Hoe vang je een baars in de zomer?

Het vissen op baars is populair onder de vissers. De baars is het hele jaar door te vangen met kunstaas en insecten. Wel is de baars afwijkend in gedrag per seizoen. Het is daarom belangrijk om te weten; Hoe vang je een baars in de zomer?

Een baars is in de zomer het beste te vangen met kunstaas wat niet groter is dan 12 centimeter en wat redelijk hoog door het water beweegt. Spinners, lepels en pluggen werken in de zomer goed voor het vangen van baars.

Bij het vissen op baars in de zomer komt nog veel meer kijken, zo is het belangrijk om te weten waar je moet vissen, met wat en wanneer. Dit alles en meer bespreken we in dit artikel!

De beste techniek voor het vissen op baars in de zomer

In de zomer jaagt de baars hoger in het water dan in vergelijking met de rest van het jaar. En ook jaagt de baars naar kleine prooien op beschutte plekken. De beste techniek om toe te passen is daarom het vissen met kunstaas op veel verschillende plekken.

In de zomer hebben alle roofvissen de eigenschap om hoger in het water te zwemmen en te jagen. Zo ook de baars. De baars jaagt vooral op (kleine) visjes en insecten. En zoekt dit vooral op beschutte gebieden zoals waterplanten.

De beste techniek die je daarom het beste kunt toepassen is het vissen met kunstaas. Met kunstaas kun je makkelijk verwisselen van stek en ook kun je per worp bepalen waar je precies het kunstaas inzet. Met het vissen op baars met een dobber is dit lastiger.

Het vissen met kunstaas op baars werkt het hele jaar door goed, maar in de zomer is het de beste techniek om te gebruiken.

Met het kunstaas werp je veel verschillende plekken af. Rivieren, slootjes, en meren overal is er baars te vinden. Maar het vissen op baars met kunstaas is vaak vooral zoeken en niet opgeven. Een lange tijd geen aanbeet? Pak je spullen en op naar de volgende stek! Dit doe je net zo lang totdat je de baars hebt gevonden. Ook afwisseling van kunstaas is belangrijk.

In de zomer werkt het vaak goed om met een snel tempo binnen te vissen. Niet overdreven snel, want dan kan het kunstaas zijn actie kwijtraken. In de zomer is de baars vaak wat feller dan in de winter en daarom werkt het goed om de baars niet te veel tijd te geven om na te denken. De aanbeten zullen vaak fel zijn!

Het beste kunstaas voor baars in de zomer

In de zomer werkt kunstaas wat opvalt en hoog in het water zijn actie maakt het beste. Denk aan spinners, spinnerbaits, lepels en ondiep-lopende pluggen. Ook is het voor baars aan te raden om kunstaas wat langer is dan 12 centimeter, niet in te zetten.

In de zomer werken voor baars de oude klassiekers nog steeds goed. In de zomer is het voor baars vooral belangrijk dat het kunstaas niet te laag door het water beweegt en het niet te groot is. Een spinner (ook wel blinker genoemd) werkt fantastisch voor baars in de zomer.

In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een spinner. De spinner heeft als kenmerk het blad. Dit blad gaat roterend door het water en imiteert een zwakke of gewonde prooi. Omdat de baars in de zomer jaagt tussen beschutte plekken naar kleine prooien werkt de blinker goed.

De blinker is meestal niet langer dan 10 centimeter en imiteert een mooie en makkelijke prooi van de baars. Ook kun je de spinner redelijk snel binnen vissen en beweegt de spinner redelijk hoog in het water. In de zomer is de spinner een echte killer voor de baars!

De kleur van de spinners maakt niet zo veel uit, het is vooral belangrijk om veel verschillende kleuren te gebruiken. Op sommige dagen doen natuurlijke kleuren zoals zilver en bruin het goed. Maar in de zomer zitten er ook dagen tussen dat een opvallende kleur zoals paars of oranje het goed doet. Het is daarom belangrijk om veel af te wisselen.

Als u nog meer informatie wilt over het beste kunstaas voor baars kunt u er hier een apart artikel over lezen. Hier staat nog beter beschreven wat precies het beste kunstaas is en hoe je er mee vist!

Pluggen

Ook pluggen werken goed voor het vangen van baars in de zomer. Wel is het belangrijk om een niet te lange plug te kiezen. Weer maximaal 10 centimeter. Ook is het weer belangrijk dat de plug ondiep door het water beweegt.

Of de plug diep of ondiep door het water loopt is vooral te zien aan de lip die op de plug zit. Als de lip naar benden wijst, dan loopt de plug juist ondiep. En ook andersom. In de zomer is een plug met een lip die naar beneden wijst dus het beste.

In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een plug die het goed doet voor baars in de zomer. De lip wijst naar beneden, en de plug is niet langer dan 10 centimeter.

Over de kleur die het beste is om in te zetten, geldt hetzelfde als voor de spinner. Natuurlijke kleuren doen het altijd goed, maar op sommige dagen zijn juist de opvallende kleuren het beste. Daarom is veel afwisselen van kleur de sleutel naar succes.

De beste stekken voor baars in de zomer

In de zomer zijn de beste stekken voor baars beschutte plekken in het water en stroming. Denk in slootjes aan waterplanten, takken, bruggen, duikers en de waterkant. In de rivier zijn het stenen, maar ook onder boten in de havens, en in de stroming.

De stekken die hierboven staan genoemd gelden voor baars eigenlijk het hele jaar door. In de zomer zijn er wellicht meer waterplanten of andere onderbrekingen waar baars te vinden is.

In de slootjes en meren is elke beschutte plek een goede stek voor baars. Maar in de zomer werken waterplanten altijd erg goed.

In de afbeelding hierboven is een goede stek te zien voor baars in de zomer. Je ziet een hoop waterplanten in het midden van het water, maar ook aan de waterkant. De baars zit hier graag onder verstopt om te wachten tot er een prooi langskomt.

Als je op dit soort stekken je kunstaas inwerpt, is de kans groot dat de baars een aanbeet op je kunstaas doet. Maar in de slootjes geldt dit dus ook voor bruggen, takken, de waterkant en duikers.

Over de beste stekken voor het vissen op baars heb ik een apart artikel geschreven waarin ik hier nog dieper op inga. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Rivier

In de rivier kun je dezelfde regel toepassen als in de slootjes. De beschutte plekken zijn goede stekken voor het vissen op baars. In de havens bijvoorbeeld, liggen onder de boten altijd een hoop baarzen te wachten op hun prooi.

En in de rivier zelf zijn stenen altijd goede stekken. Maar ook een krib, hier liggen veel stenen en staat een hoop stroming.

Ook stroming is een plek waar meestal baars op af komt. De stroming in de rivier is vaak een plek waar kleine visjes, insecten of andere prooien van de baars in de problemen komen. Deze prooien kunnen de stroming niet aan. De baars ligt hier klaar om op dat moment de prooi aan te vallen.

In de afbeelding hierboven is een voorbeeld te zien van een goede stek voor baars op de rivier. Er staat stroming en ook liggen er stenen. Hier jaagt de baars dus graag. Het is slim om hier met kunstaas een tijdje te vissen in de zomer.

Maar ook voor de stek geldt weer, afwisseling is de sleutel tot succes. Als je een tijdje geen aanbeet krijgt, ga zo snel mogelijk naar de volgende stek! Als je dit blijft doen, moeten de baarzen vanzelf komen!

FAQ

Wat is het beste tijdstip voor het vissen op baars in de zomer?

Je kunt de hele dag door baars vangen, maar over het algemeen is het zo dat in de ochtend en avond de baars extra actief is.

Kun in de zomer ook vissen op baars met insecten?

Ja dat kan, maar omdat in de zomer de baars vaak hoger in het water zwemt. Is kunstaas vaak makkelijker om de hoogte te bepalen en ook beter voor het verwisselen van stek. Met insecten en een dobber is dit vaak lastiger.

Wat is de grootste baars gevangen in Nederland?

De grootste baars die in Nederland is gevangen is 56 centimeter. Maar de gemiddelde lengte van de baars die je zult vangen is tussen de 20 en 35 centimeter.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *