Hoe vis je met een spinner?

Een spinner is een ontzettend oud stuk kunstaas wat het nog steeds erg goed doet voor bijna alle roofvissen. Ook is het vissen met een spinner niet moeilijk maar is het wel belangrijk dat je de spinner goed gebruikt. Lees hier; Hoe vis je met een spinner?

Je vist met een spinner door de spinner in te werpen en hem te laten zakken tot de diepte waarop je wilt vissen. Daarna haal je weer binnen, daardoor zal de spinner om zijn as draaien en zo een zwakke prooi imiteren. Je kunt van diepte en tempo waarop je vist afwisselen.

Om goed met een spinner te vissen is het ook belangrijk om te weten wat de beste spinners zijn, wat je kunt vangen met een spinner en wat een spinner zo goed maakt. In dit artikel zullen we daar diep op ingaan!

Hoe vis je met een spinner?

De spinner is misschien wel het oudste stukje kunstaas. Een spinner wordt ook wel een blinker genoemd en is al jarenlang één van de beste stukken kunstaas voor bijna alle roofvissen in Nederland.

Het mooie van een spinner is dat de techniek voor het vissen zelf helemaal niet moeilijk is. Een spinner werp je in, vervolgens laat je de spinner zakken tot de diepte waarop je wilt vissen en je haalt weer binnen.

Bij het vissen met een spinner hoef je het kunstaas geen actie mee te geven zoals bij een jerkbait of een shad. Wanneer je aan de molen draait zal de spinner zelf een actie in het water geven.

Het blad van de spinner gaat roterend door het water wanneer je binnen vist. Dit imiteert een zwakke of gewonde prooi en zo trekt dit roofvissen aan.

Tijdens het vissen met een spinner kun je wel verschillende technieken gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld variëren met het tempo waarmee je de spinner binnen vist of variëren van de hoogte waarmee je vist.

Zo kun je per dag een beetje aftasten wat er het beste werkt. Dit kan namelijk per dag verschillen. Je kunt dus zo wel een beetje variëren met het tempo en de diepte maar je kunt een spinner geen actie meegeven.


Wat maakt een spinner zo goed?

De laatste tijd komt er steeds meer verschillend kunstaas op de markt. Van oppervlakte kunstaas tot aan imitatie aas. Maar toch blijft de spinner het minstens net zo goed doen als al het nieuwe kunstaas.

Dit komt door de speciale actie van de spinner. Ander kunstaas zoals jerkbaits en swimbaits imiteren een visje. Een spinner imiteert ook een prooi van een roofvis maar omdat het blad van de spinner roterend door het water beweegt lijkt de prooi zwak of gewond, daarom werkt een spinner zo goed.

Het blad van een spinner draait zoals in de afbeelding hieronder is te zien.

Je ziet dat het blad om de steel van de spinner heen draait. In het water draait de spinner zo richting de kant toe. En door deze actie lijkt het dus voor de roofvis een zwakke of gewonde prooi.

Roofvissen prefereren een zwakke of gewonde prooi om dat ze zo minder moeite hoeven te doen om de prooi te pakken te krijgen.

Zelf de diepte kunnen bepalen

Naast de actie van de spinner is er nog een groot voordeel aan de spinner wat het tot een goed stuk kunstaas maakt.

En dat is dat je zelf kunt bepalen op welke diepte je de spinner binnen vist. Wanneer je de spinner hebt ingeworpen zakt de spinner naar de bodem. Maar als je snel draait, komt de spinner een stuk omhoog. En als je langzaam draait beweegt de spinner wat lager.

Zo kun je een beetje spelen met de diepte waarop je vist en dit kan bijvoorbeeld niet met een plug. Die heeft een diepte waarop die beweegt en daar is niet veel aan te veranderen.

Wat zijn de beste spinners?

Het is natuurlijk altijd interessant om te weten wat de beste stukken kunstaas zijn. Maar het antwoord is eigenlijk nooit echt te geven, ook niet bij spinners.

In principe werken alle spinners goed en is het niet te zeggen welke spinners het beste zijn. Wel is het aan te raden om voor baars en roofblei geen grote spinners te kiezen. Kies voor baars en roofblei een klein tot middel grote spinner.

Voor snoek kan je wel een grote spinner kiezen. De snoek eet zelfs kleine eenden, kikkers en ratten. Daarom kan een grote spinner prima werken voor het vissen op snoek.

Wat betreft de kleur is het per dag verschillend. Wel is het zo dat de natuurlijke kleuren zoals geel, groen en zilver het vaak goed doen. Maar wanneer je met deze kleuren een lange tijd geen aanbeet hebt gekregen is het verstandig om een wat fellere kleur mee te nemen zoals oranje of paars.

Perfecte spinner om in te zetten wanneer de aanbeten uitblijven

Het verschil tussen een spinner en een spinnerbait

Een spinner en een spinnerbait lijken veel op elkaar, ook qua naam. Toch zitten er verschillen tussen deze stukken kunstaas en het is belangrijk om deze verschillen te weten.

Het grootste verschil tussen een spinnerbait en een blinker is dat een spinnerbait twee steeltjes heeft in een V-vorm. Ook heeft een spinnerbait meerdere bladen en zitten er om de haak flinken plukken stof.

Zoals is te zien in de afbeelding hieronder heeft de spinnerbait een V-vorm. Ook zitten er meerdere bladen aan en zit aan het steeltje daaronder de haak.

Een spinnerbait trekt hoog door het water en is echt een goed stuk kunstaas voor in de zomer. In de zomer liggen er een hoop waterplanten in het water en een spinnerbait beweegt vaak mooi door de waterplanten heen.

Wat kun je vangen met een spinner?

Met een spinner is het mogelijk om bijna elke roofvis in Nederland te vangen. Ook op zee werkt de spinner goed voor o.a. zeebaars en makreel. In zoetwater zul je er vooral snoek, roofblei en baars mee vangen.

In zoetwater maak je met een spinner mooie kansen op o.a. snoek, forel, baars en roofblei. Je kunt ook snoekbaars vangen met een spinner maar dit komt minder vaak voor. Je vist vaker op snoekbaars met shads.

Ook steur en meerval kun je in principe vangen met een spinner maar dit komt bijna nooit voor. Je moet je dus vooral richten op baars, snoek en roofblei.

Met een spinner kun je zoveel verschillende vissen vangen omdat de spinner een prooi imiteert en niet per se een visje. Omdat alle roofvissen andere dieren eten komt een spinner voor de meeste roofvissen over als een prooi.

Zeevissen

Zelfs op zee kan een spinner goed werken. Natuurlijk niet voor elke vis maar voor de roofvissen die jagen op wat grotere prooien zoals zeebaars en makreel is dit goed kunstaas om te vissen tussen de stenen.

FAQ

Wat is de beste hengel voor een spinner?

Een spinner is vaak niet zo zwaar. Het is daarom slim om een niet al te zware hengel te kiezen. Een spinhengel is perfect voor het vissen met een spinner. Bij een lichte spinner zou je ook een ultra light hengel kunnen kiezen.

Gaan spinners lang mee?

Ja, een groot voordeel van spinners is dat ze lang meegaan. Wel kunnen er wat krassen op het blad komen door de tanden van een snoek maar hier kan je dan nog prima mee vissen. Over het algemeen gaat een spinner lang mee.

Kun je met een reel vissen met spinners?

Nee, een reel is met name geschikt voor zwaar kunstaas zoals jerkbaits. Over het algemeen is een spinner te licht voor een reel en kan je beter een molen gebruiken.

Gerelateerde berichten