De geep is een bijzondere vis om te zien en ook om te vangen. De geep heeft een lang en dun lichaam met een spitsige mond. Het vissen op geep is zo leuk omdat het een actieve visserij is. Maar voor je begint met het vissen is het belangrijk dat je weet; Hoe vang je een geep?

Het vissen op geep doe je op of net onder het water op de zee. Je kunt vissen met kleine diertjes zoals zagers, stukjes vis, garnalen en stukjes zalm. Ook kun je vissen met klein kunstaas zoals lepels en spinners, hiermee vis je op of net onder de zee.

Maar om echt goed te weten te komen hoe je een geep vangt is er nog meer informatie nodig die je moet weten. Zoals wat het beste aas is, welke technieken je kunt gebruiken, wat de beste stekken zijn en wat de beste periode is om te vissen. Dit alles en meer bespreken we hier uitgebreid!

Hoe vang je een geep?

De meeste zeevissen jagen op de bodem. Het is daarom normaal gebruikelijk om te vissen met grote bonken lood, een zware hengel en altijd met het aas op de bodem. Maar bij de geep is dit juist andersom.

In tegenstelling tot bijna alle andere zeevissen jaagt de geep op of net onder het wateroppervlak van de zee. Je vist daarom niet met enorme bonken lood maar met een dobber en een klein prooitje of zelfs met (klein) kunstaas.

Daarom is het ook niet nodig om een grote en zware zeehengel aan te schaffen met daarop een zeemolen. Dit maakt het vissen op geep een wat makkelijkere sport. Je vist dus in principe met vrij licht materiaal op geep.

Je doet dit meestal vanaf pieren of andere stekken waar je al een stuk in de zee bent. Dit doe je omdat de geep niet vlak voor de kust ligt en je daarom al een stuk op zee wilt zijn.

Maar ook is de visserij actief. Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken voor het vissen op geep maar je bent vrijwel de hele tijd bezig met inhalen of de dobber in de gaten aan het houden.

Geep vangen met kunstaas

Een goede techniek voor het vangen van geep is het vissen met licht kunstaas. Omdat het kunstaas licht is kun je in principe gewoon vissen met een spinhengel, wel is het aan te raden om een lange spinhengel te gebruiken omdat je dan verder en nauwkeuriger kunt werpen.

Op deze hengel plaats je een bijpassende molen met daarop bij voorkeur een gevlochten lijn met eventueel een voorslag van fluorocarbon.

De geep is geen snoek en daarom werkt het niet om met groot kunstaas te gaan vissen. Kunstaas zoals lepels en kleine spinners werken erg goed. Het is belangrijk om met kunstaas te vissen wat op of net onder het water beweegt omdat de geep dit ook doet.

Een spinner zoals in de afbeelding hieronder is een geschikt stuk kunstaas voor geep.

Dit imiteert een klein visje wat zwak of gewond is. Ook beweegt de spinner hoog in het water wat het dus een goed stuk kunstaas maakt voor geep.

Je vist met dit kunstaas op het water vanaf bijvoorbeeld een pier of op andere plekken waar het water snel diep is.

Met een spinner is het wel belangrijk om op te passen dichtbij de stenen. Een spinner komt snel vast te zitten tussen obstakels in het water en dan is de kans groot dat je de spinner kwijt bent.

Geep vangen met insecten en een dobber

De meest bekende techniek voor het vissen op geep is het vissen met een dobber en een klein prooitje aan de haak.

Voor je hiermee begint is het belangrijk om de juiste hengel te gebruiken. Omdat er ook bij deze techniek geen zware lijnmontage nodig is, is er ook geen enorme zeehengel nodig. Je kunt een lichte karperhengel of barbeelhengel tot ongeveer een werpgewicht van 50 gram prima gebruiken.

Zorg er wel weer voor dat de hengel wat langer is voor het inwerpen. Denk aan een meter of 3. Op deze hengel bevestig je een bijpassende molen, zo tussen serie 4000 en 6000.

Daar spoel je weer bij voorkeur gevlochten lijn op met eventueel een voorslag van nylon of fluorocarbon. Dit doe je omdat deze draad minder opvalt in het water.

Aan de lijnmontage bevestig je dus een dobber. Zorg ervoor dat dit een grote en stevige dobber is omdat je op de zee aan het vissen bent. Er staat hier een hoop stroming en je moet de aanbeten goed kunnen zien.

Een dobber zoals in de afbeelding hieronder is geschikt.

Dit is geen echte dobber maar het is belangrijk dat de dobber rond en dik is met en flinke stok erboven op zodat je in flinke stroming een aanbeet nog steeds kunt herkennen.

Het aas en de techniek

Aan het einde van de lijnmontage zit een enkele haak. Aan de haak kun je verschillende soorten prooien vastmaken. Insecten zoals zagers werken erg goed. Maar je kunt ook gebruik maken van een stukje zalm, garnalen, stukjes van andere vissen en zelfs een stukje spek.

Met dit aas werp je vanaf een pier, dijk of andere stekken in de zee. Vaak werkt het goed om op plekken te vissen waar het stroomt. Hier laat je het aas dus een beetje over het water bewegen. Het is belangrijk om niet op de bodem te vissen want hier komt de geep niet.

Maak dus ook geen lood vast aan je lijnmontage maar zorg voor een goede dobber waar je ver mee kunt werpen. De lijnmontage is dus vrij eenvoudig. Wanneer je met dit aas op het water vist op zee heb je mooie kansen op geep!

Wat zijn de beste stekken?

Zeeland is bij uitstek de beste provincie om te vissen op geep. Hier is volop zee en zijn er ook veel dijken, dammen en pieren waar je vanaf kunt vissen.

Voor het vissen op geep is het vooral belangrijk dat je een flink stuk in de zee aan het vissen bent. Een geep komt niet dichtbij de kant. Vanaf het strand vissen is wel mogelijk, maar het is lastig. Dit omdat het water in het begin niet diep is en je dus een behoorlijk stuk moet inwerpen.

Daarom zijn de beste stekken voor het vissen op geep pieren, kribben, dijken en alle andere plekken waar je vanaf de kant al een stuk in de zee bent en dus op diepe plekken aan het vissen bent.

In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een goede stek voor geep.

Vanaf dit soort stekken kun je dus makkelijk vanaf de kant vissen. Wanneer je hier inwerpt ben je al een stuk dieper in de zee aan het vissen dan wanneer je vanaf het strand gaat vissen.

Op dit soort plekken zijn er niet per se bepaalde hotspots. In principe kan een geep overal zwemmen. Wel kan het soms goed werken om richting de stroming te werpen. Waar het stroomt komen kleine dieren altijd in de problemen en daar wachten de gepen op.

De beste periode voor het vissen op geep

Het is belangrijk om in de juiste periode van het jaar te vissen op geep. Er zijn maanden in het jaar dat de geep in Nederland niet voorkomt en het zou erg zonde zijn als je dan gaat vissen.

De geep komt in Nederland voor vanaf mei tot en met oktober. De geep komt alleen naar Nederland als het zeewater warm genoeg is. In de koude wintermaanden en in de herfst is het vrijwel niet mogelijk om een geep te vangen in Nederland. 

De zomermaanden zijn de echte piekmaanden voor het vissen op geep. Na de zomer trekt de geep weer weg naar het zuiden waar het zeewater warmer is.

Tijdstip en getij

In principe is de geep de hele dag te vangen. Wel is het zo dat de geep vaak extra actief is in de ochtend en in de avond. Het is dus niet echt mogelijk om een specifiek tijdstip aan te geven wat het beste is voor geep.

Over wat het beste getij is om te vissen op geep is altijd veel discussie onder de vissers . Over het algemeen werkt laagwater het beste omdat je zo goed vanaf kribben en stenen kunt vissen. Wel is het belangrijk om verder in te werpen omdat het water minder diep is in het begin.

Wat heb je nodig?

Wanneer je aan het vissen bent is het altijd belangrijk om de juiste spullen bij te hebben. Wanneer je dit niet hebt, kan je veel visspullen kwijtraken of in de problemen komen met het drillen van de vis. We hebben daarom hieronder opgesomd wat je precies nodig hebt voor het vissen op geep;

  • Hengel

Normaal is er tijdens het zeevissen een grote en sterke zeehengel nodig. Dit komt meestal omdat je met veel lood aan het vissen bent maar bij geep is dit niet nodig. Wanneer je met kunstaas op geep gaat vissen is een lange spinhengel al voldoende.

Voor het vissen met een dobber op geep kun je gebruik maken van een wat langere karper of barbeelhengel. Denk dan aan een hengel van rond de 3 meter met een werpgewicht van maximaal 50 gram.

  • Molen

Op de hengel hoort een bijpassende molen en dit hoeft dus geen zeemolen te zijn. Een molen van serie 4000 tot 6000 is voldoende.

  • Lijn en voorslag

Voor het vissen met geep is het aan te raden om te vissen met een gevlochten lijn. Dit omdat hier minder rek in zit. Een gevlochten lijn van 0.15 mm is al voldoende voor geep. Het is wel verstandig om aan de hoofdlijn een voorslag te monteren.

Een voorslag is een verlengde van de hoofdlijn wat er voor moet zorgen dat de vis de lijn minder goed ziet. Je kunt kiezen voor een fluorocarbon of nylon voorslag.

  • Aas

Zoals hierboven besproken kun je vissen met kunstaas en met insecten of kleine diertjes. Qua kunstaas werken lepels en spinner het beste omdat dit redelijk klein kunstaas is. Het belangrijkste is dat het kunstaas over of net onder het wateroppervlak beweegt en niet te groot is. Maximaal een centimeter of 7.

Als je aan het vissen bent met een dobber kun je veel verschillende soorten aas aan de haak vastmaken. Over het algemeen werken zagers altijd erg goed. Maar ook kun je garnalen, stukjes zalm, stukjes makreel en spek gebruiken.

Zorg er wel weer voor dat het aas niet te groot is, gebruik altijd kleine stukjes van een vis en maak geen hele lappen vis vast aan de haak.

  • Onthaakmateriaal

Net zoals bij elke visserij is het ook bij het vissen op geep belangrijk dat je goede spullen bij hebt om de geep te kunnen onthaken.

Zorg daarom voor een goede onthaaktang én een goede kniptang. De kniptang moet de haak door kunnen knippen en de onthaaktang met lang en dun zijn.

Het is daarnaast ook handig om een schepnet mee te nemen. Dit omdat je vaak staat op stenen of andere onhandige plekken om een vis te kunnen landen. Met een schepnet kun je de geep makkelijk aan de kant krijgen.

Het is tijdens het onthaken van de geep belangrijk om goed op te passen. Dit omdat de geep een scherpe puntneus heeft die behoorlijk veel pijn kan opleveren als de geep gaat spartelen. Zeker als de haak nog in de mond zit is het goed opletten.

Ook heeft de geep hele kleine tandjes waar je voor moet oppassen tijdens het vasthouden van de vis. De tanden mogen dan wel klein zijn maar het is alsnog geen pretje als je vingers daar tussen komen!

FAQ

Welke haak moet ik gebruiken voor geep?

Voor het vissen op geep kun je het beste een enkele haak gebruiken. Een formaat 6 tot en met 8 is een geschikte maat voor geep. Het hoeft geen grote haak te zijn.

Hoe groot kan een geep worden?

In Nederland kan een geep tot 90 centimeter lang worden. Maar gemiddeld is een geep in Nederland 45 centimeter. In het buitenland kan een geep nog langer zijn.

Komt een geep ook op de bodem voor?

In een enkele uitzondering kun je een geep vangen op de bodem. Maar vrijwel altijd jaagt de geep op of net onder het water. Een geep komt dus niet echt voor op de bodem van de zee.

Gerelateerde berichten