Wat kun je vangen in de Noordzee?

Wanneer je op zee aan het vissen bent kun je een hoop verschillende vissen vangen. Het is leuk om te weten op welke vissen je allemaal kans maakt, het is daarom goed om te weten; Wat kun je vangen in de Noordzee?

Tijdens het vissen in de Noordzee kun je veel vissen vangen. Bijvoorbeeld zeebaars, makreel, schar, andere platvissen en geep. Deze vissen kun je vangen met insecten zoals pieren en zagers, makreel en zeebaars is ook te vangen met kunstaas.

Naast te weten welke vissen je kunt verwachten als je aan het vissen bent is andere informatie ook essentieel. In dit artikel zullen we per vis uitgebreid bespreken hoe je ze kunt herkennen, waar ze voorkomen en met welk aas je ze kunt vangen.

Zeebaars

In de zee is voor de meeste vissers de zeebaars de favoriete vis om te vangen. Dit omdat de zeebaars het meeste lijkt op een snoek of een snoekbaars. Een zeebaars is een echte roofvis die zelfs is te vangen met kunstaas.

De zeebaars is te herkennen aan de zilveren kleur, de vin bovenop en de vinnen onderop. Ook heeft een zeebaars stekels die omhoog kunnen komen. Deze zijn niet echt gevaarlijk maar kunnen wel behoorlijk prikken.

Een zeebaars komt voor langs de hele Nederlandse kuststrook. Maar wel heeft de zeebaars zijn favoriete plekken. De zeebaars jaagt voornamelijk op kleine prooien in het water, denk dan aan insecten en kleine visjes.

Deze prooien zoekt de zeebaars vooral op plekken waar de prooien in de problemen komen. Dit zijn bijvoorbeeld bij stenen, paaltjes, stroming en andere onderbrekingen van het water. De zeebaars komt dus voornamelijk voor op dit soort plekken.

Je kunt de zeebaars op verschillende manieren vangen. Zo kun je met klein kunstaas zoals pluggen, shads en lepels vissen op de plekken die hierboven zijn genoemd. Daarnaast kun je ook met insecten vissen zoals wormen, pieren en zagers. En als laatste kun je ook vliegvissen op zeebaars.

Het is bij het vliegvissen wel belangrijk dat je precies weet wat het is en hoe het moet. Lees daarom bij interesse hier een apart artikel over het vliegvissen op zeebaars.

Makreel

Naar onze mening de mooiste vis in de Noordzee, de makreel! De makreel is te herkennen aan zijn zebra achtige huid met een spitsige mond. Ook de makreel heeft vinnen die in de afbeelding hieronder zijn te zien.

Net zoals de zeebaars komt ook de makreel vooral voor op de plekken waar de prooien in de problemen komen. Denk ook hier weer aan stenen, pieren, stroming, paaltjes enzovoorts. De makreel jaagt vooral op de bodem van het water.

Dit doet de makreel omdat hier veel insecten en andere kleine dieren voorkomen, dit zijn daarom goede plekken om je aas te werpen.

De makreel kun je over het algemeen het beste vangen met klein kunstaas. Denk dan aan lepels, plugjes, spinners en shadjes. Het is belangrijk dat het kunstaas niet te groot is want dan slaat de makreel het al snel over.

Zoals al eerder aangegeven jaagt de makreel op kleine prooien op de bodem, het is daarom belangrijk om met klein kunstaas te vissen en ook om op de bodem te vissen.

Ik heb een apart artikel geschreven over wat het beste kunstaas voor makreel is. Hierin staat nog meer informatie over de stukken kunstaas en waarom ze goed werken. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Platvissen

Wanneer je op de Noordzee aan het vissen bent met zagers of pieren is de kans dat je een platvis vangt behoorlijk groot! Er zwemmen in de Nederlandse zee namelijk veel platvissen.

De schar, tong, bot, tong, en tarbot kun je allemaal vangen in de Noordzee. Een platvis staat er uiteraard om bekend dat hij plat is en dat de vis zich beschermd door deels onder het zand te gaan liggen.

De platvis heeft de kleuren die op zand lijken en is daarom lastig te zien. Dit zorgt er wel voor dat platvissen zich vrijwel altijd op de bodem bevinden en hier ook jagen op prooien.

Platvissen jagen vooral op insecten op de bodem zoals zagers en pieren. Dit is dan ook het beste aas voor platvissen. Je kunt de platvissen langs de gehele kuststrook vangen, zolang je maar over de golven aan het vissen bent en op de bodem.

Geep

Een wat minder bekende vis in de Nederlandse zee is de geep. De geep is een te herkennen aan het langwerpige lichaam met de grote punt bek. Het lichaam lijkt op een soort paling of een slang en de bek van de vis op een soort snavel zoals is te zien in de afbeelding hieronder.

De geep is een bijzondere vis om te vangen maar dat maakt het wel leuk! In tegenstelling tot de andere vissen die we hierboven hebben besproken is de geep een vis die meer aan het jagen is aan het oppervlak van het water.

Het is dus niet slim om op de bodem te gaan vissen. Een geep eet kleine visjes en andere kleine prooien. Vaak werkt het erg goed om met zagers te vissen en dan met een dobber, zodat je niet op de bodem aan het vissen bent maar het aas op het water of een stukje daaronder hebt liggen.

De geep is in Nederland te vangen tussen mei en oktober. De geep houdt echt van warmte en trekt daarom in de koude maanden weg vanuit Nederland naar het zuiden. De beste periode om te vissen op geep is dus tussen mei en oktober.

Overige zeevissen

In de Noordzee zwemmen veel verschillende soorten vissen. De bekendste en populairste vissen onder de vissers hebben we hierboven genoemd. Maar er zijn nog een aantal vissen in de Noordzee. We hebben ze hier onder elkaar gezet;

  • Haring
  • Kabeljauw
  • Wijting
  • Heek
  • Pollak

Deze vissen zijn minder populair om te vangen en vaak ook moeilijker om te vangen. Over het algemeen is het zo dat alle zeevissen zagers en pieren lusten. Wanneer je met dit aas aan het vissen bent op de bodem maak je kans op veel verschillende soorten vis!

Waarbij de geep zoals hierboven besproken een uitzondering is, de geep jaagt een stuk hoger in het water tot zelfs het wateroppervlak aan toe.

FAQ

Wat is de beste periode om te vissen op zee?

Dit kan per vis verschillen, zo trekt bijvoorbeeld de geep weg uit Nederland als het water kouder gaat worden. Ook voor de zeebaars geldt dat de zomermaanden vaak goed werken.

Heb je speciaal kunstaas nodig om te vissen op zee?

Over het algemeen niet, wel is het zo dat het kunstaas wat niet tegen zoutwater kan snel kan gaan roesten. Je zou kunstaas kunnen kopen wat zoutwater bestendig is maar dit is niet essentieel.

Heeft een geep tanden?

Ja een geep heeft tanden. Maar de geep heeft een smalle en dunne bek en de tanden die daarin zitten zijn dus niet groot.

Gerelateerde berichten