De beste stekken voor het zeevissen

Het vissen vanaf het strand is erg leuk om te doen. Omdat de kuststrook zo lang is, is het belangrijk om te weten waar je precies moet vissen. Zeker met weinig ervaring is het belangrijk om te weten; Wat zijn de beste stekken voor het zeevissen?

Voor het zeevissen zijn zandbanken, zeepieren, paaltjes in het water en plekken waar zeemeeuwen zijn altijd goede stekken om te vissen. Hier jagen verschillende zeevissen op kleine prooien. Dit zijn goede stekken voor het vissen met insecten, maar ook voor het vissen met kunstaas.

Het is goed om per stek te weten waarom juist dit een goede stek is om te zeevissen. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten welke visserijen voor welke stek geschikt zijn. Dit alles en meer zullen we per stek uitgebreid bespreken in dit artikel!

Zandbanken

Een bekende goede stek voor het vissen op zee zijn zandbanken. Een zandbank is een ophoping van zand op de bodem van de zee. Meestal ontstaat een zandbank vanuit natuurlijke stroming. Soms komt een zandbank boven water als het eb wordt. Zoals is te zien in de afbeelding hieronder.

Dit is een zandbank. Wanneer het eb is kan je een zandbank beter zien dan wanneer het vloed is. Wanneer het eb is kan je de zandbank herkennen aan de verhoging van het zand en het zeewater wat achter de zandbank blijft hangen.

Als het vloed is wordt het lastiger om de zandbank te herkennen omdat de zandbank dan onder water komt te staan. Het is dan slim om te kijken waar de golven breken. Een zandbank wordt ook wel een golvenbreker genoemd.

Het water klotst tegen de zandbank aan en gaat er via links en rechts omheen. Als je in het water dus ziet dat golven ineens uit elkaar spatten en naar links en rechts gaan ligt daar dus een zandbank.

Stroming

Zoals eerder aangeven ontstaat een zandbank meestal vanuit natuurlijke stroming. En dit is ook precies waarom een zandbank zo’n goede stek is voor het zeevissen.

De meeste vissen in de zee jagen op kleine visjes of kleine insecten zoals zagers. In de stroming komen deze prooien in de problemen wat het voor de vissen makkelijker maakt om de prooi aan te kunnen vallen.

De zeebank zorgt met de stroming dus voor een zwakke plek voor prooien van vissen en een goede stek om te vissen.

Het vissen bij een zeebank werkt het beste met insecten. Denk dan aan zagers en pieren. Als je hiermee op de bodem bij een zeebank aan het vissen bent, heb je mooie kansen op vis!

Zeepieren

Een zeepier is een uitstekende stek om te vissen op zee. Een zeepier is een lange rij van stenen waar je op kunt lopen. Het grote voordeel van een zeepier is dan je al een heel stuk verder in de zee bent dan wanneer je vanaf het strand aan het vissen bent.

In de afbeelding hierboven is een pier te zien, ook wel een krib genoemd. Het zijn een rij stenen in het water. Wanneer je hier op loopt ben je dus al een flink stuk in de zee. Dit is een groot voordeel want voor het zeevissen is het belangrijk om ver in te werpen.

Vanaf een pier kun je verschillende visserijen toepassen. Zo zou je weer met insecten zoals zagers en pieren kunnen vissen. Je werpt dan vanaf een pier in en laat het aas zakken tot de bodem. Zo ben je zonder extreem ver in te werpen toch diep in het water waar de vissen zwemmen.

Naast het vissen met insecten zou je er ook voor kunnen kiezen om met kunstaas te vissen. Dit kan niet vanaf het strand want dit is te ondiep voor het vissen met kunstaas. Maar omdat je bij een pier al diep in het water bent kun je mooi langs de pier met kunstaas vissen.

Ook zwemmen er naast pieren veel roofvissen omdat hier kleine prooien van de zeevissen zich schuilhouden.

Een pier is dus niet alleen een goede stek omdat je al een stuk in de zee bent maar ook omdat vissen in de zee graag bij stekken zoals een pier komen om te jagen. Daarnaast is het mogelijk om met kunstaas én met insecten te vissen op een pier.

Paaltjes

In een zee zie je soms een lange rij paaltjes. Het is slim om hier te vissen want dit is een goede stek op zee. In de buurt van deze paaltjes zijn er altijd een hoop kleine diertjes die zich hier schuilhouden.

Ook de zeevissen weten dit en jagen dus regelmatig op dit soort plekken. Vooral daarom zijn paaltjes in de zee een goede stek voor het vissen met pieren en zagers maar ook met kunstaas.

In de afbeelding hierboven is een goed voorbeeld te zien van paaltjes in de zee. Het is niet per se nodig om met een waadpak een stuk in de zee te lopen. Ook vanaf het strand zijn paaltjes goede stekken voor het zeevissen.

Wanneer je met kunstaas of insecten rondom deze paaltjes aan het vissen bent, heb je mooi kansen op een aanbeet!

Havens

In de zee werken onderbrekingen in het water erg goed. Paaltjes, pieren en andere stekken zoals hierboven besproken. Maar ook een haven is daar een goed voorbeeld van. In een haven is er veel stroming en er zijn veel onderbrekingen van het water.

Ook een haven is dus een goede stek voor het zeevissen. Bij een haven kun je vissen met insecten op de bodem maar je kunt er ook voor kiezen om te vissen met kunstaas. Bijvoorbeeld langs stenen of in de stroming.

Zeemeeuwen

Wellicht klinkt het een beetje apart, maar ook stekken waar zeemeeuwen zich bevinden zijn goede stekken om te vissen!

Eigenlijk is dit best logisch, zeemeeuwen jagen in de zee op kleine visjes en andere diertjes. De zeemeeuwen weten vaak precies waar de zeevissen zwemmen en zijn dus vaak op de beste stekken.

Je zult merken dat zeemeeuwen al vaak in de buurt zijn van zandbanken, paaltjes en pieren. Het is dus verstandig om je aas op plekken te werpen waar zeemeeuwen zich bevinden want waar zeemeeuwen aan het jagen zijn zit vis!

FAQ

Wat is het beste getij voor het zeevissen?

Dit kan verschillen per visserij maar meestal is eb de beste periode. Voor het vissen vanaf pieren werkt het goed als het eb is of eb gaat worden. Er staat dan een hoop stroming tussen de stenen. Ook voor het vissen vanaf zandbanken werkt het goed als het eb is.

Zijn zeevissen gevaarlijk?

Over het algemeen zijn zeevissen in Nederland niet gevaarlijk. Wel kunnen vissen zoals een zeebaars scherpe vinnen hebben. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens het vasthouden van de vis.

Wat is de grootste zeevis in Nederland die je kunt vangen?

Buiten de grote vissen die je niet vangt met kunstaas of insecten zoals bruinvissen en haaien is de zeebaars de grootste vis die je kunt vangen met insecten of kunstaas. Een zeebaars kan wel 90 centimeter lang worden!

Gerelateerde berichten