Sinds vroeger wordt er al gevist met brood. Tegenwoordig is er een hoop kunstaas en ander aas beschikbaar maar ook het ouderwets vissen kan nog erg goed werken, zeker voor witvis. Voor je hiermee begint is het belangrijk dat je weet; Hoe vis je met brood?

Het vissen met brood doe je vrijwel altijd op witvis. Je vist vaak met een dobber en een enkele haak met een stuk brood eraan. Voor witvis zoals voorn wil je het brood tegen de bodem aan hebben liggen. Bij vissen zoals winde laat je het brood juist op het wateroppervlak drijven.

Naast dit is het ook belangrijk om te weten of je met wit of bruin moet vissen, hoe je het brood aan de haak vastmaakt, welke vissen je kunt vangen met brood en of je het beste met oud of vers brood kunt vissen. Dit alles en meer zullen we in dit artikel bespreken!

Hoe vis je met brood?

Vissen met brood wordt natuurlijk al jarenlang gedaan en daarom zijn er verschillende manieren van hoe je vist met brood. Je kunt bijvoorbeeld het brood op het wateroppervlak laten drijven en de vis naar boven laten komen. Dit is vaak een goede techniek voor het vissen op winde.

Maar de meest voorkomende techniek is het vissen met brood tegen de bodem van het water aan. Je vist met een enkele haak waar je een stukje brood aan hebt vastgemaakt. Iets hoger op de lijnmontage zit een dobber waar je aan kunt zien of je beet hebt.

Vaak wordt dit gedaan met een vaste stok hengel. In principe is het dan heel simpel, aan de vaste stok zit een vislijn, een dobber en een enkele haak. Aan die haak zit een stuk brood en je vist op slootjes tegen de bodem aan. Hier liggen kleinere visjes zoals voorntjes en baarsjes klaar om te happen!

Vissen met wit of bruin brood?

Onder de vissers is er vaak een hoop discussie of het nou beter is om met wit of met bruin brood te vissen. Laten we voorop stellen dat er met bruin én wit brood (veel) vis is te vangen.

Maar onze persoonlijke ervaringen zeggen toch dat wit brood over het algemeen beter werkt dan bruin brood. Het is niet vast te stellen of dit daadwerkelijk ook is zo is want er zitten ook dagen tussen dat bruin brood beter werkt.

Het is aan te raden om beide kleuren brood mee te nemen en af en toe eens af te wisselen. Het afwisselen is zeker verstandig wanneer de aanbeten uitblijven. Op deze manier kom je er vanzelf achter wat die dag het beste werkt of wat überhaupt je persoonlijke voorkeur is.

Hoe bevestig je het brood aan de haak?

Voordat je echt kunt beginnen met brood is het essentieel dat je het brood goed vastmaakt aan de haak. Wanneer je dit niet doet zal het vaak voorkomen dat het brood van de haak afvalt. Wat er ook kan gebeuren is dat de vissen het brood kunnen opeten maar niet aan de haak vastzitten.

Je kunt op verschillende manieren het brood aan de haak vastmaken. Onze persoonlijke voorkeur is om van het brood een bolletje te maken en dit door de punt van de haak heen te prikken.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een bolletje brood door de enkele haak.

Wat hier vooral belangrijk is, is het puntje van de enkele haak wat net uit het bolletje steekt. Dit is voor de vis niet te zien maar zorgt er wel voor dat je een goede kans hebt dat de vis de haak pakt. Je voorkomt zo dus dat de vis het brood opeet maar niet aan de haak vastzit.

Als je gebruik maakt van een weerhaak is die kans al helemaal klein, lees hier een apart artikel over het vissen met een weerhaak.

De haak er helemaal doorheen prikken

De tweede manier van het vastmaken is wat simpeler. Je prikt gewoon het brood door de haak heen. Dit doe je bij een stuk kortst zodat het beter blijft zitten. In de afbeelding hieronder is daarvan een voorbeeld te zien.

Zoals is te zien prik je de haak er helemaal doorheen. Het voordeel hiervan is dat het brood net wat beter vastzit dan bij het bolletje. Ook is het een voordeel dat voor de vissen het brood er op deze manier natuurlijker uitziet.

Maar de grote nadelen hiervan zijn dan de vis de haak zou kunnen zien. Zeker bij een grote enkele haak. Ook is het via deze manier voor de vis makkelijker om het brood om de haak op te eten maar de haak zelf niet.

Onze voorkeur gaat dus uit naar de eerste methode met het bolletje. Maar beide manieren werken en het is een persoonlijke voorkeur van de visser zelf. Je kunt het ook allebei proberen en er zo achter komen wat je zelf prettig vindt.

Welke vissen kun je vangen met brood?

Tijdens het vissen met brood zul je voornamelijk witvissen vangen zoals voorn, kolblei, brasem en winde. Maar ook zul je veel (kleine) baars vangen omdat die op de slootjes tegen de bodem aan liggen. In hele zeldzame gevallen kun je zelfs een karper vangen!

Maar dat is niet realistisch. De meeste vissen die je vangt zullen ook niet groot zijn, gemiddeld tussen de 6 en de 15 centimeter en dit zullen vooral voorntjes en baarsjes zijn. En op de rivieren kun je dus ook winde vangen.

Vissen met vers of oud brood?

Ook hier is onder de vissers de nodige discussie over. Is het beter om met oud brood te vissen omdat dit sterker ruikt of juist met vers brood.

Naar onze mening maakt het niet veel uit maar is vers brood wel beter. Dit omdat vissen goed kunnen ruiken en zo ook witvis. Met vers brood is de geur van het brood genoeg om de vis te lokken. Ook is het zo dat vers brood beter is te kneden en beter aan de haak blijft zitten.

Oud brood kan ook zeker werken maar het is daar wel noodzakelijk om een extra goed bolletje te kneden. Als het brood te oud is valt het snel van de haak.

FAQ

Is het slim om lokvoer te gebruiken bij het vissen met brood?

Om extra kans te maken op vis en om de vis te lokken kan het slim zijn om wat lokvoer bij je aas te werpen. Denk aan wat losse stukjes brood, kant en klaar lokvoer of wat insecten.

Werkt maisbrood goed voor het vissen?

Zeker! Witvissen zijn over het algemeen dol op mais en op brood. Dit kan daarom een perfecte combinatie zijn.

Wat zijn de beste stekken voor het vissen met brood?

Probeer met het brood te vissen op plekken waar kleinere vissen zich schuilhouden. Denk dan aan riet, vlak langs de waterkant, takken in het water en bruggen.

Gerelateerde berichten