Een roofblei wordt voornamelijk gevangen met kunstaas en een spinhengel. Veel vissers weten niet dat je ook met het vliegvissen een roofblei kunt vangen. Dit is een uitdagende manier van het vangen van een roofblei. Lees daarom hier: Hoe werkt het vliegvissen op roofblei?

Vliegvissen op roofblei doe je met een vlieghengel en vliegaas. Je vist hiermee vanaf de kant bij een rivier. De roofblei ligt vaak vlak langs stenen of andere onderbrekingen. Hier tik je het aas rustig over het wateroppervlak heen.

Maar wanneer je echt goed wilt weten hoe je een roofblei vangt met vliegaas is het ook belangrijk om te weten wat de beste stekken zijn, welk vliegaas je moet gebruiken en wat je allemaal nodig hebt. Dit alles en meer zullen we in dit artikel uitgebreid bespreken!

Hoe werkt het vliegvissen op roofblei?

Het vliegvissen werkt heel anders dan vissen met een traditionele werphengel. Met het vliegvissen maak je gebruik van een speciale vlieghengel waarbij je handmatig moet vissen. Daarmee bedoelen we dan je niet kunt inhalen met een molen of met een reel maar dat je de lijn zelf met je hand naar binnen moet trekken.

Om een beter idee te krijgen van hoe het vliegvissen werkt is in de afbeelding hieronder te zien hoe de techniek zelf werkt.

De speciale vlieghengels heb je in veel verschillende soorten en maten. Een vlieghengel aftma maat 7 is zeer geschikt voor roofblei met een gevlochten lijn die daarbij past. Het mooie aan de vlieghengel is dat de vlieghengel erg licht is, je voelt de aanbeet dus perfect!

Wat betreft de aanbeten en het landen van de vis is het vliegvissen te vergelijken met het ultra light vissen.

Je vist daarom wel met zeer licht kunstaas, dit noemen we vliegaas. Met dit vliegaas vis je over het water op een rivier, hier liggen de roofbleien. Je hebt vliegaas in verschillende soorten en maten.

Voor de roofblei is het belangrijk om niet te klein vliegaas te kiezen. Denk dan echt aan mini-vliegjes van 1 centimeter. Dit zal de roofblei overslaan. Kies voor wat grotere insecten of kleine visjes.

Met dit vliegaas vis je op de hotspots voor roofblei. Denk dan aan vlak langs de kant van een rivier, een krib en andere onderbrekingen. De roofblei is een vis die vooral jaagt op kleinere visjes en insecten. Daarom kan het vliegvissen op roofblei zo goed werken.

Met deze techniek loop je flinke stukken van een rivier af en je doet dit vanaf de kant. Ook verwissel je veel van vliegaas. Zo heb je mooie kansen op het vangen van roofblei.

Wat zijn de beste stekken?

Voor het vangen van een roofblei moet je altijd op de rivier aan het vissen zijn. Een roofblei komt over het algemeen alleen voor op een grote rivier. Op deze rivier heeft de roofblei een aantal favoriete plekken.

Dit zijn de plekken waar de roofblei zich schuil kan houden en waar de prooien in de problemen komen. Denk dan aan stenen, stroming en langs een krib.

Tijdens het vliegvissen is het meestal niet handig om te vissen op plekken waar een enorme stroming staat. Je vliegaas vliegt dan alle kanten op en het is op die manier lastig om binnen te vissen.

Zo zijn de beste stekken voor het vliegvissen de stekken waar het niet al te veel stoomt maar er wel een onderbreking is. Denk langs de stenen vanaf de kant of bij een krib. In de afbeelding hieronder is daar een goed voorbeeld van te zien.

Uitstekende stek voor het vliegvissen op roofblei

Dit is echt een goede stek voor het vliegvissen op roofblei. Zoals is te zien zijn er vlak langs de kant een hoop stenen en dus een hoop goede plekken waar de roofblei zich schuil kan houden. Ook staat er niet extreem veel stroming.

Naast deze losse stek is het ook belangrijk om veel van stek te variëren. Dit omdat een roofblei soms lang op dezelfde plek kan liggen. Zo ga je echt zelf opzoek naar de roofblei.

Wat is het beste vliegaas voor roofblei?

De roofblei is een roofvis. Toch is het zo dat de roofblei niet alles in de rivier eet, het is zeker geen snoek. Wel is het in principe zo dat met al het vliegaas roofblei is te vangen. Toch is het niet slim om te vissen met vliegaas wat te klein is.

Denk dan aan een mini-vliegje van 1 centimeter of kleiner. Dit is voor de roofblei simpelweg te klein om te zien of het is niet de moeite waard. Het is daarom belangrijk om te vissen met vliegaas wat een beetje formaat heeft, denk aan een centimeter of 5. Maar ga ook niet groter dan 10 centimeter.

Vliegaas zoals in de koffer hieronder is goed te gebruiken voor het vangen van roofblei. Dit is niet te klein maar het schrikt de roofblei ook niet af.

Ook zou je kunnen kiezen voor een streamer. Dit is hetzelfde als vliegaas alleen dan met flinke plukken stof eraan, dit trekt vaak roofvissen aan.

Wat zijn de benodigdheden?

Omdat het vliegvissen een hele aparte tak van de sport is, is het belangrijk om te weten wat je allemaal nodig hebt. We hebben het daarom onder elkaar gezet:

  • Vlieghengel

Voor het vliegvissen op roofblei heb je een speciale vlieghengel nodig. Een aftma maat 7 is een geschikte maat voor de roofblei. Dit is een sterke hengel maar dit kan nodig zijn, de roofblei is een sterke vis.

  • Vislijn

Bij de vlieghengel hoort een gevlochten lijn die overeen komt met de maat van de vlieghengel. In dit geval is het dus verstandig om te kiezen voor een gevlochten lijn van een aftma maat 7.

  • Onderlijn

Omdat je op een roofvis aan het vissen bent is het nodig om een onderlijn te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de hoofdlijn heel blijft. Je kunt kiezen voor een stalen onderlijn, een leader of een fluorocarbon onderlijn.

  • Onthaakmateriaal

Ook onthaakmateriaal is essentieel om mee te nemen. Een schepnet is nodig om de roofblei aan de kant te krijgen. Op de rivier sta je vaak op stenen en andere onhandige plekken, dan komt het schepnet goed van pas.

Maar ook een onthaakmat is dan nodig. Dit zorgt ervoor dat je een zachte ondergrond hebt voor het onthaken van de roofblei. Daarnaast is het ook verstandig om tangen mee te nemen. De roofblei heeft een harde bek en soms lukt het niet om de roofblei handmatig te onthaken.

FAQ

Wat is de beste periode om te vliegvissen op roofblei?

In principe is de roofblei het hele jaar te vangen. Maar toch is voor het vliegvissen de beste periode in de zomer. Dit omdat de roofblei dan hoger in het water aan het jagen is en met het vliegvissen vis je over het water heen.

Vang je met het vliegvissen vooral kleine roofblei?

Nee, je kunt ook met het vliegvissen grote roofblei vangen.

Welke vissen kun je naast roofblei nog meer vangen?

Naast roofblei zul je tijdens het vliegvissen op de rivier vooral baars vangen. En in een uitzondering een ruisvoorn, winde, snoek of snoekbaars.

Gerelateerde berichten