Hoe vis je met een lepel?

Een lepel is al een heel oud stuk kunstaas. Desondanks werkt het nog steeds goed! Het is een actieve visserij en erg leuk om te doen. Ook is het weer eens anders dan het vissen met het kunstaas van tegenwoordig. Maar hoe vis je met een lepel?

Vissen met een lepel kan op verschillende manieren. Wat je wel altijd doet is de lepel inwerpen en hem daarna een stukje laten zakken in het water. Vervolgens vis je de lepel op je eigen manier binnen. Dit kan je snel doen, maar ook langzaam. Ook kun je de lepel laten dwarrelen.

Het vissen met een lepel kun je dus op verschillende manieren doen. Ook zijn er meerdere soorten lepels. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de beste technieken voor de lepel en wat nou de beste lepels zijn!

Technieken voor de lepel

Er zijn meerdere technieken voor de lepel. Je kunt de lepel een stukje laten zakken in het water en hem binnen vissen op een verschillend tempo, soms snel en soms langzaam. Ook kun je de lepel een stukje omhoog tikken en laten zakken en als laatst kun je de lepel ook van links naar rechts laten dwarrelen.

De lepel kun je binnen vissen als een soort shad. Je werpt de lepel in en je laat hem een stukje zakken in het water. Hoe diep je de lepel laat zakken in de keuze van de visser zelf. Vervolgens vis je de lepel met een afwisselend tempo binnen. Dit betekent dat je de lepel soms snel binnen vist, dan even wat langzamer binnen vist of zelf helemaal stopt om hem te laten zakken en dan weer wat sneller binnen te vissen.

Ook kun je er voor kiezen om de lepel omhoog te tikken. De lepel is eenvoudig te besturen in het water. Als je een flinke tik omhoog geeft aan de hengel zal de lepel een stuk omhoog schieten. Door het glimmende en dunne blad imiteert de lepel een afwijkende of zwakke prooi. De roofvis zal veel moeite hebben om deze verleiding te weerstaan en de kans op een aanbeet is groot!

Dwarrelen

Omdat de lepel vaak felle kleuren heeft en erg dun is, kun je de lepel ook van links naar rechts laten dwarrelen. Het klinkt wellicht gek, maar je kunt als je de lijn strak aan het kunstaas houdt de hengel van links naar recht tikken terwijl je voorzichtig binnen draait. De lepel zal dan als het ware een beetje dwarrelen door het water, soms zakt de lepel en soms schiet het van links naar rechts. Ook dit is er aantrekkelijk voor de roofvis!

Wat zijn de beste lepels?

De beste lepels verschillen per stek, als je op ondiep water aan het vissen bent kun je het beste een lepel kiezen met een groot blad omdat die dan wat langzamer zakken. En andersom op diep water. natuurlijke felle kleuren doen het altijd goed. Zilver, groen en bruin kunnen niet ontbreken!

Er zijn dus smalle en dikke lepels. Het gaat met name om het blad zelf, soms heb je dikke bladen en soms dunne. Ook heb je verschillende kleuren., maar dit werkt min of meer hetzelfde als met ieder ander kunstaas. Afwisselen van formaat en kleur is de sleutel tot succes.

Het is dus niet per definitie te zeggen wat de beste lepels zijn, het is vooral veel proberen en dan zal je er vanzelf achter komen. In de afbeelding hieronder zijn verschillende soorten lepels te zien die het altijd goed doen. Neem er een aantal van mee, blijf afwisselen en van techniek afwisselen en je zult waarschijnlijk vis vangen!

Zelf heb ik ook veel succes gehad met de Biltema Tricky Pike kunstaas (bol.com). Dit is een setje van 3 verschillende lepels die het erg goed doen!

De beste stekken voor een lepel

Je kunt op bijna alle stekken met een lepel vissen. Op zee voor zeebaars, op de rivier voor baars, roofblei en soms zelf snoek en snoekbaars en in de sloten op snoek. Wel hebben die stekken natuurlijk ook bepaalde hotspots.

Als je op zeebaars wilt vissen met een lepel moet je natuurlijk bij de zee zijn. Een zeebaars lust graag kleine vis en krab. Een zeebaars zit daarom vaak bij gebieden op zee met veel stroming en veel stenen. Denk dan bijvoorbeeld aan stenen in de rivier of een pier. Zoals in de afbeelding hieronder.

Zoals is te zien is dit een stek op zee met een hoop stenen en stroming. Dit is een goede plek om met de lepel op zeebaars te vissen.

Als je met lepels op roofblei of baars wilt gaan vissen kun je het beste op de rivier wezen. Ook een roofblei ligt vaak in gebieden met een hoop stroming. Een lepel doet het op deze stekken zo goed omdat het een zwakke prooi in de stroming imiteert. Een roofblei of een baars liggen op deze plekken klaar om aan te vallen. Met geluk vang je ook af en toe een snoekbaars en snoek!

Over het vissen op roofvissen heb ik een apart artikel geschreven, bij interesse kunt u deze hier bekijken.

Zoek dus op rivieren naar rivierkolken, ingang van een haven of een eind van een krib. Hier staat veel stroming en liggen veel roofvissen te wachten om aan te vallen. Een perfecte plek om je lepel in te werpen dus!

En als laatst, als je op snoek wilt vissen met lepels kun je het beste op de sloten en polders wezen. De snoek komt vooral in die gebieden voor en is ook met de lepel goed te vangen. Snoeken liggen op elke onderbreking in het water. Denk dan aan bruggen, tunnels, duikers en waterplanten. In de afbeelding hieronder is een goede stek te zien voor het vissen met een lepel op snoek.

Voor en nadelen van het vissen met een lepel

Bij het vissen met een lepel komen ook een aantal voor en nadelen kijken. Zo zijn lepels goedkoop en is het een leuke manier van roofvissen omdat je de lepel min of meer zelf bestuurd. Een nadeel is wel dat het voor een beginner lastig kan zijn om de techniek onder controle te krijgen.

Voordelen:

  • Lepels zijn in verhouding met anders kunstaas goedkoop.
  • Het vissen zelf is leuk om te doen omdat je zelf de controle over het kunstaas hebt en hem zelf kan sturen. Ook kan je zelf bepalen hoe diep de lepel in het water zijn actie maakt.
  • Vaak krijg je harde en felle aanbeten die je goed kunt voelen en dit is fantastisch!
  • Je kunt een lepel op veel stekken inzetten en er een hoop verschillende roofvissen mee vangen.

Nadelen:

  • Het is in het begin vrij lastig om de juiste techniek onder de knie te krijgen.
  • Lepels kunnen (zeker in de rivier) als je ze diep vist snel vast komen te zitten waardoor je het kunstaas kunt verspelen.

FAQ

Welke hengel is het beste om te gebruiken voor het vissen met lepels?

Het is verstandig om een lichte spin hengel te gebruiken met een lengte van tussen de 2.00 en de 2.50 meter. Zo kun je makkelijk de lepel besturen en de aanbeet voelen.

Moet je voor het vissen met lepel een onderlijn gebruiken?

Ja, met het vissen met een lepel kun je verschillende roofvissen vangen zoals de snoek. De snoek heeft wel 700 tanden dus het is noodzakelijk om altijd een onderlijn te gebruiken.

Welk onthaakmateriaal moet je meenemen?

Neem bij het vissen met een lepel altijd een onthaaktang en een kniptang mee. Je kunt namelijk snoek en snoekbaars vangen. Ook is het verstandig om een onthaakmat en een schepnet mee te nemen.

Moet je met een lepel vissen met een reel of een molen?

Voor een lepel is het verstandig om een molen te gebruiken. Een reel is alleen geschikt voor zwaar kunstaas, een lepel is vaak niet zo zwaar.

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Hoe vis je met een lepel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *