Vissen op snoekbaars is populair onder de roofvissers. Het is een bekende roofvis, maar de snoekbaars is niet eenvoudig te vangen. Het is daarom goed om jezelf af te vragen: Hoe vang je een snoekbaars?
Een snoekbaars vang je met kunstaas of met doodaas. Je kunt dit het beste doen op een rivier. Snoekbaarzen zitten vaak op, of tegen de bodem. Probeer hier je kunstaas of doodaas te krijgen. Je kunt dit doen vanaf een boot, of vanaf de kant.
Maar bij het vangen van een snoekbaars komt nog veel meer kijken. Zo is het belangrijk om te weten wat de beste techniek is, wat het beste aas is en wat de beste stekken zijn. Dit alles, en meer bespreken we in dit artikel!
Vissen op snoekbaars met kunstaas
Kunstaas werkt over het algemeen goed voor snoekbaars. Zorg ervoor dat je kunstaas hebt wat diep in het water beweegt, en wat je ver kunt werpen. Probeer met het kunstaas de bodem af te vissen.
Kunstaas is populair om te gebruiken voor het vissen op snoekbaars. Dit is niet voor niks. Kunstaas werkt over het algemeen goed voor snoekbaars, wel moet het kunstaas bepaalde eigenschappen hebben.
Een snoekbaars zwemt meestal diep in het water, soms zelf op de bodem. Het is daarom belangrijk om kunstaas in te zetten wat diep in het water beweegt. Of nog beter, kunstaas waarbij je zelf kunt bepalen hoe diep je vist. Een goed voorbeeld is een shad. Vissen met een shad op snoekbaars werkt zeer goed.
In de afbeelding hierboven is een shad te zien. een shad vis je met een loodkopje erin. Door het loodkopje zakt de shad erg snel naar de bodem. Voor snoekbaars is dit dus ideaal, je kunt precies voelen wanneer de shad de bodem raakt.
De beste techniek die je hiermee kunt gebruiken is het tikken van de shad. Je werpt de shad in, en vervolgens laat je de shad zakken. Als de shad de bodem raakt, tik je de shad weer een stukje omhoog om het vervolgens weer naar beneden te laten zakken. Zo imiteert de shad een zwakke prooi, vaak slaat de snoekbaars toe op het moment dat de shad naar beneden zakt.
Over het vissen op snoekbaars met shads heb ik een artikel geschreven. Daar ga ik nog dieper in op hoe het exact werkt, bij interesse kunt u deze hier bekijken.
Pluggen en spinners
Een snoekbaars is ook met ander kunstaas dan een shad te vangen, zo werken pluggen en spinners ook goed voor de snoekbaars. En dan met name de zogenoemde Fish-spinners, dit zijn vaak kleine spinners met een enorme bonk lood erin.
In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een Fish-spinner. Het kunstaas is zwaar, heeft vorm van een visje en er zit een roterend blad aan. Dit alles bij elkaar maakt dit kunstaas effectief voor het vissen op snoekbaars. Het is niet zo dat alleen deze spinners goed werken. Voor snoekbaars vissen is het vooral belangrijk dat het kunstaas zwaar is, je het ver kunt werpen en het diep door het water beweegt.
Welk kunstaas juist niet gebruiken voor de snoekbaars?
Zoals is besproken is het vangen van een snoekbaars goed mogelijk met kunstaas. Maar niet ieder kunstaas is ook geschikt voor de snoekbaars. De snoekbaars is een vis die bijna altijd diep in het water naar zijn prooi zoekt. De kans is daarom klein dat je een snoekbaars vangt met bijvoorbeeld een jerkbait.
Een jerkbait beweegt vrijwel op het wateroppervlak. Dit is veel te hoog voor de snoekbaars. dit is ook het geval bij de swimbait. Ook is het niet handig om te vissen met kunstaas wat je niet ver kunt werpen. Denk dan bijvoorbeeld aan een te lichte spinner of plug. Eigenlijk elk kunstaas wat hoog in het water beweegt, of wat je niet ver kunt werpen, is niet handig om te gebruiken voor de snoekbaars.
Vissen op snoekbaars met doodaas
Vissen met doodaas op snoekbaars doe je met een dood visje of een stukje daarvan. Je werpt het visje in het water en laat het zakken tot de bodem of iets daarvoor. Vervolgens is het wachten tot de hengeltop gaat tikken, of totdat de beetmelder afgaat.
Het vissen met doodaas op snoekbaars is erg populair. Dit is natuurlijk niet voor niks. Vissen met doodaas kan heel goed werken, je vist namelijk met een dode prooi van de snoek. vaak is de dode vis goed te ruiken in het water en dat trekt de snoekbaars aan.
De techniek die erbij komt kijken is redelijk vanzelfsprekend, je maakt een dood visje, of een stukje daarvan vast aan een dreg en je werpt in. Wel zijn er verschillende technieken die je kunt gebruiken. Zo kun je statisch met doodaas vissen.
Statisch vissen betekend dat je het aas niet helemaal op de bodem hebt liggen, maar een stukje daarboven hebt hangen. Meestal tussen de 20 en de 30 centimeter. Aan het einde van je draad zit een loodje, dit landt op de bodem en zorgt ervoor dat een stukje hoger het dode visje kan bungelen.
Een andere techniek die je kunt gebruiken is wat simpeler. Je maakt dan geen gebruik van loodje op de bodem, maar je laat het dode aas zakken tot aan de bodem. Het echte grote verschil tussen deze technieken is dus alleen de plek waar het dode aas ligt. Bij het statisch vissen, ligt het dode aasje iets van de bodem af. En bij het “normaal” dood aas vissen op snoekbaars laat je het aas zakken tot aan de bodem.
Het dode aas in het water ruikt sterk in het water, dit ruikt de snoekbaars ook en komt hier op af. Er zijn vissers die het dode aas inspuiten met een extra geur, maar dit is niet nodig. Het is alleen een hulpmiddel.
Over het vissen op snoekbaars heb ik een artikel geschreven waarin in nog uitgebreider bespreek hoe dat precies werkt. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.
Welk doodaas is het beste om te gebruiken?
Als je besluit om te gaan vissen op snoekbaars met doodaas, dan heb je natuurlijk een dood aasje nodig om aan de haak te doen. Er is veel keuze wat betreft het dode aas, maar over het algemeen werkt natuurlijk aas altijd erg goed, en dan kom je al snel uit bij een voorn.
Maar ook een kleine roofblei, makreel, bliekjes en spiering doen het altijd goed bij de snoekbaars. Wel is het belangrijk dat het dode aasje niet te groot is. Een snoekbaars kan zeker groot worden maar de snoekbaars slaat een te grote prooi al snel over. Als het dode aasje iets groter is dan 10 centimeter, is het beter om een stukje van het dode aas aan de haak te doen.
Vanaf de kant of vanaf een boot?
Snoekbaars vissen kant vanaf de kant maar ook vanaf de boot. Het voordeel van een boot is dat je al diep op het water bent en je het kunstaas recht naar beneden kunt laten zakken, het vissen vanaf de kant iets wat avontuurlijker om te doen.
Veel vissers die op snoekbaars vissen, maken graag gebruik van een boot. Vanaf een boot kun je snel bij elke plek op het water komen. Ook ben je direct midden op het water of andere plekken waar het diep is. Het grote voordeel hiervan is dat je (bijv. met een shad) recht naar beneden kunt uitwerpen en het kunstaas kunt laten zakken. Je kunt op deze manier heel makkelijk recht naar beneden het kunstaas laten dansen op de bodem.
Ook is het in een boot mogelijk om een Fish-finder te installeren, een Fish-finder is een apparaat wat aangeeft hoe diep het water is, waar er vissen zwemmen en andere informatie van het water. Het is met de Fish-finder een stuk makkelijker om de hotspots voor welke roofvis dan ook te vinden in het water.
Nadelen van een boot
Ondanks de voordelen die hierboven zijn genoemd, is het zeker niet noodzakelijk om een boot te hebben om snoekbaars te vangen. En daarbij zitten er ook een aantal nadelen aan het vissen met een boot.
Zo is de aanschaf van de boot vaak erg duur. Dit is natuurlijk per boot verschillend, maar over het algemeen is een boot in vergelijking met andere visspullen erg duur. Maar ook haalt het een stuk van het avontuur weg, als je op de Fish-finder kunt zien waar de vissen zwemmen, kan je de aanbeet verwachten. Onze ervaring is dat het dan minder leuk is dan een aanbeet onverwachts vanaf de kant.
De conclusie van de vraag vanaf de kant of vanaf een boot is simpel: Het is een persoonlijke voorkeur van de visser. Als je het als visser het geld waard vind om een boot aan te schaffen. Bijvoorbeeld omdat je makkelijker bij bepaalde stekken kunt komen, maar ook omdat het prachtig is om te doen. Dan is het zeker het overwegen waard.
Als je het leuker vindt om zelf actiever op zoek te gaan naar de snoekbaars, of je houdt van het avontuur, dan is waarschijnlijk het vissen vanaf de kant het beste, het makkelijke is dat je altijd kunt starten met het vissen vanaf de kant. Als je later wilt besluiten om toch een boot aan te schaffen, dan kan dit altijd nog.
Wat zijn de beste stekken voor snoekbaars?
De beste stekken voor snoekbaars zijn de grote rivieren, op de grote rivieren zijn de plekken waar stroming staat of een obstakel in het water. Denk aan waterkolken en kribben. Op deze stekken liggen de snoekbaarzen graag, maar wel vrijwel altijd tegen de bodem aan of op de bodem.
In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een goede stek voor snoekbaars, het is een grote rivier, waar snoekbaars veel voorkomt. En ook staat er veel stroming. Zoals hierboven al is aangegeven, zijn plekken met veel stroming en een onderbreking een goede stek voor snoekbaars.
Maar op de rivier kun je vrijwel overal een snoekbaars vangen, als je er maar voor zorgt dat je op of tegen de bodem aan vist. Ook is het verstandig om veel te variëren van stek, als de aanbeten een lange tijd uitblijven, dan is het verstandig om te verkassen naar de volgende stek. En zo ga je door totdat de aanbeten komen. Dit is de sleutel naar succes voor de snoekbaars.
Het maakt voor de stek niet zo veel uit of je met doodaas of met kunstaas aan het vissen bent. Het gaat er dus vooral om dat op de bodem aan het vissen bent. Wel is het zo dat je met doodaas minder snel en makkelijk van stek kunt wisselen. Zoek daarom voor doodaas een stek waar iets gebeurt. Bijvoorbeeld een stroming of de ingang van een haven.
Op welke stekken juist niet vissen op snoekbaars?
Snoekbaars is eigenlijk alleen te vangen op de grotere wateren in Nederland. Rivieren zoals de Maas en de Merwede. Ook op en groot meer kan snoekbaars voorkomen, maar in slootjes en polders komen snoekbaarzen bijna niet voor.
Als je op snoekbaars wilt vissen kun je dus beter niet naar kleine slootjes of polders gaan. Ook is ondiep water een slechte stek voor snoekbaars. De snoekbaars vindt het namelijk prettig om in diep water te zwemmen en te jagen.
Wat heb je nodig voor het vissen op snoekbaars?
Voor het vissen op snoekbaars heb je een stevige (spin) hengel nodig. Met daaraan doodaas of kunstaas en een onderlijn. Ook is onthaakmateriaal zoals tangen en een onthaakmat noodzakelijk.
Voor het roofvissen komen er steeds een aantal dezelfde dingen terug die nodig zijn. Bijvoorbeeld onthaakmateriaal. Hieronder zetten we even op een rijtje wat je precies nodig hebt voor het vissen op snoekbaars.
- De hengel
Voor het vissen op snoekbaars met kunstaas is een spinhengel zeer geschikt. Een spinhengel is gemaakt voor het vissen met kunstaas. Als je een spinhengel wilt aanschaffen, zorg er dan voor dat je een werpgewicht uitkiest wat ongeveer overeen komt met het kunstaas waarmee je vist.
In de praktijk komt dat er zo op neer: Als je met grote en zware shads aan het vissen bent, zorg er dan voor dat je een spinhengel neemt met een wat zwaarder werpgewicht. Bijvoorbeeld 20 gram. En zo ook andersom met licht kunstaas.
Bij het vissen met doodaas is een wat langere hengel vaak handig. Hier kan je vaak verder mee werpen. Als je zonder een beetmelder aan het vissen bent, is het belangrijk dat je een hengel uitkiest waarbij je goed kunt zien of de top van de hengel beweegt. Hiermee kun je dan zien wanneer je beet krijgt. Je wilt dus een lichte top waar je elk tikje op kunt zien.
- Het aas en draad
Je hebt aas nodig voor het vissen op snoekbaars. Je kunt kiezen voor doodaas of voor kunstaas. En wat betreft draad is er een keuze tussen nylon en gevlochten draad. Nylon draad is van zichzelf wat dunner. En gevlochten draad juist wat dikker. Voor nylon draad is een dikte van 20 tot 24/100e geschikt. Maar bij de gevlochten draad is 10/100e al voldoende.
Aan het einde van het draad zit altijd een onderlijn. Een onderlijn is vaak van staal en zorgt ervoor dat de hoofdlijn niet wordt doorgebeten door de snoekbaars.
- Molen
Als je met kunstaas aan het vissen bent, is een wat lichtere molen belangrijk. Je moet er tenslotte vaak mee werpen en draaien. En ook heb je de hengel een lange tijd in de hand.
Voor het vissen met doodaas maakt de molen niet zo veel uit. Het is een persoonlijke voorkeur van de visser.
- Onthaakmateriaal
Voor het vissen op snoekbaars is onthaakmateriaal onmisbaar. Je kunt meestal de haak niet zelf met de hand uit de bek verwijderen. Zorg daarom voor een goede onthaaktang. Maar ook een kniptang is belangrijk om mee te nemen. Soms zit de haak zo ver in de bek van de vis dat het met een onthaaktang niet lukt om de haak te verwijderen. Dan kun je een kniptang gebruiken om de weerhaak te knippen. Dan kun je via de kieuw alsnog de haak verwijderen.
Ook een onthaakmat kan handig zijn. Als je vanaf de kant op snoekbaars vist, sta je vaak op stenen of andere onhandige plekken voor het onthaken van de vis. Je kunt de snoekbaars niet op stenen leggen. Maar met een onthaakmat is dit probleem opgelost. Je kunt de snoekbaars op de onthaakmat leggen en zo rustig de snoekbaars onthaken.
Zelf heb ik goede ervaringen met de DLT Pike Streetfish Mat (bol.com). Dit is een onthaakmat die speciaal is gericht op roofvis en is erg makkelijk bij het onthaken van de snoekbaars.
Een schepnet is ook erg handig voor het landen van de vis. Als je op de stenen staat, of soms ook vanaf een boot, is het lastig om de vis te kunnen pakken. Met een schepnet kun je de snoekbaars eenvoudig op de kant scheppen.
FAQ
Als je in de boot een Fish-finder hebt, kun je zien waar de vis zwemt. De kans is daarom in een boot groter dat je een snoekbaars vangt. Zonder een Fish-Finder heeft de boot nog steeds het voordeel dat je op sommige stekken beter kunt komen. Maar je kunt bij de juiste stekken vanaf de kant ook veel snoekbaars vangen.
De grootste snoekbaars in Nederland ooit gevangen is 1.06 meter lang. De gemiddelde lengte van de snoekbaars is tussen de 60 en 70 centimeter.
Je kan het zo duur maken als dat je zelf wilt, het vissen met een boot is duur. Maar het kunstaas voor snoekbaars is niet duur. Shads bijvoorbeeld zijn goedkoop. Dus als je vanaf de kant met shads vist dan is het goedkoop. Maar vanuit een boot met een Fish-finder is duur.
3 gedachten over “Hoe vang je een snoekbaars?”