Wat is het beste aas voor paling?

Een paling kennen we allemaal, het is een prachtige vis. En de paling is gewoon in de Nederlandse wateren te vangen. Wel is het dan belangrijk om te weten: Wat is het beste aas voor paling?

Het beste aas voor het vissen op paling zijn pieren en doodaas. Andere insecten zoals maden werken ook goed voor paling, alleen zijn ze soms net te klein. Een pier is het meest gebruikte aas voor de paling.

Maar tussen de insecten die je kunt gebruiken zitten soms behoorlijke verschillen. Je hebt zelfs meerdere soorten pieren. Ook is het belangrijk om te weten op welke stekken je dit aas moet inzetten. Dit alles en meer lees je in dit artikel!

Pieren en maden

Insecten zoals pieren en maden doen het goed bij paling. Vooral de pier is populair onder de vissers. De pier is zo populair omdat je hem perfect aan de palinghaak kunt rijgen. Ook is een pier in het water goed te ruiken voor de paling.

In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een pier (dikke worm).

De paling jaagt vooral op de bodem van het water. Hier zoekt de paling naar kleine diertjes. Denk dan aan krabbetjes, mosseltjes en wormen. De paling is dus een roofvis die voornamelijk jaagt op een wat kleinere prooi.

Dat is ook de reden dat de pieren (ook wel wormen genoemd) het zo goed doen bij het vissen op paling.

Er zijn veel verschillende insecten die je kunt gebruiken. Zo heb je ook verschillende pieren, je hebt namelijk de mestpier en de dauwpier. Beide werken goed voor het vissen op paling, maar over het algemeen werkt de dauwpier iets beter.

Dit komt omdat de mestpier een echte worm is zoals we die allemaal wel kennen van in de aarde in de tuin, maar de dauwpier is een wat dikkere en zwaardere worm. Dit maakt het extra aantrekkelijk voor de paling.  Als de mestpier klein is, kun je er voor kiezen om er meerdere aan de haak te rijgen. Zo krijg je een mooie bos in het water.

Voor het vissen op paling bestaat een speciale palinghaak, dit is gewoon een haak zoals we die kennen voor witvis maar dan heeft het een lange steel. Dit zorgt ervoor dat je de worm goed om de haak kunt rijgen, en het er aantrekkelijk uitziet voor de paling. Als je met een insect gaat vissen, probeer het dan te doen op een palinghaak.

Maden

Ook maden (ook wel meelwormen genoemd) zijn insecten die het goed doen bij de paling. De meelworm is niet zo populair als de pier, maar dat komt omdat meelwormen een stuk kleiner zijn. Deze zullen dus minder snel opvallen.

Als je met maden op paling gaat vissen is het daarom verstandig om er een paar aan de haak te rijgen. Zo krijg je toch nog een flinke pluk maden in het water voor de paling, ondanks dat de maden niet zo groot zijn.

Doodaas

Vissen op paling met doodaas kan erg goed werken. Zorg er wel voor dat het dode aasje niet te groot is. Een klein voorntje is perfect. Het werkt vaak ook goed om een stukje van het dode aas aan de haak te doen.

Zoals al eerder aangegeven zoekt de paling in de bodem van het water naar een kleine prooi. Een paling lust ook graag een visje. Een vers dood visje werkt daarom uitstekend voor het vissen op paling.

Vaak werken natuurlijke kleine visjes goed. Denk dan aan een voorn, maar ook een spiering of een bliekje is prima een paling te vangen. Het is het beste om het dode aasje vast te maken aan een kleine dreg. De bek van de paling is niet zo groot als die van een snoek dus zorg dat de dreg niet te groot is.

In de afbeelding hieronder is een visje te zien die een perfecte lengte heeft voor het vissen met doodaas op paling.

De paling heeft een zeer goed ruikvermogen. Het is over het algemeen bekend dat een dood visje goed ruikt. Dit zorgt er mede voor dat het dode aas zo goed werkt voor paling. Het is wel belangrijk dat het dode visje niet te oud is, een vers dood aasje ruikt het beste in het water voor de paling.

Als je het dode aasje een extra geurtje wilt geven kun je het inspuiten. Er zijn bij vele hengelsportwinkels geurtjes te koop van bijvoorbeeld spiering. Dit kan je in het dode aasje spuiten, zo zorg je ervoor dat het dode aasje nog aantrekkelijker is voor de paling. Maar dit is niet noodzakelijk, slechts een hulpmiddel.

Wel is het bij het vissen met doodaas op paling belangrijk om een onderlijn te gebruiken. Je kan een andere roofvis vangen zoals een snoekbaars, die bijt een normale draad zo door.

Wat zijn de beste stekken voor paling?

Paling komt op veel wateren voor in Nederland, de beste stekken voor paling staan vaak wel in verbinding met een zee. Denk aan een meer, kanaal of een rivier. Zoek naar beschutte gebieden zoals waterplanten en stilstaand water. De paling jaagt meestal op of tegen de bodem. Dus zorg dat je daar het aas hebt liggen.

Op veel wateren in Nederland komt de paling voor, maar om er zeker van te zijn kun je het beste een stek kiezen die in verbinding staat met de zee. Een groot meer / kanaal is een goede keuze. Het IJsselmeer en het Markermeer zijn voorbeelden van een goede stek. Deze plekken staan er om bekend dat er altijd veel paling wordt gevangen.

Als je op dit soort wateren aan het vissen bent, is het verstandig om te zoeken naar plekken waar de paling beschut kan liggen. Denk aan een dam of waterplanten. In de afbeelding hieronder is een goede stek te zien voor het vissen op paling. Het is een groot water wat aansluiting heeft op een zee, er zijn waterplanten en andere onderbrekingen in het water.

Wel staat er een behoorlijke stroming, probeer stekken waar te veel stroming staat te ontwijken. Dit vinden palingen niet fijn.

Als je een goede stek hebt gevonden is het belangrijk dat je met het aas op de bodem aan het vissen bent. De paling is vrijwel altijd aan het jagen op de bodem.  Als je met het beste aas voor paling aan het vissen bent op deze stekken en ook nog eens op de bodem, dan moet het goedkomen!

FAQ

Kan je ook met kunstaas op paling vissen?

De paling is een roofvis die vooral jaagt op wormen. Als je met kunstaas in de worm of een andere insect op de boden vist, is het mogelijk om paling te vangen. Maar dit is zeker niet de beste manier om een paling te vangen.

Hoe groot kan een paling worden?

Het Nederlands record voor paling staat op 1.15 meter! Maar de gemiddelde lengte van de paling is tussen de 50 en 60 centimeter.

Heeft een paling tanden?

Een paling heeft tanden, meestal zijn de tanden niet groot, maar wel scherp en fijn.

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Wat is het beste aas voor paling?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *