Je kunt een fishfinder in de boot plaatsen waardoor je kunt zien waar de bodem is en waar de meeste vissen liggen.
  • Je hoeft niet op stenen te staan want je kunt vanaf de boot vissen.

Nadelen:

  • Het aanschaffen van een boot kan erg duur zijn.
  • Je kunt niet dicht langs de kant van de rivier komen door de stenen.

Wat zijn de beste stekken op de rivier?

De beste stekken op de rivier kunnen per roofvis verschillen. Toch blijven onderbrekingen van het water altijd erg goede plekken. Denk bijvoorbeeld aan boten in de haven, kolken in een rivier en stenen dicht langs de kant. Kortom: alle plekken die de rivier onderbreken moet je zeker niet overslaan!

Havens, er liggen veel boten en andere onderbrekingen. Hier liggen roofvissen vaak te wachten op hun prooi. Je kunt dus langs de bodem verticalen of kanticalen.

Ook zijn kolken in een rivier de moeite waard om te zoeken. Dit zijn gebieden in een rivier waar extreem veel stroming staat en dit is een plek waar de prooi van de roofvis zwak is omdat de stroming te sterk is.

Ook dicht langs de kant is de moeite waard om te vissen en zeker voor het vissen op roofblei. Pas wel op dat je niet vast komt te zitten zo vlak langs de kant met alle stenen.

Wat zijn de beste momenten op de rivier?

Er zijn niet echt bewezen beste tijdstippen of momenten in het jaar dat je het beste op roofvissen kunt vissen. Wel is het algemeen bekend dat roofvissen vaak het meest actief zijn in de vroege ochtend en in het begin van de avond. Ook staat november bekend als een goede maand voor snoek.

Over de beste tijdstippen en periodes in het jaar is altijd veel discussie onder vissers. De echte conclusie is vaak dat je eigenlijk altijd en op elk tijdstip (buiten de gesloten tijd) vissen kunt vangen zolang het kunstaas of het doodaas maar in het water zit.

Vaak is het wel zo dat in de vroege ochtend en in het begin van de avond de roofvissen het meest actief zijn dus dan zou je wellicht meer kans maken. Maar als je de stekken zoals die hierboven zijn genoemd midden op de dag afgaat maak je net zo goed kans om mooie vissen te vangen.

Ook is het algemeen bekend dat voor snoek de herfstperiode een goed seizoen is om te vissen op snoek. Maar ook in de zomer is het zeker mogelijk om snoek te vangen op de rivier.

Gerelateerde berichten

6 gedachten over “Roofvissen op de rivier

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *