De spinnerbait wordt steeds populairder onder de roofvissers. Het kunstaas werkt fantastisch tegen waterplanten en het lokt keiharde aanbeten uit. De spinnerbait is een echte killer voor snoek aan het worden. Maar hoe vis je op snoek met een spinnerbait?
Vissen met een spinnerbait op snoek is vrij simpel, je werpt de spinnerbait met een werphengel in het water. vervolgens draai je in een afwisselend tempo binnen, soms wat sneller en soms weer wat langzamer.
Het is dus niet zo moeilijk om met een spinnerbait op snoek te vissen. Toch heb je veel verschillende soorten spinnerbaits en is het belangrijk dat je weet welke techniek je moet gebruiken en wat de beste stekken zijn. Dit alles lees je in dit artikel!
Wat zijn spinnerbaits?
Een spinnerbait is kunstaas, het is een soort grote broer van de spinner. De spinnerbait heeft als kenmerk een V-vorm als structuur met grote plukken stof en een roterend blad eraan. Een spinnerbait staat erom bekend dat het goed werkt tegen waterplanten.
Door de V-vorm zit de haak niet vooraan of bovenop het kunstaas. De haak zit vaak midden in pluk stof. Dit zorgt ervoor dat als de spinnerbait door de waterplanten beweegt de kans klein is dat er waterplanten aan de haak blijven haken.
Bij ander kunstaas zoals een normale spinner of een plug is dit vaak wel het geval. Als je een waterplant haakt moet je zo snel mogelijk het kunstaas naar de kant halen en de plant van de haak af halen voordat je weer verder kunt vissen.
In de afbeelding hieronder is een voorbeeld te zien van een spinnerbait met het kenmerkende stof en de V-vorm.
De techniek
Het vissen met een spinnerbait kan op verschillende manieren. Je kunt de spinnerbait inwerpen en hem vervolgens gewoon binnen vissen. Ook kan je ervoor kiezen om de spinnerbait in een afwisselend tempo binnen te vissen.
Je kunt als het ware een beetje spelen met het tempo van de spinnerbait. Een spinnerbait beweegt vaak hoog in het water (grote spinnerbaits met grote bladen eraan gaan soms wat dieper), door af te wisselen met het tempo kun je ervoor zorgen dat de spinnerbait een stukje zakt, en daarna weer wat omhoog komt. Vaak doet de snoek een aanval op de spinnerbait op het moment dat de spinnerbait een stukje zakt in het water.
Ook kan je ervoor kiezen om de spinnerbait in hetzelfde tempo binnen te vissen. De spinnerbait staat er om bekend dat het goed functioneert tussen de waterplanten. Als je op een stek aan het vissen bent met veel waterplanten is het slim om de spinnerbait in te zitten. Maar wel is het zo dat je tussen de waterplanten zelf het tempo van het binnen draaien van de spinnerbait, het beste op hetzelfde tempo kunt houden.
Uiteraard kun je met nog veel meer kunstaas vissen op snoek. Over het beste kunstaas voor snoek heb ik een apart artikel geschreven. Bij interesse kunt u deze hier bekijken.
Wat zijn de beste stekken voor spinnerbaits?
Met een spinnerbait kun je op veel plekken vissen, maar de spinnerbait komt het beste tot zijn recht in ondiep water. Denk dan aan slootjes en polders. De spinnerbait is ook goed in te zetten tussen de waterplanten. Snoeken liggen hier vaak klaar om aan te vallen.
Spinnerbaits maken hun actie (zoals al eerder aangegeven) hoog in het water zijn actie. Daarom is het belangrijk dat je stekken uitkiest waar het water niet al te diep is. In de slootjes en de polders doen de spinnerbaits het dan ook altijd erg goed.
Er zijn ook spinnerbaits die wat dieper in het water gaan. Vaak hebben die erg grote bladen. Maar nog steeds gaan ze in verhouding met bijvoorbeeld een shad redelijk hoog.
In de afbeelding hieronder is een goede stek te zien voor een spinnerbait. Zoals is te zien is dit een polder, in een polder is het water vaak niet al te diep. En zeker in de zomer zijn er veel waterplanten in de polder aanwezig. De spinnerbait kan hier vaak mooi doorheen bewegen zonder planten mee te nemen.
Op deze stekken heb je natuurlijk ook bepaalde hotspots waar je extra veel kans hebt om een snoek te vangen. Een snoek ligt graag op een onderbreking van het water zoals: Bruggen, duikers, splitsingen in het water, waterplanten en vlonders. Het is daarom slim om ook op dat soort plekken de spinnerbait te werpen.
Wat heb je nodig voor het vissen met spinnerbaits?
Voor het vissen met spinnerbaits heb je uiteraard een hengel nodig. Een erg geschikte hengel voor een spinnerbait is een spinhengel tussen de 2 en de 2.50 meter lang. Met een werpgewicht tussen de 10 en de 30 gram. Ook heb je onthaakmateriaal nodig en een onderlijn.
Met een spinhengel heb je een goede hengel in huis voor het vissen op snoek met een spinnerbait. Aan de hengel zit een nylon of gevlochten draad. Dit is een persoonlijke voorkeur van de visser zelf. Wel is het belangrijk om een onderlijn aan de draad te hebben. Een snoek heeft veel tanden en heeft ook een gevlochten draad zo doorgebeten.
Vanwege de grote bek van de snoek en de vele tanden is ook onthaakmateriaal belangrijk om de snoek te onthaken. Tangen zijn hierbij erg belangrijk, zorg dat je een kniptang en een onthaaktang meeneemt. Een onthaaktang moet lang en sterk zijn om de haak uit de bek van de snoek te halen.
En de kniptang om de weerhaak door te knippen wanneer je de haak er niet uit krijgt met de lange onthaaktang. Ook is een schepnet handig om mee te nemen om de snoek op het water te krijgen. Ook een onthaakmat kan makkelijk zijn om de snoek op te leggen. Zo heb je rustig de tijd om de snoek te onthaken.
Wel is het belangrijk dat je de juiste kniptang meeneemt. Het moet namelijk sterk genoeg zijn om de weerhaak door te knippen. In de afbeelding hieronder is een afbeelding te zien van een goede kniptang.
Voor en nadelen van een spinnerbait
Voordelen:
- Je kunt de spinnerbait inzitten bij veel waterplanten, de vorm van de spinnerbait zorgt ervoor dat er weinig waterplanten aan de haak blijven zitten. Je kunt mooi tussen de waterplanten door vissen waar juist vaak snoeken klaar liggen om aan te vallen.
- Je kunt de spinnerbait door het zware gewicht vaak ver in het water werpen.
- Omdat de spinnerbait vaak hoog in het water beweegt, heb je kans dat je zelf de snoek erop ziet klappen.
- Aan een spinnerbait zitten plukken stof wat voor de snoek een extra verleiding is tot een aanbeet.
Nadelen:
- Omdat de spinnerbait vaak hoog in het water beweegt, is de spinnerbait niet geschikt voor alle stekken. Op diepe stekken zoals een rivier of een groot en diep meer is de spinnerbait niet geschikt.
- Je kunt niet zelf bepalen hoe diep je de spinnerbait binnen vist. Wel kun je de spinnerbait een stukje laten zakken in het water, maar als je dan weer binnen draait zal de spinnerbait weer omhoog gaan. Bij een shad bijvoorbeeld bepaal je zelf hoe diep je de shad binnen vist.
FAQ
Met een spinnerbait kan je in principe heel het jaar door snoek vangen. Het is over het algemeen bekend dat in de herfst snoeken erg actief zijn en dat dit voor snoek een goede periode is. Maar omdat in de zomer snoeken vaak hoger in het water zwemmen en snoeken graag onder de waterplanten liggen, is de beste periode om een spinnerbait in te zetten, in de zomer.
Als je op baars aan het vissen bent kun je het beste kiezen voor een wat kleinere spinnerbait met ook wat kleinere bladen. Voor de snoek maakt het niks uit, een snoek een alles, spinnerbaits die het voor snoek goed doen hebben grote plukken stof, mooie bladen die roteren en een natuurlijke of felle kleur.
Nee, dit is niet zo te zeggen. Met een spinnerbait kan je grote snoeken vangen. Maar het is niet per definitie vast te stellen dat je ook grotere snoek vangt dan bijvoorbeeld met een plug. De grootste snoek in Nederland is bijvoorbeeld gevangen met doodaas.
3 gedachten over “Hoe vis je op snoek met een spinnerbait?”