Hoe werkt het vliegvissen op zeebaars?

De zeebaars is één van de sterkste roofvissen die je in de Nederlandse zee kunt vangen. Maar wat veel vissers niet weten is dat deze prachtige vis ook te vangen is door middel van vliegvissen. Voor je daarmee begint moet je uiteraard wel weten; Hoe werkt het vliegvissen op zeebaars?

Vliegvissen op zeebaars kun je het beste doen bij onderbrekingen in de zee zoals pieren, dammen en havens. Hier jaagt de zeebaars tussen de onderbrekingen op kleine prooien zoals krabbetjes. Hier vis je met het vliegaas tussen door, zo lok je een aanbeet van de zeebaars uit.

Maar omdat het vliegvissen zeker zonder ervaring flink wennen kan zijn komt er nog veel meer bij kijken. Zo is het belangrijk om te weten welke stekken het beste zijn, welk vliegaas je moet gebruiken en wat je allemaal nodig hebt. Dit alles en meer bespreken we in dit artikel!

Hoe werkt het vliegvissen op zeebaars?

Met een vlieghengel vis je vliegaas zoals kreeftjes, krabjes , steamers en kleine visjes door het water. Je vist op alle onderbrekingen in de zee zoals stenen. Hier komen zeebaarzen om te jagen op kleine prooien.

Veel vissers denken dat het vliegvissen alleen mogelijk is in zoetwater op baars, snoekbaars en snoek. Maar niets is minder waar, op zee is het door middel van het vliegvissen heel goed mogelijk om mooie zeebaarzen te vangen.

Dit komt omdat de zeebaars vooral jaagt op kleine insecten en vissen. Krabjes, kreeftjes en kleine visjes zijn de favoriete prooi van de zeebaars. En met het vliegvissen zijn het juist dat soort aasjes die je aan je hengel hebt hangen.

Nu is het natuurlijk wel zo dat je met een vlieghengel niet ver kunt inwerpen. Maar voor het vissen op zeebaars is dit helemaal geen probleem! De zeebaars jaagt namelijk vooral bij onderbrekingen van de zee zoals stenen omdat hier de prooien in de problemen komen.

De beste tactiek is dus ook om dat soort stekken goed uit te vissen. Bijvoorbeeld een pier of een haven zijn prima vanaf de kant te bevissen met een vlieghengel.

Techniek

Op zee is voor het vliegvissen niet per se een andere techniek nodig. Het belangrijkste is dat je op zoek gaat naar stekken waar zeebaars kan liggen en waar je zelf goed kunt staan. Hier werp je in en vis je het vliegaas langs de onderbrekingen.

Net zoals altijd wissel je veel af van kunstaas en ook van stek. Wel kun je spelen met het tempo waarmee je binnen vist. Je kunt een paar felle tikken geven aan de draad waardoor het vliegaas wat omhoog komt om het vervolgens weer te laten zakken.

Je kunt hier een beetje mee spelen en zo zul je er vanzelf achter komen wat voor jezelf het beste werkt.

Wat zijn de beste stekken?

Alle onderbrekingen in de zee zijn goede stekken voor vliegvissen op zeebaars. Dit komt omdat de kleine visjes en krabbetjes hier denken veilig te zijn. Maar hier kunnen deze prooien makkelijk in de problemen komen bij stroming.  En dan ligt de zeebaars klaar om aan te vallen. Daarom zijn onderbrekingen in de zee zoals pieren en havens de beste stekken voor het vliegvissen op zeebaars.

Het is niet slim om vanaf het strand te vissen op zeebaars met een vlieghengel. Je kunt niet ver genoeg inwerpen en ook komt de zeebaars hier vrijwel nooit. Voor zeebaars moet je bij de plekken zijn waar de krabbetjes en visjes in de problemen komen.

Bij havens en stenen in het water denken de kleine prooien veilig te zijn. Maar de zeebaars komt hier graag om te jagen. En zeker als het hoog of laag water aan het worden is.

Veel kleine prooien kunnen die stroming van het water niet aan en worden meegenomen door het water. Hier ligt de zeebaars klaar en valt aan.

In de afbeelding hieronder is een goede stek te zien voor het vliegvissen op zeebaars. Er staat veel stroming wat de prooien van de zeebaars in de problemen kan brengen, je kunt er goed staan en er zijn veel onderbrekingen in het water.

Welk vliegaas is het beste om te gebruiken?

Het werkt het beste om natuurlijk vliegaas te gebruiken. De zeebaars jaagt vooral op krabbetjes en kleine visjes in de zee. Daarom werkt dit vliegaas het beste voor het vangen van zeebaars. Maar als de aanbeten tegenvallen is het slim om een ander stuk vliegaas te proberen.

Net zoals altijd met het vissen met kunstaas doen de natuurlijke kleuren en soorten het goed, maar is het ook verstandig om te wisselen naar iets heel anders wanneer de aanbeten uitblijven.

Omdat de zeebaars jaagt op kleine krabbetjes, zeepieren en visjes werken die stukken vliegaas vaak ook het beste. Insecten en klein kunstaas is überhaupt het beste aas voor zeebaars.

Maar ook heb je vliegaas in sardientjes, streamers en de vliegen zelf. Persoonlijk vind ik het prettig om een goed gevulde viskoffer aan verschillend vliegaas mee te nemen zoals bijvoorbeeld in de afbeelding hieronder.

Zelf heb ik goede ervaringen met de Kunstaas set vliegvissen 32 stuks (bol.com). Dit is een setje met veel verschillende soorten modellen en kleuren aan vliegaas!

Wat heb je nodig?

Je hebt een speciale vlieghengel nodig met daarop een reel, ook heb je visdraad nodig met aan het einde een onderlijn. Vervolgens maak je daar je vliegaas aan vast en heb je ook onthaakmateriaal nodig.

Voor je begint met vliegvissen op zeebaars is het belangrijk dat je precies weet wat je nodig hebt. Een misschien nog wel belangrijker; waarom je het nodig hebt. Daarom hebben we hier dat hier uitgebreid onder elkaar gezet;

  • Vlieghengel met reel

Je kunt niet met een zeehengel of spinhengel vliegvissen. Je hebt echt een speciale vlieghengel nodig met daarop een reel. Vaak zit op de vlieghengel standaard al een reel bij aankoop.

  • Vliegaas

Uiteraard heb je het vliegaas zelf nodig. Het is verstandig om veel vliegaas bij je te hebben zodat je lekker veel kunt wisselen.

  • Vislijn

Je kunt het beste gaan voor een DI7 lijn. Deze lijn zakt 7 inch per seconde in het water. Dit is handig voor op diepe stekken zoals de zee.

  • Leader / onderlijn

In de zee zitten een hoop scherpe objecten zoals stenen. Als je alleen met een hoofdlijn zou vissen, is de kans groot dat de hoofdlijn breekt als je tegen iets aan komt. Een onderlijn voorkomt dit. Ook heeft een onderlijn een clipje wat het makkelijk maakt om te verwisselen van kunstaas.

  • Laarzen / waadpak

Het is met het vissen op zee verstandig om voorbereid te zijn. Omdat je vaak stenen tussen het water staat kun je dit het beste doen met flinke laarzen of zelfs een waadpak. Als je dit niet doet, verlies je snel grip op de gladde stenen. Maar ook kan het soms nodig zijn om een stukje in het water te staan en dit is niet prettig met normale schoenen

  • Onthaakmateriaal

De zeebaars heeft dan wel niet zulke tanden als de snoek of de snoekbaars, maar toch blijft de zeebaars een roofvis. En voor het roofvissen is het altijd noodzakelijk om onthaakmateriaal mee te nemen. Onthaaktangen en kniptangen zijn essentieel en ook kan een onthaakmat van pas komen.

Wat is de beste periode om te vliegvissen op zeebaars?

Van mei tot en met november is over het algemeen de beste periode in het jaar om te vliegvissen op zeebaars. De echte topmaanden in die periode zijn meestal de maanden augustus tot en met oktober.

Het echte zeebaarsseizoen is tussen mei tot en met november. Maar dit is een richtlijn, het is niet zo dat je buiten die periode geen zeebaars kunt vangen alleen de kans is wat minder groot.

Augustus tot en met oktober zijn de echte topmaanden volgens de meeste vliegvissers. Het water is dan warm en de zeebaars trekt volop naar de Nederlandse zee.

FAQ

Wat is het beste getij voor het vliegvissen op zeebaars?

Over het algemeen is 2 uur voor vloed en 2 uur na vloed de beste periode om te vliegvissen op zeebaars. Dit komt omdat er dan in het water veel prooien van de zeebaars in de problemen komen.

Wat kan je verwachten als bijvangst?

Tijdens het zeebaars vissen kun je naast zeebaars ook makreel en geep vangen!

Is een zeebaars gevaarlijk?

Nee, over het algemeen is een zeebaars niet gevaarlijk. Wel heeft de zeebaars een paar scherpe vinnen en randjes. Het is daarom wel oppassen tijdens het onthaken en vasthouden van de zeebaars.

Gerelateerde berichten