Het beste kunstaas voor in de winter

Het vissen met kunstaas is erg effectief en populair. Je kunt er bijna elke roofvis mee vangen in de Nederlandse wateren. Wel is het belangrijk om te weten: Wat is het beste kunstaas voor in de winter?

In de winter zit de roofvis vaak dieper in het water, daarom is het beste kunstaas wat je in de winter kunt gebruiken diep lopend kunstaas. Shads, zinkende pluggen en spinners werken goed voor in de winter.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op ieder stuk kunstaas wat het goed doet in de winter, maar ook zullen we het hebben over welk kunstaas je juist niet moet gebruiken, en waar je in de winter dit kunstaas het beste kunt inzetten!

Shads

Een shad vis je vaak diep in het water binnen, in de winter zitten de meeste roofvissen diep in het water en daarom werken shads in de winter goed voor het roofvissen. De shad is in te zetten op bijna alle stekken en voor bijna alle roofvissen.

Een shad is een vrij bekend stuk kunstaas. Met een shad is het de bedoeling dat je inwerpt, de shad laat zakken tot die de bodem raakt, en vervolgens de shad tikkend over de bodem binnen vist. De shad wordt dus diep in het water binnen gevist.

Het is over het algemeen zo dat vissen op snoekbaars met shads via deze manier goed werkt. Dit komt omdat de snoekbaars vaak diep in het water jaagt. Maar in de winter, gaan andere roofvissen zoals snoek en baars ook dieper in het water jagen.

Daarom werkt in de winter de shad niet alleen goed voor de snoekbaars, maar voor iedere roofvis! Wel is het zo dat de shad in het hele jaar door een goed stuk kunstaas is. Ook met een shad heb je verschillende manieren van vissen.

Zelf heb ik er goede ervaringen met de kunstaas softbait set met stalen onderlijnen (bol.com). Dit is een setje van verkillende soorten shads die goed werken in de winter.

Verschillende soorten shads

Er zijn veel verschillende shads. Lange, kleine, shads waar je zelf een loodkopje in moet doen en shads waar al een loodkopje in zit. In principe kun je met iedere shad in de winter vissen, als je maar diep in het water vist.

Als je op baars aan het vissen bent, dan is een niet al te grote shad aan te raden. Tot een centimeter of 10. Voor snoekbaars en snoek maakt het niet uit, die eten alles.

De kleur die je uitkiest is wisselend. Natuurlijke kleuren zoals wit, zilver en bruin werken vaak goed. Maar als er een lange tijd geen aanbeet komt, dan kan juist een felle kleur zoals oranje ook goed werken. Dit is vaak een kwestie van veel afwisselen om te kijken wat het beste werkt.

Vaak werkt een staart achter de shad ook goed, zoals in de afbeelding hieronder. Zo daag je de roofvis nog meer uit en valt de shad extra goed op.

Pluggen

Een plug kan goed werken in de winter. Wel is het belangrijk dat het een diep lopende plug is en dat de plug niet te licht is. Een plug kun je overal gebruiken en werkt goed voor zo goed als alle roofvissen.

Pluggen zijn altijd al populair geweest onder vissers. Ze werken niet alleen in de winter goed, maar heel het jaar door is er goed vis te vangen met de plug. In de winter is het vooral belangrijk dat de plug diep door het water beweegt.

Dit kan je zien aan de lip die op de plug zit. Hoe dieper de lip van de plug naar beneden wijst, hoe ondieper de plug loopt. Het is dus belangrijk om een plug uit te zoeken waarbij de lip die erop zit bijna gelijk loopt met de plug zelf en er niet haaks op staat. In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een lip op de plug.

Dat is een teken dat de plug diep door het water beweegt. Ook de lengte van de lip speelt een rol in de actie van de plug. Een plug met een lange lip beweegt over het algemeen dieper in het water dan een plug met een korte lip.

Voor je start met het vissen met een plug is het belangrijk dat je precies weet hoe dat moet. Ik heb een apart artikel geschreven over alles wat er bij het vissen met een plug komt kijken. U kunt deze hier bekijken.

Spinners

In de winter werken spinners ook goed voor het roofvissen. Vooral zware spinners die redelijk diep door het water bewegen. De spinner is een blad wat roterend door het water beweegt en zo een gewond of zwak visje imiteert.

De spinner is al jaren een echte klassieker onder de roofvissers. En ook in de winter werkt de spinner goed. Wel is het opnieuw belangrijk dat de spinner diep in het water zijn actie maakt. Maar met een spinner is dit door de visser zelf aan te sturen.

Een spinner zinkt altijd als je hem inwerpt. Je kunt zelf bepalen wanneer je hem binnen vist. In de winter is verstandig om de spinner een flink stuk te laten zakken. Maar ook werkt het goed om de spinner langzaam binnen te vissen.

Als je de spinner langzaam binnen vist, blijft de spinner mooi diep in het water bewegen. Maar ook is de roofvis in de winter (door het koude water) vaak wat minder fel. Een langzaam bewegende spinner kan daarom extra goed werken.

Welk kunstaas juist niet gebruiken in de winter?

In de winter zitten roofvissen vaak dieper in het water. Daarom is het beter om kunstaas wat zeer ondiep loopt, niet in te zetten. Voorbeelden hiervan zijn oppervlakte kunstaas, bijv. eenden en vliegviskunstaas. Wel is het per stek verschillend.

Als je in een slootje aan het vissen bent waar het maar 1 meter diep is, dan maakt het in feite niks uit. Dan kan je ook goed vissen met een jerkbait in de winter. Dit omdat de vis wel bij de bodem ligt, maar de bodem zo ondiep is dat het kunstaas geen rol speelt.

Maar als je in dieper water aan het vissen bent in de winter, is een jerkbait en oppervlakte kunstaas af te raden. Dit omdat dit kunstaas is wat hoog in het water beweegt en roofvissen in de winter dieper jagen.

Ook ondiep lopende of drijvende pluggen zijn niet aan te raden, en ook lichte spinners werken over het algemeen niet goed in de winter.

Bonus tip

In de winter werkt niet alleen dit beste kunstaas voor in de winter goed, maar ook het vissen met doodaas werkt fantastisch. Het vissen op snoek en snoekbaars met doodaas werkt zeker in de winter minimaal net zo goed als kunstaas. En ook worden vaak de grootste snoeken gevangen met doodaas!

FAQ

Wat zijn de beste stekken voor het vissen met kunstaas in de winter?

Dat ligt eraan op welke roofvis je aan het vissen bent. Voor snoek doen stekken zoals polders en sloten het goed in de winter. Voor snoekbaars juist de rivier

Vang je in de winter grotere roofvissen?

In de winter zijn roofvissen vaak sterk en helemaal volgegeten. Maar je kunt niet vast stellen dat je in de winter grotere roofvissen vangt dan in de zomer.

Wel is het zo dat de grootste roofvissen bijna altijd in de winter worden gevangen, met doodaas.

Wat heb je nodig voor het roofvissen in de winter?

In de winter is het belangrijk dat je warm en droog blijft. Het is daarom verstandig om een dikke jas, een muts en laarzen aan te trekken.

Verder is het belangrijk om de spullen mee te nemen die je altijd meeneemt voor het roofvissen. Onthaakmateriaal is altijd onmisbaar voor het roofvissen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *