Het vliegvissen is erg populair en ook werkt het goed voor het vangen van baars. Wel is het vliegvissen en hele aparte tak van de visserij en is het daarom belangrijk om te weten; Hoe werkt het vliegvissen op baars.
Het vliegvissen op baars doe je met een vlieghengel en vliegaas. Op slootjes en rivieren vis je het vliegaas tussen onderbrekingen in het water zoals waterplanten of stroming in een rivier. Met het vliegvissen draai je niet binnen met een molen maar doe je dit handmatig.
Omdat het vliegvissen op baars heel anders is dan met kunstaas of insecten vissen op baars is het belangrijk om in detail te weten hoe het precies werkt, wat het beste vliegaas is en wanneer je het beste kunt vliegvissen op baars. Dit alles en meer bespreken we in dit artikel!
Hoe werkt het vliegvissen op baars?
Met het vliegvissen werp je een klein kunstaas insectje in het water. Vaak zijn het vliegen of een kreeftje. Vervolgens trek je handmatig de lijn binnen waardoor het kunstaas door het water beweegt. Zo vis je alle hotspots van de baars uit.
Ondanks dat het in het begin flink wennen kan zijn, is het vliegvissen op baars niet heel ingewikkeld. Op een sloot of een rivier ga je opzoek naar een goede stek waar er mogelijk baars kan liggen.
Vervolgens werp je het vliegaas in en kan het vissen beginnen. Je trekt de lijn handmatig naar binnen en zo beweegt het vliegaas door het water. De meeste vissers trekken de lijn naar binnen door middel van korte en felle tikjes.
Qua techniek komt er dus niet heel veel bij kijken. Wel kun je ervoor kiezen om een beetje te spelen met het tempo waarmee je binnen vist zodat het vliegaas op en neer beweegt.
Hoe diep je vist is afhankelijk van de stek waar je op vist. In de rivieren waar het diep is werkt het vaak goed om het kunstaas te laten zakken tot de bodem. Hier liggen de baarzen op de rivier graag. Maar in de slootjes komen de baarzen juist vaak naar het oppervlak van het water. Bijvoorbeeld tussen de waterplanten. En dan is het dus verstandig om het vliegaas wat hoger door het water heen te vissen.
Het vliegvissen is een hele aparte tak van de visserij. Met een vlieghengel trek je de lijn handmatig binnen en werp je in door de lijn achter je rug te slingeren en zo met het gewicht van de lijn zo ver mogelijk te gooien.
Voor een uitgebreide uitleg over hoe het vissen met een vlieghengel werkt kunt u daar hier een apart artikel over lezen.
Wat is het beste vliegaas voor baars?
Voor het vliegvissen werken de vliegjes zelf altijd goed, maar ook kreeftjes en streamers met plukken stof doen het goed. Het is vooral belangrijk om veel af te wisselen van soort en formaat vliegaas want het kan per dag verschillen welk vliegaas er het beste werkt.
Voor het roofvissen is het algemeen bekend dat het verstandig is om af te wisselen met het kunstaas en de stek. Voor het vliegvissen geldt dit ook, er zijn dagen dat de vliegjes het fantastisch doen maar er zijn ook dagen dat de baars deze overslaat.
Het is daarom belangrijk om een viskoffer mee te nemen waar genoeg verschillende vliegaasjes in zitten. Niet alleen qua soort, maar ook qua kleur en formaat kunstaas.
Wel is het zo dat de baars geen snoek is, de baars eet niet zulke grote prooien als de snoek. Als je daarom puur op het vangen van baars gericht bent is het niet verstandig om echt groot vliegaas met grote plukken stof in te zetten.
Grote baars zal je hier zeker af en toe mee vangen maar er zijn ook een hoop baarzen die dit zullen overslaan.
Persoonlijk vind ik het prettig om een doos aan verschillende soorten vliegaas mee te nemen zoals in de afbeelding hierboven.
Zelf heb ik veel baars gevangen met de Kunstaas set vliegvissen hengelsport 32 stuks (bol.com). Dit is een setje van 32 verschillende stukken aan vliegaas die het allemaal goed doen voor het vangen van baars.
De beste stekken
Voor het vliegvissen op baars kun het beste vissen op slootjes en rivieren. In deze gebieden zit volop baars en ook is het hier het makkelijkste om te vliegvissen. In de sloten en rivieren liggen de baarzen graag bij onderbrekingen van het water zoals waterplanten en stroming.
Eigenlijk is baars overal te vangen, ook met het vliegvissen. Maar als je aan het vliegvissen bent werken toch de rivieren en de slootjes het beste. Hier heb je vaak alle ruimte om in te werpen en ook zijn er hier veel hotspots waar de baars graag ligt.
Onderbrekingen in het water zijn de beste stekken voor baars. Denk dan aan waterplanten, bruggen, splitsingen van het water maar ook stroming op de rivier. Dit zijn plekken waar de prooi van de baars in de problemen komt en waar de baars klaar kan liggen om toe te slaan.
Wel is het bij het vissen op baars heel belangrijk dat je veel afwisselt van stek. Een groep baarzen kan soms op een plek een lange tijd blijven liggen zonder dat ze aan het jagen zijn. Als je een lange tijd geen aanbeten hebt gehad is het verstandig om naar een andere stek te verkassen.
In de afbeelding hieronder is een echte goede stek te zien voor het vliegvissen op baars op de rivier. Er zijn onderbrekingen van het water en er staat stroming. Als je op dit soort stekken je vliegaas inwerpt, heb je mooie kansen op baars!
Wat heb je nodig voor het vliegvissen op baars?
Je hebt een speciale vlieghengel met reel daarop nodig. Daarnaast heb je een vislijn nodig met daaraan een leader of een andere onderlijn waar je vervolgens je vliegaas aan vast maakt. Ook is het noodzakelijk om onthaakmateriaal mee te nemen.
Om een extra duidelijk beeld te geven waarom en wat je nodig hebt, hebben we dat hieronder uitgebreid onder elkaar gezet;
- Vlieghengel
Je hebt een speciale vlieghengel nodig. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld met een spinhengel te gaan vliegvissen. De beste vlieghengel voor het vissen op baars is meer een persoonlijke voorkeur, maar de meeste vissers kiezen voor een aftma maat 6 of 7.
Op de vlieghengel hoort ook nog een reel. In de meeste gevallen zit deze erbij bij aankoop van de vlieghengel.
- Vislijn
De vislijn die het beste is om te gebruiken is afhankelijk van de stek waar je vist. Als het water diep is zoals op rivieren is een DI7 lijn het beste, deze zakt 7 inch per seconde. Maar als je op wat ondieper water aan het vissen bent is een DI3 lijn de beste keuze, deze zakt 3 inch per seconde.
- Leader
Aan het uiteinde van de hoofdlijn komt een onderlijn, de meeste mensen gebruiken een leader maar je kunt ook kiezen voor een onderlijn. Dit gebruik je ter bescherming van de hoofdlijn. Je kunt met het vliegvissen ook snoek en snoekbaars vangen en die hebben de hoofdlijn zo doorgebeten. Met een leader voorkom je dit.
- Vliegaas
Uiteraard heb je ook het vliegaas zelf nodig. Zoals al eerder besproken is het verstandig om een flink aantal verschillende soorten stukken vliegaas mee te nemen zodat je veel kunt variëren.
- Onthaakmateriaal
Omdat je met het vliegvissen behoorlijk grote roofvissen kunt vangen is het essentieel om onthaakmateriaal mee te nemen. Kniptangen en onthaaktangen zijn echt nodig als je een flinke vis aan de haak hebt. En soms kan ook een onthaakmat van pas komen.
FAQ
Vliegvissen kun je het hele jaar door doen. Maar vaak werkt het op de rivier het beste in de zomer. In de slootjes zijn de maanden december tot en met maart juist erg goed.
In de ochtend en in de avond is de baars extra actief. Dit is dan ook het beste tijdstip op de dag om te gaan vliegvissen op baars.
Dat ligt eraan, in de gesloten tijd mag je kunstaas inzetten wat kleiner is dan 2.5 centimeter. Dus als dat het geval is mag je in de gesloten tijd vliegvissen!