Een baars is het gehele jaar te vangen. Maar wel zijn er verschillen in het gedrag van de baars per seizoen. Zeker in de winter is het belangrijk om te weten hoe de baars zich aanpast. Het is daarom belangrijk om te weten; Hoe vang je een baars in de winter?
In de winter trekt de baars naar de bodem van het water. Daarom is de beste manier om een baars te vangen in de winter het vissen met kunstaas wat op de bodem of diep door het water beweegt. Een shad of een diep lopende plug zijn hier goede voorbeelden van.
Verder is het ook essentieel om te weten waar je moet vissen, wat je nodig hebt en wat de verschillen zijn met het vissen in andere periodes in het jaar. Dit alles en meer bespreken we in dit artikel!
Hoe vang je een baars in de winter?
Een baars vang je in de winter door in slootjes, rivieren en kanalen te vissen met kunstaas wat niet groter is dan 15 centimeter. Dit vis je over de bodem binnen. In de winter zit de baars tegen de bodem aan en daar vis je het beste met shads en pluggen.
Het is over het algemeen bekend dat roofvissen lager in het water bewegen als de temperatuur van het water lager wordt. Zo geldt dit ook voor de baars, zeker in de winter ligt de baars vrijwel altijd tegen de bodem aan.
Voor het vissen op baars in de winter is het belangrijkste om je visstrategie aan te passen op het feit dat de baars op de bodem zit. Dit kun je het beste doen met kunstaas. Het vissen met insecten op baars kan ook, maar het is niet handig voor het bodem vissen en ook werkt over het algemeen in de lente en zomer beter.
Shads
Kunstaas wat diep door het water beweegt werkt veruit het beste voor baars in de winter. Het beste stuk kunstaas is dan de shad. Dit komt omdat snel zinkt naar de bodem als je hem inwerpt en je dus automatisch op de bodem of tegen de bodem aan vist.
Er zijn een hoop verschillende soorten shads, zowel in kleur als in formaat. Het is vooral belangrijk dat de shad niet te groot is. Een baars is geen snoek en slaat een te grote prooi vaak over. Het is daarom verstandig om geen shad te kiezen die groter is dan 15 centimeter.
Zelf heb ik veel baars gevangen met de brute strength kunstaas set (bol.com). Dit is een setje aan verschillende shads die het goed doen in de winter.
Qua kleur doen de natuurlijke kleuren zoals geel, groen, zilver en bruin het altijd goed. Maar als de aanbeten voor een lange tijd uitblijven is het verstandig om een felle kleur zoals oranje of paars te gebruiken. Veel variëren is de weg naar succes!
Pluggen
Met een diep-lopende plug is het ook goed te doen, wel is het met een plug wat lastiger om goed op of tegen de bodem aan te vissen. De plug kan wel diep door het water gaan, maar als het water erg diep is zoals op een rivier dan beweegt de plug alsnog te hoog door het water. Op dat soort stekken heb je echt snel zinkend kunstaas nodig.
Je kunt aan de lip van de plug zien of het een diep-lopende plug is of een ondiep-lopende plug. Hoe verder de lip naar beneden staat, hoe ondieper de plug loopt. Als je een plug hebt met een lip die bijna gelijk loopt met de plug, dan is dit een zeer diep-lopende plug.
De techniek
In principe is de techniek die erbij komt kijken niet bijzonder, het belangrijkste is dat je vist op of tegen de bodem. Als je het kunstaas hebt ingeworpen laat je het zakken tot de bodem en vis je weer binnen.
Wel werkt het vaak goed om een beetje te spelen met het tempo, je geeft soms flinke tikken waardoor het kunstaas wat naar boven komt. Vervolgens laat je het kunstaas weer zakken en dit herhaal je. Zo creëer je een extra verleiding voor de baars.
Ook is het verstandig om vooral te vissen op de hotspots voor de baars, dit zijn alle onderbrekingen in het water. Denk dan aan stroming, de waterkant, riet enzovoort. De baars is over het gehele water te vangen, maar vaak liggen ze hier klaar om beschut te wachten tot de prooi langskomt. Hier vissen kan dus erg goed werken.
Wat zijn de beste stekken in de winter voor baars?
De baars is in het hele water te vangen, maar de baars ligt graag beschut bij onderbrekingen op de bodem in het water. De beste stekken voor baars in de winter zijn daarom de bodem bij onderbrekingen zoals riet, de waterkant, stenen en splitsingen in het water.
Roofvissen houden ervan om op een beschutte plek te liggen of op plaatsen waar de prooi in de problemen komt. Dit geldt ook voor de baars.
De baars is in de winter te vangen in rivieren, sloten, kanalen en in vrijwel ieder andere soort zoetwater. Wel is het ook bij een rivier belangrijk dat je tegen de bodem aan vist, zeker in de winter. In een sloot is dit vaak makkelijker omdat het water minder diep is.
Op deze stekken zijn er bepaalde hotspots waar baarzen vaak liggen. Dit zijn de onderbrekingen van het water. Denk dan op rivieren aan stenen, stroming, splitsing van het water, onder boten bij havens, de waterkant enzovoort. En bij sloten aan riet, takken, bruggen, steigers enzovoort.
Een stek zoals in de afbeelding hieronder is daar een goed voorbeeld van. Wanneer je hier tegen de bodem aan vist, heb je mooie kansen op het vangen van baars!
Ook is het zo dat als je eenmaal een aanbeet hebt op een plek, er waarschijnlijk op diezelfde plek nog meer baarzen liggen. Zeker in de winter vinden baarzen het prettig om in scholen te liggen.
Wat heb je nodig?
Voor het vissen op baars heb je een werphengel nodig. Je kunt het beste kiezen voor een spinhengel die niet al te zwaar en lang is met een molen met draad en een onderlijn erop. Verder heb je kunstaas nodig en onthaakmateriaal.
Voor het roofvissen is het erg belangrijk dat je goed voorbereid bent. Wanneer je dit niet bent kun je behoorlijk in de problemen komen met bijvoorbeeld het onthaken of een hoop kunstaas verliezen. Daarom hebben we hieronder uitgebreid onder elkaar gezet wat je precies nodig hebt;
- Werphengel
Zeker met kunstaas heb je voor het vissen op baars een werphengel nodig. Het is belangrijk dat de hengel niet te zwaar is omdat je hem de hele tijd in je hand hebt. Een spinhengel de beste keuze voor het vissen op baars in de winter.
- Molen
Op de werphengel hoort een molen, het kunstaas wat je gebruikt voor baars is te licht voor een reel. Een kleine molen is het beste voor op de spinhengel.
- Lijn en onderlijn
Wat betreft de lijn kun je het beste kiezen voor een nylon lijn. Deze is niet zo stug als bijvoorbeeld gevlochten lijn en is prima geschikt voor het kunstaas van baars. 10/100e is prima. Aan deze lijn is het belangrijk om een (stalen) onderlijn te hebben, die zorgt voor de bescherming van de hoofdlijn.
- Kunstaas
Het is belangrijk om een koffer veel verschillende soorten zinkend en diep-lopend kunstaas in de koffer te hebben. Veel shads en pluggen in verschillende kleuren en formaten. Maar het is niet verstandig om kunstaas te gebruiken wat groter is dan 15 centimeter.
- Onthaakmateriaal
Met het roofvissen is onthaakmateriaal onmisbaar. Zeker omdat je met het vissen op baars in de winter veel snoek kunt vangen, is een onthaaktang en een kniptang onmisbaar in de viskoffer. Het is belangrijk dat de tangen lang zijn voor het onthaken, en scherp zijn voor het knippen.
Zelf heb ik goede ervaringen met de Ultimate 2-delige tangen set (bol.com). Dit is een setje van een onthaaktang en een kniptang die het beide erg goed doen.
- Winterkleding
Uiteraard is winterkleding voor het vissen een keuze voor de visser zelf. Maar omdat het vissen op baars vaak veel lopen is en het in de winter erg koud kan zijn, is het verstandig om winterkleding mee te nemen!
FAQ
In de zomer zit de baars hoger in het water en komt het zelfs soms naar de oppervlakte van het water. Hierom moet je ook kunstaas inzetten wat hoog door het water beweegt zoals een spinner of een ondiep-lopende plug.
Over het algemeen is de beste tijd van de dag voor baars in de ochtend en in de avond. Maar in principe kun je de hele dag door baars vangen.
De gesloten tijd voor het vissen op baars loopt op dit moment vanaf 1 april tot en met de laatste zaterdag van mei.