Welke roofvissen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er een aantal verschillende soorten roofvissen. Ook zijn de meeste roofvissen prima te vangen voor vissers. Als je wilt gaan vissen op roofvis is het wel belangrijk om jezelf af te vragen: Welke roofvissen zijn er in Nederland?

In Nederland komen o.a. de volgende roofvissen voor in zoetwater: Snoek, snoekbaars, roofblei, baars, forel en meerval. En in zoutwater o.a.: Makreel, zeebaars, paling, tong. De grote vissen zoals snoek en snoekbaars eten vooral visjes. De kleinere roofvissen zoals de tong eten vooral insecten.

Er zijn dus behoorlijk veel verschillende soorten roofvissen. Ook kennen ze allemaal verschillende eigenschappen, jagen ze op verschillende prooien en komen ze op verschillende stekken voor. In dit artikel zullen we daar dieper induiken!

Snoek

De snoek is een van de bekendste roofvissen van Nederland. De snoek komt voor op zoetwater en kan wel lengtes van over de meter bereiken. Een snoek is te vangen met doodaas en met kunstaas. De snoek is te herkennen aan de geel/bruin achtige kleur met stippen of vlekken en een grote kop.

In de afbeelding hierboven is een snoek te zien. Deze snoek is niet extreem groot maar ongeveer gemiddeld. Namelijk tussen de 50 en de 75 centimeter. Snoeken kunnen wel tot 1.30 meter lang worden, Maar dit zijn uitzonderingen. Over het algemeen worden vrouwelijke snoeker langer dan mannelijke snoeken.

Snoeken komen alleen voor in zoetwater. Als je een snoek wilt vangen, zijn de beste stekken ondiep water met een hoop onderbrekingen. Denk bijvoorbeeld aan polders, bruggen, waterplanten etc. Een snoek is te vangen met kunstaas en met doodaas.

Snoekbaars

De snoekbaars is een combinatie van de snoek en de baars. De snoekbaars komt vooral op grotere wateren voor in Nederland zoals een rivier. Een snoekbaars kan een lengte bereiken van 1 meter lang. Gemiddeld wordt de snoekbaars tussen de 50 en 70 centimeter.

In de afbeelding hierboven is een snoekbaars te zien. Een snoekbaars is een kruising van een snoek en een baars en is te herkennen aan zijn bruin/zilver achtige kleur. Ook heeft de snoekbaars een grote en sterke kop. De snoekbaars komt vooral voor op rivieren en andere grote wateren.

De snoekbaars is te vangen met kunstaas en met doodaas. Een snoekbaars ligt vaak diep in het water, soms tegen of zelfs op de bodem. Het is daarom belangrijk om met kunstaas te vissen wat diep door het water beweegt. Bijvoorbeeld met shads.

Baars

De baars is een van de mooiste roofvissen in de Nederlandse wateren. De baars jaagt op kleine visjes en insecten. En is te herkennen aan de prachtige zwarte strepen en de vinnen. De baars kan een lengte van 55 centimeter bereiken, en heeft geen tanden.

Zoals op de afbeelding is te zien heeft de baars zwarte strepen. Verder heeft de baars een groen/geel achtige kleur met oranje op de staart. Ook heeft de baars altijd mooie vinnen. Maar let er wel op dat deze scherp kunnen zijn.

Voor het vissen op baars kan je kunstaas of insecten gebruiken, wormen of maden met een dobber bijvoorbeeld. Wel is de baars wat kleiner dan de snoek en snoekbaars. En heeft daarom ook kleinere prooien. Een te groot stuk kunstaas zal de baars vaak overslaan.

De baars is een zoetwater vis en komt voor in de slootjes en in de rivieren. Zeker in de rivier liggen baarzen vaak in groepen in het water, vaak op plekken waar een hoop stroming staat of waar stenen liggen zoals bij een krib. In de slootjes zitten baarzen vooral langs de kant of bij waterplanten.

Roofblei

De roofblei is een vis die alleen voorkomt op de grotere wateren. Hij is te herkennen aan zijn zilver/wit achtige kleur en spitsige kop. De roofblei jaagt vooral op kleine visjes zoals een voorn. Een roofblei heeft geen tanden maar wel een sterke bek.

Een roofblei is een wat minder bekende roofvis in Nederland. Maar niet onder de vissers zelf! De roofblei is namelijk een geweldige vis om te vangen. Het heeft een sterk figuur dus het naar binnen halen van de vis is een mooie strijd. Ook is een roofblei vanaf de kant te vangen. Dit kan het beste met klein kunstaas zoals plugjes en lepels.

Omdat de roofblei niet zo groot als de snoekbaars en snoek wordt, jaagt hij ook op kleinere prooien. Net zoals de baars. De roofblei eet vooral kleine visjes zoals voorn, baars en alver.

Roofblei heeft een zilver achtige kleur met een spitsige punt bek naar boven. Dit maakt het verschil tussen een roofblei en een winde. Deze twee lijken veel op elkaar, maar de roofblei heeft een puntige bek en de winde niet. 

Meerval

De meerval is de grootste roofvis in Nederland. Toch wordt de meerval niet vaak gevangen in Nederland. De roofvis komt alleen voor op de grootste wateren zoals de Maas. De meerval is te herkennen aan zijn voelsprieten, bruine kleur en een heel groot/log uiterlijk.

In de afbeelding hierboven is een meerval te zien. Met de kenmerkende voelsprieten. Ook heeft het een bruin/zwart achtige kleur. Een meerval vang je niet zomaar. Het komt alleen op de grootste wateren voor en je moet er een speciale hengel voor hebben. Een meerval kan wel over de 2 meter worden!

De vis is daarom heel sterk en groot en kan een normale spinhengel vaak niet aan. Als je een meerval wilt vangen kan je dit doen met doodaas. Meerval eet namelijk vooral vis, eend, ratten en rivierkreeften. Opmerkelijk genoeg heeft een meerval niet echte tanden zoals bij een snoek. Wel zitten er scherpe stukjes in de mond van de meerval.

Overige

Minder bekende roofvissen in Nederland zijn de: makreel, zeebaars, tong, paling en andere zee vissen zoals de haring. Deze roofvissen eten niet echt grote prooien zoals een snoek, maar meer kleinere prooien zoals een klein krabje of een grote worm. Een zeebaars jaagt ook veel op kleine visjes.

De overige roofvissen in Nederland zijn minder bekend en min of meer dezelfde jagers. De makreel, tong, paling en haring eten voornamelijk insecten. Het zijn minder grote roofvissen, maar het wel is wel leuk om ze te vangen op zee. Een grote worm (ook wel zeepier genoemd).

De zeebaars is echter wel te vangen met kunstaas. Een lepel bijvoorbeeld is geschikt voor het vissen op zeebaars. De zeebaars komt vooral voor in gebieden met een hoop stenen bij bijvoorbeeld een pier in het water.

FAQ

Wat is de meest populaire roofvis in Nederland voor het vissen?

Over het algemeen is in Nederland de snoek het meest populair. De snoek kan groot worden en het kan een mooi gevecht zijn om de snoek aan te kant te krijgen.

Wat is de grootste roofvis in Nederland?

De grootste roofvis in Nederland is de meerval. Deze kunnen een lengte van over de twee meter bereiken.

Kun je elke roofvis vangen in Nederland?

Ja, buiten de gelsloten tijd uiteraard, is elke roofvis in Nederland te vangen!

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Welke roofvissen zijn er in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *