Hoe tuig je een vaste hengel op?

De vaste hengel is ideaal wanneer je van plan bent om te starten met vissen. Omdat je nog niet hoeft in te werpen is de vaste hengel een vrij makkelijke manier om vis te vangen. Het is dan wel belangrijk dat je weet; Hoe tuig je een vaste hengel op?

Een vaste hengel tuig je op door de twee losse stukken in elkaar te schuiven of bij een telescopische hengel de hengel uit te schuiven. Het werkt het beste om een kant en klaar tuigje aan de hengel te bevestigen, dit kan met een kikker of een connector.

Maar om echt goed te weten hoe je een vaste hengel optuigt is het ook belangrijk om te weten wat een vaste hengel is, wat de voor en nadelen ervan zijn, welke montage je gebruikt en welke vaste hengel je moet kopen. In dit artikel gaan we het hier uitgebreid over hebben!  

Wat is een vaste hengel?

Een vaste hengel is een hengel zonder een molen of een reel. Ook zitten er aan een vaste hengel geen oogjes aan de hengel waar de lijn doorheen loopt maar begint de vislijn pas aan het uiteinde van de vaste stok.

Je kunt er dus niet echt mee inwerpen en je vist dus minder ver vanaf de kant dan wanneer je vist met een werphengel. Een vaste hengel wordt voornamelijk gebruikt voor het vissen op witvis.

Eigenlijk kun je een vaste hengel het beste zien als de oude methode van het vissen. Dit omdat er vroeger werd gevist met een bamboe stok en een stuk touw eraan met het aas. Een vaste hengel is in principe ook een lange stok met de vislijn, een dobber, een haak en het aas eraan.

Een voorbeeld van een vaste hengel is te zien in de afbeelding hieronder.

Vaste hengel

Hoe tuig je een vaste hengel op?

Een vaste hengel kun je op verschillende manieren optuigen. Er zijn twee verschillende soorten vaste hengels, er zijn telescopische vaste hengels en vaste hengels die uit meerdere lossen stukken bestaan en deze zet je op een andere manier in elkaar. Maar geen zorgen, het is erg simpel.

Een telescopische vaste hengel is al helemaal in elkaar gezet maar schuif je net zoals een telescoop uit. In de afbeelding hieronder is te zien dat de hengel uitschuifbaar is.

Je ziet dat vanaf het blauwe stuk aan de onderkant van de hengel de hengel verder gaat in de zwarte kleur. Deze kun je indrukken en dan zal de hengel in elkaar vouwen. Je schuift deze hengel dus gewoon maximaal uit en dan is de hengel klaar voor de rest van de montage.

Vaste hengel die bestaat uit losse stukken

Naast de telescopische vaste hengel zijn er dus ook vaste hengels die uit meerdere stukken bestaan. Deze zijn heel simpel in elkaar te zetten door de verschillende stukken in elkaar te plaatsen.

In de afbeelding hieronder is een werphengel te zien, dit is dus geen vaste hengel. Maar het gaat erom dat er twee stukken te zien zijn. Bij een vaste hengel ziet dit er namelijk precies hetzelfde uit. Je schuift deze stukken in elkaar en de hengel is klaar voor de montage.

Montage

Nu de vaste hengel in elkaar is gezet moet er uiteraard nog een vislijn, een dobber, een haak en aas aan. Dit heet de montage, de montage kan enorm verschillen want het ligt er maar net aan op welke vis je aan het vissen bent.

Maar over het algemeen is een kant en klaar tuigje het beste wat je kunt kiezen. Zeker wanneer je nog weinig ervaring hebt.

Een kant en klaar tuigje is een vislijn waar al een goede dobber opzit, de juiste hoeveelheid loodjes en een goede haak. Je hoeft deze lijn dus alleen nog maar vast te maken aan de hengel.

Er zijn verschillende goede tuigjes maar zelf ben ik erg fan van de 3 x kant en klare witvistuigjes heavy (bol.com). Dit zijn 3 kant en klare setjes waar ik veel witvis mee heb gevangen!

Kikker of connector

Nu je weet hoe de vaste hengel in elkaar gezet moet worden en wat de beste keuze is voor de montage, is het tijd om de montage vast te maken aan de vaste hengel. Dit kan op verschillende manieren.

Vroeger werd het tuigje gewoon vastgeknoopt aan het uiteinde van de hengel. Als je een goede knoop hebt is dit in principe genoeg voor voorntjes en andere kleine witvissen. Maar wanneer je een grotere vis aan de haak hebt zoals een karper of een brasem is dit zeer onverstandig. Er zijn inmiddels betere technieken.

Je kunt gebruik maken van een kikker of een connector. Een kikker zijn simpelweg twee ijzertjes waar je het resterende draad van het tuigje om kunt wikkelen. Dit zorgt ervoor dat de vislijn goed vast zit maar je wel zelf kunt bepalen hoeveel lijn je geeft.

Een connector kun je vast maken aan het einde van de vaste stok en aan je tuigje. In de connector zit een elastiek. Het elastiek zorgt ervoor dat de vislijn niet breekt wanneer er een sterke vis aan de haak zit omdat het elastiek de klap vangt.

Welke vaste hengel moet ik kopen?

Wanneer je met een vaste hengel wilt vissen op karper of brasem is het verstandig om een langere vaste hengel te kiezen. Zo kun je het aas verder in het water krijgen en deze hengel is ook wat sterker. Wanneer je op kleine voorntjes of baarsjes aan het vissen bent is een wat kortere hengel de beste keuze.

Een vaste hengel is en blijft een vaste hengel en in principe zijn de verschillen niet heel groot, sommige zijn telescopisch en sommige meerdelig. Sommige zijn lang en de andere zijn kort.

Het is vooral belangrijk als je van tevoren goed weet op welke vis je wilt gaan vissen dat je daar de vaste hengel op afstemt. Bovendien kan een meerdelige lange vaste hengel nooit kwaad, je kunt altijd een stukje van de hengel afhalen wanneer de hengel meerdelig is. Met een telescopische hengel wordt het lastiger maar het kan wel.

Voor en nadelen van de vaste hengel

De vaste hengel is vaak de eerste hengel die je koopt wanneer je wilt gaan beginnen met vissen. Het is daarom belangrijk om van te voren te weten wat de voor en de nadelen zijn.

  • Voordelen:
  1. Je hoeft niet in te kunnen werpen. Een molen of een reel kan best wennen zijn, zeker als je nog weinig ervaring hebt met vissen is het niet slim om direct in te werpen met een molen of een reel. Het grote voordeel van de vaste stok is dan dat dat niet nodig is en dat je gewoon met de lengte van de stok vist.
  2. De prijs, een vaste stok is vaak niet duur, uiteraard kunnen de prijzen verschillen en zullen er bepaalde merken zijn die dure vaste hengels aanbieden. Maar een gewone vaste hengel is vaak niet duur en een stuk goedkoper dan een werphengel.
  3. Je kunt niet of minder snel in de knoop komen. Met het vissen met een molen of een reel kun je flink in de knoop komen wanneer je niet goed inwerpt, dit is erg vervelend en het kan behoorlijk lang duren voordat je de knoop eruit hebt. Met een vaste hengel komt dit bijna niet voor.
  4. Je hebt niet veel nodig en je bent snel klaar. De vaste hengel is ideaal als je een uurtje over hebt en je even wilt gaan vissen. De hengel is zo in elkaar gezet en de montage is vaak ook niet erg ingewikkeld. Dit zorgt ervoor dat je snel alle spullen bijdehand hebt en je ook kan gaan vissen.
  • Nadelen:
  1. Met een vaste stok kun je niet ver op het water vissen. Je kunt een paar meter van de waterkant vissen maar verder niet omdat je niet kunt inwerpen.
  2. Je kunt je voornamelijk alleen concentreren op (kleine) witvis. Met een werphengel zou je de montage makkelijk kunnen verwisselen en op snoek kunnen gaan vissen. Met een vaste hengel kan dit niet.
  3. Een vaste hengel is niet makkelijk tijdens het drillen van een flinke vis. Mocht je toch een flinke vis aan de haak slaan met een vaste hengel is het niet makkelijk om de vis te drillen. Je kunt niet zoals bij een werphengel makkelijk extra lijn geven of de slip bijstellen.

FAQ

Wat is het beste aas voor aan een vaste hengel?

Tijdens het vissen met een vaste hengel vis je voornamelijk op witvis. Je kunt dan het beste brood, maden, wormen of mais gebruiken. Dit lusten witvissen graag.

Heb je onthaakmateriaal nodig voor witvis?

Ja, tijdens het vissen kun je behoorlijke voorn, brasem of karper vangen. Het is dan soms niet mogelijk om de vis te onthaken met de hand. Neem daarom een onthaker mee voor witvis en wat tangen. Ook een schepnet en een onthaakmat kunnen goed van pas komen.

Is een vaste hengel zwaar?

Dit kan uiteraard per hengel verschillen, maar over het algemeen is een vaste hengel niet zwaar. En dit is maar goed ook want de meeste vissers hebben de vaste stok de hele tijd in de hand.

Gerelateerde berichten