Het ijsvissen is een hele bijzondere visserij. Dit omdat het in Nederland vaak niet mogelijk is om te ijsvissen. Ook is het bijzonder omdat je onder het ijs vissen kunt vangen met een hengel die het extra uitdagend maakt. Voor je begint met ijsvissen is het belangrijk dat je weet; Hoe werkt het ijsvissen?

Het ijsvissen is het vissen op het ijs door een wak. Je vist met een kleine hengel met klein kunstaas of doodaas op roofvissen. Voornamelijk snoek en baars. Het ijsvissen is zo speciaal omdat je aan het vissen bent terwijl er ijs op het water ligt.

Maar om echt goed te weten hoe het ijsvissen werkt is er nog meer informatie die echt essentieel is om te weten. In dit artikel zullen we bespreken waar je kunt ijsvissen, hoe je een wak in het ijs maakt, wat je kunt vangen met het ijsvissen en wat je nodig hebt!

Wat is ijsvissen?

Om goed uit te kunnen leggen hoe het ijsvissen precies werkt is het belangrijk om te weten wat ijsvissen nou eigenlijk is.

Het ijsvissen is vissen op het ijs, je doet dit door een wak in het ijs te maken en hierdoor te vissen. Je vist zo dus onder het ijs.

Het is in principe dus vrij simpel. Toch klinkt het ijsvissen voor sommige vissers in Nederland vrij onbekend. Dit komt omdat het ijsvissen alleen kan wanneer je op het ijs kan staan. Er moet dus een flinke laag ijs liggen voordat je kunt ijsvissen en in Nederland komt dit niet vaak voor.

In dit ijs maak je een wak waardoor je kunt vissen. Hoe je vervolgens vist kan verschillen maar meestal wordt er gevist met doodaas of met kunstaas. Je vist zo op roofvissen zoals snoek en baars.

Het ijsvissen is afkomstig uit het buitenland, het wordt voornamelijk gedaan in Lapland en in andere koude gebieden. Hier ligt natuurlijk genoeg ijs om op te staan en te vissen. In Nederland is het dus ook mogelijk om te ijsvissen maar niet zo vaak.

Hoe werkt het ijsvissen?

Ijsvissen kun je op verschillende manieren doen, hoe het precies werkt kan dus verschillen maar in grote lijnen komt het overeen. Het komt er namelijk altijd op neer dat je door een (klein) wak aan het vissen bent onder het ijs. Je vist zo op de bodem op voornamelijk roofvissen.

Om te beginnen gebruiken de ijsvissers een speciale hengel. In principe zou het met een kleine spinhengel ook mogelijk kunnen zijn maar een speciale hengel voor het ijsvissen werkt het beste.

Dit is een mini-werphengel met een kleine reel zoals in de afbeelding hieronder is te zien. Met deze hengel is het een stuk makkelijker om in een klein wak recht naar beneden te vissen en om heen en weer te tikken. Het is dus met een kleine spinhengel mogelijk, maar niet makkelijk! Een echte hengel voor het ijsvissen werkt beter.

De montage

Nu je weet dat het verstandig is om een aparte hengel te kopen voor het ijsvissen is het ook belangrijk om te weet welke lijnmontage je op de hengel kunt bevestigen.

Op de hengel is nylon draad de beste keuze, dit omdat hier meer rek in zit dan bij een gevlochten draad en je vaak niet met zwaar materiaal vist. Dit kan natuurlijk wel verschillen want als je met doodaas aan het vissen bent is een gevlochten lijn of een dikke nylon lijn ook een goede keuze.

Maar over het algemeen is een nylon draad tussen de 10 en de 12/100e een goede dikte voor het ijsvissen. Je zult in Nederland vooral kleinere baarsjes vangen maar soms ook snoek. Het is daarom belangrijk om een dikkere onderlijn te gebruiken, denk aan een fluorocarbon onderlijn.

Aan de onderlijn zit meestal kunstaas, zoals al eerder aangegeven is het ook mogelijk om met doodaas te vissen maar kunstaas is de makkelijkste en populairste manier voor het ijsvissen.

Je kunt het beste kunstaas gebruiken wat klein en licht is en waar je een beetje mee kunt spelen. Denk dan aan kleine shadjes, lepeltjes en spinnertjes. Een voorbeeld van kunstaas wat goed werkt is te zien in de afbeelding hieronder, hier kun je mee heen en weer tikken en het is klein en licht.

De techniek

Er zijn verschillende technieken die je vervolgens kunt gebruiken tijdens het ijsvissen. Om te beginnen is het belangrijk om altijd op de bodem te vissen! In de winter liggen de vissen graag op de bodem van het water, dit is al helemaal het geval als er ijs op het water ligt. Op de bodem is er dus de meeste kans op vis.

Wanneer je met doodaas aan het ijsvissen bent kun je het dode aas door het wak op de bodem laten vallen. De beste techniek is hier vaak om het gewoon te laten liggen en aan de tikken op je top van de hengel te zien of je beet hebt.

Ook kun je vissen met een dobber maar dan is het belangrijk dat je wel eerst goed de bodem meet door het uit te loden.

Als je met kunstaas aan het vissen bent werkt het vaak goed om het kunstaas op en neer te tikken op de bodem. Op de bodem ligt vaak baars klaar en die kan je met het tikken van het kunstaas naar je toe lokken. Ook maak je zo mooie kansen op snoek en in zeldzame gevallen zelfs snoekbaars!

Waar kan je ijsvissen?

Een stek zelf is normaal bij het vissen belangrijk. Maar bij het ijsvissen ligt dit wat ingewikkelder, overal waar het ijs dik genoeg is om met meerdere mensen te staan is een potentiële stek voor het ijsvissen.

Maar omdat dit in Nederland niet vaak voorkomt trekken fanatieke ijsvissers graag naar Lapland om te ijsvissen. Het klimaat is daar natuurlijk heel anders en je kunt daar veel vaker ijsvissen dan in Nederland.

Ijsvissen in het buitenland

Als het ijs in Nederland dan dik genoeg is om te kunnen ijsvissen wil je natuurlijk wel weten wat nou de beste plek is. Allereerst is de veiligheid belangrijk, zoek daarom eerst altijd goed uit of het ijs echt dik genoeg is om te ijsvissen.

Daarnaast is het belangrijk om het wak niet midden op het ijs te maken. Dit in verband met de schaatsers. Als je een wak midden op het water maakt en je bent klaar met vissen is het mogelijk dat een schaatser later op de dag aan het schaatsen is en het wak niet ziet of te laat ziet.

Het is daarom verstandig om het wak aan de kant van het water te maken. Bovendien liggen hier ook vaak de meeste vissen. Maar ook plekken zoals naast een boot of in de buurt van een brug zijn goede plekken. Hier hebben weinig mensen er last van maar er ligt wel een hoop vis!

Hoe maak je een wak in het ijs?

Voor het ijsvissen is het nodig om een wak in het ijs te maken. Het is belangrijk dat je dit netjes en zo klein mogelijk doet zodat je het ijs in de buurt niet zwakker maakt.

Je kunt bijvoorbeeld met een boor eerst ligt een vierkantje in het ijs boren. Denk bijvoorbeeld aan een wak van 15 cm bij 15 cm. Je boort dit licht uit en zo kun je met een hamer of iets anders het resterende ijs eruit slaan.

Sommige vissers gebruiken ook een kettingzaag. Dit kan ook maar is wel een stuk extremer en heeft ook niet iedereen even paraat. Ook zou je met een schroevendraaier een gaatje kunnen maken en zo het wat uitbreiden.

Met wat je het wak maakt is niet zo belangrijk, het gaat er vooral om dat het wak zo klein en zo recht mogelijk is.

Wat kun je vangen met het ijsvissen?

In Nederland vang je met het ijsvissen vooral baars en snoek. Dit komt omdat je tijdens het ijsvissen vooral staat op slootjes. Hier ligt op de bodem veel baars, die zul je dus ook vaak vangen.

Maar ook snoek is dus te vangen. In de winter ligt ook de snoek graag op de bodem van het water omdat het koud is. Zeker wanneer je met doodaas aan het ijsvissen bent maak je kansen op grote snoek!

In hele zeldzame gevallen kan het zelfs voorkomen dat je een snoekbaars vangt. Maar dit komt niet vaak voor. Dit zal alleen het geval zijn wanneer je op een groter water aan het vissen bent wat verbinding heeft met een grote rivier. De snoekbaars komt in slootjes namelijk niet echt voor.

Wat heb je nodig?

Omdat ijsvissen voor veel vissers een vrij onbekende tak van de sport is, is het belangrijk om te weten wat je precies nodig hebt zodat je tijdens het vissen niet in de problemen kunt komen. Daarom hebben we hier alle benodigdheden onder elkaar gezet:

  • Hengel

Zoals al eerder besproken is het voor het ijsvissen het beste om een speciale ijshengel te kopen. Dit is een klein werphengeltje met een kleine molen of reel. Je kunt ook een kleine spinhengel gebruiken maar dit is minder praktisch.

  • Vislijn en onderlijn

Op de hengel werkt het goed om er een nylon draad op te bevestigen. Een nylon draad tussen de 10 en de 12/100e is een prima dikte. Aan het einde van deze lijn is het noodzakelijk om een onderlijn te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een fluorocarbon onderlijn.

  • Aas

Je kunt doodaas maar ook kunstaas gebruiken tijdens het ijsvissen. Het beste doodaas voor snoek zijn voornamelijk kleine voortjes of andere visjes. Qua kunstaas kun je het beste kiezen voor wat kleiner kunstaas waar je mee kunt spelen zoals een shad. Hiermee heb je mooie kansen op baars en snoek!

  • Onthaakmateriaal

Omdat je snoek kunt vangen is het noodzakelijk om onthaakmateriaal mee te nemen. Denk aan een goede onthaaktang en een goede kniptang. Zelf heb ik erg goede ervaringen met de Ultimate 2-delige tangen set (bol.com). Dit is een setje van een uitstekende knip en onthaaktang.

  • Winterkleding

Wanneer er ijs op het water ligt is het natuurlijk erg koud. Het is dan verstandig om winterkleding mee te nemen om het langer vol te houden. Denk aan handschoenen, een muts en een dikke jas.

FAQ

Is een hengel voor het ijsvissen duur?

Nee, het grote voordeel van het ijsvissen is dat het niet duur is. Een speciale hengel voor het ijsvissen heb je al voor een paar tientjes! En ook de rest van de lijnmontage is niet duur.

Vang je vooral kleine vis met het ijsvissen?

Wanneer je in Nederland met kunstaas aan het ijsvissen bent zul je voornamelijk wat kleinere baars vangen. Maar met kunstaas is het ook mogelijk om grotere vissen te vangen zoals snoek.

Kun je ijsvissen als het sneeuwt?

Ook als het sneeuwt kun je ijsvissen. Zolang je maar op de bodem van het water aan het vissen bent want daar trekken de vissen naartoe met het koude weer.

Gerelateerde berichten