Het vissen op geep is fantastisch om te doen. Maar zonder ervaring ziet de geep er opvallend of zelfs afschrikkend uit. De geep heeft een spitsige mond met kleine tanden. Het is daarom goed om jezelf af te vragen; Is een geep gevaarlijk?

Een geep is niet gevaarlijk voor mensen maar het is wel belangrijk om de geep op de juiste manier vast te houden. Dit omdat de geep een scherpe mond heeft met kleine tanden. Daarnaast kan een geep behoorlijk spartelen. Wanneer je hier goed mee omgaat is een geep niet gevaarlijk.

Los van dat is het ook belangrijk om te weten of een geep kan bijten, of het vissen op geep gevaarlijk is, waar de geep voorkomt en hoe je een geep vast moet houden. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Kan een geep bijten?

Een geep is een roofvis met kleine tanden en kan zeker bijten. Wel is dit niet iets om je zorgen over te maken. Een geep komt in Nederland alleen voor in de Noordzee. Maar wanneer je in de zee bent is het niet nodig om bang te zijn voor de geep, de geep is veel banger voor de mens.

Het is dus niet zo dat je gevaar loopt als je in de zee aan het zwemmen bent. Dit omdat de geep dus bang is voor de mens en ook zit de geep diep in de zee.

De kans dat een geep je bijt is groter als je op geep aan het vissen bent en je een geep hebt gevangen. Wanneer je een geep in je handen hebt kan de geep behoorlijk spartelen en proberen te bijten.

Zoals is te zien op de afbeelding hieronder heeft een geep kleine maar wel scherpte tanden.

Het is uiteraard niet levensbedreigend maar toch is het geen pretje als je per ongeluk tijdens tegen deze tanden aankomt tijdens het spartelen of zelfs wordt gebeten.

Hoe houd je een geep vast?

Zoals besproken is een geep zelf dus niet gevaarlijk maar is het wel oppassen tijdens het vasthouden van de geep. Het is daarom belangrijk dat je een geep stevig en goed vasthoudt.

Om de geep stevig vast te houden is het belangrijk dat je de geep met twee handen vasthoudt. Zeker als het een lange geep is. Het is slim om de geep met één hand achter de kop vast te houden en de andere hand ergens in het midden van de geep.

Zo heb je een stevige grip op de geep. Ook is het zo goed mogelijk om de geep vast te blijven houden wanneer hij gaat spartelen. Je kunt de hand achter de kop van de geep mooi gebruiken om de geep onder controle te houden.

Wel is het echt belangrijk om de geep dicht bij de grond te houden. Wanneer de geep gaat spartelen kan het voorkomen dat je de geep per ongeluk laat vallen omdat de geep glad is. Je wilt niet hebben dat de geep van een behoorlijke hoogte op de grond valt omdat dit de vis kan beschadigen.

Het is daarom belangrijk om de geep laag boven de grond te houden en het liefst voor een zachte ondergrond zorgen. Neem bijvoorbeeld een goede onthaakmat mee of leg desnoods je jas op de stenen.

Het allerbelangrijkste tijdens het vissen is tenslotte dat de vis geen pijn hoeft te leiden en onbeschadigd weer terug in het water kan.

Is het vissen op geep gevaarlijk?

Net zoals bij elke visserij is het vissen op geep niet gevaarlijk zolang je maar weet wat je aan het doen bent. De geep is geen enorme, zware vis zoals bijvoorbeeld een meerval. Daarom is het een stuk makkelijker om de geep zonder gevaarlijke situaties aan de kant te krijgen.

Ook is de geep niet zo sterk dat het je met hengel en al het water in kan trekken. Een geep kan best een flinke en sterke vis zijn maar als het goed is heb je een geep altijd onder controle. Het is daarvoor vaak niet eens nodig om de slip heel strak te hebben staan.

Het vissen op geep kan pas gevaarlijk worden wanneer de geep aan de kant is tijdens het vasthouden. Wanneer je de geep goed vasthoudt is ook het vissen op geep niet gevaarlijk.

Waar komt de geep voor in Nederland?

De geep komt in Nederland alleen voor in de Noordzee. Vooral de provincie Zeeland is een plek waar je de geep kunt aantreffen. Gepen houden van warm water en daarom zijn gepen alleen in Nederland als het warm weer is.

Vanaf mei tot en met oktober is de geep te vangen in Nederland maar daarna of daarvoor komt de geep niet voor in Nederland. Het is dan te koud.

Gepen houden ervan om op of net onder het water te jagen. In tegenstelling tot vrijwel iedere andere vis op zee jaagt de geep dus wel hoog in het water. Het is verstandig om vooral vanaf dijken, pieren en kribben te vissen.

Dit omdat je dan al een flink stuk in de zee bent. De geep is ook vanaf het strand te vangen maar het is dan belangrijk om ver in te werpen, daarom is een pier of een dijk praktischer.

Wat eet een geep?

De geep eet voornamelijk kleine diertjes in de zee. Denk dan aan pieren, zagers en garnalen. Maar ook eet de geep stukjes zalm, makreel, stukjes geep zelf en stukjes spek. Een geep is dus met veel stukjes aas te vangen.

Omdat de geep dus een roofvis is kan je een geep ook vangen met kunstaas. Kleine pluggen en spinners werken over het algemeen erg goed voor geep.

Wel is het belangrijk dat het kunstaas of het andere aas wat je aan de haak vastmaakt niet te groot is. Aas wat groter is dan 7 centimeter zal een geep snel overslaan omdat de geep dit niet op kan. Een geep kan zelfs stikken bij het eten van te groot aas.

Benieuwd naar hoe je een geep vangt? Lees hier een apart artikel waarin uitgebreid staat beschreven hoe je een geep vangt.

FAQ

Hoe stel je de slip af bij het vissen op geep?

Het is belangrijk om de sleep zo af te stellen dat de geep draad uit de molen kan trekken, maar het wel moeite kost. Zo wordt de geep vanzelf moe tijdens het drillen.

Is een geep giftig?

Nee, een geep die in Nederland voorkomt is gelukkig niet giftig

Is een geep te eten?

Een geep is zeker te eten. Wel heeft de geep erg veel graatjes wat vervelend kan zijn tijdens het eten.

Gerelateerde berichten