Vissen met een bellyboat

Er zijn veel manieren om te vissen. Vanaf de kant, vanaf een boot, en tegenwoordig ook met een bellyboat. Maar wat is dat eigenlijk? Vissen met een bellyboat?

Vissen met een bellyboat is het vissen vanuit een klein bootje waarmee je deels in het water zit. Je benen zitten in het water, met flippers en een motor beweeg je door het water. Zo ben je op het water zittend aan het vissen.

Bij het vissen met een bellyboat komt nog best wat kijken, zo is het belangrijk om te weten hoe je  precies met een bellyboat moet vissen, en wat de voor en nadelen zijn. Dit alles en meer bespreken we in dit artikel!

Wat is een bellyboat?

Een bellyboat is een klein bootje wat vooral wordt gebruikt voor het vissen. De boot beweegt vaak met een motor en door flippers van de persoon in de bellyboat. Je kunt de bellyboat vergelijken met een groot luchtkussen waar je op zit in het water.

In de afbeelding hieronder is de bellyboat te zien. Het is een klein drijvend bootje waar je in zit. Omdat je met je benen in het water zit heb je ook flippers aan. Hier kan je mee vooruit komen. Ook zit er in een bellyboat vaak een motor.

De bellyboat wordt vooral gebruikt voor het vissen. Omdat je echt in en op het water zit, kun je heel natuurlijk het water bevissen. Onder vissers wordt de bellyboat steeds populairder, maar toch kennen nog lang niet alle vissers de bellyboat.

Hoe vis je met een bellyboat?

Het vissen vanuit een bellyboat doe je met een waadpak, zwemvest en flippers. Dit is belangrijk omdat je deels in het water zit. In de bellyboat kun je vissen met verschillende technieken. De meest geschikte zijn dropshotten, verticalen en werpend vissen.

Het vissen vanuit een bellyboat doe je deels in het water. Maar op sommige bellyboats zit je alleen met je voeten in het water, en bij sommige dieper. Het is belangrijk dat je vist met een zwemvest, flippers en een waadpak. Dit is voor de veiligheid.

Omdat je over het water vaart kun je veel technieken toepassen. Je kunt vanuit een bellyboat goed verticalen. Dat is het kunstaas (meestal een shad) recht naar beneden laten zakken tot de bodem, om hem vervolgens op de bodem op en neer te tikken.

Dit werkt goed omdat je vaak al een stuk van de kant af bent. Ook werkt werpend vissen vanuit een bellyboat erg goed. De normale manier van vissen met kunstaas, maar dan vanuit een bootje. Simpelweg ingooien in het water en weer binnen vissen. Net zoals het vaak vanaf de kant gedaan wordt.

Ook kun je vanuit een bellyboat goed dropshotten. Dit is een techniek wat erg veel lijkt op het verticalen. Alleen bij het dropshotten hangt het aasje een stukje boven de water. Op het einde van je draad zit een loodje wat op de bodem ligt, en een stukje daarboven zit het aasje. Zo vis je niet op de bodem maar meestal tussen de 20 en 30 centimeter erboven.

Wat heb je nodig voor het vissen met een bellyboat?

Voor het vissen met een bellyboat heb je de bellyboat zelf nodig, een hengel, aas, waadpak, zwemvest en flippers. Dit zijn de belangrijkste dingen die je nodig hebt. Ook is het soms handig om een lamp mee te nemen die je op je voorhoofd kunt plaatsen.

De bellyboat zelf is uiteraard nodig. Omdat de bellyboat steeds populairder aan het worden is, hebben steeds meer hengelsportwinkels de bellyboat is het assortiment. Maar voor het vissen met een bellyboat is natuurlijk nog meer nodig. Hieronder staat uitgebreid wat er precies nodig is.

  • De hengel

De hengel die je uitkiest voor het vissen met een bellyboat kan het beste een lichte spinhengel zijn. Dit omdat je de hengel de hele tijd in je hand hebt vanuit een boot. Als de hengel te zwaar is, dan is het erg vermoeiend. Ook is het belangrijk dat de hengel niet te lang is. 1.80 meter is vaak de max.

  • Het aas

Vaak is het aas wat je gebruikt kunstaas. Vissen met shadjes, spinners en pluggen werkt vaak goed vanuit een bellyboat. Vaak zijn deze licht en makkelijk om mee te werpen vanuit een bellyboat. Omdat de hengel ook licht is, is het belangrijk om kunstaas te gebruiken wat niet al te zwaar is.

Een jerkbait bijvoorbeeld werkt over het algemeen minder goed. Dit omdat een jerkbait erg zwaar is, en je hem tikkend binnen moet vissen. Vanuit een bellyboat is dit lastig.

  • Waadpak

Omdat je in het water zit, is het belangrijk om een waadpak aan te trekken. Je gebruikt het waadpak om warm en droog te blijven. De meeste hengelsportwinkels hebben dit in het assortiment.

  • Flippers

Om vooruit te komen in het water kun je gebruik maken van flippers. Ook is het niet handig om los met laarzen in het water te varen. Wel kun je met de laars in de flipper. De flipper is belangrijk om makkelijk te kunnen bewegen.

  • Zwemvest

Een zwemvest is zeer belangrijk om mee te nemen. Omdat je in het water bent is het voor je eigen veiligheid belangrijk. Er kunnen altijd dingen gebeuren waar je van tevoren geen rekening mee had gehouden.

  • Lampen

Als het donker is, is het verplicht om een lamp aan te hebben waardoor eventuele schepen je kunnen zien. Neem daarom altijd een lamp mee, het makkelijkste zijn de lampen die je op je voorhoofd kunt plaatsen. Zo heb je er zelf geen last van maar ben je wel beter zichtbaar voor anderen.

Naast deze spullen heb je uiteraard ook de spullen nodig die je standaard nodig hebt voor het roofvissen. Zoals een onthaaktang. Ik heb een apart artikel geschreven over alles wat je nodig hebt voor het roofvissen. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

De beste stekken voor een bellyboat

Voor het vissen vanuit een bellyboat kun je het beste op stekken zijn water het water redelijk diep is en groot. Denk bijvoorbeeld aan meren en kanalen. Het is belangrijk om altijd goed te kijken naar de veiligheid en rekening te houden met schepen en stroming.

Met een bellyboat kun je op veel stekken komen. Wel is het belangrijk dat het water diep genoeg is en breed genoeg. Over het algemeen zijn meren en kanalen zeer geschikt. Voor het uitzoeken voor een stek voor een bellyboat is het belangrijk om te letten op de stroming en de schepen.

Als er veel stroming staat is het gevaarlijk. Je kunt worden meegenomen door de stroming. En als er dan ook veel schepen in de buurt varen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.

Op een kanaal en een meer kunnen ook schepen varen, maar hier ben je vaak beter instaat om de bellyboat langs de kant te houden wanneer dit nodig is. Een stek zoals in de afbeelding hieronder, is een voorbeeld van een goede stek voor het vissen met een bellyboat.

Voor en nadelen van de bellyboat

Als je aan het overwegen bent om te gaan vissen met een bellyboat is het handig om te weten wat de voordelen en de nadelen hiervan zijn. Daarom staan de voor en de nadelen hieronder beschreven.

Voordelen:

  • Het is avontuurlijk. Omdat je echt in het water aan het vissen bent is het een zeer avontuurlijke manier van vissen. Je zult de meeste aanbeten veel beter te zien krijgen dan vanaf de kant.
  • Je kunt op sommige brede wateren naar het midden toe. Als je vanaf de kant aan het vissen bent kun je vaak niet zo ver werpen dat je het hele water uitvist. Met een bellyboat kun je op de meeste plekken komen.
  • Je hoeft de vis niet te landen. Omdat je in het water aan het vissen bent hoef je de vis niet aan de kant te krijgen. Dit scheelt soms een hoop gedoe!

Nadelen:

  • Het is vrij duur. De aanschaf van een bellyboat kost je toch al snel een paar honderd euro. Ook de kosten van de eventuele motor kunnen behoorlijk oplopen.
  • Met slecht weer is het niet verstandig om te vissen met een bellyboat. Als het zeer hard aan het waaien is, dan is het niet veilig.

FAQ

Waar mag je vissen met een bellyboat?

Als je geen motor in de bellyboat hebt zitten, gelden er geen bijzondere regels voor een bellyboat en mag je dus zo goed als overal komen. Wel is het verplicht om in het donker een lamp bij te hebben.

Als je wel een motor in de bellyboat hebt zitten kan het zo zijn dat je op sommige wateren niet mag komen. Dit kan per water verschillen, het is dus belangrijk om dat goed uit te zoeken voordat je begint vissen.

Heb je een vaarbewijs nodig voor het vissen met een bellyboat?

Op dit moment is er geen vaarbewijs nodig voor het vissen met een bellyboat. Op dit moment is een vaarbewijs pas nodig vanaf een snelheid van 20 km per uur, en als de boot langer is dan 15 meter.

Hoe duur is een bellyboat?

Een bellyboat kost gemiddeld tussen de 200 en de 500 euro.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *