Tijdens het vissen wil je er altijd voor zorgen dat de hoofdlijn onbeschadigd blijft. Dit omdat er in het water een hoop scherpe dingen aanwezig kunnen zijn zoals stenen waar de vislijn door zou kunnen breken. Met een voorslag kun je dit voorkomen. Het is dan wel belangrijk dat je weet; Wat is een voorslag?

Een voorslag is een lijn wat je direct vastmaakt aan de hoofdlijn. De voorslag is een dikkere lijn en zorgt er daarmee voor dat de hoofdlijn onbeschadigd blijft. De voorslag zorgt ervoor dat de hoofdlijn niet afbreekt door scherpe dingen in het water of door sterke vissen.

Voor het vissen is het ook belangrijk om te weten wanneer je een voorslag gebruikt, welke vislijn er geschikt is, hoe je een voorslag monteert op de hoofdlijn en wat het verschil is met een onderlijn. Dit alles en meer zullen we hier bespreken!

Wat is een voorslag?

De voorslag is een verlengde van de hoofdlijn wat ervoor moet zorgen dat de hooflijn onbeschadigd blijft. Een voorslag is daarom een dikkere lijn dan je hoofdlijn en moet tegen een stootje en een sterke vis kunnen.

Een voorslag kun je maken van gevlochten lijn, een dikke nylon lijn en een fluorocarbon lijn.

Het is dus geen aparte draad zoals bijvoorbeeld een onderlijn. In principe is het een normale vislijn. Het is alleen de bedoeling dat de vislijn zo dik is dat het tegen scherpe objecten kan en dat het de kracht aan kan van de vis waar je op wilt vissen.

Naast het beschermen van de hoofdlijn kan een voorslag er ook voor zorgen dat de vislijn minder goed opvalt voor de vis. Een fluorocarbon lijn bijvoorbeeld, is in het water bijna niet te zien voor een vis.

Wanneer je dus vist met een gevlochten lijn, kun je kiezen voor een voorslag van fluorocarbon om zo minder op te vallen voor de vissen.

Wanneer gebruik je een voorslag?

In principe kun je tijdens het vissen altijd gebruik maken van een voorslag. Wel is het zo dat het bij sommige visserijen niet nodig is. Het ligt eraan waar je vist en op welke vis je vist.

Wanneer je op stekken aan het vissen bent waar veel scherpe objecten liggen zoals stenen en takken is het aan te raden om een voorslag te gebruiken. Maar ook op stekken waar het water erg helder is kan het slim zijn om een voorslag te gebruiken.

Ook is het afhankelijk van de vis waarop je aan het vissen ben. Als je op een sterke vis zoals karper aan het vissen bent is het altijd goed om een voorslag te gebruiken om de eerste klap op te vangen van een sterke vis.

Maar wanneer je met een dobber in een sloot aan het vissen bent op kleine voorntjes en baarsjes is het in principe niet nodig. Je vist dan vaak met een vaste stok en je werpt niet ver in.

Je komt op die manier niet echt scherpe objecten tegen en ook zijn die vissen niet sterk genoeg om een hoofdlijn te beschadigen.

Het is dus per vis en per stek afhankelijk of het slim is om een voorslag te gebruiken. Maar in principe kan het altijd en is het ook een persoonlijke voorkeur van de visser zelf.

Welke vislijn is geschikt?

Je kunt verschillende lijnen gebruiken om te vissen. Je hebt de keuze uit een gevlochten lijn, een nylon lijn en een fluorocarbon lijn.

Ook alle drie deze lijnen kun je inzetten als voorslag. Het is uiteraard per visserij afhankelijk welke lijn er het beste geschikt is als voorslag.

De nylon lijn is voor de vissen niet goed te zien en is daarmee goed in te zetten als je met een gevlochten lijn aan het vissen bent. Een gevlochten lijn is wel goed te zien in het water en kan daarmee vissen afschrikken, een nylon lijn voorkomt dit.

Dit geldt ook voor een fluorocarbon lijn, deze lijn is in het water nog minder goed te zien dan een nylon lijn.

Een voorslag van een gevlochten lijn is dan natuurlijk wel goed te zien in het water. Maar deze lijn kan goed van pas komen wanneer je op stekken vist waar de obstakels heel scherp zijn zoals bijvoorbeeld langs stenen.

Het is dus per situatie afhankelijk en ook hier is het weer een persoonlijke voorkeur van de visser zelf.

Ik heb ook een apart artikel geschreven over alle verschillende vislijnen en de verschillende eigenschappen daarvan. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Hoe dik moet een voorslag zijn?

Er is niet een vaste maat van wat een voorslag moet hebben. Wat vaststaat is dat de voorslag altijd dikker moet zijn dan de hoofdlijn. Wanneer je aan het vissen bent met een 14/100e nylon lijn moet je voorslag dus behoorlijk dikker zijn dan dat.

En zo geldt dit ook voor de gevlochten lijn en fluorocarbon lijn. Welke maat je precies pakt is ook een beetje persoonlijke voorkeur maar het gaat er vooral om dat de lijn dik genoeg is om beschadiging te voorkomen.

Hoe lang moet een voorslag zijn?

De lengte van de voorslag is in principe een persoonlijke voorkeur. Als het maar lang genoeg is om de eerste klap op te vangen en de hoofdlijn te beschermen. Het is daarom aan te raden om een voorslag te gebruiken van minimaal 20 centimeter.

Maar er zijn ook vissers die een lijn gebruiken van meerdere meters. Het ligt er ook een beetje aan op welke vis en stek je aan het vissen bent. Zorg er ook voor dat je geen voorslag hebt van 5 meter want dan wordt het een soort 2e hoofdlijn.

Het verschil tussen een voorslag en een onderlijn

De belangrijkste functie van een voorslag is het beschermen van de hoofdlijn. Dit geldt ook voor een onderlijn maar toch zijn er verschillen.

Met een onderlijn bedoelen we een stalen onderlijn voor het roofvissen. De onderlijn moet naast scherpe objecten ook tegen vele scherpe tanden kunnen van bijvoorbeeld een snoek. Daarnaast zit er aan een onderlijn een clipje waarmee je makkelijk kunt verwisselen van kunstaas.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een stalen onderlijn.

Bij een voorslag heb je dit niet, dit is enkel een vislijn die wat dikker is dat de hoofdlijn zonder wat eraan.

Een stalen onderlijn is dus met name geschikt voor het roofvissen en heeft ook vrijwel altijd dezelfde dikte. Omdat het van staal is, is het niet door te bijten voor roofvissen en door het clipje kun je makkelijk verwisselen van kunstaas.

Een voorslag is een normale vislijn van fluorocarbon, gevlochten of nylon draad. Het is een dikkere lijn qua maat dan de hoofdlijn.

FAQ

Hoe monteer je een voorslag op de hoofdlijn?

Je kunt de voorslag gewoon vastknopen aan de hoofdlijn. Je kunt dit doen door middel van een dubbele vissersknoop. Welke knoop je precies gebruikt maakt niet veel uit als het maar sterk vastgeknoopt zit aan de hoofdlijn.

Is een voorslag altijd nodig?

Je kunt een voorslag altijd gebruiken maar een voorslag is niet altijd nodig. Wanneer je vist op kleine visjes zoals voorntjes is het niet nodig om een voorslag te gebruiken. Je werpt hierbij niet ver in en ook vis je niet langs scherpe objecten.

Is een voorslag duur?

Voor een voorslag kun je in principe gewoon een normale vislijn kopen. Als de lijn maar dik is. Je hoeft dus maar één keer de lijn te kopen aangezien je lang kan doen met één rol aan vislijn. Een vislijn is tussen de 8 en de 20 euro. Een voorslag is dus niet duur.

Gerelateerde berichten