Het vangen van een roofvis kan alleen als je ook weet hoe je een roofvis drilt. Wanneer je dit niet goed doet heb je kans dat jijzelf of de vis letsel oploopt. Ook kan zelfs de hengel breken. Het is daarom goed om jezelf af te vragen; Hoe dril je een roofvis?

Een roofvis is het beste te drillen door de vis eerst moe te maken. Dit doe je door de slip op de juiste manier af te stellen. Je laat de vis uitvechten totdat de vis moe is. Je kunt daarna de roofvis met een schepnet makkelijk aan de kant krijgen.

Maar om echt goed te weten hoe je een roofvis drilt is het ook belangrijk om te weten wat het beste werkt per roofvis, hoe het afstellen van de slip werkt en welke spullen je nodig hebt. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Wat is het drillen van een roofvis?

Het drillen van een roofvis is het gevecht met de vis vanaf het moment dat je de aanbeet krijgt tot en met het moment dat de roofvis op de kant is. Op het moment dat je een aanbeet krijgt kan het een grote en sterke vis zijn wat kan leiden tot een lang gevecht. Dit wordt ook wel het drillen genoemd.

Het drillen is per vis verschillend. Zo is het bij een klein baarsje niet moeilijk om de baars te drillen. De vis is te klein en te slap om een echt gevecht aan te gaan en is vaak vrij simpel aan de kant te krijgen.

Maar bij een grote snoek, snoekbaars of zelfs een meerval is het een heel ander gevecht. Deze roofvissen zijn erg sterk en het kan een lange dril zijn, soms wel van meer dan een half uur!

Hoe dril je een roofvis?

Het drillen van een roofvis kan zeer verschillend zijn per roofvis. Toch blijft bij alle roofvissen de beste manier om de vis te drillen het moe maken van de vis. Je kunt de roofvis het beste eerst flink laten uitvechten voordat je de roofvis aan de kant haalt.

Het moe maken van de roofvis doe je door niet gelijk de vis aan de kant te halen. Wanneer je een aanbeet krijgt is het belangrijk om de vis te laten vechten maar wel onder controle te hebben.

Wanneer de vis hevig spartelt en wegzwemt is het belangrijk om de vis even te laten gaan. Als de vis hiermee stopt haal je snel een stuk binnen en zo komt de vis steeds wat dichterbij. Als de slip goed staat afgesteld kost dit de roofvis erg veel kracht.

Het is belangrijk om in het begin de vis niet meteen aan de kant te trekken en de vis geen kans geven om te vechten. Wanneer je dit wel doet heb je kans dat de lijn of de hengel breekt. Bovendien zijn sommige vissen zo sterk dat het niet mogelijk is. Laat de vis dus altijd een stukje gaan.

Snoek

Op de meerval na is de snoek de moeilijkste roofvis om te drillen. Dit omdat een snoek langer dan een meter kan worden en erg sterk is. Het is daarom ook bij de snoek belangrijk om de snoek eerst uit te laten vechten.

Probeer dus niet zo snel mogelijk een grote snoek in het schepnet te krijgen maar maak de snoek eerst moe. Pas wanneer je merkt dat de snoek minder tegenstribbelt is het tijd om het schepnet te pakken.

Hoelang het duurt totdat de snoek moe is kan per snoek verschillen. De ene snoek is sterker dan de andere. Uiteraard heeft het ook te maken met het formaat van de snoek, een grote snoek is sterker dan een kleine. En dus duurt de dril bij een grote snoek langer dan bij een kleine snoek.

Het afstellen van de slip

Bij het drillen van een roofvis is het ook erg belangrijk om de slip op de juiste manier te hebben afgesteld. Dit omdat je met een slip de roofvis moe kunt maken.

Het is belangrijk om de slip zo af te stellen dat het de roofvis lukt om draad uit te spoel te trekken maar dit wel moeite kost voor de roofvis. Op die manier zorg je ervoor dat de roofvis kan vechten maar dat dit veel kracht kost.

Ook zorg je er zo voor dat de lijn of de hengel niet kan breken. De slip is dus belangrijk tijdens het drillen.

Het is verstandig om per vis waar je op vist een beetje in te schatten hoe sterk je de slip afstelt. Een snoek is sterker dan een baars en het is dan belangrijk om daar te slip op af te stellen.

Ik heb een apart artikel geschreven over hoe je de slip op de juiste manier afstelt, bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Schepnet

Naast het drillen zelf en de slip zijn er nog meer dingen die belangrijk zijn voor het drillen. Zo is het belangrijk om de vis veilig aan de kant te krijgen wanneer de vis is uitgevochten. Dit kun je het beste doen met een schepnet.

Met een schepnet is het vanaf de waterkant makkelijk om een roofvis aan de kant te krijgen. Soms sta je langs de waterkant op onhandige plekken zoals stenen, planten en andere obstakels. Een schepnet maakt het dan een stuk makkelijker.

Voordat je de roofvis in het schepnet probeert te krijgen is het belangrijk dat de roofvis goed moe is. Als de roofvis nog veel kracht heeft en in het schepnet wilt wegzwemmen bestaat de kans dat het schepnet breekt. Zorg daarom ook voor een goed schepnet.

Nekgreep

Wanneer je geen gebruik maakt van een schepnet is de nekgreep vaak de beste manier om een roofvis aan de kant te krijgen.

De nekgreep is het beste te gebruiken bij snoek en snoekbaars. Je pakt de vis met één hand stevig beet achter de kop van de vis. Hier heb je de meeste grip en zo kan je alsnog de vis makkelijk aan de kant krijgen.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van de nekgreep bij een snoek.

Onthaakmat

Om het laatste gedeelte van het drillen van de roofvis goed uit te voeren is het belangrijk om de roofvis veilig aan de kant te krijgen. Omdat je tijdens het roofvissen vaak aan het vissen bent langs stenen of andere harde stukken ondergrond is een onthaakmat erg handig.

Een onthaakmat is een zachte mat die je overal neer kunt leggen. Als de vis in het schepnet zit kun je de roofvis makkelijk op de onthaakmat leggen. Zo ligt de vis veilig op een zachte ondergrond en kun je de vis een stuk makkelijker onthaken.

Wanneer je geen ontmaakmat hebt kun je altijd iets anders gebruiken wat zacht is. Denk bijvoorbeeld aan een oude jas of een oud kleed. Daarnaast is gras ook een zachte ondergrond wat geschikt is voor een roofvis.

FAQ

Hoelang kan het drillen van een vis duren?

Dit kan verschillen per vis. Bij een baars zal het minder lang duren dan bij een meerval. Een dril kan soms wel langer dan een half uur duren maar meestal is dit niet het geval. Ook is het afhankelijk van de plek waar je de vist vangt. Op het midden van het water zal het langer duren dan vlak langs de kant.

Hoe werkt het drillen vanuit een boot?

In principe werkt het drillen vanuit een boot precies hetzelfde als vanaf de kant. Vaak is het vanaf een boot zelfs makkelijker omdat je niet op onhandige stekken staat en je een stukje naar de vis toe kunt varen.

Werkt het drillen met een reel anders?

Nee, met een reel werkt het drillen van een roofvis precies hetzelfde als met een molen.

Gerelateerde berichten