De beste vislijn voor het roofvissen

Er zijn veel verschillende soorten vislijnen. Denk bijvoorbeeld aan een nylon, gevlochten en een fluorocarbon lijn. Ook zijn er veel verschillende soorten diktes. Voor je gaat roofvissen is het belangrijk dat je de goede lijn aan de hengel hebt. Lees hier; Wat is de beste vislijn voor het roofvissen?

Voor het roofvissen kun je kiezen uit drie verschillende vislijnen. Een nylon, gevlochten of een fluorocarbon vislijn. Een gevlochten lijn is sterk en er zit weinig rek in waardoor je een dunnere maat kunt kiezen. Een nylon lijn is juist dunner met meer rek waardoor je vaak een dikkere maat moet kiezen. Een fluorocarbon lijn zit tussen de twee lijnen in.

Om een goede keuze te kunnen maken tussen de verschillende vislijnen is het ook belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen de vislijnen, welke vislijnen er zijn, wat de beste vislijn is per visserij en welke dikte je het beste kunt kiezen. Hier zullen we in dit artikel uitgebreid bij stil staan!

Wat is de beste vislijn voor het roofvissen?

Tijdens het roofvissen wil je natuurlijk de beste vislijn hebben. In principe werken een nylon, gevlochten en fluorocarbon lijn allemaal goed. Het verschilt per visserij wat er het beste is en ook is het deels een persoonlijke voorkeur van de visser.

Een gevlochten lijn is sterk en stug, er zit weinig rek in. Dit is dus ideaal voor het vissen met jerkbaits bijvoorbeeld. Jerkbaits vissen doe je door tikken aan de jerkbait te geven waardoor de jerkbait van links naar rechts zal schieten.

Het is dan belangrijk om een vislijn te kiezen waar weinig rek in zit omdat je zo meer controle hebt over het kunstaas. Je kunt zo veel makkelijker het kunstaas sturen omdat elke tik direct op het kunstaas terecht komt. Bij een nylon lijn is dit dus lastiger omdat er meer rek in zit.

Wanneer je aan het roofvissen bent met zwaar kunstaas zoals jerkbaits en grote pluggen is gevlochten lijn de beste keuze.

Ook wanneer je ver wilt inwerpen is gevlochten lijn de beste keuze. Simpelweg omdat het sterker is en je met een gevlochten lijn veel verder kunt inwerpen.

Als je dus met (zwaar) kunstaas aan het vissen bent en je ver wilt kunnen werpen, zijn mijn persoonlijke ervaringen het beste met een gevlochten lijn.

Voorslag bij gevlochten lijn

Als je besluit te gaan roofvissen met een gevlochten lijn is het wel belangrijk om er een voorslag aan vast te maken.

Een voorslag is een stuk vislijn van nylon of fluorocarbon wat je aan het einde van de gevlochten lijn vastknoopt als een soort verlengde van de hoofdlijn.

Dit doe je omdat er in gevlochten lijn geen rek zit. Als je een harde aanbeet krijgt kan dit ervoor zorgen dat de mond van de vis flink zal beschadigen of dat de lijn afbreekt. Met een voorslag kan je dit voorkomen omdat er in de voorslag van fluorocarbon of nylon wel rek zit.

Hoelang je een voorslag maakt ligt er maar net aan wat je zelf prettig vindt maar het is verstandig om een voorslag te gebruiken van minimaal 50 cm.

Nylon lijn

Ook een nylon lijn is geschikt voor het roofvissen maar dit vaak de betere keuze als je niet zo ver wilt inwerpen. Denk dan bijvoorbeeld aan het vissen bij polders of slootjes. Een nylon lijn heeft dus meer rek en is dunner dan een gevlochten lijn van dezelfde maat.

Een nylon lijn heeft ook een aantal voordelen. Zo heb je minder kans op het beschadigen van de vis omdat er meer rek in de lijn zit, wanneer de vis een stevige aanbeet doet zal de lijn dus een stukje meerekken.

Ook is een nylon lijn in het water bijna niet te zien voor de roofvis. Dit maakt de kans op een aanbeet ook een stukje groter. Daarnaast is een nylon lijn een stuk goedkoper dan een gevlochten lijn.

Als je dus met wat lichter kunstaas aan het vissen bent, bijvoorbeeld een spinner, en je niet zo ver hoeft in te werpen is een nylon lijn wellicht de beste keuze. Ook hier zou je kunnen kiezen voor een wat dunnere gevlochten lijn maar dat is maar net wat je zelf fijner vindt.

Welke verschillende vislijnen zijn er?

De meest gebruikte vislijnen voor het roofvissen zijn nog steeds de nylon en de gevlochten lijn. Maar wat de laatste tijd steeds populairder aan het worden is, is de fluorocarbon lijn. Tijdens het roofvissen wordt de gevlochten lijn het meest gebruikt maar je kunt dus uit drie verschillende lijnen kiezen.

Om een extra duidelijk beeld te krijgen van de eigenschappen van de verschillende vislijnen hebben we dat hier onder elkaar gezet;

Nylon draad:

  • Zit relatief veel rek in.
  • Is slecht zichtbaar in het water.
  • Is relatief dun.
  • Een dikke maat nodig voor het roofvissen.

Gevlochten lijn:

  • Zit weinig tot geen rek in.
  • Is relatief dik.
  • Geschikt voor het werpen van lange afstanden.
  • Geen dikke maat nodig voor het roofvissen.
  • Is te zien onder het water voor vissen.
  • Kan slecht zijn voor de mond van de vis bij een felle aanbeet.

Fluorocarbon lijn:

  • Minder rek dan een nylon lijn maar meer rek dan een gevlochten lijn. Het zit een beetje tussen een gevlochten lijn en een nylon lijn in.
  • Is niet te zien voor vissen in het water.
  • Goed om te gebruiken als voorslag.

Dit zijn de eigenschappen van de verschillende vislijnen. Om een goede keuze te maken is het belangrijk om dit te weten zodat je zelf kunt bepalen welke vislijn het beste past bij de visserij.

Welke dikte vislijn moet ik gebruiken voor roofvis?

Naast te weten welke vislijnen er zijn en welke vislijn het beste is voor het roofvissen is het ook belangrijk om te weten welke dikte voor de vislijn je moet kiezen.

Welke dikte je kiest voor de vislijn is afhankelijk van op welke vissen je gaat vissen. Maar over het algemeen kun je het volgende aanhouden; Hoe zwaarder het materiaal en hoe zwaarder de vis hoe dikker de maat van de lijn moet zijn.

Hiermee bedoelen we dat je voor het vissen op zee met enorme bonken lood uiteraard een dikkere maat lijn nodig hebt dan wanneer je gaat ultra light roofvissen.

Ook is het afhankelijk van met welke lijn je vist. Als je met nylon gaat vissen heb je een dikkere maat nodig dan wanneer je kiest voor een gevlochten lijn.

Over het algemeen is het voor grote vissen zoals snoek en voor zwaar materiaal verstandig om minimaal te kijken naar een gevlochten lijn van 12/100e en een nylon lijn van 24/100e. Bij een fluorocarbon lijn is een dikte van tussen de 3 en de 4 mm een geschikte maat.

Zo geldt dit ook voor snoekbaars alhoewel daar nylon draad ook erg populair is. Over de lijnmontage voor snoekbaars heb ik een apart artikel geschreven, bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Bij kleinere vissen zoals baars met wat lichter materiaal kun je wat dunner kijken. Denk daar bijvoorbeeld aan een dikte van 10/100e gevlochten lijn en 20/100e nylon lijn.

Er is ook niet één maat lijn echt het beste. Het is vooral een kwestie van een persoonlijke voorkeur. Het is slim om af en toe eens af te wisselen in dikte en zo voor jezelf te kijken wat het beste werkt.

FAQ

Welke kleur vislijn is het beste?

De meeste vissers kiezen voor een groene vislijn. Dit omdat deze kleur het meeste camoufleert onder het water. Maar in principe is er met alle kleuren vislijn vis te vangen. Of een groene kleur beter is dan bijvoorbeeld wit is niet vast te stellen.

Is een vislijn duur?

Gevlochten lijn is een stuk duurder dan nylon lijn. Een rol nylon lijn is meestal tussen de 4 en de 8 euro en een rol gevlochten lijn is al snel 10 euro.

Hoelang gaat een vislijn mee?

Een nylon lijn gaat over het algemeen minder lang mee dan een gevlochten lijn. Maar bij beide lijnen kan je er op rekenen dat ze ongeveer een half jaar meegaan.

Gerelateerde berichten