Hoe stel je de slip af tijdens het vissen?

Een slip is nodig tijden het vissen op sterke en grote vissen. Een slip kan ervoor zorgen dat de hengel niet breekt en dat de vis moe wordt tijdens het drillen. Het is belangrijk om de slip op de juiste manier af te stellen. Voor je begint met vissen is het goed om jezelf af te vragen; Hoe stel je de slip af tijdens het vissen?

Het is belangrijk om de slip zo af te stellen dat het de vis lukt om lijn uit de molen te trekken, maar dit wel moeite kost voor de vis. Dit zorgt ervoor dat de hengel of lijn niet kan breken en ook zorgt dit ervoor dat de vis moe wordt omdat het veel kracht kost.

Maar om echt goed te weten hoe je slip afstelt is het ook belangrijk om te weten hoe de slip werkt op een molen, hoe de slip werkt op een reel en welke functie de slip heeft. Dit zullen we hier allemaal uitgebreid bespreken!

Hoe stel je de slip af tijdens het vissen?

Wanneer je een slip gebruikt tijdens het vissen is het de bedoeling dat je de slip zo afstelt dat de vis een stuk lijn uit de molen kan trekken, maar dat dit wel moeite kost voor de vis. Zo zorg je ervoor dat de vis moe wordt en dat er geen schade aan de lijn of de hengel kan ontstaan.

Hoe sterk je dan de slip precies afstelt kan per vis verschillen. Zo is een meerval natuurlijk veel sterker dan een baars. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden en de slip wat strakker te zetten als je vist op meerval.

Als je de slip niet strak genoeg afstelt is het moeilijker om de haak goed te kunnen zetten tijdens het aanslaan. Als je de slip te strak zet is het mogelijk dat de lijn afbreekt omdat de vis te sterk is en geen lijn uit de molen kan trekken.

Het is daarom belangrijk om per vis te kijken hoe sterk een vis is en aan de hand daarvan beslissen hoe sterk je de slip afstelt. Een snoek, snoekbaars, meerval en karper zijn sterker dan een baars en brasem en zo is het belangrijk om dit per vis te bekijken.

Een handig trucje om te kijken of de slip strak genoeg staat is het trekken aan de hoofdlijn met de hand. Als je met moeite lijn uit de molen kunt trekken maar het lukt wel, staat de slip goed afgesteld.

Als je te makkelijk lijn uit de molen kunt trekken moet de slip strakker. En zo geldt dit ook andersom als het te veel moeite kost om draad uit de molen te trekken, dan moet de slip minder strak worden afgesteld.

Hoe werkt de slip op een molen?

Om een slip goed te kunnen afstellen is het ook belangrijk om te weten hoe een slip werkt op een molen.

Bij een molen kan het verschillen hoe het afstellen van de slip werkt. Bij de nieuwe molens zit de slip aan de bovenkant van de molen en bij de oudere molens zit de slip aan de onderkant van de molen.

Een slip op de bovenkant van de molen is in de afbeelding hieronder te zien.

Zoals op afbeelding is te zien zit er op de bovenkant van de molen een soort schuifje waarmee je de slip kunt afstellen. Je kunt hieraan draaien en zo kun je de slip strakker en slapper afstellen.

Dit zijn vaak de nieuwe molens, veel vissers vinden deze manier dan ook beter dan de oudere molens waarbij de slip aan de onderkant zit.

Daarvan is een voorbeeld te zien in de afbeelding hieronder.

Zoals is te zien zit er aan de onderkant van de molen een soort knop. Hier kun je aan draaien en dan kun je de slip strakker en slapper draaien.

Veel vissers vinden dit dus onhandig maar persoonlijk heb ik er geen slechte ervaringen mee. Het is maar net wat je gewend bent, ook zijn de verschillen niet bizar groot.

Hoe werkt de slip op een reel?

Omdat er tussen een reel en een molen veel verschil zit is het ook goed om te weten hoe de slip werkt op een reel. Want op een reel zit de slip ergens anders dan bij een molen.

Bij een molen zit de slip aan de bovenkant of aan de onderkant en bij een reel zit de slip vrijwel altijd aan de zijkant.

Zoals is te zien zit er aan de linkerkant van de reel een soort ster. Daarmee kun je de reel strakker en slapper zetten.

Over het vissen met een reel of een molen heb ik een apart artikel geschreven. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Gebruik je altijd een slip?

Als je aan het vissen bent met een molen of een reel gebruik je automatisch al een slip. Die zit hier standaard op. Het is dan alleen nog de bedoeling om hem op de juiste manier af te stellen. Alleen bij het vissen met de vaste stok maak je geen gebruik van een slip.

Een slip zorgt ervoor dat de hengel of lijn niet kan breken tijdens het vissen. Wanneer je een sterke vis aan de haak hebt en je hebt geen slip dan trekt de vis zo de lijn kapot.

Wanneer je dus op een sterkte vis aan het vissen bent zoals snoek, karper, meerval, brasem, baars enzovoorts is het belangrijk om de slip af te stellen. Want als je de slip heel strak hebt staan loop je alsnog het risico dat de hengel of de lijn breekt.

Alleen als je aan het vissen bent met een vaste stok maak je geen gebruik van een slip. Je vist dan vaak op kleine visjes zoals voorn. Wel zijn er vissers die bij een vaste stok gebruik maken van een elastiek in de top. Dit is geen slip maar heeft wel min of meer de zelfde werking.

Het elastiek zorgt ervoor dat de hengel en lijn niet kunnen breken als je een sterke vis aan de haak hebt.

FAQ

Is een slip aan de bovenkant van de molen beter dan aan de onderkant?

Dit is een persoonlijke mening van de visser zelf. De nieuwe molens hebben vrijwel altijd de slip aan de bovenkant. Maar het ligt er maar net aan wat je zelf prettiger vindt.

Zit er standaard een slip op een molen of reel?

Ja, bij elke molen of reel die je koopt zit standaard een slip. Wel kan het per molen verschillen waar de slip zit.

Is een slip nodig tijdens het zeevissen?

Ja, tijdens het zeevissen maak je vrijwel altijd gebruik van een werphengel. Je hebt daar dus ook een molen of reel voor nodig met een slip.

Gerelateerde berichten